Google betalte Apple 137 mia. for at være standardsøgemaskine
Det amerikanske justitsministerium er lige nu midt i en såkaldt antitrustsag mod Googles moderselskab Alphabet. Antitrustsager handler om virksomheder, der misbruger deres stærke markedsposition til at besværliggøre eller forhindre andre virksomheders adgang på markedet.
Her er det kommet frem, at Google betalte Apple svimlende 20 milliarder dollar – eller 137 milliarder kroner – i 2022 for at få status som standardsøgemaskine.
Se også: Google satser alt på AI: Googles søgemaskine får AI-opgradering
Google i myndighedernes søgelys
Googles forhold har været under kraftig granskning under en antitrustsag, hvor virksomheden beskyldes for at bruge sin størrelse som en fordel for at forhindre konkurrenter i at komme ind på søgemarkedet. Et af de største spørgsmål er, hvor meget de betaler Apple. Et tal, som også tidligere blev anslået til at være næsten 20 milliarder dollar. Det tal, der nu er blevet bekræftet af et nyt retsdokument.
På trods af Googles og Apples forsøg på at hemmeligholde betalingen er der gennem vidneudsagn og utilsigtede afsløringer alligevel dukket detaljer op under retssagen. Ifølge en rapport fra Bloomberg afslørede retsdokumenter, at Google betalte Apple 20 milliarder dollar i 2022 for at være standardsøgemaskine på Apples platforme.
Tallet på 20 milliarder dollar stod ikke i Apples eller Googles egne sikkerhedsindberetninger, men det blev bekræftet af vidneudsagn. Tallet blev delt af Eddy Cue, der er Apples Senior Vice President of Services, under retssagen.
Oprindeligt var det en gratis ordning, men den udviklede sig til en lukrativ aftale for Apple, hvor Google i maj 2021 betalte Apple over 1 milliard dollar om måneden. I 2020 stod betalingen for 17,5 procent af Apples samlede driftsindtægter.
Se også: Brugte iPhones – priser, garanti og bæredygtig genbrug
Microsoft har også forsøgt at blive standard hos Apple
Under retssagen er det også kommet frem, at Microsoft også har forsøgt at betale sig til at gøre sin Bing-søgemaskine standard på iPhones. Det skulle være sket ved at tilbyde Apple 90 procent af reklameindtægterne fra Bing. Microsoft tilbud endda Apple at købe Bing i 2020, men valget er altså faldet på Google i stedet for.
Den høje betaling fra Google til Apple vil sandsynligvis være noget, der styrker sagen mod Google. Google og justitsministeriet vil komme med afsluttende argumenter i sagen torsdag og fredag, men der vil ikke blive truffet en endelig afgørelse i sagen før senere på året.