Test: ASUS Zenfone 5z – Alt for meget af det gode

ASUS har sendt deres hyperintelligente Zenfone 5z på gaden, vi har haft et stykke tid til at afprøve den og her er dommen.

Test: ASUS Zenfone 5z – Alt for meget af det gode

Direkte fra æsken, er ASUS Zenfone en virkelig lækker telefon, som lover en masse fede funktioner. Blandt andet AI-kamera som gør fotografering til en leg.

Læs også: SUS Zenfone 5 – En notch bedre end forgængeren [TEST]

I det hele taget er ASUS gået AI-amok! Der er en intelligent funktion til alt, AI-opladning, AI-strømstyring, AI-ringesignal, AI, AI, AI. Nogle af funktionerne er helt igennem geniale og ville give god mening i enhver telefon, andre er frustrerende og forstyrrende for hele brugeroplevelsen. Fælles for alle funktionerne er, at de er med til at skyde styresystemet op på enorme 13 GB.

Fordele:

  • Super responsiv touch, også med handsker
  • Understøtter Quick Charge 3.0
  • Hurtig oplåsning ved både ansigtsgenkendelse og fingeraftryk
  • Rigtig flot og solid konstruktion
  • Blandt de bedste til at optage video
  • God skærm til prisen
  • Flagskibsspecifikationer
  • Pris

Ulemper:

  • Alt, alt for meget bloatware
  • Manglende mulighed for at slå nogle af ASUS’ mange AI-funktioner fra
  • Batteriet er ikke helt stort nok til den store mængde programmer
  • Dårligt kamera
  • Systemet optager for meget plads (13GB)
  • Lyden er langt fra imponerende

Mit første indtryk af ASUS Zenfone 5z er rigtig godt. Efter min mening er det en flot telefon som føles rigtig godt i hånden. Konstruktionen er den vidt udbredte glas-aluminium-glas-kombination, som ses på flertallet af moderne telefoner. Glasset på for- og bagside tager ikke imod alt det snavs der kan dukke op i løbet af dagen, og selv efter en tur på MacDonalds, er mængden af fedtede aftryk ret begrænset.

Hvad end man er tilhænger eller ej, så må vi sande, at notchen er kommet for at blive, og ASUS Zenfone 5z er ingen undtagelse. Jeg hører dog til den gruppe der ikke har noget problem med notchen, så i min optik er den overhovedet ikke generende.

Læs også: Test: Sony Xperia XZ3 – En værdig konkurrent

Mængden af fysiske knapper er begrænset til de tre klassikere, skru op, skru ned og lås/lås op. De er perfekt placeret på højre side, og jeg har endnu ikke ramt en af dem ved en fejl, hvilket sker ofte for mig på Samsung Galaxy Note9. Bagpå har man placeret fingeraftrykslæseren midt på øverste halvdel, hvilket for mig er den korrekte placering. Det føles bare mere flydende at lægge pegefingeren på bagsiden, fremfor tommelfingeren på fronten.

Kameraøen stikker selvfølgelig ud. Uden at have målt det, vil jeg skyde på at den lige stikker næsen 1,5 milimeter ud. Det gør i og for sig ikke så meget, vi er efterhånden vant til kameraøer, så man lægger ikke mærke til det mere.

Dimensioner: 153 x 75.65 x 7.7 mm, 165 gram
Skærm: 6.2” IPS LCD
Skærmopløsning: 1.080 x 2.246 pixels, 19:9 format
Processor: Qualcomm Snapdragon 845
Grafikchip: Adreno 630
RAM: 6 eller 8 GB
Lager: Op til 256 GB (kan udvides med microSD op til 2 TB)
Kamera: 12 megapixel f/1.8 og 120 graders vidvinkel 8 megapixel. 8 megapixel vidvinkel front kamera. 4K UHD 60 FPS videooptagelse.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Software: Android 8.0 Oreo med ZenUI 5.0
Batteri: 3.300 mAh med lynopladning
Andet: Bluetooth® 5.0, USB-C, FM Radio, DTS Headphone:X, Hi-Res Audio 192kHz/24-bit, ansigtsoplåsning
Farver: Midnatsblå og Meteorsølv
Pris: Vejledende pris 3.990 kroner.

Asus Zenfone 5z emballage
Emballagen er ikke den mest inspirerende, den minder nok mest om en grå mursten. Foto: Mobilsiden.dk

Æskens indhold.

Selve emballagen er som den er, der er ikke det store at berette. Nu er det heldigvis også indholdet vi er mest interesserede i. Nede i æsken finder vi, foruden telefonen, alt det obligatoriske og lidt til. ASUS har som så mange andre, valgt at inkludere et scilicone-cover. Det er dog ikke voldsomt imponerende, og føles egentlig lidt som at pakke telefonen ind i et kondom. Hvis du har for vane at tabe din telefon, er det selvfølgelig smart nok med et cover, men dette føles som en midlertidig løsning, indtil man får købt et bedre.
Der er også inkluderet et sæt in-ear hovedtelefoner som ikke er de værste på markedet. Jeg er dog stadig stor fortaler for at bruge ordenlige headsets, hvad end det er til medier eller samtale, men igen en nogenlunde løsning som fungerer, indtil man får fat i noget bedre. Opladeren er som opladere efterhånden er flest, hvid, og i dette tilfælde, QuickCharge 3.0. Det fungerer absurd godt! – ASUS Zenfone 5z formåede at lade op til 75 procent på 40 minutter hos mig.

Asus Zenfone 5z
Udover den lave lysstyrke, så har Asus Zenfone 5z også problemer med genskær, hvilket godt kan forstyrre når man ser film. Foto: Mobilsiden.dk

Hæderligt display uden at imponere.

Skærmen i Zenfone 5z er et 6,2 tommer IPS LCD display med en aspekt ratio på 18.7:9. Opløsningen hedder 2.246 x 1.080 pixels, og den samlede pakke er ganske fin. Jeg havde intet problem med at sidde og se på skærmen i længere tid ad gangen. Dog er der ting man kan, og sikkert også vil, ændre i ASUS’ fabriksindstillinger.

Først og fremmest er skærmen kalibreret til DCI-P3 farvespektret. Det er ikke det mest optimale, dog heller ingen katastrofe, men den mere nørdede bruger vil formentlig ændre det til sRGB, hvilket ganske simpelt gøres via telefonens skærmindstillinger. Også ASUS intelligente software skader mere end den gavner her. Der er ting som farveoptimering og så videre, som man muligvis gerne vil slå fra. Det er selvfølgelig en smagssag, hvad man finder mest behageligt, men de forskellige software-hjælpemidler forvrænger farvegengivelsen en smule.

Skærmen mangler også en smule lysstyrke, hvilket gør, at den virkelig kommer til kort i høj solskin. Det bliver simpelthen alt for svært at se, hvad der foregår, hvilket er rigtig ærgerligt. Her skal vi bare huske på, at vi taler om en telefon til 3.990 kroner, med en masse andet at byde på. Prismæssigt er der lang vej op til telefoner som Samsung Galaxy Note9 eller iPhone Xs Max, som har de to bedste skærme på markedet lige nu.

ASUS Screenshot
ASUS har udviklet deres egen lille equalizer i form af AudioWizard. Fin idé, hvis det ikke var fordi man ikke kan slukke for den. Foto: Mobilsiden.dk

Dårlig lyd og højt batteriforbrug.

Der er et par steder hvor telefonen, på trods af prisskiltet, virkelig halter. Vi snakker batteri og højtaler. Højtaleren i telefonen er bare dårlig, længere er den ikke. Lyden er mudret, skrattende og generelt ikke nogen rar oplevelse. Det bliver aldrig en dealbreaker for mig personligt, da jeg altid bruger headsets, men hvis du bruger telefonens højtaler til dagligt, så vil du nok ærgre dig over ASUS Zenfone 5z.

Batteriet er i og for sig ikke håbløst. Med sine 3.300 mAh er det selvfølgelig ikke prangende, men absolut heller ikke helt i bunden af skalaen. Problemet opstår hos ASUS’ softwareudviklere. Man har simpelthen været så glad for at pumpe Zenfone 5z med ligegyldig software, designet til at hjælpe brugeren, at man har gjort mere skade end gavn. Ved mere end gennemsnitlig brug, vil jeg råde folk til at tage en oplader med. Telefonen klarer sig simpelthen ikke gennem dagen på en enkelt opladning. Jovist, man kan “booste” batteritiden ved at skrue ned for ydeevne osv, men hvad skal man så med Snapdragon 845 og 6 GB RAM?

Læs også: ASUS lancerer Zenfone Max Pro med ren Android

Brugervenligt styresystem spækket med bloatware.

Zenfone 5z er født med den femte version af ZenUI fra ASUS. Det er baseret på Android Oreo, men ikke 8.1. Af en eller anden grund har ASUS valgt at holde sig til Oreo 8.0. Jeg kan ikke sige hvorfor, men måske har deres ingeniører travlt med at udvikle alt det bloatware de dræber telefonen med.

Jeg kan ikke rigtigt se hvem softwaren henvender sig til. Den er ikke svær at bruge, den er bare irriterende. Der er så mange tilføjelser, at jeg ikke engang har været igennem dem alle. Nogle af dem er fuldstændigt ligegyldige, som for eksempel 33 forskellige skrifttyper. Det er en skrifttype til hver dag i måneden, og så lige et par ekstra til at gøre valget lidt sværere. Så er der nogle tilføjelser der ikke kan deaktiveres, som ASUS’ AudioWizard. Det er voldsomt generende. Nu er jeg en audiofil nørd, og mange vil nok være ligeglade med netop den funktion, men det er den der umiddelbart falder mig mest for brystet. Det korte af det lange er, at der er så meget bloatware, at det faktisk skader oplevelsen. 13 GB afsat til systemet siger det hele, og min erfaring er, at alt for få af de mange softwaretweaks rent faktisk forbedrer oplevelsen.

Asus Screenshot
Min ASUS blev leveret med 6 GB RAm, 64 GB intern hukommelse og en processor på 2,8 GHz. Foto: Mobilsiden.dk

Performancebæst til mellemklasse-pris.

Rent performancemæssigt ligger ASUS Zenfone 5z rigtig godt. Den bliver altså leveret med Snapdragon 845 chipsettet og op til 8 GB RAM. Jeg har selv fået et eksemplar med 6 GB RAM, men det gør nu ikke noget. Processorhastigheden er 2,8 GHz, hvilket har vist sig at være mere end rigeligt. Uanset hvilke programmer du smider efter telefonen, så bliver de ædt råt. Spil, billed- og videoredigering og andre tungere programmer kører uden problemer. Det er rigtig lækkert og imponerende for en telefon til mindre end 4.000 kroner.

Også i diverse benchmarktests scorer ASUS Zenfone 5z højt. Den ligger konstant i toppen af feltet, uanset test, hvilket betyder at den konkurrerer med stortset alle topmodellerne. Igen ret imponerende for en telefon i den prisklasse.

Konklusionen er, at Zenfone 5z har musklerne til at slå konkurrenterne, spørgsmålet er om softwaren ødelægger det.

Læs også: ASUS ROG Phone kommer nu til Danmark

Artiklen fortsætter under billederne…

Asus bokeh
ASUS Zenfone 5z forsøger sig her med den såkaldte bokeh, eller dybdeeffekt, hvilket tydeligvis stadig kræver lidt raffinering. Foto: Mobilsiden.dk

Middelmådigt kamera med for mange mangler.

Kameraet er det punkt, hvor ASUS mener, at de har har fat i det rigtige. Det er sjovt nok ikke tilfældet. På trods af en kamerakombination bestående af 12 og 8 MP på bagsiden og 8 MP på fronten, så er kameraet længder efter konkurrenterne.

Det første det springer i øjnene er, hvor dårligt kameraet kører under bevægelse. Det hakker i det, som en computer der skal trække et alt for krævende spil. Det er rigtig irriterende, hvis man vil tage billeder af ting i bevægelse og jeg opgav simpelthen. Jeg er ret uforstående overfor problemet, da telefonen kan optage video i 4K-kvalitet med 60 billeder i sekundet, hvilket faktisk er ret flot. Jeg formoder at ASUS igen scorer selvmål med deres oppustede software.

Det er ingen hemmelighed, at Huawei P20 Pro har det bedste mobilkamera lige nu, og enten på grund af, eller på trods af, deres AI-kamerafunktioner, er det en leg at tage billeder med den telefonen. Det er sjovt og man bliver afhængig af at tage gode billeder.

Da jeg så hvor aggressivt ASUS markedsfører deres AI-kamera i Zenfone 5z steg mine forventninger. Efter at jeg, til stor ærgerlse, måtte levere Huawei P20 Pro tilbage, glædede jeg mig til endnu et intelligent mobilkamera. Jeg glæder mig stadig.
Zenfone 5z har ikke indfriet en eneste af mine forventninger. For det første er kameraet for langsomt. Hele tanken bag den kunstige intelligens går på, at kameraet skal genkende motivet. Det sker såmænd også, og ganske hurtigt faktisk, men derfra tager det lidt for lang tid for kameraet, at indstille lys, farver, fokus og så videre. På den tid er øjeblikket forbi og billedet bliver ikke til det som man ønskede. Derudover er den dynamiske rækkevidde helt til hundene. Det kommer klart til udtryk i situationer med høj belysning, hvor HDR altid er en nødvendighed.

Læs også: Test: Xiaomi Mi 8 – Fuld valuta for pengene

Heldigvis er det ikke altsammen ris til kameraet. Ved lav belysning klarer kameraet sig ret godt, både med og uden HDR. Faktisk så godt, at det præsterer en smule bedre, ved lav belysning, end sværvægtere som Samsung Galaxy S9 og Galaxy Note9. Detaljegraden er ikke prangende på noget tidspunkt, og det viser sig tydeligt hvis man zoomer ind på sine billeder. Det er heller ikke en katastrofe, med mindre man vil opskalere sine billeder til plakat-størrelser.

Frontkameraet er måske det bedste på markedet. Der bliver generelt ikke lagt mange kræfter i frontkameraer hos de fleste producenter, men med selfie-epidemien over os er det måske på tide. Det tyder på at ASUS har tænkt nogenlunde i de baner. Frontkameraet byder på en vidvinkellinse som fungerer upåklageligt, og virkelig kan give dine selfies et ekstra boost. Der er selvfølgelig stadigvæk tale om et sækundært kamera, og derfor er der ikke tale om topkvalitet. Men hvis man tager det for, hvad det er, så er det ganske godt.

Som nævnt tidligere, så formår Zenfone 5z at skyde video i 4K-kvalitet, både med 30 og 60 fps, eller billeder i sekundet. Begge dele giver super gode resultater, men ved 60 fps har kameraet svært ved at holde fokus, hvilket giver en del små hop og forstyrrelser i videoen.

Den endelige dom.

ASUS Zenfone 5z brillerer med flagsskibshardware til mellemklasse pris. Desværre falder softwaren helt igennem, med sine 13 GB af alt muligt skrammel som de fleste ikke får brugt. Hvis ASUS bare valgte at gå i dybden med få funktioner, i stedet for at tilbyde en masse halvhjertede løsninger, så ville Zenfone 5z helt sikkert være en direkte konkurrent til markedets mest populære modeller. På trods af min modvilje mod softwaren og den tilhørende bloatware, så er Asus Zenfone 5z en god telefon. Skærmen er flot og responsiv, ansigtsgenkendelse og fingeraftrykslæser fungerer lynhurtigt, telefonen har masser af kræfter, konstruktionen er i topklasse og designet er elegant.

Så med mindre man vil have et rent styresystem eller er meget kræsen med sit kamera, så er ASUS Zenfone bestemt en telefon man burde overveje, i sær til en pris på 3.990 kroner.

4 stjerner herfra.

ASUS Zenfone 5z 4stjerner
Foto: Mobilsiden.dk

Efterfølgende om emnet

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden gik videre med sagen. 2/11/2016 fulgte redaktionen op med et indlæg med tematikken Motorola Moto G4 Plus – Fornuften hersker [TEST] – Læs den her. Er du interesseret i absolut seneste nyt om temaet, så klik her..