Jabra Sport Pulse Special Edition – Genialt, når det spiller [TEST]
At skille sig ud i et marked overfyldt med trådløse headsets kræver lidt snilde, men det er netop det danske Jabra udviser i deres Sport Pulse Special Edition headset.
Udover at levere trådløs lyd, kan Sport Pulse, som navnet antyder, også måle din puls under træningen – en fin nyhed for motionisterne der som undertegnede for længst er blevet træt af kabler og pulsremme under træningen.
Pakken krydres til sidst af en dedikeret app som både holder styr på din træning og udfordrer dig til at yde bedre.
Er dette mon drømmeheadsettet til de aktive?
Se også: Samsung Gear Fit2 – Multikunstner med kritisk fejl [TEST]
Specifikationer Jabra Sport Pulse
Dimensioner: 18 x 21 x 32 mm, 16 gram, 31 cm kabel
Teknik: lukket in-ear, 6mm driver, 20-20.000 Hz
Batteri: 5 musik, op til 10 dage standby, micro-USB opladning
Materialer: Plast/silicone
Farver: sort/gul
Mikrofon: omni-direktionel MEMS mikrofon
Forbindelse: Bluetooth 4.0
Øvrigt: IP55 vand- og støvafvisende, Jabra Sport Life app, pulsmåler
Pris: omkring 1.500 kr.
Solid pasform
En god pasform er alpha og omega i et headset – især i et sportsheadset. Det er Jabra udmærket godt klar over, så Sport Pulse leveres med 6 forskellige øretipper, 3 i skum, 3 i plast og i størrelserne Small, Medium og Large.
Headsettet er desuden fæstnet ved hjælp af vingetipper som finder sig en plads i ørekoppens snirklede gange. Med fire forskellige størrelser at vælge imellem vil Jabra Sport Pulse sidde godt til – uanset hvor vildt der trænes ude i marken.
De to øretippers plastkonstruktion skal utvivlsomt holde i længden og de tykke kabler i blød silikone vil heller ikke foregå let. Når eller hvis det headset vil give op, bliver det sandsynligvis i mødet med det vådere element – for den er kun vandafvisende, i modsætning til konkurrenter som Plantronics BackBeat FIT som er decideret vandtæt.
Det øvrige tilbehør kan der derimod ikke siges meget om. En lille, og ærlig talt tarvelig, pose følger med og det obligatoriske ladekabel er heller ikke glemt.
Læs også: TomTom Spark Cardio+Music: Motionen i højsædet [TEST]
Smart og enkel betjening
Da det skal kunne fungere trådløst er det vitalt, at man let kan betjene musik, telefon og, som noget ekstra i Jabra Pulse Sport, træningsapp’en fra headsettet.
De traditionelle musik og telefonopgaver varetages af en simpel fjernbetjening til at modtage opkald eller at skrue volumen op og ned, samt frem og tilbage i playlisten. Her er desværre ingen Siri eller Google Nu knap.
Hvad der til gengæld får Jabra Pulse til at rage ud over feltet er en dedikeret start/stop/pause-knap på venstre side. Med denne kan du hurtigt sætte løbe- eller cykelturen på standby ved lyskrydset – og det virker, uanset om du bruger Endomondo, Strava eller Jabras egen træningsapp.
Et let tryk giver dig samtidig en update på pace, tid og distance, hvilket gør den lige så brugbar under træningen som et dedikeret løbeur eller cykelcomputer.
Se også: Plantronics BackBeat FIT – Skræddersyet til løbeturen [TEST]
Todelt opsætning
Når du knytter dit Jabra Sport Pulse til din iPhone eller Android-telefon så forstås Sport Pulse som to enheder: et headset og pulsbælte.
Førstnævnte fungerer som et standard Bluetooth 4.0 headset, og tale går klart igennem begge veje under opkald. På musikfronten er funktionerne standard, den audiofile aptX-standard er dog ikke inkluderet så tonerne vil teoretisk set, ikke være helt uspolerede, når de når til dine trommehinder.
Pulsmålerfunktionen er også ligetil, understøtter din app bluetooth pulsmålere – og det gør de fleste seriøse træningsapps så vil de genkende dit Jabra Pulse – men du er hermed fri for at skulle klemme dig ned i et pulsbælte ved hvert træningspas.
Læs også: Beoplay H5: Prøv dem før du køber dem! [TEST]
Isoleret træningsapp
Til motionisterne og fitness-folket har Jabra kreeret en sportsapp til at holde styr på ens træning og dennes udvikling.
Denne er opdelt i tre hovedafsnit, et til konditræning, et til fitness samt et til test af dine evner via f.eks. Cooper eller VO2max test.
Konditræningen er ret basal i forhold til dedikerede apps som Runkeeper eller Endomondo. Der tilbydes kun at holde styr på en håndfuld sportsgrene og der er ingen funktioner til deling – socialt, eller med andre apps og enheder.
Så har jeg mere fidus til fitness delen, den er ikke nær som skrabet som kondiafsnittet og er samtidig heller ikke nær så udfordret af konkurrerende apps med brede brugerskarer. Den forslår en stribe øvelser alt efter hvilket program du vælger, og gør det nemt at holde styr på antallet af reps og sets – især takket være headsettet start/stop knap.
Slutteligt understøtter Sport Special Edition benchmark-test som VO2max – et mål for hvor meget ilt du optager, og dermed hvor meget arbejde du præsterer når du træner.
Det giver dig mulighed for at følge, hvordan dit motionsniveau bliver bedre over tid, men vil du kunne sammenligne med andre er målet ikke tilstrækkeligt – til det formål skal du have fat i denne slags anordning.
Læs også: Sennheiser OCX 686 – klar til start [TEST]
Bedste pulsmåler nogensinde
Selvom selve app’en skuffer lidt hvis man er til konditræning, kan det samme ikke siges om selve pulsmåleren i Jabra Pulse.
Det er specialisterne fra Valencell der har signeret pulsmålings-teknologien – og det giver pote, for målingerne er langt mere nøjagtige end hvad håndledsmålere præsterer.
Faktisk kunne den, generelt måle sig med et dedikeret pulsbælte fra Garmin – men altså uden besværet med at stramme et pulsbælte om brystkassen – som i øvrigt skal være halvfugtig, før den virker optimalt.
Samtidig reagerer pulsmåleren prompte på pulsændringer – hvilket gør en kæmpeforskel under puls og intervaltræning, hvor selv forsinkelser på 5 eller 10 sekunder gør en forskel.
Alt i alt er Jabra Pulse Special Edition den bedste løsning jeg har oplevet til dato, til at tilføje pulsdata til træningen, og jeg kan allerede nu se den følge mig ved alle mine fremtidige træningsseancer.
Fornuftig lyd
Jabra er ikke berømte for deres lyd, men i Pulse synes selskabet at vise sig fra sin bedre og mere lystige side.
Lyden fra Jabra headsettet er behageligt, og tonerne gengives med præcision i det mest af lydbilledet.
Bassen kan skiftevis være lige tilpas eller nærmest overvældende alt efter om du vælger skum eller plastpropper til at fæstne omkring ørerne.
Hvilken typer ørepropper du vælger betyder også en del i forhold til omverdenen og hvor meget denne holdes ude. Jeg endte med at foretrække plasttippene, da de lader noget af den omgivende lyd passere og at sikre en mere neutral basrespons.
Her går det helt galt
Jabra Pulse har indtil videre klaret testen på eksemplarisk vis. Pasformen er god qua sin fleksibilitet, headsettet er hårdført, det er velspillende, pulsmåleren er genial og det fungerer med alle dine apps. What’s not to like?
En ting halter dog: batteriet.
Jabra lover, at der kan afspilles 5 timers musik med headsettet. Det er en sandhed med store modifikationer.
Når pulsmåleren bruges – og det gør den omtrent en time dagligt for mit vedkommende, går der ikke meget mere end to timer før headsettet begynder at brokke sig. En venlig damestemme hvisker mig her i øret at batteriet snart løber tør og en halv time senere får hun ret. Slut med musik og pulsmåling.
Bruges headsettet, imod hensigten, udelukkende til musik kan du klemme ca. en ekstra time ud af det – men det rækker kun til de obligatoriske
Men lad mig lige understrege, hvor problematisk den korte driftstid kan være – er du til længere træningseancer, og det er man vel, hvis pulstræning er en del af motions-programmet, bør du oplade headsettet efter hvert brug for ikke at risikere at løbe tør. Er det en maraton du stiller efter, så vil headsettet give op før dig. Øv.
Det kunne være så godt
Jeg blev både glad og skuffet under mødet med Jabra Sport Plus. Det danske selskab har set rigtig og klemt den rette mængde af kvalitet med en særdeles i et smart og solidt headset.
Jeg så gerne mig selv bruge dette headset fuldt ud, og var villig til hurtigt at overse de skæverter i app’en og den manglende vandtæthed.
Se også: Jabra Halo Smart – Stærk til prisen [TEST]
Hvad der derimod er sværere at tilgive er den alt for korte driftstid. Er du seriøs omkring din træning skal headsettet oplades næsten ligeså ofte som mobilen, og er du som de fleste er du vel også helst fri for at skulle have endnu en gadget stavnsbundet til stikkontakterne derhjemme.
Det er derfor fristende at bedømme Jabra Pulse Sport hårdt, men funktionaliteten er unik og den virker – så det bliver til 4½ ud af 6 stjerner. Men regn med at skulle lade den op tit og ofte.
Fordele:
- Præcis pulsmåler
- Holdbar og velsiddende design
- Fin lyd
- Knap til træningsapp
Ulemper:
- Ringe batteri
- ingen Siri/Google Now
- Ikke vandtæt