Samsung Galaxy Alpha: Elegant muskelmobil [TEST]

Anmeldelse: Samsung er på charmeoffensiv med Galaxy Alpha. Den nye serie forfører med smukke former, kraftfuldt indre og noble materialer.

Samsung Galaxy Alpha: Elegant muskelmobil [TEST]

Det er ikke hver dag, vi kan være vidne til en ny mobil-series fødsel. Når det i dag omhandler en ny produktserie, fra verdens største smartphone-producent, skal der spidses ører.

Læs også: Samsung-grafik: Derfor Galaxy Alpha

Samsung producerer ellers et hav af smartphones, fra de helt billige, og hurtigt glemte, og op til deres to flagskibs-serier: S-familien og Note-serien.

S har hidtil været synonym med ’Speed’, og i seneste inkarnation Galaxy S5, røg ’Sport’ med ind i selvforståelsen. Note-familien derimod, handler om at være størst og mest produktiv. Her er også power i rigelige mængder, men parret op med et biograflærred af et display og pen-funktioner til arbejde på farten.

Nu forsøger Samsung sig med en tredje vej: Galaxy Alpha.

Alpha introducerer et, for Samsung, nyt designsprog og nye materialer. Her skal være elegant og raffineret. Men ligesom i S- og Note-serien er kraftoverskudet også til stede – om ikke andet på papiret.

Specifikationer Samsung Galaxy Alpha

Mål: 65,5×132,4×6,7 mm
Vægt: 115 gram
Skærm: 4,7″ Super AMOLED, 1280×720 pixels
CPU: Octa-core Exynos, 4 kerner 1,8GHz + 4 kerner 1,3GHz
RAM: 2GB
Lagerplads: 32GB indbygget, uden microSD
Kamera: 12MP 1/3,0″ sensor, f/2,2 optik, 4K video,, 2,1MP front
Batteri: 1860mAh
Styresystem: Android 4.4.4
Øvrigt: Fingeraftryksscanner, Ultra-Power Saving Mode, Download Booster, Cat 6 4G/LTE.
Farver: Sølv, sort, champagne, perlemor og elektrisk blå.
Pris: Find den bedste pris på mobilpriser.dk

Forestil dig at iPhone 5s og en Galaxy S5 fik hygget sig (lidt) for godt ved sidste julefrokost. 9 måneder senere kan vi nu hilse på det uægte barn: Galaxy Alpha.

Alpha vækker associationer til en iPhone 5, metalrammen omkring deler nemlig samme finish, bare i et tyndere format på bare 6,7 mm. Dertil kommer design-elementer fra både Galaxy S5 og hedengangne Galaxy S II.

Det kan lyde som et mærkværdigt misk-mask, men i levende live fungerer det altså. Samsung Galaxy Alpha er, den pæneste Galaxy jeg hidtil har oplevet.

Se også: Samsung Galaxy Alpha – det store billedgalleri

Når det er sagt, så har Samsung ikke ført designet til dørs. Når man nu beklæder en topmobil med poleret aluminium, er det en dødsynd samtidig at klaske blinkende billigt, forkromet plast på. Og det finder man desværre omkring kamera, hjem-knap og fronthøjtaler.

Ved første greb er det dog hurtigt glemt. Metalkanterne er skarpe, uden at være ubehagelige, og plastikcoveret bagpå er Samsungs mest vellykkede til dato.

Mikroteksturen på bagsiden er en ekstrem skridsikker overflade som gør Alpha til en fornøjelse at håndtere.

Bagsiden er i vanlig Samsung-stil aftagelig, og giver adgang til et udskifteligt batteri på 1860 mAh og en nano-SIM læser. Det betyder samtidigt at man kan iføre Alpha med flipcovers med og uden rude til notifikationer.

Læs også: Samsung Galaxy Alpha: Det første møde [FØRSTE KIG]

Den sædvanlige kortlæser er der derimod ikke blevet plads til, et savn som Samsung boder for ved at inkludere 32GB lagerplads og 50GB Dropbox lager i Skyen.

Knapper afgiver et resolut klik når de presses, og en lille forhøjning i metalkanterne i hvert hjørne agerer både støddæmper i tilfælde af tab og giver Alpha’en et unikt kendetegn.

Hjem-knappen i front gemmer, ligesom hos Galaxy S5 og Note 4, på en fingeraftrykslæser. Løsningen er sikker, men virker ikke nær så elegant som Apples Touch-ID, da det kræver et velafmålt fingerglid at låse telefonen op.

Bagerst genfinder man en anden S-feature, pulsmåleren. Den er præcis ligeså anvendelig som hos storebror S5 og mønstrer samme nøjagtighed som et dedikeret pulsbælte. Hvorvidt det er brugbart er mindre sikkert.

Det tynde kabinet betyder også at Samsung må skrotte den vandtætte konstruktion fra S5. Alpha risikerer altså at lide druknedøden for skønheden.

Ivrig skærm

Med mål på 65,5×132,4 mm er Alpha både smallere og væsentligt kortere end iPhone 6, dog uden at gå ned på skærmstørrelsen – en bedrift i sig selv. Vægten er også en klasse under, med bare 115 gram. Alligevel formår Samsung at klemme en relativ stor skærm i det fine kabinet.

Skærmen byder på 4,7 tommer HD-opløsning. Størrelsesmæssigt er det et godt kompromis, tommelfingrene kan snildt danse over tastaturet uden at drøne ind i hinanden og spil, film og hjemmesider kommer til live i den størrelse.

Displayets opløsning er dog i den lave ende for et flagskib i den størrelse, AMOLED-teknologien sikrer uendelig kontrast med blæksorte baggrunde, men fin tekst kan fremstå som lidt grynede.

Se også: Samsung Galaxy S5 videotest [WEB-TV]

Farverne er generøse, grænsende til det dopede, men det er en fornøjelse at betragte film og fotos på denne skærm. I visse tilfælde er det nærmest for meget af det gode, og farveglade spil som ’Candy Crush’ forvandles til en hysterisk farvelade. Er man til mere naturtro farve kan disse nedtones under indstillingerne.

Ligesom i iPhone er højtaleren gemt bag et lille gitter i bunden, en uheldig placering der støder mod håndfladen i landskabsformat. Selve lyden er fin til nødbrug, men stadigt langt fra hvad man finder i HTC’s lydspecialist HTC One (M8). Her er det inkluderede headset et glimrende alternativ, med varm, men balanceret lyd – nok et af de bedste medfølgende headsets pt.

En muskelsvulmende mobil

Det er en imponerende mekanik Samsung formår at klemme ned i den tynde mobil. Exynos 5430 processoren er Samsungs egen kreation, og den er skabt til top-ydelse med moderat strømforbrug for øje. Samsung octa-core løsning er set før, i blandt andet Tab S, men her er ny produktionsproces med til at mindske forbruget med op til en tredjedel.

Selve enheden byder på hele otte CPU-kerner delt op i to konfigurationer. Den ene består af 4 heftige kerner på 1,8 GHz og i sidevognen er 4 mindre strømsippende kerner på 1,3GHz. Opgaver fordeles derefter efter behov: de store, hurtige kerner løfter det tunge læs, hvorefter de små lette cylindre tager over for at spare på strømmen.

Og det sparker Alpha helt i front.

Når telefonen presses, leverer Exynos-processoren termonuklear ydelse, der slår alle rekorder. I benchmarks er Alpha omtrent 20% foran samtlige topmobiler. Det er endnu ikke lykkedes at få den mobil til at hverken at hakke eller stamme.

Alphaens forholdsvis lave skærmopløsning, giver den potente grafikchip et stort kraftoverskud. Spil som XCOM eller Real Racing 3 starter hurtigt og grafikken er altid flydende og detaljerig.

Igennem testperioden har driftstiden bekymret mig, dels er det uhyrlige mange hestekræfter Alpha besidder, dels er batteriet på bare 1860 mAh, en fjerdedel mindre end hos Sonys rival, Xperia Z3 Compact.

Nogen decideret maratonløber bliver Alpha heller ikke, men den kan garantere en dags brug, uden febrilsk søgen mod stikkontakter hen ad aftenen. Ræses der derimod i tunge 3D-spil, vil batteriet give efter inden for 4 timer. Ingen rekord, men sammenligneligt med hvad sidste års topmobiler som HTC One og Galaxy S4 mønstrede med langt større batterier.

Er der langt til næste ladestation, er Samsungs ultra-strømvenlige økonomimode også en mulighed. Al unødig trafik skæres fra, skærmen bliver sort/hvid, men man er stadig i stand til at gå på nettet og både modtage og sende SMS’er, opkald, og Google+-opdateringer. Og selv med bare 10% tilbage sikrer det endnu en dags (begrænset) forbindelse.

Opladningen tager omtrent en time for 60% opladning, hvilket er over middel, men også nødvendigt for det lille batteri.

Antennen i Galaxy Alpha understøtter cat. 6 LTE og kan teoretisk byde på op til 300 mbit/s download, men først når de danske operatører understøtter det i fremtiden.

Samsungs plastbagside er igen en fordel, for det gør, at antennen ikke skal trække vejret igennem små antenne-sprækker som hos Apples og HTC’s metalmobiler.

Alpha mønstrer derfor også gode up- og download hastigheder, og er der ikke nok kan man hente store filer over både 4G og Wi-Fi, via Download-booster.

Samsungs går egne veje

Samsung er længe gået egne veje i deres tilpasning af Android 4.4 KitKat. Opdelingen i hjemmeskærme, topgardin og app-bakke er til stede, men ellers ser alt anderledes ud på en Samsung mobil.

For det første er navigationsknapper ikke at finde på skærmen, men befinder i stedet nedenfor displayet. En fysisk hjemknap er både godt og skidt. Dels giver den et fysisk feedback og integrerer en fingeraftrykslæser, men den kan til tider holdes nede uforvarende og åbne op for S-voice, en app til stemmestyring.

Læs også: Samsung Galaxy S5: S-serien når nye højder [TEST]

Ellers er interfacet en tro kopi af Samsung S-serien, man genfinder de samme farverige ikoner og layout og hjemmeskærmen huser også en Flipboard-baseret nyhedslæser. Menuer for indstillinger er stadigt lige så rodede.

Samsungs mange S-funktioner er også til stede, med variabel anvendelighed. Skærmdeling, som splitter displayet i to apps giver mest mening på større telefoner og funktioner som S-voice og Air-view ser jeg stadigt ikke den store fidus i.

Dertil kommer uPick, som tilbyder en stribe tilbud fra indholdstjenester som Viaplay, BT, Kids News eller Berlingske. Det er dog kun prøve-abonnementer på en eller to måneder – men gratis er som bekendt altid godt.

Samsung helse-satsning, S Health, er også vokset siden sidste møde ved S5-anmeldelsen. Den kan som tidligere holde styr på skridt, puls, træning og kalorieforbrug men kan nu også monitorere stress-niveauet igennem pulsmåleren. Hos denne anmelder påstod den, at mit stressniveau var lavt, hvilket ikke stemmer helt overens med realiteten – desværre.

Det huer mig heller ikke, at aktivitets-trackeren forveksler cykelture med gåture, og at træningspas ikke bliver bogført med tilhørende kortoversigt. Man er derfor bedre tjent med dedikerede apps som Moves eller Endomondo til at holde trit med ens helbred og træningens udvikling.

Et mindre, men godt kamera

Samsung Galaxy S5 huser et af mobilsiden.dks favoritkameraer. De 16 megapixels og den skarpe optik er overlegen til fotos og video. I modsætning til Note 4 og S5 får Galaxy Alpha dog ikke fingre i samme glimrende kameramodul, i stedet er det en 25% mindre enhed på 12 megapixels der tilbydes.

Den arver fase-detektion og ISOCELL-teknologi, og det sikrer hurtig og sikker fokusering. Billedkvaliteten er dog ikke helt så tårnhøj som hos storebror. Billeder er veleksponerede, farverige og Samsungs HDR-funktion hører til markedets mest vellykkede.

I mørke haler Samsung Alpha ind på fætter S5. F/2,2-optikken indsamler nemlig 50% mere lys end hos storebror, og det giver brugbare billeder, selv under umulige lysforhold.

Videokvaliteten hører også til toppen af poppen. Den deler ikke super slow-mo features med iPhone 6, men kan i stedet bryste sig af detaljerede 4K optagelser af næsten samme kaliber som Galaxy S5. Man kunne ønske sig en digital billedstabilisering og HDR mikrofoner, men den luksus er indtil videre forbeholdt topmobilen Note 4.

Samsungs kamera-applikation er enkel i brug, lige indtil man forvilder sig ind i indstillingerne, som kan virke overvældende på nybegyndere.

Det er både godt og skidt med de mange funktioner, skal billedet knipses i en fart står det i vejen, men det glæder samtidigt den kreative fotograf med mange indstillingsmuligheder. Her er både  manuel kontrol, HDR, panorama, de-fokusering, ansigtsgenkendelse og meget mere.

Er indstillingsmulighederne ikke nok, tilbyder Samsung yderlige fotomodes til fri afhentning. Galleri-applikationen er desuden rig på filtre og finjusteringer til fotos inden de deles.

Samsung Galaxy Alpha

Forførende debutant

Samsung Galaxy Alpha er første Samsung-topmobil som rent faktisk opleves som en luksus-mobil. Og det udgør et kæmpeskridt i den rigtige retning for den sydkoreanske gigant.

Som luksus-objekt er Alpha ikke fuldkommen endnu, men den rammer mægtig tæt på i forhold til rivalerne. Den største afstand til jetset-mobiler som Apples iPhone og HTC’s One-serie findes dog i softwaren.

Samsung har tydeligvis copy/pastet softwaren fra S-serien, uden skelnen til Alphaens tiltænkte målgruppe. En overseelse som Samsung forhåbentlig justerer i næste version.

Læs også: Samsung Galaxy S5 Mini: S5-funktioner uden præstationer [TEST]

Heldigvis for Samsung, er Android-styresystemet smidigt, og med lidt brugertilpasning kan ens Alpha få sit eget unikke udtryk.

Til sidst skal Samsung bifaldes, fordi de formår at klemme heftig mekanik i Alphaens modeltynde mål – vel at mærke uden at sætte driftstiden over styr.

Med en dagpris på omtrent 4.500,- kroner er Alpha også prissat rigtigt og når derfor lige akkurat at hive en topkarakter hjem. Velkommen til, Alpha.

Samsung Galaxy Alpha får derfor 6 ud af 6 stjerner.
Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Find den bedste pris på Galaxy Alpha på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Tynd og elegant
  • Solid og praktisk
  • Top-ydelse
  • Glimrende kamera

Ulemper:

  • Samsungs rodede software
  • Middelmådig driftstid
 

Videre om emnet

Historien er stadig aktuel. mobilsiden fulgte op på historien. 17/9/2014 fulgte redaktionen op med en ny vinkel på temaet Samsung Galaxy S5 Mini: S5-funktioner uden præstationer [TEST]Klik her for fortsættelsen.. Meget er sket siden. Du kan klikke her for sidste nyt i sagen..