Urutinerede GPS-brugere på bilferien udgør sikkerhedsrisiko
Sammen med opfindelse af navigation har mange familier fået en mere rolig bilferie, da det nu er slut med diskussioner, om hvilken vej der er bedst. Men det ændrer ikke ved det faktum, at den avancerede elektronik i frontruden, ofte stjæler opmærksomheden.
Ifølge førende GPS-producenter som Tomtom, Navigon og Mio stiger salget af enheder markant op mod sommerferien – og netop derfor, er der grund til bekymring, mener en ekspert i mobile enheder.
– "GPS-løsninger er utroligt avancerede, og ikke noget man bliver 100 procent fortrolig med på få dage. Bilisterne skal droppe holdningen om ‘at de godt kan finde vej til dagligt’ og istedet bruge enheden jævnligt, for at lære hvordan den fungerer, ellers vil lyde og symboler kunne forvirre mere end de gavner", siger John G. Pedersen fra Mobilsiden.dk
Han mener, at alt for mange køber navigation, kort før ferien starter, eller hiver sidste års indkøb frem fra skuffen.
– "Hvis enheden har ligget i skuffen et helt år, er kortmaterialet langt fra aktuelt, da 15 procent af Europas vejnet ændres hvert år, desuden kan batteriet være dårligt", mener John G. Pedersen.
Hos Navigon og Tomtom bakker man eksperten op, men peger også på, at når GPS-brug er indlært, forøges sikkerheden på vejene, fordi der gives advarsler om hastighedsbegrænsninger og bilisten ved i god tid, hvilken vej man skal.
Ti råd ved brug af GPS på ferien
- Brug GPS ofte, og lær at bruge den
- Køb ikke ny GPS, kort før ferien starter
- Husk at opdatere kortdata jævnligt
- Indtast ruten før motoren startes
- Betjen ikke enheden under kørsel
- Brug frontruden og fornuft. Ikke skærm og teknik.
- Planlæg ferieruten hjemmefra i ro og mag
- Tjek at bilens strømstik virker, så du har strøm på enheden
- Lovgivning og skiltning overruler altid GPS’en anvisninger
- Ved ankomst til feriestedet kan GPS’en finde forslag til nærliggende restauranter.