TDC har fremtidens tv. Vi har testet TDC TV
I gang
Løsningen kræver installation af en speciel ADSL-forbindelse. Denne leveres og installeres af TDC. Selve modtagelsen sker på en setupboks, der tilsluttes netforbindelsen. Dit tv forbindes enten via scart eller HDMI.
Før TDC TV kan leveres på adressen, kræver det den nærmeste central understøtter løsningen, og at du ikke bor for langt fra centralen. Det er et krav, at internetforbindelsen leveres af TDC.
Første gang boksen tændes downloader den en mængde informationer. Denne opsætningsproces kræver god tålmodighed, da den snildt kan tage 10-15 minutter.
Softwareplatformen der styrer det hele er leveret af Microsoft, hvilket bestemt ikke er en ulempe.
Billede på skærmen
Efter opstarten får du billede og skærmformat, og skærmtype kan opsættes. Der kan vælges mellem standard 16:9 og 4:3 samt 16:9 i HD-TV (720p og 1080i).
En forstærker eller surroundanlæg kan tilsluttes via den digitale udgang.
Kanaludbud og muligheder
Det er TDC Kabel-TV (nu YouSee) der har udvalgt kanaludbuddet til TDC TV. Det betyder godt 30 af de mest populære tv-kanaler. Alle de danske inkl. DR, TV 2, TV 3, 3+ og Kanal 4 og 5 er med, samt Disney Channel, MTV og Discovery. Desuden kan TV1000 købes i den særlige Viasat pakke.
Som sådan er der ikke noget i vejen med udbudet. Men sammensætningen er katastrofal.
TDC har lavet tre kanalpakker. Det betyder, at hvis du vil have tv på denne måde, kan du ikke komme uden om den store pakke. I grundpakken findes DR1, DR2 og TV2. Vil du se TV 2 Zulu, Kanal 4, Disney Channel eller MTV er du allerede i pakke to. Katastrofen indfinder sig, hvis du vil se TV 3, så *skal* du have den helt store pakke, der også indeholder TV1000.
Denne opbygning er, efter min mening, kun lavet for at tvinge kunderne til den dyre løsning. Det burde i det mindste være muligt, at fravælge TV1000, da denne kanal er medvirkende årsag til prisen eksploderer.
Det interessante er, at på Viasats egen løsning via parabol, der kan filmkanalerne godt vælges fra, med en lavere pris til følge.
TDC burde have lavet en a la carte mulighed. TDC TV er fuldt ud digital og dermed oplagt til frit valg.
Så skal der ses tv
Har du set tv på computeren, er du bekendt med at den skal loade et stykke ind først (buffer) inden afspilningen starter. Dette er dog ikke tilfældet med TDC TV. Kanalskiftet sker lynhurtigt. Faktisk fortæller TDC, at de kan lave skiftet hurtigere end langt de fleste fladskærme. Sammenlignes kanalskift med Selector, er ip-løsningen også markant hurtigere.
Ved kanalskift præsenteres information om det aktuelle program. Der kan også bladres i kanaler mens du ser et aktuelt program. Mens du bladrer, kan du i venstre hjørne se et livebillede af de programmer du kommer forbi.
Boksen sørger selv for at skifte mellem de korrekte tv-formater (16:9 og 4:3). Det hurtige programskift skaber afhængighed. Og den lynhurtige skift til 16:9 er en fornøjelse.
Billedkvaliteten er god. Langt bedre end f.eks. på TV 2 Sputnik eller DR’s online tv. Men du kan stadig godt se, det er ip-tv. Selvom det er rigtig flot, er det ikke fuldt på højde med TDC’s digitale Selector løsning. Det er lidt pixelleret dog alligevel brugbart.
Lyden er ligeledes fin. Men der er en lille tendens til "digitalisering" især i diskanten.
Programguiden
Som enhver moderne modtager, har TDC TV også interaktiv programguide. Den er lynhurtig og virkelig flot. Der er bunkevis af information om programmerne samtidig med den er utrolig intuitiv at anvende.
Det fedeste er, at du med et tryk på fjernbetjeningens "record"-knap kan programmere en optagelse.
Selvom guiden er ganske avanceret, er den på ingen måde svær og bruge.
Se og optag vs. Se eller optag
Bare fordi du har en modtager med harddisk, behøver du ikke bruge den. Muligheden kan fravælges. Vil du optage programmer kræver en ekstra feature på dit abonnement.
TDC har to versioner. "Se eller optag" hvor du optager det samme program som du ser og "se og optag" hvor du kan optage et program, mens du ser et andet.
Der er intet i vejen med optagelserne. De står flot og optagelsen sker helt lydløst. Men at kræve penge for funktionen, er dog at stramme skruen.
Antallet af samtidige optagelser afhænger blandt andet af internetforbindelsens hastighed. I starten af min testperiode, var det en kort overgang muligt at optage to programmer, mens jeg så et tredje.
Som på enhver anden harddiskoptager, kan du også her, sætte udsendelser på pause samt spole tilbage i det du ser. Funktionen fungerer forrygende og er stærkt vanedannende.
Video on demand
I lighed med Selector, kan du leje film online. Udvalget er rimelig stort, dog kunne nyere film være et ønske. Du bestiller ved brug af en personlig pinkode. Afspilningen starter få sekunder efter. Du kan både spole og pause i en lejet film. Absolut en funktion som kan gøre almindelig dvd-leje overflødig.
En lejet film kan ses i 24 timer, men kan ikke kopieres og beholdes på harddisken.
Samlet: Er TDC TV fedt?
Ja, ja og ja! Det er RIGTIG fedt. Hvis jeg var en lille antenneforening eller satellitudbyder ville jeg ryste i bukserne. Hvorfor have antennekabel rundt i huset, når det eneste du behøver, er en netforbindelse?
Okay, billede- og lydkvalitet er lidt et kompromis. Men dette er jo kun et spørgsmål om, at vi skal have nogle store forbindelser til husene, så kvaliteten kan forbedres. Det skal understreges, at billedet ER flot – og set i forhold til analog tv er det markant bedre. Det når bare ikke på højde med Selector.
Settopboksen er forholdsvis stabil, men kan gå ned så den skal genstartes.
Harddisk kører for fuld knald hele tiden, hvilket er irriterende. TDC lover dog, at det bliver rettet i en kommende softwareversion.
Det store MEN
Indrømmet. Jeg ville så gerne beholde TDC TV. Men økonomien tillader det ikke.
Som det står nu, er TDC TV nærmest urealistisk dyrt. Oprettelsen koster 895 kr. Oven i det kommer to gange 995 kr. for henholdsvis "godt i gang" og "installation". BING – næsten 3000 kroner.
Den fulde pakke koster 287 kroner pr. måned, og vil du optage kan du smide 69 kr. oven i. BING 356 kroner pr. måned.
Måske er det bare mig. Men jeg synes det er dyrt. Til sammenligning koster fuldpakken som analog 318 kroner pr. måned. Derfor er det gode råd, og vente på en kampagne-periode.
En anden ulempe er, at du kun kan bruge TDC TV på ét tv. TDC lover dog, at de kommer med mindre ekstrabokse i starten af 2008. Så kan du have en boks i stuen og en i soveværelset. Længere ude af vejen forventes også trådløse ekstrabokse.
TDC TV er cool og fedt. Men prisen og måden kanalerne købes på skal justeres.
Info: Priseksemplerne er indhentet august/september 2007. TDC kører kampagne på oprettelsen resten af 2007 med 995 kr. for oprettelse, og samlet installation.
Eksterne links…
– Recordere.dk
(AV nyheder, anmeldelser og debat)
– TDC TV…
(Mere info og priser om TDC TV)