Sony Xperia E4: Lille pris, stor oplevelse [TEST]
Sony tilbyder, som de fleste Android producenter, telefoner til alle budgetter. Øverst i hakkeordenen finder du Z-serien, derefter kommer T og M-mobilerne til mellemklassen, og til sidst finder du E-klassen, hvor e’et givetvis står for ’Economy’.
Se også: Sony Xperia M4 Aqua: Første kig [WEB-TV]
Dagens testdeltager hedder Xperia E4 og befinder sig i toppen af bunden. Den introducerer en skærmstørrelse på 5 tommer og quad-core regnekraft, en sjældenhed syd for 1000 kroner.
Mest interessant i Sonys budgetmobil er at den japanske producent lover to dages driftstid – ligesom i topmobilerne Z3 og Z3 Compact. Mobiler der begge vækker begejstring med deres glimrende batteri.
Det lyder godt på papiret, men mobilen er prissat til lige over 800 kroner, Sony må da have sparet et sted? Mobilsiden.dk undersøger sagen.
Læs også: Sony Xperia E1 anmeldelse: Smartphone eller Walkman? [TEST]
Specifikationer Sony Xperia E4
Mål: 137 x 74,6 x 10,5 mm, 144 gram
Skærm: 5,0” qHD, 960 x 540, 220 PPI
Kamera: 5 MP, 2 MP frontkamera
Ydelse: 1,3 GHz quad-core, 1GB RAM
Batteri: 2300 mAh.
Lager: 8GB + micro-SD
Netværk: micro-SIM 2/3G
Software: Android 4.4.4 KitKat
Øvrigt: Fås i sort eller hvid.
Pris: Omkring 800,- kroner
Sidste telefon jeg fik fornøjelsen af at teste, var HTC’s manisk vellavede One M9 telefon, at springe direkte over til Xperia E4 får en mægtig hurtigt ned på jorden igen. De deler skærmstørrelse, ja, og så stopper enhver sammenligning også der.
For at holde prisen i ave er det naturligvis plast der er anvendt i Xperia E4, hvor en plastskal i sort eller hvid omslutter displayet. Jeg ved godt at Sony ikke kan tillade sig at være rundhåndet alle steder i en meget prisvenlig mobil, men lige præcis denne type plast er så hul, tynd og skør at jeg har svært ved at mindes nogen dårligere plast.
Nuvel, nu er det ikke nogen premium-mobil det her, piller du bagcoveret af finder du faktisk en ny skal af plast som er ganske solid. De to lag plast skal derfor nok sikre at E4 ikke går itu lige foreløbigt.
Batteriet kan ikke skiftes ud, men det er ingen katastrofe. Hvis batteriet skulle give op om 2-3 år, vil E4 vel også være moden til en opgradering til den tid.
Xperia E4 føles egentlig større end de fleste 5-tommers mobiler. Det hænger sammen med at den måler 137 x 74,6 x 10,5 mm, hvilket fortsat er lommevenligt, men en del bredere end mobiler i 5-tommers vægtklassen. En LG G3 med sit store 5,5” display er lige så bred.
Læs også:
En anden ergonomisk fadæse er volumenknappernes placering. De ligger på højre side langt under power-knappen hvor tommelfingeren skal knækkes bagud for at nå.
Overraskende god lyd til den store skærm
Sony Xperia E4 tilbyder den største skærm som du kan anskaffe dig for under en tusindelap. Det er en bedrift i sig selv. Når du ser skærmen forstår man også godt at her er en budgetenhed. Opløsningen på 960×540 vil ikke snitte nogen med sin skarphed, men rækker lige til at vise det meste indhold.
Farverne er hæderlige men kontrasten skuffer, ser du E4 fra siden af vil den hurtigt tone ud i en grå masse. Det er ikke nogen high-end skærm, men det dækker et basalt behov.
Forgængeren Xperia E1 slog sig på at være en kapabel lydafspiller, og den arv følger E4 op på. Det er en enlig højtaler du finder på bagsiden, men den spiller bedre end hos den gennemsnitlige budgetmobil.
Det store display, den hæderlige lyd og 8GB lager med micro-SD udvidelse gør i sidste ende E4 til en kapabel mediemaskine til spotpris.
Kapabel kraftværk
Quad-core processorer hører fortsat til sjældenhederne i dette prisleje, men det får du altså med her. Den firecylindrede mekanik tikker ved 1,3 GHz hvilket sikrer at E4 sjældent halser efter. Der opstår enkelte tænkepauser når du multitasker, men ellers er E4 generelt oppe på dupperne.
Der medfølger 1GB RAM, hvilket må betegnes som et godt minimum til en mobil anno 2015.
Til spil får du en Mali-400MP2 grafikchip, hvilket placerer den i samme lag som mellemklasse-mobiler udrustet med Adreno 305. Med andre ord, nok til 3D-spil som Asphalt eller Real Racing 3, men grafikken kan hakke til tider.
E4 synes også at være faldet i gryden med batteri-drik da den var lille
Batteriet er på 2300 mAh hvilket er i den mindre ende for en 5” mobil, men ligesom Sonys toptelefoner synes E4 også at være faldet i gryden med batteri-drik da den var lille. Sony lover to dages driftstid hvilket kan opnås ved let brug. Slår du Stamina-funktionen til kan du udbygge dens oppetid yderligere.
Når E4 skal lades forgår det igennem den medfølgende oplader og en komisk kort ladekabel på 15 centimeter. Det tager et par timer og så er E4 i gang igen.
Software som i de store
Sony bygger videre på Android 4.4 KitKat, hvilket er et godt match til begyndermobilen. Ikoner, menuer er fortsat nydeligt designede og du får et væld af funktioner med såsom et tastatur der kan skræddersys til enhver slags brug, bl.a. swype-input.
Jeg er dog mindre vild med Sonys widgets der overlæsser interfacet, men det kan da heldigvis hurtigt fjernes. Sonys mange medfølgende apps skal du derimod leve med. Visse af dem er fine og kompetente såsom Walkman og Album appsene. Mens andre apps som Garmins Navigation (kun en måned) eller Partyshare (del fotos uden netværk) er overflødige og nærmer sig ’bloatware’.
Se også: Billige Sony-mobiler får ikke Lollipop-opdatering
Kamera-app’en er den samme som du finder i Sonys allerdyreste Z-mobiler og giver en uhørt høj grad af funktioner og features i en budgetenhed. Hvis ellers kameraet kan levere varen.
Skal E4 være din allerførste mobil er funktionen ’ Enkel Start’ værd at prøve. Fremfor at have Android i sin sædvanlige mundering kan hjemmeskærmen erstattes af 12 store faner, med hver deres funktion såsom browser, indstillinger, mapper, kamera eller andet.
Slet ikke dumt kamera
Til de fotoglade er E4 ekviperet med kamera på 5 megapixels. Opløsningen er mindste fællesnævner efterhånden, men det lille fotografiapparat præsterer udmærket til trods for sine budgetrødder.
Er du villig til at investere lidt tid i at få det bedste ud af dine fotos via den manuelle funktion kan der hives ganske gode billeder ud af mobilen. Tyer du alene til fuld auto-indstillingen er farverne gode, men E4 har en tendens til at undereksponere.
Har du lyst til at eksperimentere byder E4 også på mange avancerede features: HDR, Panorama, time-lapse, livestream til Youtube, live retouchering og mange andre funktioner giver rige legemuligheder for de fotonysgerrige.
Selv ved svagt lys klarer E4 sig relativt godt. Det lille fotomodul leverer brugbare fotos som lige nøjagtigt rækker til delinger på sociale medier uden at du behøver at skamme dig. Og så har den et fotolys, hvilket ikke er en selvfølge i denne prisklasse.
Læs også: Motorola Moto E – Økonomiklassens prins [TEST]
Videoerne har samme gode egenskaber, og så kan du optage i Full HD – hvilket er uhørt for mobiler i denne kategori. Videoerne måler sig ikke helt med dyrere mobiler, men vil række til sociale medier, forudsat at du optager i dagslys.
Frontkameraet på 2 megapixel er også godkendt, og igen, så er jeg bare glad for at der er inkluderet i sådan en billig enhed.
En glimrende mobil i ussel emballage
Det er en spændende enhed Sony her har sat sammen. Her får du en relativ stor skærm, en tilfredsstillende ydelse og et udmærket kamera – alt sammen til en lav, lav pris.
Alligevel kan jeg ikke få armene helt i vejret over Sonys veltænkte budgetbud. For den føles billig, alt for billig. Den miserable plast der omslutter E4 er ikke 5 flade ølkapsler værd, og det ærgrer hver gang mobilen tages i brug. Det er skam solidt nok, men det føles ganske enkelt tarveligt.
Havde Sony bare lagt 50 ører mere ind i kabinettet, ville Xperia E4 være en stensikker favorit som årets budgetmobil. Som den er nu, er den en snusfornuftig mobil til dem der udelukkende vægter funktion over form.
Vi lander derfor på 4½ ud af 6 mulige stjerner.
Læs også: Microsoft Lumia 535 – masser af mobil for pengene [TEST]
Find den bedste pris på mobilpriser.dk.
Fordele:
- Stor skærm
- Fornuftig ydelse
- God driftstid
- Brugbart kamera
Ulemper:
- Tarveligt plastdesign
- For lidt kontrast på skærmen