Sikker skolestart for børn med nye mobiler
Vi har givet nogle bud på, hvordan børnenes nye, skoleklare smartphone eller tablet kunne være, men der skal selvfølgelig også være klare rammer for, hvordan de unge mennesker må bruge dem – både for egen og for forældrenes skyld.
De kan nemlig så mange ting, de teknologiske vidundere, og det er både på godt og ondt. Som med al teknologi, kan det bruges til både ting, der er gode og gavnlige, men de kan også bruges til ting, som ikke er så konstruktive.
Læs også: Windows Phone: Sådan fungerer de nye mapper
Herunder vil følge nogle tips, som kan gøre det mere sikkert at være både barn og forælder, men der er en altoverskyggende sandhed i dette. Den sandhed er, at der er intet mere uovertruffent end den menneskelige hjerne.
Det var måske en smule kryptisk, men ikke desto mindre sandt. Det bedste værn mod ubehagelige overraskelser i alskens former er, at børnene er klar over og indforstået med det at have en smartphone eller tablet.
Om det gælder hvilke apps, man synes er passende, hvor længe og hvornår man må bruge telefonen, hvilke sider man må besøge, hvad man må skrive på de sociale medier, hvad det betyder at have et stykke elektronik til en vis sum penge og meget mere.
Læs også: Russere hacker 1,2 millarder profiler
Det gøres nu en gang bedst via en samtale med barnet. Vil man virkelig ikke have, at ens barn hører Justin Bieber, så kan alskens teknologi ikke forhindre det i at høre Justin Bieber, det må man forklare barnet selv. Og det samme gælder selvfølgelig, hvis man vil have, at barnet udelukkende hører Justin Bieber.
Har man taget en god snak med sit barn om dette og stadig ønsker at hjælpe håndhævelsen af reglerne lidt på vej, så er her nogle tips.
Præventive tiltag
En del kan gøres via barnet abonnement. Der kan ofte sættes et loft eller en stopper for indholdstjenester, eksempelvis ved ikke at tillade indholdstakserede sms’er. I samme dur vil saldokontrol også være en fin idé for mange.
Der findes en del apps, der på den ene eller den anden måde kan gøre livet lettere for nervøse forældre. Norton har eksempelvis en app til både Android og iOS, der kan hjælpe med at holde ungerne væk fra uønskede sider
Læs også: BioShock kommer til iPhone og iPad
Til Android kan også nævnes Kids Place, som er en launcher, der kun giver adgang til børnevenlige apps.
Inden barnet får telefonen, er det en god idé at klikke lidt rundt på Medierådets hjemmeside, der har samlet en masse literatur om netop dette emne. Andet god læsning er denne guide, der blandt andet er lavet af teleindustrien.
Tag kontrol over butikken
Vi har flere gange hørt om, at børn uforvarende er kommet til at bruge bunker af forældrenes penge på at købe en masse apps og ting inde i apps. Derfor er det en god idé at have en konto sat op til ungerne, som man selv kan følge med i.
Læs også: Google Now Launcher slippes løs til alle Androids
For det første er det muligt at få den givne appportal til at kræve et kodeord, hver gang der skal bruges penge, og har barnet ikke det, så er der jo ikke meget at gøre. Desuden kan man selv logge ind på nettet og se, hvilke apps, der er blevet hentet.
Desuden er det en god ide at minde børnene om kun at hente apps fra de indbyggede tilbud.
Når uheldet er ude
Det er nu engang sådan, at børn glemmer ting oftere end voksne, og derfor kan der pludselig ligge en telefon et eller andet sted, hvor der kan være en masse oplysninger, der ikke skal ud. Derfor er det en god idé at finde en løsning, hvor man kan finde og eventuelt låse telefonen hjemmefra.
Læs også: Surface har givet Microsoft kæmpeunderskud
Det er funktioner, der er bagt ind i de fleste nye smartphones, hvad enten det er Apple, Google eller Microsoft, der står bag dens styresystem.
Børn har heller ikke haft lige så lang tid til at udvikle deres motorik, som voksne har, og derfor kan de godt være lidt mere klodsede. Derudover klatrer de generelt mere i træer end voksne. Et cover af en eller anden art kan vise sig at være en god investering.
Mere om sagen
Næste fortælling om sagen finder du her. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 7/8/2014 havde redaktionen fokus på en artikel omkring Flere brugere i Android L – Læs her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for sidste nyt i sagen..