Hvorfor?! …spiller teenagere musik fra mobilens højttalere i toget?
Oplevelsen bliver mere og mere udbredt. Du sidder i toget, da en gruppe teenagere kommer gående igennem kupéen. Den ene af de unge mennesker bærer på en mobil, hvis skrattende højttalere gengiver en hult lydende udgave af et af de nyeste hits fra musikkens verden.
Ifølge sociolog og ekspert i forbrugeradfærd Eva Steensig fra Lighthouse CPH er det et godt eksempel på en helt fundamental samfundsudvikling, hvor de individuelle behov er blevet vigtigere end hensynet til andre mennesker.
– “Det er formentlig en konsekvens af, at vi igennem 20 år har kunnet retfærdiggøre stort set hvad som helst med, at det er vigtigt for individet med selvudvikling. Der har i hvert fald været nogle uskrevne regler om, hvordan man opfører sig i det offentlig rum, som ikke eksisterer i samme grad længere. Det betyder blandt andet, at man føler, at det er i orden at gå igennem en togkupé med musikken for fuld skrue,” siger Eva Steensig til Mobilsiden.dk
Der kommer flere restriktioner
Musikafspilningen er imidlertid ikke den eneste grænse, mobiltelefonen har været med til at rykke i det offentlige rum.
– “Folk synes, at det er i orden at involvere alle andre i deres privatliv ved at tale i mobiltelefon i offentligheden. Et andet fænomen som eksempelvis happy slapping vidner jo om, at man ikke har den der automatiske regulator for egen adfærd. Der er rigtigt mange – især i den unge generation – der ikke har indlejret det filter for, hvad man gør i det offentlige rum”, siger Eva Steensig.
Hun mener, at de senere års store fokus på individets frihed har betydet, at vi begynder at indføre restriktioner, som hjælper os til at færdes i et samfund uden disse sociale filtre.
– “Blandt andet bliver det fortalt, hvor vi må ryge, og hvor vi ikke må ryge. Det kan da godt være, at vi en dag bliver nødt til at sætte skilte op, der siger, at musik fra højttalere ikke er tilladt i toget,” siger Eva Steensig.
Så næste gang du ser en teenager med skrattende musik, så bed dem lige om at styre deres ego. Vi skal jo alle være her…