Google har ulovligt monopol på onlinesøgninger

En amerikansk domstol har afgjort at Google, der er ejet af Alphabet, med Chrome-browser har ulovligt monopol på onlinesøgninger.

Google har ulovligt monopol på onlinesøgninger

Står det til amerikanske anklagere, skal Google sælge sin Chrome-browser, dele data og søgeresultater med konkurrenter og træffe en række andre foranstaltninger for at gøre op med sit monopol på søgninger på internettet.

Se også: Google får kæmpebøde på 20 kvintilliarder kroner

Domstol mener at Google opretholder ulovligt monopol

Sådanne ændringer vil i bund og grund resultere i, at Google bliver stærkt reguleret i 10 år og underlagt tilsyn af den samme føderale domstol i Washington, som afgjorde, at virksomheden opretholdt et ulovligt monopol på onlinesøgning og relaterede reklamer.

“Googles ulovlige adfærd har ikke kun frataget rivaler kritiske distributionskanaler, men også distributionspartnere, som ellers kunne gøre det muligt for konkurrenter at komme ind på disse markeder på nye og innovative måder”, sagde det amerikanske justitsministerium i en retsanmodning.

Retspapirerne, der blev indgivet onsdag aften, bygger videre på en tidligere skitse til, hvordan USA ønsker at gøre en ende på Googles monopol. Google kaldte dengang forslagene radikale og sagde, at de ville skade amerikanske forbrugere og virksomheder og ryste den amerikanske konkurrenceevne inden for kunstig intelligens.

Se også: Google overvejer at drive AI-datacentre med atomkraft

Google skal adskille sine produkter

Justitsministeriets krav er vidtrækkende og omfatter blandt andet, at Google ikke må gå ind på browsermarkedet igen i fem år, og at Google skal adskille Android fra Søgning og Google Play, men uden at forsøge at tvinge Google til at sælge Android.

Ministeriet har også bedt om et forbud mod, at Google køber eller investerer i nogle søgekonkurrenter, forespørgselsbaserede produkter med kunstig intelligens eller reklameteknologi.

Justitsministeriet og en sammenslutning af stater vil have den amerikanske distriktsdommer Amit Mehta til at afslutte eksklusive aftaler, hvor Google betaler milliarder af dollars årligt til Apple og andre enhedsleverandører for at gøre sin søgemaskine til standard på deres tablets og smartphones.

Dommeren har planlagt en retssag om forslagene til april, selv om den kommende præsident Donald Trump og justitsministeriets næste antitrustchef kan træde til og ændre kurs i sagen.

Se også: EU advarer Apple: Åbn mere op for iPhone

Perspektivering 

Selvom det amerikanske justitsministerium mener at Googles adfærd er ulovlig, er det som forbruger stadig muligt frit at vælge den browser og søgemaskine, man ønsker.

Dette er dog blot endnu et eksempel på, at tech-giganterne har for meget magt ifølge både USA og EU.

I starten af året fik Apple eksempelvis en bøde på 13,4 milliarder danske kroner af EU i en konkurrencesag, som var anlagt af Spotify.

Se også: Dårligt nyt for Apple: Særlig aftale med Google er ulovlig