Selvkørende biler godt på vej til at blive mainstream

Selvkørende biler er ikke noget fra fremtiden. Faktisk er biler meed level 2-selvkørende egenskaber mere udbredt end man skulle tro.

Selvkørende biler godt på vej til at blive mainstream

Det lyder som noget fra fremtiden, når man snakker om selvkørende biler på vejene. Det er stadig et område, hvor der sker stor udvikling, og lang vej endnu til bilerne er helt selvkørende. Men alligevel overrasker det, at der allerede er så mange biler på vejene med selvkørende teknologi ombord.

I fjerde kvartal af 2020 var der hele 3,5 millioner personbiler på vejene i hele verden, med level 2 selvkørende egenskaber, oplyser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden Canalys. Det svarer til en vækst på 91 procent, hvis man sammenligner med året forinden.

Læs også: Vil være verdens førende inden for selvkørende biler

Flest selvkørende biler i USA

Ud af de mange biler med selvkørende egenskaber, så finder vi størstedelen i USA. Her er var der i fjerde kvartal sidste 1,2 millioner biler på vejene med level 2 selvkørende egenskaber. Det svarer til en markedspenetration (procentdel af antal solgte biler) på 30 procent.

Men både Europa og Japan er godt med. I Europa var der nemlig 628.000 biler med selvkørende teknologi, hvilket svarer til 19 procent, og i Japan 199.000, hvilket er 20 procent.

Det kan måske undre, men i Kina er dette tal nede på 12 procent, hvilket svarer til 832.000 biler.

Selvom bilerne er udstyret med denne brugbare teknologi, så er det stadig ikke mange der bruger dem. Det mener Canalys der er to grunde til. Først og fremmest skal bilproducenterne være bedre til at kommunikere disse funktioner og gøre dem lette at anvende. Og dernærst skal billisterne turde bruge dem.

Læs også: Ny Tesla-software gør bilen tæt på selvkørende

Selvkørende biler level 2
Selvkørende biler med level 2 i verden. Billede: Canalys

Hvad er level 2 selvkørende egenskaber?

Kort forklaret, så findes der fem niveauer af selvkørende egenskaber i biler. Level 1 er det simpleste udgave, hvor level 5 er den fuldt automatiserede bil. Og når det kommer til level 2, så er det på kanten til at kunne kalde bilen selvkørende, men er derimod en delvis automatisering. Her kan bilen fx hjælpe med styring, acceleration, bremsning samt andre funktioner af variabel grad.

Når vi kommer til level 5 derimod, så er der tale om en fuldt ud selvkørende bil, hvor alt styres af bilens system.

Læs også: Tesla lader flere teste selvkørende funktioner i beta