HTC Touch Diamond (produkttest)

Kom helt tæt på Touch Diamond fra HTC, og læs landets nok mest komplette anmeldelse.

HTC Touch Diamond (produkttest)

Touch Diamond er i kategorien af moderne smartphones med touchskærm. Kendetegnet er et brugerinterface, der betjenes enten udelukkende med fingrene, eller som en kombination af fingre og stylus (betjeningspind).

Her bringer vi en kæmpe-test af HTCs mest omtalte og populære produkt i sommeren 2008.

Brugerinterface og menu

Det grundlæggende styresystem er Windows Mobile 6.1. Oven på dette, har HTC udviklet Touch Flo 3D (version 1.0.1630.30) med formålet, at gøre betjeningen af produktet mere fingervenligt.

Genveje til de mest anvendte funktioner er integreret, som ikoner i Touch Flo 3D. Sæt fingeren på det fremhævede ikon, træk fra side til side og slip på det ønskede punkt. Trækkes fingeren lodret på skærmen, bladres mellem menupunkter – når f.eks. beskeder, billeder, vejr osv. betjenes, skubbes op og ned på skærmen for, at bladre mellem de enkelte mails eller billeder.

Animationerne og udtrykkene i Touch Flo er lækkert lavet, og kan imponere de fleste.

Selve touchskærmen kræver, at der tages “en lille smule fat” – derfor er øvelse påkrævet. Efter kort tid, vil de fleste være fortrolige med interfacet.

Interfacet er smidigt og fungerer i hovedtræk rigtig fint. Desværre mangler HTC, at fuldføre systemet, så man helt slipper for, at hoppe ind i Windows Mobile. Når eks. der vælges “Alle kontakter”, “Alle beskeder” eller en lang SMS åbnes, sker det ikke længere i Touch Flo, men i Windows Mobiles standardvisning. Det største problem her ligger i, at menuerne ikke længere er fingervenlige.

Et stort råd til HTC er øjeblikkeligt, at sætte programmører til, at gøre Touch Flo helt færdig. Generelt fungerer det super godt, men man savner bare lige det sidste – og husk, konkurrencen på brugerinterfaces er rigtig hård!

Touch Flo 3D kan slås fra, hvis man kun ønsker at benytte Windows Mobile 6.1.

Vurdering: * * * * * * (4 af 6)

Beskeder og mails

I SMS og mailskrivning er det mest bemærkelsesværdige, at der kan vælges mellem fire forskellige inputmetoder; “Telefontastatur”, “Kompakt”, “Fuldstændig” og “Tastatur”. Øvelse samt fingrestørrelse afgør suverænt, hvilken metode der er bedst egnet.

Mit personlige valg er “Telefontastatur” hvor der skrives præcist, som på en almindelig telefon med T9-ordbog. Skrivehastigheden er ganske høj og meget præcis, især i forhold til “Fuldstændig QWERTY” hvor store fingre har vanskeligt ved at ramme korrekt – desuden er adgangen til de danske karakterer i “Fuldstændig” virkelig bøvlet ja, nærmest ubrugelig. Hvorfor ikke bare lave en ekstra valgmenu, når f.eks. “o” holdes nede, hvor “ø” kan vælges?

Smartphonebrugere af den gamle skole vil nok foretrække at skrive med stylus på inputmetoden “Tastatur”.

Det er klart, at den begrænsede plads på skærmen, gør de virtuelle taster mindre, derfor savner jeg muligheden for, at lægge Diamond horisontalt ved skrivning, for at få mere plads til tastaturet. En respons fra vibratoren i enheden, når der ‘trykkes’ på tasterne, ville også have været på sin plads.

Touch Flo 3D gør det muligt, at bladre i beskeder og mails med fingrene – lækkert animeret og velfungerende. Kanten omkring menunavigationsknappen har flot blinkende lys ved beskeder og mistede opkald.

HTC Touch Diamond understøtter synkronisering med Microsoft Outlook. Maildelen kan sættes op til enhver pop3 eller imap-konto, og standardkonti som Gmail fungerer straks efter angivelse af brugernavn og adgangskode. Der kan også synkroniseres kalender og kontakter med andre systemer via standarden SyncML – dog kræves et tredjepartsprogram til Windows Mobile, f.eks. det som Synthesis AG tilbyder.

Mobilen kan sende/modtage MMS-beskeder.

Vurdering:* * * * * * (5 af 6)

Telefonopkald

Intelligentopkald er en fed feature; Tast en del af kontaktnavnet du vil ringe til, så foreslås muligheder fra telefonbogen automatisk. Under opkald er det muligt, at slå højtaler til/fra, besvare indgående banke på-opkald, og let skifte mellem aktive opkald. Tages stylus ud under samtale, oprettes med det samme en opkaldsnote med telefonnummer, tidspunkt osv., og med plads til egne notater.

Lydkvaliteten er god i begge ender.

Favoritkontakter kan oprettes under “Personer” i Touch Flo 3D-menuen. Der kan tilføjes billeder eller siluetter af kontakterne, og der skiftes mellem dem, ved at bladre op/ned på skærmen. Et klik på kontakten, og der åbnes en genvej til ‘Seneste opkald’, ‘Send SMS’, ‘Send mail’. Trykkes på mobilens opkaldsknap startes straks et opkald.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

GPS og navigation

Diamond har indbygget GPS-antenne, så positionen kan fastslås. Out of the box er Google Maps Mobile installeret, men desværre ikke med kort. Den 4 GB interne hukommelse ville ellers have plads nok til f.eks. Nordeuropa. Det betyder, at kortdata downloades via telefonens dataforbindelse. Ønsker du rigtig navigation, kræver det en investering udover prisen på Touch Diamond.

Positionen fastslås nogenlunde hurtigt og mobilen kombinerer data fra mobilmasterne og GPS.

Google Maps egner sig primært til simpel ruteplanlægning og søgning på interesseområder – altså et slags interaktivt Krak-kort. Systemet erstatter ikke dedikeret navigationssoftware.

Desværre kan Diamond ikke benytte GPS-antennen til, at sætte stedinfo på billeder taget med kameraet.

Vurdering: * * * * * * (5 af 6)

Internet

Browseren til netadgangen er leveret af Opera. Udgaven i Touch Diamond er speciel velegnet til fingerbetjening på touchskærm, og billedet drejer automatisk -alt efter hvordan enheden holdes.

Browserens kan vise hjemmesider “som de er”. Ved dobbeltklik på et givet område, zoomes området så det bliver læsbart. Udsnitszoomet kan finjusteres ved forsigtigt, at bevæge fingeren på menunavigationsknappen.

Skaleringen af siden sker automatisk, og på en måde, hvor man aldrig skal scrolle fra side til side.

Operas browser gør internetbrug interessant på mobilen, da man ikke længere har begrænsninger. Du skal blot huske, at rigtige hjemmesider udgør en større datamængde end mobiltilpassede, hvilket også kan påvirke din mobilregning.

Touch Diamond kan gå på nettet via 3G og Turbo 3G med hastighed op til 7.2 mbit/sec samt trådløstnetværk.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

HTC Touch diamond artikelfoto

Musik og billeder

Bruger du Windows Vista er overførsel af musik voldsomt enkel. Efter USB-tilslutning er Diamond integreret i Windows Media Player, hvorfra musikken og spillelisterne kan overføres med ret høj hastighed.

På mobilen kan der bladres mellem musikken via albumcovers, såfremt disse er tilstede. I testperioden har jeg ikke fundet en metode, hvor covers kan overføres fra Media Player til telefonen – noget irriterende, for det ser mega cool ud.

FM-radioen med RDS er simpel – men lækker. Stationerne findes hurtigt og selve modtageren er virkelig god.

Lydkvaliteten er godkendt, men det medfølgende headset er tarveligt, og der er ikke 3,5 mm Jackstik til tilslutning af ens favorit-hovedtelefoner.

Billeder bladres som fotos i en bunke og kan vises i fuld skærm ved ét klik, hvor de kan bladres fra side til side. Et givet område kan zoomes ved, at tegne en cirkel på skærmen – tegnes cirklen den modsatte vej, zoomes ud.

Kameraet er 3,2 megapixels med autofokus, men sidder desværre bag det kedeligste stykke (næsten gennemsigtige) plastik. Billederne er derfor ikke optimale. Fjernes bagcoveret så linsen sidder frit, bliver fotokvaliteten markant bedre. Så kære HTC… Hvad fan’ har I tænkt på?!!

Vurdering kamera: Vurdering: * * * * * * (5 af 6)
Vurdering musik: Vurdering: * * * * * * (4 af 6)

HTC Touch diamond artikelfoto

Programmer og muligheder

HTC Touch Diamond kører på Windows Mobile 6.1 hvilket programmæssigt er en kæmpe fordel. Der findes et utal af applikationer, spil og værktøjer på nettet – både gratis og med licens. Om det er navigation fra Tomtom, vaterpas der udnytter den indbyggede acelorator, finansprogrammer, eller bare gøgl – det er der altsammen. Den gode nyhed er tilmed, at de er lette at installere.

Fra leveringen medfølger der adgang til You Tube, RSS-nyhedslæser, noter, PDF- og dokumentlæser osv. osv. Og ikke mindst et ret sjovt kuglespil, hvor forhindringer skal forceres, blot ved at vippe telefonen i forskellige retninger. I Touch Flo 3D-menupunktet “programmer” kan der oprettes genveje til de mest anvendte. Også Microsoft Live Messenger er tilgængelig fra starten.

Tag en søgning på nettet og se, hvilket interno af muligheder du møder.

Diamond har verdens nok fedeste vejrapplikation med over 40 3D-animationer af vejrtyperne. Du kan automatisk hente aktuelt vejr og fem døgnsudsigter for næsten alle byer i hele verden.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

Strømforbrug

Standardbatteriet er kun på 900 mAh, hvilket på papiret giver omkring fem timers taletid eller 396 timers standby. Omsat til dagligdagen betyder det, at Diamond skal oplades hver dag hvis den benyttes aktivt, dog har man på ingen måde følelsen af, at rende fra stikkontakt til stikkontakt. Diamond har en god strømstyring, men det er klart ved brug af GPS til navigation bør der tilsluttes ekstra strøm i bilen.

Hvis standardbatteriet ikke er nok, findes et større batteri på 1350 mAh, der sælges inklusive et bagcover for godt 200 kroner. Telefonen bliver naturligvis lidt tykkere.

Den fede er at Touch Diamond kan oplades via standard USB-stik fra en hvilken som helst computer.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

Samlet konklusion

Gennemsnittet ender på 5,2, men jeg vil vurdere produktet til en ren femmer. HTC Touch Diamond er en af markedets mest interessante smartphones! Et lækkert design, god størrelse og fede muligheder viser, at HTC virkelig har en stor fremtid på dette marked.

En interessant detalje er, at en indbygget magnet, gør det muligt, at “hæfte” stylus fast på ydersiden af Diamond.

Prissætningen af Diamond er perfekt. Uden abonnement ligger den omkring 3.500 kroner det betyder, du får rigtig meget for pengene.

Fortsættelse følger

Historien var ikke død. mobilsiden kørte videre med bolden. d. 22/7/2008 dykkede vi igen ned i emnet med en artikel der drejer sig om Nyt tilbehør fra Sony Ericsson – Forstættelsen om temaet kan læses her. Se også seneste nyt om temaet her.