Nyt litium-svovl-batteri har vanvittige egenskaber
Forskere fra Peking University i Kina og University of Giessen og Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland har udviklet et nyt solid-state-batteri med helt utrolige egenskaber. Batteriet indeholder litium og svovl (Li-S) og har en glaslignende elektrolyt. Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Nature.
Se også: Sammenlign elbiler på pris og kvalitet
Utrolig hurtig opladning og lang levetid
Batteriteknologien kombinerer ekstremt hurtig opladning, imponerende holdbarhed på hele 25.000 cyklusser og en energitæthed, der er tre gange højere end traditionelle litium-ion-batterier. Batteriet kan gennemgå op til 25.000 opladningscyklusser og stadig bevare 80 procent af kapaciteten.
En opladning kan klares på intet mindre end 24 sekunder, men for at beskytte batteriets kapacitet over tid er ladetiden reduceret til “kun” 12 minutter. Det er stadig dobbelt så hurtigt som de fleste elbilers ladetider.
Batteriets fremragende egenskaber gør, at det kan klare hele hele syv daglige opladninger i mere end 10 år.
Se også: Test og anmeldelser af elbilers rækkevidde og ladehastighed
Ny glaslignende elektrolyt
De fremragende egenskaber skyldes en ny elektrolyt, der indeholder bor, svovl, litium, fosfor og jod. Elektrolytten løser tilsyneladende tidligere udfordringer med langsom udveksling af elektroniker og stabilitet i litium-svovl-batterier.
Den nye glaslignende elektrolyt har en ikke-krystallinsk struktur, men ser stadig fast ud og har egenskaber som en væske.
Selvom teknologien stadig er på prototypeniveau og kræver videreudvikling, viser den et lovende potentiale for fremtidige, mere effektive og holdbare batterier.
Se også: Hvilke elbiler er Bedst i Test?
Perspektivering
Der sker meget inden for batteriteknologi. Forskere og batteriproducenter står næsten i kø for at fremvise nye teknologiske bedrifter, og inden for de næste år begynder vi at se de første semi solid-state-batterier og solid state-batterier.
Læs meget mere om fordele og ulemper solid state-batterier eller faststofbatterier, som de også kaldes.
Vi anbefaler:
Hvad koster de billigste elbiler i Danmark?
Se alle kommende elbiler i 2025, 2026 og 2027