Test: Samsung Galaxy A80 – Sværvægter til overpris

Anmeldelse: Samsung Galaxy A80 er et af de mest spændende produkter fra den koreanske elektronikgigant i lang tid, men svær at anbefale.

Test: Samsung Galaxy A80 – Sværvægter til overpris

Hvor meget skærm kan der presses ind i mobiltelefonens ramme? Det er noget alle de store smartphoneproducenter arbejder hårdt på og de har alle forskellige ideer. Først så vi notchen, der blev afløst af Samsungs “hole punch”, som blev til skærme helt uden afbrydelser fra frontkamera og sensorer. OnePlus var blandt de første, der kunne fremvise en skærm uden afbrydelser, men Samsung var først med det i en mellemklasse-mobil.

Galaxy A80 er nyeste og dyreste mobiltelefon i Samsungs mellemklasse-serie og med sig bringer den utroligt spændende teknologi, som vi nok kan forvente at se i kommende high-end smartphones fra producenten. Galaxy A80 er en mobiltelefon med imponerende meget skærm på fronten, helt uden afbrydelser. Der er ikke noget frontkamera, men det betyder ikke, at man ikke kan tage selfies, tværtimod. Ved hjælp af en lille indbygget motor kan bagkameraet nemlig 180 grader og indfange selfies. En funktion der kan imponerer de fleste.

Vi har haft Samsung Galaxy A80 til test i et godt stykke tid og der er mange ting der imponerer os, men også ting der afholder os fra at anbefale den. Læs videre for at finde ud af hvorfor.

Fordele og ulemper ved Samsung Galaxy A80

Fordele:

  • Utroligt velbygget og pænt design
  • Stor flot skærm uden afbrydelser
  • One UI brugerfladen er lækker
  • Hurtig opladning
  • Et godt kamera

Ulemper:

  • Høj pris
  • Langsom fingeraftrykslæser
  • Stor og tung
  • Ingen stereohøjtalere
  • Ingen beskyttelse mod vand og støv
  • Middelmådig opkaldskvalitet
  • Ingen trådløs opladning
  • Ingen plads til MicroSD
  • Skuffende kvalitet fra ultra vidvinkellinsen
 

Designet på Galaxy A80

Der er ikke meget mellemklasse over byggekvaliteten og designet på Samsung Galaxy A80, for den føles mindst lige så lækker og gennemført som producentens dyreste mobil, Galaxy S10+. Når man først får den i hånden bliver man imponeret over enheden solide følelse og vægten, der giver et indtryk af kvalitet. 

Samsung Galaxy A80 er udstyret med en 6,7 tommer skærm, med meget små sorte kanter omkring. Den måler 165,2 x 76,5 x 9,3 mm og vejer heftige 220 gram, så det er en ordentlig sag. 220 gram lyder måske ikke af meget, men når jeg sidder med A80 i hånden i længere tid, så oplever jeg hurtigere en træthed, som jeg ikke før har prøvet. Men den er altså også en del større end Samsungs nyeste Galaxy Note10+, der er udstyret med en 6,8 tommer skærm.

Størrelsen tænkes at have noget at gøre med enhedens opsigtsvækkende roterende kamera, der kræver plads til motor og en lang række bevægelige dele. Det virker ret futurisk når kameraet skyder op og vendes. Det går ikke specielt hurtigt, men har virker hver gang, mange gange, i testperioden. Man kan tydeligt høre motoren og man kan ikke undgå at tænke over holdbarheden. Kameraet er smart at se på, men ikke altid smart i brug. Har jeg fx mobilen i lommen og modtager et videoopkald, så begynder den i lommen at skubbe kameraet op, indtil den opdager det ikke er muligt af derfor afviser opkaldet.

Samsung Galaxy A80
Når kameraet i Galaxy A80 er skubbet op, så er der åbent til telefonens indre. Foto: Mobilsiden

Når kameraet er skubbet op, så kan man nærmest kigge direkte ind i telefonens indre. Det giver bekymringer mht. støv, fugt og ting der kan blokere/slide på den lille motor. Det betyder også, at Galaxy A80 ikke er IP-certificeret. 

Kameraet skulle, ifølge producenten, være beskyttet mod tab. Er frontkameraet aktiveret, og taber man enheden, så skulle kameraet automatisk trække sig sammen. Vi har testet dette flere gange, men uden held. Kameraet begynder ved fald at trække sig sammen, men stopper halvvejs og skubbes så ud igen. Ikke så heldigt.

Der er intet jackstik at finde i Galaxy A80, ingen stereohøjtalere og heller ingen trådløs opladning. Er disse et must for dig, så skal du kigge på Galaxy S10-serien i stedet.

Godt nok er Galaxy A80 stor og tung, men ergonomien er ellers helt i top. Bagsiden, der er i Gorilla Glass 3, buer i siderne ind mod rammen, og samtidig er skærmen flad, så man undgår uheldige berøringer i siden. Det er en rigtig god kombination, som vi håber at se i fremtidige modeller. 

Samsung Galaxy A80 er en flot mobil, der virker utroligt velbygget og solid. Knapperne sidder godt placeret (og der er ingen Bixby-knap!) og giver en god klik-fornemmelse. Den gode vibratormotor i A80 fortjener også at blive fremhævet. Det er skønt at opleve, at flere producenter har fokus på det.

Samsung Galaxy A80
Jeg har endnu ikke oplevet noget problemer med det roterende kamera, men jeg er stadig bekymret for holdbarheden. Foto: Mobilsiden

Specifikationer på Samsung Galaxy A80

Samsung Galaxy A80 Specifikationer
 Mål og vægt 165,2 x 76,5 x 9,3 mm
220 gram
 Skærm 6,7″ FHD+ Super AMOLED
1080×2400, 393 ppi
 Processor Snapdragon 730
 Batteri 3.700 mAh
25W hurtigopladning
 Lagerplads 128GB
 RAM 8GB
 Kamera Roterbart Kamera:
48MP(F2.0)+8MP
Ultra Wide:
8MP, F2.2 (123°)
ToF sensor 3D Depth
 Software Android 9 Pie
OneUI 1.1
 Andet Fingeraftrykslæser under skærmen
Dolby Atmos
Vejledende pris 5.199 kroner
Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80 kommer i sort, guld og sølv. Foto: Mobilsiden

Det handler om skærmen i A80

Hvorfor bruger man tid og energi på et motoriseret kamera, der automatisk skubbes op og roterer? Fordi der så er mere plads til skærm og vigtigere endnu: en skærm helt uden afbrydelser. Skærmen på Galaxy A80 er på hele 6,7 tommer i fuld HD, 1080 x 2400, i et alternativt 20:9-format. For en mellemklasse-mobil er det en imponerende skærm, der lige så godt kunne sidde i et meget dyrere flagskib. Der er ingen tvivl om, at Samsung har prioriteret skærmen i Galaxy A80. Direkte sammenlignet med den prisvindende skærm i Galaxy S10+, så er det utroligt svært at se forskel.

Udover den flotte store skærm, så er Galaxy A80 udstyret med en ny Qualcomm Snapdragon 730, 8GB RAM og 128GB lagerplads, med ingen mulighed for at udvide med MicroSD. Snapdragon 730 er rigeligt hurtig til alt hvad man smider efter den. Alt foregår tilfredstillende flydende og der opleves ingen lange ventetider, lige bortset fra når telefonen skal låses op. Det skyldes nok nærmere en alt for langsom fingeraftrykslæser end manglende hestekræfter – mere om den senere i testen.

Prismæssigt så blander Galaxy A80 sig med konkurrenter som OnePlus 7, OnePlus 7 Pro og ASUS Zenfone 6, der alle er udstyret med chipsæt-topmodellen Snapdragon 855. Benchmarks viser at Snapdragon 730 og 855 ydelsesmæssigt er langt fra hinanden og det samme opleves i virkelighedens brug. 855’eren opleves hurtigere til alt og det er mærkbart med det samme. Galaxy A80 er bestemt hurtig nok, men ikke den hurtigste til prisen.

Samsung Galaxy A80
Skærmen i Galaxy A80 er stor og flot. Foto: Mobilsiden

Langsom oplåsning

Samsung Galaxy A80 er udstyret med en fingeraftrykslæser direkte i skærmen. Det er ikke en fancy ultralyds enhed som på Galaxy S10-flagskibet, men en simplere optisk version. Det er rart med fingeraftrykslæseren direkte på skærmen, men den er i Galaxy A80 sløv, alt for sløv. Der kan nogle gange over 2 sekunder inden skærmen er låst op og enheden er klar til brug. Det lyder måske ikke af meget, men føles i realitet som en evighed og er, når man har travlt, ret irriterende. Til sammenligning er fingeraftrykslæseren i OnePlus 7 langt hurtigere. Om den ene er mere sikker end den anden er svært at svare på, men oplåsningen af en mobiltelefon, specielt til denne pris, skal være hurtig og gnidningsfri.

Samsung Galaxy A80 kommer heldigvis med Samsung skønne One UI, i samme 1.1 udgave som i Galaxy S10. Det er flot og en af de mest brugervenlige brugerflader på markedet. Specielt i en stor telefon som Galaxy A80 skinner One UI, hvor der er fokus på lettere enhåndsbetjening. Man kan med Galaxy A80 forvente to store Android opdateringer og sikkerhedsopdateringer hvert kvartal.

Galaxy A80 slår S10+ på opladningen

Samsung Galaxy A80 har andre nyheder end et roterende kamera at byde på. Den kommer nemlig med Samsungs hurtigste opladning, der slår selv Galaxy S10+ og kan måle sig med seneste Galaxy Note10. 25W opladningen kan endnu ikke matche OnePlus og Huawei, men giver alligevel omkring 50 procent batteri på en halv time.

Batteriet i A80 er på respektable 3700 mAh, samme størrelse som i OnePlus 7 og meget mindre end de 5000 mAh i ASUS Zenfone 6. Det holder Galaxy A80 kørende i cirka et døgn med 4-5 timers skærm tid, hvilket ikke er vildt, men dog godkendt.

Samsung Galaxy A80
Foto: Mobilsiden

Der er ikke kælet for lyden

En stor skærm, synes vi, kræver god lyd. Galaxy A80 har desværre ikke fået plads til stereohøjtalere, men må nøjes med en enkelt højtaler i bunden. Lidt underligt, når der nu er så stort fokus på den store flotte skærm, men det skyldes sandsynligvis det roterende kamera og dermed manglende plads.

Lyden fra den enkelte højtaler er udmærket, men langt fra OnePlus 7 Pro og også den meget billigere Motorola One Vision. Smider man et par hovedtelefoner i, så får man en helt anden oplevelse, hvor A80 er blandt de bedre i klassen. Den er desuden udstyret med Dolby Atmos. 

Til samtaler imponerer Galaxy A80 desværre heller ikke. Den går, ligesom Huawei P30 Pro, brug af en vibrerende skærm til at fremstille lyd og derfor ikke har en højtaler i toppen af telefonen. Der er rigeligt med lydstyrke og der kan sagtens høres hvad der bliver sagt, men stemmerne er langt fra så naturlige, som lyden fra en “normal” højtaler.

Samsung Galaxy A80
Foto: Mobilsiden

Det tredobbelte roterende kamera

Det mest interessant ved Galaxy A80 er det roterende kamera. Det er første gang vi ser Samsung kaste sig i et så vovet design, hvor en lille motor og utallige små dele skubber kameraet op og vender det.

Fordelen? Man får virkelig gode selfies. Ulempen? Dem er der flere af, men den største er spørgsmålet om holdbarheden. Ikke bare for selve kameradelen, men telefonen generelt. Den bevægelige del af telefonen gør nemlig, at der ingen beskyttelse mod vand og støv er.

Kameraet i Samsung Galaxy A80 består af følgende:

  • Primært: 48 megapixel f/2.0 med PDAF
  • Ultra vidvinkel: 8 megapixel f/2.2
  • Time of Flight 3D dybdesensor

Galaxy A80 er Samsungs første mobil med en ToF-sensor, der hjælper til at måle dybde og fx kan bruges til at måle ting med telefonen. Det skulle give blandt andet en mere realistisk bokeh-funktion, eller Live-fokus, som Samsung kalder det.

Galaxy A80 tager rigtig fine billeder, specielt i dagslys. Her er god kontrast og flotte farver, hvor de grønne nogle gange tager overhånd. Der er fine detaljer i billeder, men der kan her og der findes lidt støj, specielt når det gode lys forsvinder. Galaxy A80 er specielt god til at bringe detaljer frem i mørke områder.

Den gør det udmærket i aftenbilleder, men flere konkurrenter er bedre, som fx Huawei P30. Husker man at bruge nat-funktionen i kameraet, så er resultatet meget bedre – bare husk at man skal holde telefonen stille i flere sekunder.

A80’eren følger trenden og er udstyret med en ultra vidvinkel. Personligt er jeg vild med denne trend. Desværre er kvaliteten langt fra telefonens primære kamera og ret middelmådig, men stadig rart at have. Billederne taget med ultra vidvinkellinsen mangler skarphed og dynamisk rækkevidde.

Portræt- og selfiebilleder klarer Galaxy A80 rigtig godt. Den nye ToF-sensor gør tydelig et godt stykke arbejde og de gode selfies giver vel sig selv. Når man kan bruge mobilens primære kamera til selfies, så bliver kvaliteten ganske enkelt bedre.

Billeder taget med Galaxy A80

Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80: Taget i dagslys. Foto: Mobilsiden
Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80: Billede af solnedgangen med den primære kamerasensor. Foto: Mobilsiden

Galaxy A80 er god, men svær at anbefale

Samsung Galaxy A80 er en interessant mobiltelefon. Det nye motoriserede roterende kamera er lidt af et mesterværk, der tiltrækker sig masser af opmærksomhed. Det er fedt at se Samsung udvikle og afprøve ny teknologi. Den store gode skærm, det flotte design og One UI brugerfladen taler positivt for A80. Kameraet er også et af de bedre, selvom ultra vidvinkellinsen skuffer.

Men det er svært ikke at bekymre sig om holdbarheden. Den lille indbyggede motor, masser af bevægelige dele, direkte adgang for snavs til telefonens indre og ingen IP-certificering bekymrer mig.

Galaxy A80 er en utroligt stor og tung mobil. Så stor at den til tider er svær at håndtere og så tung, at man hurtigt får en træt hånd. Den store skærm gør det oplagt at nyde video, men der er desværre ingen stereohøjtalere.

A80’eren er slet ikke en dårlig mobiltelefon, den er faktisk ganske udmærket. Men hvor det bliver rigtig svært at anbefale den er når man kigger på prisskiltet. Den vejledende pris er på 5.200 kroner, hvilket giver den konkurrenter som OnePlus 7, OnePlus 7 Pro, ASUS Zenfone 6 og selv en Samsung Galaxy S10. Dog er A80 set ned til cirka 4.400 kroner, men for flere hundrede kroner mindre kan man købe flagskibet Huawei Mate 20 Pro.

Hvorfor skal man købe en Galaxy A80, fremfor en af de gode konkurrenter? Jeg har tænkt meget over det og har svært ved at svare på det. Vil du virkelig gerne have en kæmpestor skærm uden afbrydelser, et fancy roterende kamera og virkelig gode selfies, så skal du have en Galaxy A80. Hvis ikke, så findes der bedre telefoner derude.

Samsung Galaxy A80 ender på 4 ud af 6 stjerner.

Efterfølgende nyt i sagen

Siden vi bragte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 25/6/2019 postede redaktionen en ny vinkel med en ny vinkel på temaet Test: Sony Xperia 1 – En betagende skærm – Læs mere her. Læs også seneste nyt om emnet her.