Motorola Moto Z2 Force – Topmobil med et twist [TEST]
Motorola gør ikke altid tingene som de andre. Selskabet som historisk set har været banebrydende indenfor mobiltelefoni, synes fortsat opsat på at byde på noget unikt.
Selskabets nyeste toptelefon, Moto Z2 Force, er ingen undtagelse. Her satses der igen på et modulært design, flere af forgængerens svagheder er styrket og der bydes igen på unikke features.
Se også: Motorola lancerer Moto X4 og Moto Z2 Force i Danmark
Specifikationer Motorola Moto Z2 Force
Mål: 155,8 x 76 x 6,1 mm, 143 gram
Skærm: 5,5” Quad HD (2.560 x 1.440 pixels, 534 PPI)
Ydelse: Qualcomm Snapdragon 835 octa-core, 2,35 GHz, Adreno 540 grafik
RAM: 4/6GB RAM
Lager: 64/128GB +microSD
Kamera: 12+12MP PDAF med f/2,0 optik + 2MP
Frontkamera: 5 MP f/2,2 optik
Batteri: 2.730 mAh, USB-C 15W Turbocharger
Netværk: Dual SIM 2G/3G/4G Cat 16 LTE
Styresystem: Android 7.1.1 Nougat
Farver: Fås i grå, guld eller sort
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk
Er du til slanke telefoner fås det ikke meget slankere end Motorola Z2 Force som byder på en barberbladstynd profil på 6,1 mm. Den bliver nærmest kun overgået af sin forgænger som var 0,1 mm tyndere.
Mobilen er så tynd, at Motorola også i denne omgang har valgt at inkludere et bagcover, som giver telefonens bagside et mere skridsikkert greb. Det dækker samtidigt de åbenstående pins som benyttes til at slutte selskabets modulære Mods.
Designet minder utvivlsomt om sin forgænger, her er kun glas og metal. Du vil dog kunne kende Moto Z2 fra sin forgænger på kameraet bagpå, da det nu har et dobbeltkamera som ligner en lille smiley, med sin underliggende flash-mund. Det rager dog fortsat en del ud fra den åleslanke smartphone.
Læs også: Sammenligning: Moto Z2 Force, Moto Z og Z2 Play
Selvom telefonen er tynd, skal man ikke regne med, at den er synderlig kompakt. Det 5,5 tommer store display er af en vis størrelse og det dikterer ligeså fuldvoksne mål 156 x 76 mm. Vægten på 143 gram er dog en del under, hvad konkurrerende smartphones får en til at slæbe på. Knapperne på Moto Z2 er ligesom i Moto Z meget små.
Z2 Force er også atypisk når det gælder konstruktionen. Den byder ikke på nogen vandtæt konstruktion eller glasbagside, men slår sig i stedet på at have et såkaldt ’ShatterShield’- display som ikke kan splintre. Den vilde påstand underbygges af diverse torturtests hvor mobilens display ganske ikke er til at sprække.
Den tilsyneladende brudsikre skærm har dog en svaghed. Den ridses lettere end de hærdede skærme som toptelefoner byder på i dag. Hold derfor nøgler og sandkorn langt væk fra denne telefon, hvis du vil undgå ridser.
Se også: Motorola lancerer stærk Moto Z2 Force
Et lækkert display
Motorola Z2 Force synes at have arvet samme display som prydede Moto Z sidse år. Det er på 5,5 tommer og byder på rigeligt med pixels med sin Quad HD-opløsning. Det er igen underliggende AMOLED-teknologi og igen sikrer det opulente farver og tårnhøj kontrast.
Bliver det for meget af det gode mede farverne, kan disse endda justeres mod det mere naturlige under indstillingerne og en nattemodus skyder farvebalancen mod det mere rødlige i nattetimerne.
I dagslys klarer Z2 Force sig også bedre end sin forgænger, for den maksimale lysstyrke kan blusse højere op. Displayet er derfor nemmere at tyde udendørs.
På lydsiden er Moto Z2 udfordret af sit meget slanke ydre. Det levner bare ikke meget plads til en ordentlig højtaler. Derfor er der kun en af dem som ud over at skulle pumpe musik ud også fungerer som headset.
Selvom der kun er en højtaler til stede, gør den det udmærket. Den er frontvendt, hvilket altid er et plus og den er relativt velafbalanceret. Vil du have bedre lyd – i stereo – må du dog forbi et trådløst headset eller benytte den inkluderede USB-C til jack-adapter.
Se også: Skærmen i Motorolas brudsikre Moto Z2 Force har en stor svaghed
Velkendt software og mekanik
Med Motorola eksperimenteres der ikke meget grundkomponenterne. Motorkraften leveres af Qualcomms topprocessor for 2017, mens softwaren er en ren, uspoleret version af Android som Google sørger for. Til det leveres Moto Z2 Force med enten 4GB eller 6GB RAM samt 64GB eller 128GB lagerplads. Sidstnævnte kan endda udvides via et microSD kort.
Det udmønter sig en superb ydelse i både spil og andre krævende programmer og man oplever sjældent at Moto Z2 Force misser et beat.
Skulle du gå glip af noget, ville det være på grund af batteriet, da det er noget mindre, end det man typisk finder i kategorien. Her er kun 2.730 mAh at arbejde med, hvilket godt nok er mere end i forgængeren, men man frygter stadigt det værste for driftstiden.
Heldigvis for Moto Z2 Force er det nye processorsetup noget mere strømvenligt og nu kan der regnes med telefonen i et helt døgn – noget der kun knibe med sidste års model. Moto Z2 Force er samtidig kompatibel med alskens ’power’-mods som kan forlænge batteritiden drastisk.
Når tanken er tom, skal du heller ikke vente længe før Moto Z2 Force er klar til kamp igen. Den medfølgende kvikoplader på 15W får hældt godt med strøm i telefonen så der på bare 30 minutter er tanket 60% op. Den fulde opladning ordnes på under halvanden time.
Antenne i Moto Z2 synes også at være styrket. Dels er den fremtidssikret da den nu understøtter Gigabit-forbindelser, men i praksis oplever jeg også sunde 4G-overførselshastigheder både indendørs, udendørs eller i Mobilsiden.dks ofte svært tilgængelige kælder.
Læs også: Motorola arbejder på skærmteknologi, der heler af sig selv
Ren Android med fordele
Motorola piller ikke meget ved Android-styresystemet i Z2 Force, en afholdenhed der nok skal glæde en del Android-entusiaster.
Vi er meget nær ved at have ’stock’ Android her, om end opdateringen til den nyeste Android 8.0 Oreo lader vente på sig. Denne skulle være på vej, men man undrer sig lidt over, hvorfor det skal tage så lang tid at få nyeste Android ud, når nu styresystemet nu er så tæt på originalen fra Google selv.
Man kan heldigvis trøste sig med, at Motorola tilbyder andre features med sin mobil som selv Pixel-ejerne ikke får glæde af.
Mest nyttigt er nok Motorolas bud på et ’always on’ display. Det er faktisk ikke altid tændt, det ville være spild af strøm, men det registrerer, hvis du bare vinker med hånden over mobilen. Derfra giver den et lynhurtigt overblik over tiden, kommende aftaler eller de seneste notifikationer.
En anden interessant feature er, at telefonens fingeraftrykslæser kan indstilles til at fungere som en touchpad, der afløser Androids sædvanlige navigationsknapper. Motorolas Moto app giver samtidig rige muligheder for at betjene telefonen ved særlige bevægelser som åbner kameraet. Lommelygten eller sætte telefonen til ’vil-ikke-forstyrres’ tilstand.
Se også: Motorola Moto Z – Gode idéer er ikke nok [TEST]
Motos mange mods
En af de helt store gevinster ved Motorolas Z-serie er dennes modularitet. Mobilen kan som ingen anden ekviperes med ekstraudstyr der forvandler maskinen til en spillekonsol, en fotoprinter, en bærbar højtaler, en projektor, et zoom- eller et VR-kamera og meget mere. Muligheder er der efterhånden rigtig mange af med næsten tyve forskellige Moto Mods at vælge imellem.
Anvendeligheden og værdien på de forskellige varierer dog meget. Eksempelvis kan man diskutere om det Hasselblad superzoom-forsatsen er to tusinde kroner værd, når man kan få et dedikeret kamera med bedre fotokvalitet til færre penge.
Andre Mods som TurboPower giver dog nye muligheder. TurboPower giver 125 pct. ekstra driftstid – rigeligt til 2-3 døgns brug – og er 6,5mm tyndt. En genial upgrade for en plovmand.
Se også: Motorola lancerer fem nye Moto Mods til Moto Z-familien
GamePad Mod’en har også været brugt og vil utvivlsomt være interessant for mobile gamere, da det giver bedre kontrol over spil, 40 pct. ekstra batteri og et jackstik. Prisen er dog svær at retfærdiggøre, for du kan få en mere ergonomisk Bluetooth-controller til det halve.
Mest imponerende indtil videre har dog været den dyre Instashare projektor-mod, som forvandler Moto Z-telefoner til en bærbar hjemmebiograf. Er stuen, kontoret eller hotelværelset mørklagt, får du op til 70 tommer storskærm med rimelige farver med i lommen.
Det er ikke alle mods der giver nye funktioner, nogle er af ren kosmetisk natur, hvor du med de såkaldte ’Style Shells’ kan give mobilen et nyt look med eksempelvis et panel i træ eller et granitlook.
Se også: Motorola: Disse telefoner får Android 8.0 Oreo
Udmærket kamera
På kamerafronten byder Moto Z2 Force på et udmærket dobbeltkamera som benytter på fasedetektion og laserfokus til hurtigt at finde motivet.
De to moduler er identiske med hver deres opløsning på 12 megapixels og en f/2,0 optik, den ene tager dog udelukkende billeder i sort/hvid. Det er samme opskrift som Huawei følger i sidste års P9-topmobil, Motorolaen har dog en mere lysstærk optik.
De resulterende fotos er af god kvalitet, omend de førende smartphones præsterer generelt en tand bedre, både når det gælder detaljer, dynamik og støjreduktion.
Når der bliver mørkt leverer Moto Z2 Force også udmærkede resultater, men når der er rigtig mørkt savner man en optisk stabilisering så der kan lukkes mere lys ind med lange lukkertider.
På selfiefronten byder Moto Z2 på et ikke særligt imponerende 5 megapixel modul – det er dog ledsaget af en dobbeltflash som giver et skud lys, når netop dette er en mangelvare.
Når det gælder videoer, arver optagelserne mange af kvaliteterne fra fotodelen, men får ydermere en effektiv digital stabilisering oveni. Denne fungerer med både Full HD og 4K optagelser.
Et godt alternativ
Motorola Moto Z2 Force er tydeligvis designet efter andre idéer end mange af de andre smartphones der findes på markedet i dag. Alene derfor fortjener selskabet ros for deres på mange måder unikke Z2’er.
Det særprægede ved Moto Z2 giver fordele som et brudsikkert display, enkel betjening og mange tilbehørsmuligheder. Det er dog også en hæmsko – det ultraslanke design gør, at batteriet er i den tynde ende, og efterhånden udbredte features som vandtæthed og 18:9 displays er udeladte.
Alt i alt er Motorola Z2 Force dog en telefon som vil glæde sin ejer, særligt hvis denne ønsker noget som er lidt anderledes. Det bliver derfor til 5 ud af 6 stjerner herfra.
Læs også: Motorola Moto X4 – satser på det rette [TEST]
Fordele:
- Moto Mods er en lys idé
- Lækkert, ultratyndt metaldesign
- Topydelse
- Ren Android
- Lynhurtig opladning
Ulemper:
- Batteri og kamera er set bedre
- Mods er dyre og svinger i kvalitet
- Intet jack-stik