Ny teknologi lader mobilbatteriet op, når du bevæger dig
Der udvikles ivrigt på nye batteriteknologier i disse år – blandt andet fra producenter som Huawei og Sony, men også forskere fra Massachusetts Institute of Technology har udviklet en ny, potentiel banebrydende batteriteknologi.
I dag får de såkaldte lithium-ion-batterier i elektronik typisk strøm fra vægkontakten på den ene eller anden måde. På det punkt er den nye teknologi fra MIT noget anderledes. Godt nok er der stadig tale om et lithium-ion-batteri, men et fleksibelt et af slagsen, og det åbner op for helt nye muligheder.
Læs også: Sony udvikler ny batteritype med 40 % højere kapacitet
Tanken er, at fleksibiliteten gør det muligt at indsætte batteriet i wearables – altså en gadget til at have på. Det kan være på armen eller benet, og det, at du dagligdagen går og bevæger dig, udnyttes til at generere og opsamle strøm.
Den tekniske forklaring af teknologien lyder, at kroppens bevægelser bøjer to stykker af litiumlegeringer, som omkredser et lag af polymert stof, hvori elektronisk ladede partikler (ioner) kan bevæge sig. Bevægelserne producerer en elektronstrøm, som kan udnyttes af eksterne kredsløb – her en smartphone, tablet eller et smartwatch.
MIT-forskerne har, modsat andre forsøg, formået at skabe en høj og konstant udgivelse af strøm, som altså skulle muliggøre opladning af batterier udelukkende ved brug af kroppens naturlige bevægelser.
Læs også: Huawei demonstrerer 10 gange hurtigere lynopladning
”Denne forskning er meget interessant og betydningsfuld forstået på den måde, at den stiller en ny fremgangsmåde til rådighed ved at omdanne mekanisk energi ad en elektrokemisk vej ved brug af et simpelt design og struktur. Hvad der er endnu vigtigere er, at udgangsstrømmen fra den demonstrerede enhed er meget høj med en lang varighed”, udtaler Wu Wenzhuo, adjunkt ved Purdue University.
Der går dog endnu lang tid, før denne nye batteriteknologi lander i ny forbrugerteknologi, da der fortsat er meget arbejde, der skal udføres.