AI kan erstatte 90.000 medarbejdere i den offentlige sektor
6.000 offentlige medarbejdere om året kan frem mod 2040 blive erstattet af AI. Dermed vil mellem 84.000 og 96.000 medarbejdere i den offentlige sektor om godt 15 år blive erstattet af AI. Det svarer til 10-12 procent af den forventede beskæftigelse i 2040.
Det viser en ny analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening, der repræsenterer 11 arbejdsgiverforeninger, har fået udarbejdet af Boston Consulting Group.
Se også: Fordele og ulemper ved kunstig intelligens
AI overtager rutineopgaver
Et af de helt store potentialer ved kunstig intelligens er, at teknologien kan frigøre tid ved at overtage gentagne opgaver, som kan automatiseres – og den type opgaver kan tilmed optimeres og gøres hurtigere med AI.
Det har dog været uklart, hvor mange medarbejdere der skal frygte for at få deres arbejde erstattet af avancerede algoritmer. Den nye analyse sætter nu tal på, hvor mange medarbejdere i den offentlige sektor det potentielt drejer sig om – og det gælder lige fra juristen til SOSU-medarbejderen.
Se også: Få bruger AI dagligt trods massiv hype
Sparer samfundet for milliarder
Ifølge analysen vil AI inden for sundhed og ældre assistere i rutinemæssige arbejdsopgaver som dokumentation samt understøtte, at patienter henvises hurtigere til rette sundhedsinstans. Her kan AI spare 12 til 14 mia. kr. svarende til 21.000 til 24.000 årsværk.
Inden for børn, undervisning og uddannelse kan AI spare 16 til 18 mia. kr. svarende til 27.000 til 32.000 årsværk. Det sker ved at fremme læring gennem en større differentiering til individuelle læringsbehov og frigive tid ved eksempelvis at assistere i udarbejdelsen af undervisningsmateriale.
Inden for administrative opgaver og sagsbehandling på tværs af alle sektorområder kan AI bruges til kontorarbejde såsom generelle administrative arbejdsopgaver som sagsnotater og referater. Her kan der spares 21 til 24 mia. kr. svarende til 38.000 til 43.000 årsværk.
Se også: OpenAI er bekymret: Folk udvikler følelser for ChatGPT
AI vil ændre på vores samfund
Hvis analysens prognose bliver realitet, vil AI’s indtog i Danmark få store konsekvenser for både medarbejdere og samfundet.
AI kan gøre mange offentlige tjenester mere effektive og frigøre ressourcer til andre vigtige områder, men teknologien vil samtidig også reducere arbejdsstyrken og skabe behov for nye stillinger inden for teknologi, databehandling og AI. Disse forandringer i jobmarkedet kan øge uligheden og gøre lavtlønnede jobs mere sårbare.
Mange er derfor nødt til at lade sig opkvalificere for at tilpasse sig AI-teknologiens indtog.
Læs mere om fordele og ulemper ved AI, og hvordan det kommer til at forandre samfundet.
Se også: Flere mænd end kvinder bruger ChatGPT på arbejdspladsen