Mobilindustrien vil være grønnere
Mobile World Congress 2023 i Barcelona, der afvikles i disse dage, handler først og fremmest om smartere måder at bruge teknik på i en opkoblet verden.
Men den handler også om green tech og særligt om, hvordan teleselskaber og tech-branchen kan være med til at gøre verden grønnere.
Se også: Hvor grønt er dit teleselskab?
Flere teleselskaber forpligter sig på at bruge grøn energi
I en rapport, der blev offentliggjort på Mobile World Congress i Barcelona i går, oplyste mobilindustriorganisationen GSMA, at 24 procent af den energi, som mobilsektoren bruger, kommer fra vedvarende energikilder, altså såkaldt grøn energi.
Det er en stigning fra 14 procent i 2020 og dermed tæt på en fordobling på tre år. Desuden har 62 operatører på verdensplan nu forpligtet sig til hurtigt at nedbringe deres direkte og indirekte emissioner inden 2030, hvilket dækker over 61 procent af branchen målt på omsætning.
Målet for GSMA er, at operatørerne når netto-nul-emissioner inden 2050.
Se også: De mest bæredygtige telefoner
Svært at få adgang til vedvarende energi
På hardwaresiden investerer telefonproducenterne massivt i at give telefonerne en længere levetid og anvende flere genbrugsmaterialer i deres produkter. På netværkssiden investerer virksomhederne i stigende grad i at finde måder at opbygge og drive infrastrukturen på ved hjælp af mere effektive metoder, der er mindre energikrævende end tidligere tiders metoder.
Den største udfordring for telebranchen er ifølge John Giusti, chef for GSMA’s reguleringsmyndighed, at få adgang til vedvarende energi. Han hæfter sig naturligvis ved, at det er en god nyhed, at operatørerne i stigende grad benytter grøn energi. Samtidig er der et problem, for branchens efterspørgsel overstiger udbuddet, forklarer han.
”Derfor er regeringerne nødt til at hjælpe med at udvide adgangen til vedvarende energi”, slår Giusti fast.
Se også: Billig bredbånd
T-Mobile vil være helt grøn ti år før tid
GSMA’s rapport undersøgte mobiloperatørers tiltag i hele verden og fremhæver T-Mobile som den første virksomhed i den amerikanske trådløse sektor, der har sat sig et netto-nul-mål.
Det omfatter alle virksomhedens emissioner, herunder emissioner fra hele forsyningskæden og indirekte emissioner fra købt elektricitet. Det er også et af de få netværk, der indtil videre har sat sig et mål om nettonuludledning inden 2040 i stedet for 2050.