Køb din egen mobilmast
Telia tester i øjeblikket en helt ny teknologi, som i bogstaveligste forstand skal bringe 3G netværket tættere på danskerne. Der er tale om nogle små mini-basestationer der skal placeres i stuerne hos kunderne og som basalt set fungerer som en lille 3G mast.
Fra ADSL til 3G
Femtocellernes installeres på samme måde, som et almindeligt trådløst netværk, som vi alle kender. Det kobles på den eksisterende ADSL linie, og derefter har man sit eget lille fungerende 3G mobilnet.
Endvidere åbner denne teknologi op for, at man benytter den samme telefon både til fastnet- og mobiltelefoni.
Nogle af argumenterne for denne teknologi, er blandt andet at samtale kvaliteten kan blive væsentligt forbedret indendørs, og hastigheden på det mobile bredbånd vil stige, idet man ikke skal dele mastens kapacitet med andre brugere.
Men på den negative side, og ganske meget oppe i tiden finder vi spørgsmålet om stråling, mange er i forvejen skeptiske over for en stråling, der kommer fra masterne udenfor hjemmet, men ligefrem at smide en mast op inde ved siden af børneværelset – er vi klar til det?
Telias tekniske direktør, Henrik Juel Nielsen, mener bestemt ikke det er noget problem. "Der kommer ikke mere stråling fra femtocellen, end der kommer fra en almindelig trådløs bredbåndsforbindelse" siger han.
Testet af teknikere
Telia har indtil videre testet femtocellen internt i deres afdeling i Danmark og Litauen, men nu er tiden kommet til, at udvide testen til at omfatte eksterne brugere.
Henrik Juel Nielsen siger "testen er gået gnidningsfrit, men det er jo også teknikere, der har anvendt femtocellen. Nu bliver det spændende at se, hvad der sker, når kunder uden de store tekniske forudsætninger skal afprøve teknologien."
UMA erstatning?
Der kan drages paraleller imellem femtocellen og UMA teknologien som Telia også har stiftet bekendtskab med. Begge er konvergens teknologier skabt til at revolutionere telefonien indenfor hjemmets fire vægge.
UMA teknologien som kendes fra Telias Home Free løsning, giver brugeren mulighed for at være koblet på et 2G netværk når man er ude, og forbinde til et trådløst netværk koblet op imod en bredbåndslinie når man er hjemme.
UMA har skuffet fælt i forhold til hvad nogle analytikere (og sikkert også Telia selv) havde spået, en del af begrundelsen kan meget vel være at udbuddet af telefoner ikke er så stort og opsætningen ikke er helt så lige til.
Netop derfor kunne man se femtocellen som en erstatning for UMA teknologien, dette er imidlertid ikke tilfældet ifølge Henrik Juel Nielsen, han understreger at Telia stadigvæk satser stort på UMA teknologien og at femtocellen bot skal supplere teknologien.
Telia kigges over skuldren
Det er ikke kun Telia som er lidt varme på den nye teknologi, alle de tre øvrige selskaber med en 3G licens herhjemme (3, TDC. Sonofon), følger udviklingen tæt.
Selskabet 3 som ellers plejer at være helt fremme i skoene hvad angår nye teknologier, har dog endnu ikke nogen planer om hverken test eller udrulning i Danmark.
Sonofon har samme melding men noterer også at femtoceller testes intensivt af moderselskabet Telenor i Norge.
TDC har angiveligt også tænkt sig at teste teknologien.
Teleanalytiker Brian Troelsen fra IDC, vurderer at det er med god grund at selskaberne er interesserede i femtocelle teknologien. Han siger "Femtoceller er spændende for mobilselskaberne, fordi de eksempelvis kan spare penge på udbygningen af 3G-netværket, og de kan få mere udstyr ud at stå hos kunderne, hvilket som regel betyder, at de bliver hos teleselskabet længere."