Undersøgelse: Nokia og OnePlus er bedst til softwareopdateringer

Android-opdateringer og sikkerhedsopdateringer udsendes langt hurtigere og hyppigere til telefoner fra Nokia og OnePlus end producenter som Samsung og Huawei, viser ny undersøgelse.

Undersøgelse: Nokia og OnePlus er bedst til softwareopdateringer

Det kan som producent være en fordel at have en relativt lille portefølje af smartphones – i hvert fald hvis man vil levere Android-opdateringer og sikkerhedsopdateringer til alle modeller i porteføljen – og naturligvis også hurtigt.

Det ses tydeligt i en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Counterpoint Research har offentliggjort.

Her er loyaliteten til alle de største smartphoneproducenter undersøgt på baggrund af fire forskellige parametre: softwareopdateringer (vægtet 30 %), sikkerhedsopdateringer (vægtet 30 %), byggekvalitet (vægtet 30 %) og anbefalinger fra virksomheder (vægtet 10 %).

I undersøgelsen spiller opdateringer af softwaren altså den største rolle – og måske med god grund. Der er nemlig store forskelle på de forskellige producenters tilgange til at opdatere deres Android-smartphones.

Læs også: Bliver min telefon opdateret til Android 11?

Denne graf viser, hvor stor en andel af mobilproducenternes telefoner der får månedlige og kvartalsvise sikkerhedsopdateringer. Foto: Counterpoint Research.

Alle Nokia-telefoner har nyeste sikkerhedsopdateringer

Undersøgelsen viser, at HMD Global, som laver Nokia-telefonerne, har formået at holde alle telefoner opdaterede med de seneste sikkerhedsopdateringer. Alle undersøgte Nokia-telefoner får nemlig månedlige sikkerhedsopdateringer. Det kan ingen andre producenter matche.

Ikke langt fra Nokia ligger dog OnePlus, som udsender månedlige sikkerhedsopdateringer til 90 % af telefonerne. De sidste 10 % får sikkerhedsopdateringer hvert kvartal.

Til sammenligning er det kun 22 % af Samsungs smartphones, som får månedlige sikkerhedsopdateringer, mens det er 29 % for Huaweis vedkommende. Xiaomi og Realme ligger midt imellem med henholdsvis 67 % og 70 %.

Læs også: På udkig efter ny telefon? Disse Nokia-smartphones er bedst

Denne graf viser producenterne opdelt i tre forskellige prisklasser. Her ses det, at de billigere smartphones får langsommere sikkerhedsopdateringer end de dyrere. Foto: Counterpoint Research.

Samsung og Huawei sløser med billigere smartphones

Undersøgelsen dokumenterer dog også en tendens, der har været gældende i mange år: Jo billigere smartphonen, jo længere tid må man vente på vigtige sikkerhedsopdateringer.

Medmindre man ejer en Nokia-mobil, for selv billige budgettelefoner fra Nokia får lige så hurtigt sikkerhedsopdateringer som de dyre, viser undersøgelsen.

OnePlus sikkerhedsopdaterer som bekendt også de fleste (90 %) telefoner månedligt. Det flotte tal hænger formentlig også sammen med, at OnePlus slet ikke havde nogen telefoner i den laveste prisgruppe, da undersøgelsen blev lavet. Det har producenten nu med Nord-telefonerne.

Kigger man på Lenovo/Motorola, Realme, Huawei og Samsung, er de alle nemlig også gode til at opdatere de dyrere smartphones, der koster mere end 400 dollar. Det kniber dog til gengæld for særligt Samsung og Huawei med at sikkerhedsopdatere telefonerne hver måned, når prisen hedder 200 til 400 dollar. Her er det kun 33 % af Huawei-telefonerne og beskedne 10 % af Samsungs telefoner, som hver måned får de vigtige sikkerhedsopdateringer.

Kigger vi på de helt billige budgettelefoner, som koster under 200 dollar, ser det særligt slemt ud for Samsung og Huawei. Samsung sender kun månedlige sikkerhedsopdateringer til 1 % af disse telefoner – og for Huaweis vedkommende er tallet 0 %.

Og de er ikke ene om at ignorere de billige telefoner. Også LG, Oppo og vivo dropper at underlader helt at opdatere de billige telefoner hver måned, mens Motorola til gengæld gør det ganske fornuftigt med månedlige sikkerhedsopdateringer af 80 % af de helt billige telefoner. Men HMD Global topper som bekendt listen ved at opdatere samtlige Nokia-telefoner.

Læs også: Test: Samsung Galaxy S20 FE 5G – Årets mobilkøb

Her ses, hvor stor en andel af producenternes mobiler der har de seneste Android-versioner. Foto: Counterpoint Research.

Alle Nokia- og OnePlus-mobiler har Android 10

Sikkerhedsopdateringer er én ting. En anden ting er Android-opdateringer, som tager markant længere tid at forberede og udsende.

Her ses det, at 100 % af Nokia- og OnePlus-telefonerne har Android 10 – den på det tidspunkt seneste version.

Samsung ligger også ret godt med 89 %, mens kun 66 % af Huaweis mobiler havde Android 10. Endnu værre ser det ud for Lenovo/Motorola, som kun har opdateret 36 % af porteføljen til den seneste Android-version.

Hvis du vil have de nyeste Android-features, er der altså nogle mærker, som er klart mere foretrukne end andre.

Læs også: Android 11: Hvad er nyt, og hvem kan få opdateringen?

Det kniber for flere af mobilproducenterne med at udsende Android-opdateringer til telefoner, der koster under 400 dollar. Foto: Counterpoint Research.

Billigere smartphones får ikke Android-opdateringer

Næste graf viser, hvordan mange af producenterne også ignorerer de billigere smartphones, når det kommer til Android-opdateringer.

De Samsung-, Xiaomi- og Huawei-telefoner, som på undersøgelsestidspunktet kun havde Android 9, var primært billige telefoner under 200 dollar.

Lenovo/Motorola ser dog også ud til at have besvær med at holde selv de dyrere modeller, som koster mellem 400 og 600 dollar, opdateret med den seneste Android-version. Kun 60 % af Lenovos mobiler i prisklassen 400-600 dollar havde Android 10 på undersøgelsestidspunktet.

Foto: Counterpoint Research.

Nokia-telefoner testes grundigere end andre

Et andet aspekt, som Counterpoint Research har undersøgt, er fremstillingen og kvalitetskontrollen af telefonerne.

Analyseinstituttet har interviewet de fem største fabrikker, som producerer mobilproducenternes telefoner, om deres fremgangsmåder.

På baggrund af interviewene har de kunnet konstatere, at Nokia-telefonerne gennemgår det mest grundige kvalitetstjek.

Nokias telefoner testes med hårdere tryk og ved større fald end konkurrenterne. Også hårdførhed og varme-, ridse- og vandbestandighed testes angiveligt grundigere på Nokia-telefoner. Hvor stor forskellen rent faktisk er, er dog svært at sige på baggrund af undersøgelsen.

Læs også: Nokia 800 TOUGH lanceret: Hårdfør håndværker-mobil

Søljediagrammet viser, hvor stor en andel af de adspurgte virksomheder, der anbefaler de forskellige mærker. Foto: Counterpoint Research.

Nokia anbefales mest af virksomheder

Kvalitetskontrollen af Nokia-telefoner fører til det sidste punkt, som omhandler i hvilken grad virksomheder anbefaler de forskellige mobilproducenter.

Generelt er anbefalingerne af Android-telefonerne ikke voldsomt høje, men det er Nokia, der klarer sig bedst.

53 % af de adspurgte virksomheder anbefaler Nokia-mobiler, mens andenpladsen går til Lenovo med 44 %. Dernæst kommer OnePlus med 25 % og Samsung med 13 %.

Huawei ligger helt i bund med ingen anbefalinger – formentlig efter sanktionerne fra USA på grund af den igangværende handelskrig mellem USA og Kina.

Læs også: Disse smartphones kan opgraderes til Huaweis eget styresystem

Samlet set er Nokia ifølge undersøgelsen den mobilproducent, man kan have størst tillid til. Foto: Counterpoint Research.

Og vinderen er … Nokia

Det er Nokia, som samlet set klarer sig bedst i undersøgelsen. Nokia får en samlet bedømmelse på 85, mens OnePlus ligger tæt på med 80. Og derefter går det ellers ned ad bakke.

Samsung indtager tredjepladsen med en bedømmelse på 72 efterfulgt af Xiaomi, som får 70. Realme får 69, mens Huawei og Lenovo (inklusive Motorola) begge får 67.

Samlet set er det altså Nokia, der løber med sejren som den producent, der opdaterer sine smartphones hyppigst og angiveligt har den bedste kvalitetskontrol.

Der er naturligvis også mange andre parametre, som man bør udvælge sin smartphone ud fra – bl.a. den oplevede byggekvalitet, unikke features, skærmkvalitet, softwarefunktioner, batteri, kamera osv.

Hvis opdateringer er vigtige for dig, ved du i hvert fald nu, hvilke mærker der klarer sig bedre end andre.

Mere nyt om temaet

Der blev stadig hvisket i krogene. Lasse Olsen gik videre med sagen. 11/9/2020 fulgte vi op med sagen Bliver min telefon opdateret til Android 11? (opdateret august 2021) – Du kan læse det videre forløb her. Seneste nyt om emnet finder du her.