Telenor understøtter nu RCS, afløseren til SMS
SMS-teknologien er efterhånden noget aldrende og forældet i forhold til beskedtjenester som Messenger, iMessage og WhatsApp. Det mener det danske teleselskab Telenor også, som er en del af den enorme koncern af samme navn, som opererer i store dele af verden.
Derfor er koncernen gået sammen med Google om at opgradere hele 214 millioner mobilbrugeres SMS-oplevelse med afløseren: RCS (Rich Communications Services).
Læs også Google vil erstatte SMS-teknologien med efterfølgeren RCS
I et blogindlæg oplyser Google, at kunder nu kan tage den forbedrede beskedteknologi i brug i de 13 forskellige lande rundt omkring i Europa og Asien, som telegiganten opererer i.
Helt præcist tæller listen Danmark, Norge, Sverige, Ungarn, Montenegro, Serbien, Bulgarien, Pakistan, Myanmar, Bangladesh, Malaysia, Thailand og Indien.
Sådan fungerer RCS
Hvad er det dér RCS så for noget? Måske har du ikke hørt om teknologien endnu, men det kommer du utvivlsomt til i de kommende år – hvis ikke måneder. I en ikke så fjern fremtid vil teknologien formentlig helt erstatte SMS. RCS er nemlig udarbejdet netop med henblik på at tilbyde alle de mange funktioner, som SMS-teknologen i dag mangler i forhold til andre internetbaserede beskedtjenester.
Har du været plaget af langsomme beskeder, begrænsninger af antal tegn i en SMS, komprimerede billeder sendt over MMS, gruppesamtaler der ikke fungerer og manglende muligheder for at vedhæfte filer og andre ting? Alt dette er slut med RCS, for her får du nemlig hele palletten af funktioner, som du kender fra Messenger, iMessage m.m.
Læs også: Nu er Telenor klar med både WiFi-opkald og VoLTE
RCS er på samme måde som SMS en bagvedliggende teknologi, som hver enkelt teleselskab skal understøtte, og derfor skal du i udgangspunktet ikke gøre noget særligt som forbruger for at kunne bruge teknologien. Ligesom du kan bruge en hvilken som helst telefon og smartphone-app til at sende SMS-beskeder, fordi det er en selvfølge, at hvert teleselskab understøtter SMS-protokollen, er det også hensigten, at RCS skal være tilgængeligt hvor som helst via dit telefonnummer.
Da teknologien endnu er ganske ny, er det indtil videre begrænset med apps, der understøtter teknologien. Ligesom SMS skal apps nemlig også tilpasses til at håndtere RCS-teknologien.
Google Messenger-appen understøtter RCS
En af de apps, som allerede nu understøtter RCS, er Googles beskedapp kaldet Messenger, som er en simpel og brugervenlig app til at sende SMS’er – og nu også RCS.
Appen er forudinstalleret og fungerer som standard SMS-app på mange Android-smartphones og vil også gøre det fremadrettet. Første gang du åbner appen, når du benytter et teleselskab som Telenor, der understøtter teknologien, vil du få en kort introduktion til RCS-teknologien. For nemhedens skyld går RCS også under navnet ”advanced messaging”, da det grundlæggende er SMS 2.0 – eller opgraderet SMS.
Læs også: Googles smarte beskedapp, Allo, er nu officiel
Hvis du ikke har Google Messenger på din Android-smartphone, er det blot at downloade den i Google Play.
En dag kan alle apps snakke sammen på tværs af platforme
iPhone-brugere har endnu ikke samme mulighed for at sende beskeder over RCS-teknologien. Det samme gælder i apps som Facebook Messenger, WhatsApp, Snapchat og Skype. Med RCS kan, i teorien, enhver tjeneste dog snakke sammen – alt sammen igennem dit telefonnummer. Om det nogensinde kommer til at ske, er svært at spå om, men muligheden er der i hvert fald.
Der er nemlig intet, der afholder Apple, Facebook og de mange andre firmaer fra at implementere teknologien i deres respektive apps, når teknologien bliver mere moden. Det er nemlig en hel essentiel del af designet i RCS, at det fungerer på tværs af platforme.
Læs også: Apple opgraderer appen Beskeder med 10 store nyheder
Det er muligt, fordi hvert teleselskab skal understøtte en særlig profil, så alle apps og tjenester, som i fremtiden vil understøtte teknologien, kan tale sammen. Sammen med Telenor er det amerikanske teleselskab Sprint og det canadiske teleselskab Rogers de tre første teleselskaber til at blive en del af Googles RCS-løsning kaldet Jibe, som understøtter en universel profil defineret af brancheorganisationen GSMA.
Den består af en lang række førende virksomheder inden for mobilverdenen. I skrivende stund støttes denne universelle og allerede nu mest udbredte RCS-profil af 47 teleselskaber, 11 smartphoneproducenter og 2 firmaer der leverer styresystemer til smartphones: Microsoft og Google. Tilsammen dækker de 4,7 mia. mobilbrugere i hele verden.
RCS har faktisk eksisteret i flere år, men det har været mens teknologien endnu ikke har været defineret færdigt – det er den først delvist blevet for ganske få måneder siden, mens den anden og sidste endelige definition af teknologien falder på plads i løbet af årets andet kvartal. En række teleselskaber har i flere år blandt andet benyttet en RCS-profil markedsført som “joyn”, men de apps og tjenester, som understøtter denne, kan altså ikke tale sammen med dem, som bruger GSMA’s universelle profil.
Nu hvor teknologien efterhånden er ved at være defineret færdigt og udrullet til de første store teleselskaber såsom Telenor, kommer der formentlig en fortsat større og større opbakning til RCS-teknologien fra både teleselskaber, appudviklere og smartphoneproducenter.
Oven på dagens nyhed har Mobilsiden.dk har derfor spurgt de øvrige danske teleselskaber TDC, Telia og 3, om de også har planer om at understøtte RCS. Vi afventer endnu svar fra dem, og disse vil blive bragt i en opfølgende artikel.
Opdatering:
Her følger vi op med den seneste udvikling i sagen. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 16/2/2017 kørte vi sagen; BlackBerry uddør. Markedsandel: 0,0 procent – Den videre historie om temaet finder du her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om temaet..