Giver stråling fra mobiltelefoner dårlig sædkvalitet?

Er mobiltelefoner skyld i dalende sædkvalitet? Metastudie konkluderer, at signaler og radiobølger fra telefoner har skadelig effekt.

Giver stråling fra mobiltelefoner dårlig sædkvalitet?

Hvis man har sin mobil i lommen, betyder det så, at mænd risikerer forringet sædkvalitet? Det er der noget der tyder på, lyder det i følge dr.dk.

Stråling fra telefoner har skadelig effekt på mænds sædkvalitet

I et studie testede man sædkvalitet hos 32 mænd. Hver prøve blev delt op i to beholdere og den ene halvdel blev så placeret på en mobil, der ringede hvert tiende minut i fem timer. Efterfølgende kunne man så påvise betydeligt dårligere sædcelleaktivitet og sædceller med DNA-fejl i beholderne, der havde været på telefonen.

Dr.dk henviser også til et metastudie, der har sammenlignet ti studier om sædcellekvalitet og mobiltelefoner i lommen og her kom man også frem til, at telefoner har skadelig effekt på sædcellekvalitet.

Årsagen til dette er, at mobilen hele tiden modtager og sender signaler, der sendes over radiobølger og disse radiobølger bliver til varme. Bliver området omkring sædceller for varmt, så forringer det kvaliteten. Området er cirka 34 grader varmt og altså lidt koldere end på resten af kroppen.

Se også: Dårlig antennekvalitet på telefoner betyder meget mobilstråling

Varme påvirker i det hele taget sædkvaliteten

I det hele taget er der en sammenhæng mellem varme og mænds sædkvalitet. Det er også årsagen til, at mandens pung hænger uden for kroppen. På den måde kan kroppen nemlig selv regulere temperaturen i pungen. Bliver det koldt, trækker pungen sig op – bliver det varmt, falder den ned.

Indlægget på dr.dk konkluderer ikke på, hvordan for eksempel drengebørn skal forholde sig til at have en mobil lommen, men hvis man ved, at mobilstråling påvirker sædkvaliteten, så er det formentlig en god idé at bede ens drenge om ikke at gå med mobilen i bukselommen.

Se også: Mobiltelefoner med mindst stråling

Light sodavand har ingen effekt – men det har almindelig sodavand

Der er i øvrigt heller ingen sammenhæng mellem dårlig sædkvalitet og light sodavand. Nogle helseblogger påstår, at sødemidlet aspartam kan påvirke mandens sæd negativt, men det er der ikke fundet videnskabeligt belæg for.

Til gengæld er det videnskabeligt bevist, at sodavand med sukker påvirker mænds sædkvalitet, lyder det i følge dr.dk. Også stress, dårlige kostvaner, rygning og alkohol er påvist at skade mandens evne til at reproducere sig selv.

Se også: Nyheder om mobiltelefoner og kroppen