Den første smarte telefon hed Simon [BAGGRUND]
For 20 år siden så den første smartphone i verden dagens lys. Firmaet bag var International Business Machines Corp., som nok kendes bedre under forkortelsen IBM, og den var et kig ud i den fremtid, som er blevet vores nutid. Det betød dog ikke, at den var en ubetinget succes.
Læs også: Sony arbejder på mindre tablet
Selvom IBM Simon Personal Communicator, som er det fulde navn, var det store samtaleemne under en teknologikonference i Las Vegas i 1992, så var det planen, at Simon skulle nå ud til forbrugerne i maj 1994, men det var først den 16. august ’94, at man første gang kunne få fingrene i et eksemplar.
Læs også: iPhone 6 får mindre batteri end konkurrenterne
I og for sig lignede den en smartphone i den forstand vi kender det i dag, også selvom det udtryk ikke fandtes på det tidspunkt. Simon kunne sende emails, holde styr på kalenderen og lignende ting. Dette gjorde den, ikke overraskende, særligt populær i forretningsverdenen. Der kom aldrig en Simon 2, som ellers havde fået navnet Neon, og IBM faldt sammen i en sådan grad, at det sjældent er set siden, og salgsmæssigt var den heller ikke en succes.
I alt fik IBM solgt omkring 50.000 Simon-telefoner, og prisen lå den gang på 899 dollars, hvilket svarer til godt 1.400 dollars i dag, hvis vi tager inflationen med. I danske penge løber det op i omkring 8.000 kroner, hvilket må siges at være mange penge for selv de seneste nye topmodeller. Derfor skal Simon heller ikke huskes på den front, den skal huskes for at være forgangsmand. Den første af sin slags, som først rigtig slog igennem 15 år efter sin død.
Læs også: Kuriøst visitkort solgt
Der er nogle aspekter ved Simon, der både lyder lidt for bekendte og nogle, der lyder helt utænkelige. Det var kun i 15 af de amerikanske stater, der var netværk, og var signalet dårligt, kunne batteritiden dykke helt ned til 30 minutter. Altså en halv time, før batteriet skulle lades op igen. Der er vi trods alt bedre stillede i dag. Skærmen var LCD, og med Simon fulgte en stylus, men vægten var oppe på et halvt kilo. Det er mere end iPad Air.
På trods af disse vanskeligheder ligger meget af det vi kender fra smartphones nu til dags op ad det, der blev vist frem ved Simon. Og selvom der aldrig kom en Neon, og det hele løb ud i sandet, så var holdet bag Simon klar til at tage springet ind i fremtidens mobilteknologi. Til efterfølgeren havde de eksempelvis planlagt en større skærm og muligheden for at rotere skærmen, som man kender det i dag, lyder det i et interview fra 2012.
Det kan godt være, at Apples iPhone var med til for alvor at gøre smartphones populære, men det hele startede længe før den med et for den tid avanceret produkt med et simpelt navn – Simon.