Samsung Galaxy Tab A 9.7: A for almindelig [TEST]

Anmeldelse: Med Galaxy Tab A har Samsung støbt en tablet der efter planen skal lande i Hr. og Fru. Danmarks hjem.

Samsung Galaxy Tab A 9.7: A for almindelig [TEST]

Samsung forsøger sig ofte med nye produktlinjer for at mærke stemningen blandt forbrugerne. Telefonen, Samsung Galaxy Alpha, blev eksempelvis sendt på markedet for at teste hvordan en aluminiumsramme tog sig ud, frem for den utilfredsstillende plastikkonstruktion.

Dette kan lige så vel være tilfældet med Samsung Galaxy Tab A. Den koreanske tech-gigant er nemlig ingen nybegynder på tablet-markedet, men har hidtil kun produceret Note- og Tab-serie i 16:9 format, hvor Galaxy Tab A kommer i det iPad-lignende 4:3 format i både 8 og 9.7 tommer.

Rygtemøllen snurrer med hvisken om en kommende Samsung Galaxy Tab S2, og Tab A’eren skulle angiveligt være forsøgskanin for det nye format.

Læs også: Nye billeder af Samsung Galaxy Tab S2 dukker op

Mobilsiden.dk tager et kig på den nye familie-tablet.

Specifikationer for Samsung Galaxy Tab A 9.7

Mål: 242.5 x 166.8 x 7.5 mm, 450 gram
Skærm: 9.7” 768 x 1024 pixels (132 PPI), TFT-skærm
Ydelse: Qualcomm Snapdragon 410 1,2GHz Quad-core, 1.5GB RAM (WiFi), 2 GB RAM (LTE)
Kamera: 5 megapixels, 720p optagelse, 2MP front
Lager: 16GB (WiFi), 32GB (LTE) + micro-SD op til 128GB. + 100GB Microsoft Onedrive.
Batteri: 6000 mAh
Netværk: 2G, 3G, 4G
Software: Android 5.0.2 Lollipop
Pris: fra 2100,- kroner (16GB)

Tynd men tung

Størstedelen af Samsungs tablets og telefoner er støbt i plastik, og Samsung Galaxy Tab A er ingen undtagelse. Her er det en sortblank plastik der omsvøber den 9.7” store tablet, og bagsiden præges af en hul og kedelig fornemmelse der er alt for modtagelig over for ridser.

Læs også: Samsung Galaxy Tab A: Ny tablet til familien Danmark

Nok er Tab A en tynd fætter, men nem at håndtere er den ikke. Når vægten siger 450 gram, og tabletten præges af at være en anelse toptung, skal der gribes godt fat og fingrene trættes hurtigt. iPad Air 2 og Google Nexus 9 vejer nær det samme, men udmærker sig begge ved at være langt mere behagelige at anvende.

Selve konstruktionen af Tab A må siges at være intet mere end jævn. De sidevendte plastikknapper til at styre lyden samt at vække skærmen, rutcher en anelse i deres udskæring, men leverer et tilfredsstillende tryk-feedback.

Læs også: Samsung Galaxy A7 – Flot men mangler den sidste finish

Bagtil bemærker man med skærpet fokus, at Samsung som noget nyt lader sit logo indgå i bagsidens farve, fremfor den velkendte sølvfarve til bogstaverne. Dette kunne have været et stilet tiltag, men ender dog blot med at gøre tabletten om muligt endnu mere anonym.

Til forskel fra andre producenter, fastholder Samsung de to bagside-dutter, hvor et cover kan fastgøres, som set på Galaxy Tab S.

Den interne lagerplads afhænger af udgaven du anskaffer dig, hvor Wifi-udgaven har 16 GB og LTE-udgaven ejer 32GB som apps kan boltre sig på. Skulle dette ikke være nok, kan SD-kortskuffen komme dig til hjælps, og klarer helt op til 128 GB.

Har du før stået med en højopløst tablet-skærm og bare generelt er en pixelperson, vil du blive slemt skuffet over TFT-skærmen på Samsung Galaxy Tab A.

Her får du nærrigt skænket en opløsning på 768 x 1024 pixels, der svarer til en billedtæthed af 132 PPI. Du vil derfor mærke et pift af nostalgi, eftersom det føles som adskillige år siden man har set et så uskarpt og uimponerende billede, og ser du skærmen fra bare en anelse skrå vinkel, mørklægges motiverne nemt.

Så ser du Iron Man skifte dragt eller Optimus Prime i sin forvandling, må du undlade alle de fine detaljer som filmene dyrker. Heldigvis kan du hente en fin detaljegrad fra de bundvendte højtalere, der gør et overraskende godt stykke arbejde.

Læs også: Samsungs Iron Man-smartphone officielt lanceret

De lydgivende komponenter rangerer sig over middel, og selv ved højeste volumen møder du ikke skratten, men tværtimod et fornøjeligt lydbillede.

Selve farverne på skærmen er dog fornuftige uden at imponere. Trods lysstyrken kan nå et overmiddel niveau, vil dette ikke være tabletten du uden problemer kan anvende udenfor i sommerens sol.

Stabil ydelse uden overraskelser

I maven på den anonyme sorte tavlecomputer, hviler Qualcomms processore som set i de fleste Android-enheder.

Denne tablet indeholder Snapdragon 410-processoren, der er fordelt på 4 kerner, som hver især svinger pisken med en frekvens 1.2 Ghz. Dette lyder ikke synderligt imponerende, set i lyset af nyere tids performance-chips, men i samarbejde med de 1.5 eller 2 GB RAM, afhængigt af din model, formås der at levere en godkendt ydelse.

Når der springes rundt i åbne programmer, foregår det flydende men en anelse langsomt.

Med Android Lollipops mange animationer og overgange sker hele den visuelle seance i et nydeligt antal billeder i sekundet og dermed flydende, hvilket også bør være en selvfølge, eftersom de interne komponenter ikke skal arbejde hårdt for at skubbe de få pixels rundt på skærmen.

Læs også: Samsung Galaxy S6 får Android 5.1.1 Lollipop i Europa

I Tab A har Samsung implementeret sin signaturfunktion med henblik på produktivitet, nemlig splitskærm. Du kan altså have to applikationer kørende side om side, som mail og browser eksempelvis, og dette fungerer upåklageligt uden belastning af CPU’en.

Ligeså vel finder man Samsungs egen browser, hvor sider lader vente på sig, men zooming og scrolling foregår flydende og fint.

Læs også: Samsung Galaxy Tab 4: Snusfornuftig og børnevenlig [TEST] 

Normalt er Apple mestre i at holde deres enheder fra at unødigt sippe til den dyrebare strømkilde, men her har Samsung lige så gjort et godt stykke arbejde. Trods at mails og nyheder vælter ind, er det kun få procent af batteriet du vil miste natten over.

Tab A holder batteri over middel og klarer sagtens adskillige timers spil og filmkiggeri. Skal du give tabletten liv på ny, skal du tilsidesætte ca. 3½ time når batteriet skal fra 0 til 100%.

Touchwiz – mere og mere simpelt

Samsungs egen visuelle vision af Android, Touchwiz, er gennem tiderne blevet udskældt for at overhælde forbrugeren med funktioner og gimmicks. Samsung har dog lyttet til sin omverden, og trinvist geares der ned for unødvendighederne.

Læs også: Samsung sagsøgt på grund af bloatware

Samsung Galaxy Tab A fødes med Android 5.0.2 Lollipop, overlagt med seneste udgave af det farverige Touchwiz.

Ved at hive de informationsrige topgardin ned, ser man et fladere og mere overskueligt interface. Ligeledes går gardinet kun så langt der er notifikationer. Som et friskt pust, dominerer det turkisgrønne kombineret med neongule detaljer.

Herfra kan du hurtigt tilgå indstillinger såsom skærmrotation, Bluetooth, strømbesparelse m.m.

Befinder du dig på hjemmeskærmen, kan du tilgå Samsungs nyhedstiltag, der overraskende nok stadig lever, ved at stryge til højre. Her tages du til Flipboard-magasinet der informerer dig om seneste nyt.

Denne funktion har dog på stort set alle enheder, undtagetn Galaxy S6, hakket og stammet ved fremkaldelse – og på Tab A er det absolut ingen undtagelse. Fremkaldelsen sker med adskillige sekunders forsinkelse, og navigering er langsom og dermed på grænsen til det ubrugelige – man tyr hurtigt til at bruge den officielle Flipboard-app.

Som en bonus får du foræret 100 GB lagerplads i Microsofts lagringssky, Onedrive. Dette er yderst belejligt når film og billeder skal være tilgængeligt alle steder fra.

Læs også: Onedrive + Dropbox = 200 GB gratis lagerplads

Når man tilgår maskinrummets ”Indstillinger” på Samsung-enheder, har det før været en rodet affære, men der er heldigvis taget hånd om dette. Fremfor adskillige menuer der plager dit åsyn, findes alle funktioner nu i en lodret akse, hvor funktioner er grupperet med en farve hver især.

Samsung har støbt en S-pen der kan tilkøbes, og i samspil med at Office-pakken der findes i applikationsformat fra fødslen, får man indtryk af at Samsung ønsker denne tablet til at være produktiv.

Læs også: OnePlus sænker prisen for altid og indgår aftale med Dropbox

Nok er skærmkeyboardet som Samsung selv har lavet en fornøjelse at bruge, men denne tablet skal absolut ikke bruges til note- og arbejdsbrug. Skærmens manglende skarphed egner sig bare ikke til tekstbehandling uden at resultere i trætte øjne.

Overraskende optik

Kamera på tablets har aldrig været i højsædet, men de er der nu engang til forevigelse af stunder og seværdigheder, og Samsung er god til det med kameraer.

Samsungs kamera-interface har også modtaget en simplificering gennem tiden, og det er nu kun de mest nyttige funktioner der vises på skærmen. Under ”Tilstand” er der billedemuligheder for enhver smag, om du vil have forskønnet ansigt, om du filmer til koncert, ser sport m.m.

Læs også: Samsung Galaxy Camera 2 Anmeldelse: Smartphone eller kamera? 

Lige så er tabletten hurtig til at skifte fra den bagvendte skyder på 5 MP, til det frontvendte kamera på 2 MP.

For et tablet-kamera vil du ikke blive skuffet over Tab A. Autofokuseringen er hurtig, og billederne der kommer ud på den anden side er flotte og farverige med en overraskende detaljegrad. Trods det lysstyrke scenarie, formåede Tab A’eren at fange himlens blå farve, uden at overeksponere.

Når der skal filmes og fanges levende billeder, foregår det i 720p. Videodelen gør ligeledes et godt arbejde med en prompte autofokusering og et tilfredsstillende lydbillede leveret af mikrofonen.

Tab A’eren – Taberen

Du som læser har måske bemærket undertegnede journalists mangel på gejst over Tab A, og det er rigtigt forstået.

Der er visse punkter hvor denne familietablet rammer plet. Takket være den lave opløsning vil du opleve lang batteritid og et kamera der overrasker, men mere godt er der desværre ikke at sige.

Samsung forsøger på modig vis at gøre Tab A’eren til en iPad-wannabe. Formatet er det samme og skærmstørrelserne er sågar et decimal fra at være identiske – sagen er bare, at der ikke er noget rationelt bag køb af denne tablet.

Forbrugere vil blot forvente at de får en værdig iPad-konkurrent, og det vil resultere i en slem skuffelse.

Den uimponerende og tunge konstruktion er nok ikke i fokus hos familien Danmark, men i kombination med skærmen fra fortiden, bliver man grumt skuffet med et prisskilt der starter ved 2100,- kroner.

At det bedste på denne tablet er batteriet, højst sandsynligt grundet de sparsomme komponenter, samt 100 GB lagerplads i Onedrive, er en anelse komisk.

Læs også: Samsung Galaxy Tab S – Smuk skærm stjæler billedet

Der er adskillige alternativer der vil give dig bedre smæk for skillingen, som eksempelvis den lidt mindre iPad Mini 2, eller Samsungs forrige tabletchampion Galaxy Tab S 8.4, der begge buldrer med motorrumskraft og skarpe skærme i 2200-2500,- kronersmærket.

Derfor lander Samsung Galaxy Tab A 9.7 på 3 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Batteritid
  • Godkendt performance
  • Kamera

Ulemper:

  • Tung
  • Konstruktion
  • Skærmen
  • Pris
 

Historien er ikke slut

Her får du den kronologiske fortsættelse i sagen og anvisning til absolut seneste nyt om emnet. mobilsiden kunne ikke lade være. 2/2/2015 blev sagen bragt videre med en artikel med temaet Fra Snekkersten til Seattle [BAGGRUND] – Historien kan du læse her. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .