OPPO N1 anmeldelse: Kæmpetelefon med potentiale

OPPO N1 er en nichetelefon, men den kan forføre mange

OPPO N1 anmeldelse: Kæmpetelefon med potentiale

OPPO er ikke just kendt på det danske smartphonemarked og forhandles heller ikke i Danmark, men det betyder ikke, at OPPO ikke har noget interessant at byde på. OPPO har en række specielle features med N1 og det er da også derfor vi anmelder den. OPPO introducerer ting som O-Touch, O-Click og vendbart kamera.

Blandt HiFi- og TV-nørder er OPPO kendt for high-end Blu-ray afspillere, men da de koster 5.000-10.000kr, finder du ikke OPPO hos Fona eller Expert.

I smartphoneverdenen er OPPO nye, men var i 2013 de første til at lancere en fuld HD skærm med 1920×1080 opløsning. N1 er OPPOs nyeste skud på stammen og kommer blandt andet med:

– 1,7Ghz Snapdragon 600 med 2GB ram
– 5,9” IPS skærm med 1080p opløsning

– 13mpix kamera der er kan vendes
– Specialversion af Android, CyanogenMod, kan nemt installeres
– Pris: 3325kr, med gratis fragt fra deres EU webshop

OPPO imponerer med kvalitetskabinettet

Hvis vi starter med det ydre, så er byggekvaliteten af OPPO N1 høj og plastikken føles lækker. Forsøger du at vride telefonen giver OPPO N1 sig ikke en millimeter, på trods af sin store størrelse, og der er heller ikke nogen mislyde.

Selve designet er rimelig elegant. Der er en lille kant hele vejen rundt der viser, at N1 har en solid stålramme. Kanten giver et fint lille twist til designet så det hele ikke er hvid plastik. Der er desværre en lidt bred skærmramme som gør mobilen ekstra stor. Vægten er på hele 213gram, og N1 er dermed en smule tungere end konkurrenterne.

Når man kigger rundt er der stik til lyd, lader, simkort og intet andet. Der er ikke nogen SD-kortlæser og efter at have installeret mine sædvanlige apps, lidt musik og e-bøger var der kun 2GB lager tilbage. Så er du typen der har mange ting liggende lagret på telefonen, ja så vil jeg anbefale at købe versionen med 32GB som koster 215kr mere.

OPPO lokker med flot skærm

Skærmen er 5,9” og har en opløsning på 1920×1080, så pixeltætheden er 373 per tomme hvilket er fint. Da det er en IPS skærm er betragtningsvinklerne rigtig gode og farverne står skarpt. Skærmen møder dog lidt udfordringer i sollys, hvor skærmen ikke har lysstyrke nok. En fin ting ved N1 er at man kan aktivere muligheden for brug af vanter i ColorOS, hvilket er rart her i vinterhalvåret. Det er dog ikke eneste nytænkende ved N1.

OPPO N1 er helt sin egen

O-Touch er et område på bagsiden hvor du kan scrolle op og ned i Facebook, Chrome eller hvor der er brug for det. Tanken bag er ikke helt dum, for læser du nyheder eller en god artikel her på Mobilsiden, ja så har man ofte brug for at scrolle. Problemet med O-Touch er dog, at det ikke er helt så flydende som man kunne håbe, for Chrome begynder at hakke og glider ikke så flydende som når man bruger skærmen. Det er lidt en skam, for man ender med at deaktivere O-Touch.

En anden speciel ting ved N1 er O-Click, som er en fin lille ekstern Bluetooth 4.0 knap der følger med som standard. O-Click har disse fire funktioner:

  • Kan bruges som fjernbetjening af kamera, hvilket er nyttigt hvis du skal tage et gruppebillede.
  • Bipper hvis du får nye e-mails eller opkald og du ikke er i nærheden af din telefon.
  • Bipper hvis du er langt væk fra din telefon.
  • Får din telefon til at ringe ved dobbelt tryk på O-Click.

De sidste to finder jeg ganske brugbare, for er du lige så distræt som jeg, så er O-Click nyttig hvis (når) du har glemt mobilen på vej ud af en café. Det kan også være at du sidder derhjemme og mobilen er røget ned imellem sofapuderne og du derfor ikke kan finde mobilen. Så trykker man blot to gange på O-Click og mobilen begynder at ringe.

Kameraet er en fin fidus, men er det også fup?

Kameraet på 13 megapixels kan roteres 180 grader så kameraet vender fremad, og man kan tage ”selfies” eller Skype i høj opløsning. Man skal dog ikke bange for at kameraets hængsler går i stykker, fordi byggekvaliteten er høj. OPPO fremhæver selv kamerakvalitet og det gjorde, at jeg havde høje forventninger, men jeg blev en smule skuffet. Kameraet gør det hæderligt udenfor, men er dog lidt for lys i forhold til virkeligheden. Ved indendørsbelysning bliver kameraet sat på en prøve og billederne bliver lidt grumset og der kommer støj.

Så det er ikke et top-kamera, men kan du nøjes med normal kvalitet er N1 ganske fint. Det vendbare kamera gør at Skype opkald er væsentlig bedre end normalt. Alt i alt er kameraet dog ganske fint.

OPPO imponerer med vellyd

Nu vi snakker om støj, så har headsets der medfølger smartphones ofte et kort liv i mine hænder. I 9 ud af 10 tilfælde er de efter min mening lige til at smide ud. OPPOs hvide headset er af in-ear typen og gør det faktisk forbløffende godt. Bassen er dyb og præcis. Mellemtonen går klart igennem og diskanten er klar og selv ved høj afspilning forvrænger diskanten meget lidt.

Selve N1s højtaler er placeret i bunden men den går klart igennem når man spiller musik. Lyden er fin og musik bliver spillet med autoritet. Til opkald gør N1 det også bedre end gennemsnittet, så godt klaret OPPO!

Batteritid som et kraftværk

I OPPO N1 finder man en Snapdragon 600 SoC med 1,7GHz. Den er ikke det nyeste skud på stammen, men batteritiden er ret god. OPPO N1 er lidt speciel da det kan fås med to styresystemer, men det der kommer som standard hedder ColorOS og med meget browsing, e-mail og app brug klarer N1 næsten halvanden dag.

OPPO ser gerne at du installerer det alternative styresystem CyanogenMod, mere om det senere, og med det system bliver batteritiden beskåret til hæderlige 23timer før telefonen rammer 1%. Uanset styresystem skal du altså ikke være bange for at løbe tør for strøm med N1.

N for Niche

Standard styresystemet ColorOS er i skrivende stund baseret på Android 4.3. Det er elegant og har ikke særlig mange tilføjelser fra normal Android. Der kommer ofte opdateringerne, men af en eller anden grund er der nogle lag hist og her som man ikke normalvis ser på mobiler med de specifikationer. Når man går i udvikler-mode kan man se at det faktisk er mange Google-ting der udløser hak. Fx Googles egen søge-widgets og adresselinjen i Chrome. Om det er noget OPPO kan rette op på er uvist, dog viser historikken at ColorOS ofte får opdateringer. Lidt pudsigt er det dog at tunge spil som Asphalt 8 kører helt flydende.

ColorOS’ lag gør desværre oplevelsen lidt negativ og det er en skam da ColorOS viser gode takter. Heldigvis OPPO hylder mangfoldighed og de giver dig derfor mulighed for nemt at skifte til et andet styresystem, kaldet CyanogenMod, frem over kaldet CM. OPPO har lavet et samarbejde med CM og i en kort periode kunne N1 købes i en variant med CM installeret på forhånd. Nu kan OPPO N1 dog nemt få CM fra OPPOs hjemmeside med kort guide de fleste kan klare.

CyanogenMod for dummies

Tænker du, ”hvad er CyanogenMod”? CM, er baseret på Android, i dette tilfælde 4.3 Jelly Bean, og har en lille, men meget trofast fanskare, fordi at man kan nyt puste liv i gamle og nye mobiler. CM giver dig ikke kun nyeste version af Android, men byder også på hastighedsforbedringer og features som en ren Android ikke har.

Der er mange dejlige indstillingsmuligheder ved CM, blandt andet muligheden for at overclocke. Men hvis vi ikke laver nogen justeringer ved CM på OPPO N1, så er der ingen hastighedsforbedring, i forhold til ColorOS. Og fordi O-Click endnu ikke virker med CyanogenMod, batteritiden er dårligere og ColorOS faktisk er ret godt, så vil jeg anbefale blot at bruge ColorOS. Det må siges at være et kompliment som de færreste producenter får, men det er på en lidt billig baggrund, da CM normalvis er bedre.

Er det kun Android nørder der vil elske OPPO?

OPPO N1 kommer med en række interessante tiltag, nogle fungerer meget godt, mens andre falder lidt til jorden.

Elsker du at rode i indstillinger, kan lide små producenter der tør gøre noget nyt, og tør du købe noget ukendt over nettet, så lander vi på 5/6.

Er du mere usikker og en gennemsnitlig forbruger der gerne vil kunne få en vare byttet, tipper tallet ned på 4/6. Skal vi være helt ærlige ville Oppo N1 få fem ud af seks stjerner hvis der stod HTC eller Samsung på bagsiden, eller hvis OPPO havde et samarbejde med et dansk teleselskab, så du bare kunne gå ned i en butik og få hjælp.

Fordele:
+ Byggekvalitet
+ ColorOS er elegant 
+ Batteritid
+ Tilbehøret er godt, O-Click, headset
+ Partnerskab med CyanogenMod
+ God skærm, undtagen i sollys

Ulemper:
– ingen LTE/4G
– Lidt lag i både ColorOS og CyanogenMod
– Intet SD kort mulighed, du kan dog få en 32GB version

Historiens videre forløb

Fortællingens videre forløb. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 24/1/2014 publicerede vi et indlæg omkring Sony Xperia Z1 Compact anmeldelse: Muskelmobil i kompaktklassen [MOBILTEST] – Den finder du her. Se også de seneste nyheder om emnet her.