HTC 10 – Glimrende metalmobil uden magi [TEST]
HTC har brug for et hit, for HTC’s One-series renommé led et knæk, da den sidste år ikke formåede at begejstre som i de tidligere One-generationer. Det gør HTC nu op med i afløseren, HTC 10, som med et nyt navn lover nye tider.
Det lader til, at HTC har lyttet til kritikken. Kameraet er væsentlig forbedret, designet er videreudviklet, men HTC fastholder de dyder, der kendetegner mærket – skulle det da lige være med en enkel undtagelse – de karakteristiske BoomSound-stereohøjtalere er nu borte.
HTC 10 synes derfor at være en mobil uden reelle svagheder – noget der har fået selskabet til at presse prisen et godt stykke over de cirka fem tusinde kroner en topmobil koster. Den er årets pt. dyreste topmobil – så den har en del at skulle leve op til.
Spørgsmålet er så, scorer HTC 10 mon en perfekt 10/10?
Se også: HTC 10 – Alt om HTCs nye topmobil
Specifikationer HTC 10
Mål: 146 x 72 x 9,0 mm, 161 gram
Display: 5,2” Quad HD, super LCD 5, Gorilla Glass 4. 565 PPI
Ydelse: Snapdragon 820 2,2 GHz quad-core, Adreno 530 grafik, 4GB RAM
Batteri: 3.000 mAh
Lager 32GB + micro-SD op til 200GB
Software: Android 6.0.1 Marshmallow + HTC Sense
Kamera: 12MP f/1,8 OIS optik 4K video, frontkamera 5MP vidvinkel med f/1,8 OIS optik,
Øvrigt: USB-C oplader, fingeraftrykslæser, Airplay
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk
Et nyt design
HTC blev forrige år udskældt for ikke at videreudvikle deres fine One M8 design.
Designet fejlede som sådan ikke noget, men i det evigt omskiftelige smartphone-felt opleves stilstand ofte som tilbagegang.
Opgaven for HTC var derfor klar, One-serien skulle fornys, og det bliver det nu i en sådan grad at selv navnet ændres. HTC 10 skal lægge kimen til en ny dynasti hos den taiwanesiske producent.
For selskabet er det da også et nyt design, men allerede ved første blik virker den bekendt. Set forfra ligner den, ligesom HTC’s One A9, noget jeg har set før. Den ligner en Samsung Galaxy S5 – ikke just noget design der har skrevet sig ind i designhistorien.
Faktisk fristes jeg til at foretrække S5’erens frontallook, for forsiden På HTC 10 er gennemhullet af frontkameraets store optik, mens fingeraftrykslæseren ikke er centreret ordentligt. Lidt tarveligt i en mobil med HTC’s ambitioner.
Læs også: HTC 10 – Det første møde
Griber du fat i HTC 10, er indtrykket dog en helt anden – HTC kan noget særligt med metal og det er HTC 10 et glimrende eksempel på.
Bagsiden er støbt i en stærk aluminiumsskal, der med sine blankslebne kanter signalerer både elegance og styrke.
Metalkappen afbrydes af de, desværre, nødvendige antenner, men de er subtil fræset ind for oven, neden og i toppen. Et kameramodul, med optik i safirglas, runder bagsiden af hvor den ledsages af en lille stribe hvor dobbeltflash og fokusmodul gemmer sig.
Alt i alt byder HTC på gode designdetaljer, men den virker ikke nær så kompromisløs som de tidligere One-modeller.
Til sidst er det værd at påpege at konkurrenterne har bevæget sig gevaldigt på design og finishfronten de seneste par år. HTC’s stikker bare ikke ud, som de gjorde engang.
Se også: Nu kan du forudbestille HTC 10 i Danmark
Stor, men behagelig
HTC 10 måler i alt 146 x 72 mm, med en profil på 9 mm. Det placerer HTC i den mere voluminøse ende af sit segment.
Det kræver derfor en stor hånd, hvis du vil betjene den med en enkel hånd – er du vant til de mindre HTC One-modeller, skal du regne med at skulle vænne dig til et større format.
Enhåndbetjeningen kompromitteres yderligere af, at fingeraftrykslæseren, som også fungerer som home-knap, er placeret så langt ned på fronten som den er. I brug skal du derfor ofte rykke mobilen lidt op eller ned i hånden, alt efter om du skal tilbage til hjemmeskærmen eller have fat i notifikationsgardiner.
Til gengæld er power- og volumenknapper velplacerede, og den mærkbare riflen af power-knappen gør, at tommelfingeren altid rammer plet.
Ambitiøs skærm og lyd
Frontens hoveattraktion er displayet. Her bydes der på ultraskarpe 5,2 tommer, med en opløsning på firedobbel HD. Rigeligt skarpt – og en af de bedste skærme til dato til VR-headset brug.
De mange pixels har dog et par små svagheder. Skærmen synes ikke helt at være så lysstærk som Samsung og Apples bedste, og så får de et mystisk rosa skær når displayet ses fra siden.
Se også: Sammenligning: HTC 10, Samsung Galaxy S7, LG G5 og Huawei P9
Farverne er dog flatterende uden at være overdrevne mens kontrasten er forbedret i forhold til sidste år. Glimrende til at tilbringe masser af timer med surfen på nettet og browsing af fotos.
På lydsiden er en stor ting savnet: de karakteristiske BoomSound stereohøjtalere, der definerede HTC One-serien.
Lyden HTC 10 leverer er stadig i stereo, men den pumpes nu ud gennem en slidske for oven og en enlig grill for neden, og det lyder bare ikke nær så godt som før.
Når det er sagt, så leverer HTC 10 fortsat lyd med en god bund og dynamik – den er bare ikke længere hævet over resten af mobilverdenen.
HTC råder bod på det, ved at levere et kompetent sæt høretelefoner med i købet. Du skal op i IEM til godt to-tre hundrede kroner før du får bedre lyd med i lommen. Slutteligt er HTC 10 den første Android-mobil der understøtter Apples Airplay.
Masser af kræfter
Mekanikken der driver HTC 10 frem er baseret på Qualcomms lynhurtige Snapdragon 820 chip. Den er et bæst af en quad-core processor der formår at distancere nærmest alle smartphones på markedet.
Samtidig er HTC, som før, dygtige til at give kræfterne frie tøjler så den aldrig kløjes med smartphone-opgaver. Multitasking foregår øjeblikkeligt, hjemmesider loades på splitsekunder mens spil afvikles i allerhøjeste kvalitet.
Som med andre smartphones baseret på samme muskuløse mekanik, har kræfterne det med at dræne batteriet hurtigere end sædvanligt.
Læs også: JBL og HTC tørner sammen om støjfri USB-C headset
Fyrer du op under de tunge 3D-spil går der derfor ikke meget længere end 3-3½ timer, før al batteriets strøm er lænset.
Ved almindeligt brug, kan fornøjelserne dog godt strækkes ud, så du først skal se dig om efter en stikkontakt efter et til halvandet døgn. Men nogen decideret maratonløber er HTC 10 ikke.
Her hjælper det, at HTC kan lade yderst kvikt op via sin USB-C port. Efter bare en halv time viser måleren 41%, mens de 80 procent rundes på en hel time. Efter halvanden time er batteriet ladet helt op.
Slutteligt er HTC 10 ekviperet med det nyeste og hurtigste indenfor antenneteknologi. Her kan opnås teoretiske dataoverførsler på 450 mbit/sekund på 4G+ netværket. I praksis opnås kun omkring en tiendedel, hvilket placerer HTC 10 i den bedre ende, dog uden at prange.
HTC 10 er født med Android 6.0 Marshmallow, men kommer med HTC’s egen fortolkning af softwaren kendt som HTC’s Sense.
I modsætning til andre producenter holder HTC igen med at pille for meget ved Googles grundformel. HTC Sense ligner langt hen ad vejen uforfalsket Android og bidrager kun med nyttige forbedringer hist og her.
Mest anvendeligt er HTC’s tema-fremstiller, der gør det muligt på enkel vis at skræddersy looket på telefonen. Du vælger et baggrundsbillede du synes om, og HTC skaber ud fra dette et tema med matchende ikoner, farvepalette og lyde. Det er uhyre nemt, og skulle resultatet ikke være 100 procent i øjet er det enkelte at justere hist og her.
HTC byder samtidig på nogle vellykkede apps, som kamera og Zoé app’en. De er enkle brug, men rummer alligevel avancerede muligheder. Eksempelvis understøtter begge RAW-formater mens HTC’s levende ’Zoe’- funktion puster liv i din fotos og videoer i form af fine collager.
Selskabets nyhedslæser Blinkfeed, er fortsat en del af pakken, hvor den optager en af hjemmeskærmene med et skræddersyet miks af nyheder og sociale medier. Hvorvidt du vil synes om funktionen kommer her meget an på du synes om, at have alle dine nyheder igennem samme kanal.
Endelig et rigtig godt kamera
Det ikke fordi HTC ikke har prøvet, men i de seneste mange år, er det aldrig lykkedes for selskabet at skabe et overbevisende kamera i deres flagskibstelefoner.
Selskabet har ellers prøvet mange gange, og innoveret med mange interessante løsninger. Resultaterne har desværre oftest skuffet. Men det er altså slut nu.
I denne omgang har holdt sig til hvad der rent faktisk virker, i stedet for at forsøge sig med nye teknologier. Store pixels – tjek. Nok af dem – tjek. Skarp, lysstærk optik – tjek. Optisk stabilisering – dobbeltjek.
HTC har i år taget det bedste kamerahardware på markedet i dag, sammensat det i HTC 10, og resultaterne er lovende.
Læs også: Gave på vej til de første købere af HTC 10
Optikken i HTC 10 er glimrende, og der kan generelt opnås meget fine resultater i dagslys. Fokusering er dog ikke nær så lynhurtig som den Samsung og Apple leverer, men vil række til de flestes behov.
På et enkelt punkt står det dog klart at HTC har lidt at lære endnu på kamerafronten: I billedbehandlingen. Farver og kontrast er fine, men HTC’s forsøg på at fjerne billedstøjen er så gennemgribende, at detaljerne udviskes. Panoramafotos lider også af et mystisk rødstik fra HTC 10’s efterbehandling.
HTC 10 gør også en god figur på videodelen, med detaljerede 4K-resultater der hjælpes godt på vej af den optiske stabilisering. Slow-motion optagelserne er dog ikke så detaljerede som man kunne ønske sig.
Vender du HTC 10 til selfie-mode, er 10’eren som den første smartphone nogensinde ekviperet med et frontvendt kamera med optisk stabilisering. Det giver et skud mere lys i mørke forhold, men bidrager især til selfie-videoer som ikke bliver for rystede.
Ikke længere nogen etter
HTC 10 har igennem hele testforløbet været et kompetent bekendtskab, der overbeviser på langt de fleste områder. Men jeg ender alligevel med at savne nogle af de egenskaber, der i sin tid gjorde One-serien unik.
Designet hæver sig ikke længere over rivalerne, BoomSound-lyden er borte og generelt virker 10’eren bare ikke nær så raffineret som etteren. Magien og forelskelsen udebliver.
Når det er sagt, så er HTC 10 fortsat en femstjernet telefon der utvivlsomt vil glæde dens ejermand/kvinde. Den højere pris og HTC’s uklare økonomiske fremtid giver mig i denne omgang lidt grund til tøven og vi slutter derfor på 4½ ud af 6 stjerner.
Fordele:
- Topydelse
- Flot display
- Nydelig metalkonstruktion
- Glimrende lyd og godt headset
Ulemper:
- Konservativt design
- Gennemsnitlig driftstid
- Høj pris
3 alternativer du også bør overveje
Samsung Galaxy S7 – den sikre vinder
Mindre, men mindst lige så nydelig er Samsungs direkte konkurrent. Den leverer en god driftstid, et stærkt kamera, en glimrende skærm og en vandtæt konstruktion.
Prisen er samtidig en tand lavere end hos HTC 10 og du får derfor mere mobil til færre penge.
Huawei P9 – Topklasse til stærk pris
Huaweis seneste topmobil synes at have samme evne til at levere veldrejet metal og stærke funktioner.
Processoren er kompetent, batteriet holder længere og dobbeltkameraet gør det fantastisk under de rette forhold. Huawei P9 er til gengæld væsentligt billigere.
LG G5 – Den mobile schweizerkniv
Søger du en metal mobil der åbner op for nye muligheder er LG G5 et glimrende alternativ til HTC 10.
Den leverer samme høje ydelse, men lokker især med sit interessante modulopbyggede setup, samt et glimrende dobbeltkamera.