Motorola Motoluxe – stærkt design, svagt indhold (mobiltest)

TEST: Motorola Motoluxe er en mellemklasse telefon, med et flot design og en prangende skærm, men den svigter på det basale.

Motorola Motoluxe – stærkt design, svagt indhold (mobiltest)

Motorola Motoluxe er en mellemklasse-telefon der er udført i et flot og sikkert design.

Motoluxe er den tredje smartphone Motorola lancerer herhjemme siden deres comeback, og den giver fra starten af, et godt indtryk fra sig.

Telefonen ligger til en markedspris på lige over 2.200 kroner uden abonnement, altså en kende dyrere end den netop testede Huawei Honor, der koster under 2.000 kroner, og må siges, at være den nye konge i mellemklassen.

Motoluxe ligger i denne her test hårdt ud, designet er helt i top, mobilen er kun 9,8 mm tynd, og ligger rigtig godt i hånden. Materialerne der er brugt, giver en klar følelse af kvalitet, og stryger klart ind blandt toppen af telefoner, jeg har haft i hånden.

Motorola Motoluxe leveres med den nyeste version af Android Gingerbread, nemlig 2.3.7, og byder på det faste udbud af applikationer fra Google, blandt andet Maps, Gmail, Kalender, Google Play og Google +.

Derudover leveres den med Motorolas brugerflade kaldet Motoblur.

Motorola Motoluxe
Forsiden af Motoluxe med Kontakt Widget

Hardware med overraskelser

Selvom specifikationerne ikke virker prangende, 800 MHz processor og 4 tommer skærm og 8 megapixels kamera, så er der alligevel ét område der skiller sig ud, nemlig selve displayet.

Ved første øjekast virker det ikke til den levere noget voldsomt overraskende, farverne er flotte og klare, tekst og billeder står pænt og tydeligt og der er ikke noget at sætte en finger på.

Lige indtil du bevæger dig udenfor med den, her kommer skærmen klart til sin magt. I den skarpe forårssol står skærmen overraskende nok, stadig ekstremt klart! Det er tydeligt at man her har lagt ekstra kræfter i at brugeroplevelsen skal være helt i top.

Der er stort set ingen problemer med at læse og skrive på telefonen i den stærke sol, og begejstringen er ikke til at komme udenom.

Oplevelsen dør i Motorblur

Den store optur over et design der er i top og en skærm der leverer mere end gennemsnittet, gik for mig hurtig hen og forvandlede sig til en stor skuffelse.

Allerede kort efter den ellers gode opsætningsguide, der hjælper én fint igennem den basale opsætning, kom frygten; Motorolas brugerflade Motoblur hakker og er langsom!

Det er desværre det værste der kan ske for en mobilproducent, at levere et stykke software der bare ikke kører, og det gør Motoblur desværre ikke på Motoluxe.

Startskærmen hakker de første 1-3 gange man kører igennem de syv forudindstillede sider, og jo flere widgets og programgenveje man smider på forsiden, jo værre bliver oplevelsen.

Det at vende skærmen så den ligger ned i eksempelvis Google Play tager nogle gange flere sekunder om at ske, Låseskærmen har en flot effekt når den låses op, desværre hakker det også alt for ofte.

Det gode ved låseskærmen er dog, at der er et udvalg af applikationer der kan tilgås nemt – rigtig smart og funktionelt. Dog er der ikke nogen mulighed for at ændre udvalget.

Generelt har jeg ikke meget positivt at sige om Motoblur på Motorola Motoluxe, på nær to funktionsrige widgets.

Aktivitetsgraf og Social graf er to widgets man kan ligge på forsiden af hjemmeskærmen, de har den funktion at samle henholdsvis de mest brugte applikationer og de mest anvendte kontakter i hver deres widget, således du let får adgang til dem. Det er funktionelt og et dejligt tiltag.

Et andet overraskende tiltag der er gjort på telefonen er alarm-delen. Jeg har testet er god portion Android telefoner, og ikke én af dem har været i stand til at få alarmen til at ringe, når telefonen har været slukket.

Men her overrasker Motoluxe, Hvis alarmen er sat, men telefonen er slukket, så tænder telefonen automatisk. Cirka et minut efter alarmen skulle have ringet, er telefonen helt tændt, og alarmen begynder at lyde, og stopper ikke igen før du slår den fra, fantastisk!

Motoblur på Motoluxe, er en stor fejl. I mine øjne er designet utroligt kedeligt, det er langsomt, det har ikke ret mange features eller finesser, så man som forbruger føler det brugervenligt.

Ej heller telefonens generelle hastighed er imponerende. Faktisk havde jeg hellere set telefonen med ren Android, der i dette det  tilfælde havde givet forbrugeren en bedre oplevelse.

Browseren halter også

Hvis man er træt af hakken i Motoblur, så bliver det ikke en bedre oplevelse man får i browseren. Her kører tingene ligeså ringe, en normal hjemmeside som Mobilsiden.dk eller Ekstrabladet.dk, kan man knapt nok navigere rundt på.

Der er dog en måde at løsne lidt op på tingene – du kan deaktivere plugins (Flash), så kører hjemmesiderne meget bedre, men det er stadig ikke en fornøjelse at surfe på mobilen. Zoom ind og ud er langsomt, og navigering er ikke det hurtigste, selvom plugins er slået fra.

Glem alt om at se noget som helst Flash-indhold. Jeg har besøgt flere hjemmesider med Flash, og ingen af dem kører tilnærmelsesvis okay. 

”Text reflow”, der betyder, at når man zoomer ind på et stort område med meget tekst, for bedre at kunne læse det, så omstruktureres teksten til at passe til skærmens størrelse, og man slipper derved for at scrolle frem og tilbage på en hjemmeside for at læse hele teksten.

Det er desværre heller ikke muligt på Motorola Motoluxe, hvilket jeg som øvet Android-bruger er meget ked af, da det giver mig en meget bedre læseoplevelse i browseren.

Motorola Motoluxe
Bagsiden af Motorola Motoluxe

Kommunikation – tendensen fortsætter

Sms-funktionen i Motoluxe virker, tastaturet er okay og er ikke svært at lære at bruge, det kræver dog noget tid, da tasterne er lidt små.

Smileys er let tilgængelige på forsiden af tastaturet, og generelt er skrive-oplevelsen på telefonen godkendt. På nær det at starte på en sms, hvilket er let nok, men du kan nogle gange nå at taste et par tegn før teksten kommer frem, igen langsomt.

Opkaldsfunktionen er dog helt sikkert godkendt. Det er muligt at søge efter en kontakt direkte fra telefondelen, enten på navn eller telefonnummer – så dem der kommer fra en HTC-telefonb, vil føle sig godt hjemme.

Kontaktbogen er langt fra på niveau med det vi i dag ser på smartphones, det er lidt som at sidde med en gammel almindelig telefonbog.

Det er ikke muligt at synkronisere kontakter med hverken Facebook, Twitter eller et andet socialt medie. Heller ikke det samlede overblik over kommunikation mellem dig og en kontakt er muligt, hvilket er noget jeg har haft glæde af på flere enheder.

Kamera og video kan godkendes

Kameraet i Motoluxe er på otte megapixel, hvilket er på niveau med det vi ser på markedet i dag. Og det tager ganske udmærkede billeder, hvis bare man kan holde telefonen stille og det er i dagslys.

For selvom den kan tage gode billeder er det langt fra i første forsøg at det lykkedes. Jeg har flere gange oplevet at billedet er blevet uskarpt, eller der har forekommet rystelser på billedet.

Det er selvom jeg selv syntes jeg holdte mobilen meget stille. Jeg har på fornemmelsen, at det er softwaren bag kamera-applikationen der halter, og ikke får korrigeret billederne ordenligt.

Der er desværre heller ikke mulighed for at vælge fokusområdet inden man tager et billede, hvilket er træls, da det måske kunne have været med til at give bedre billeder.

Videodelen fungerer derimod upåklageligt. Den er hurtig til at starte med at optage, og optagelserne bliver gode. Kameraet er hurtig til at korrigere for forskellige lysforhold og kvaliteten er også fin.

På siden af telefonen er der endda en dedikeret kameraknap der fungerer rigtig godt, og gør at man kan stille skarpt på sit objekt inden man knipser billedet i hus, hvilket er rigtig fedt. Knappen er ikke for hård, eller for blød og er faktisk den bedste dedikerede kameraknap jeg har prøvet på en smartphone.

Galleriet i Motoluxe er standard Android galleri, og fungerer  fint, og  billederne kommer frem i et acceptabelt tempo.

Motorola Motoluxe
Motorola Motoluxe med siden til

Multimedierne fungerer i Motoluxe

Ud over kameradelen er lyddelen også godkendt. Lyden er faktisk mere en god hvis man sidder med et par kvalitets høretelefoner. Også højtaleren i mobilen og høj og klar, og der er INGEN forvrængning, hvilket er et stort plus.

Desværre sidder højtaleren, som på mange andre smartphones, på bagsiden, hvilket jeg syntes er ubetænksomt og direkte idiotisk af producenterne, der i dag tæller størstedelen af dem.

På spilsiden virker mobilen også uden de store probleme. Det kan tage lidt tid at starte spillene, men både Angry Birds Space og Temple Run, virkede upåklageligt, og den gode skærm er med til at give en god spiloplevelse på mobilen.

Billeder taget med Motorola Motoluxe

Konklusionen

Motorola Motoluxe har været min følgesvend i over en uge, men selvom det ikke er noget topprodukt, er det heller langt fra noget mellemklasse produkt.

Der er alt for mange steder i den basale telefonoplevelse der hænger, og den er flere gange dagligt direkte et irritationsmoment at stå med.

Set på den positive side, er designet rigtig godt, skærmen er i den bedre ende, specielt udenfor gør den det bedre end andre produkter på markedet nu. Lyden fungerer fint og kameraet er acceptabelt, specielt videodelen.

Også batteriet skal have rosende ord med på vejen, 20 til 30 timers brug er ikke unormalt på telefonen, som i testperioden har været sat op med Exchange mail, Gmail, Facebook og andre tjenester der har kørt i baggrunden. Musik og spil er også blevet brugt ofte på den, ej heller her har jeg savnet en stikkontakt til Motoluxe.

Det ændrer desværre ikke på den overordnede oplevelse som telefonen har givet mig, – den haltende browser, den lunkne sms-del og den hakkende Motoblur brugerflade.

Oplevelsen giver mig intet andet valg end at give den 2 ud af 6 stjerner, når det mest basale i telefonen ikke fungerer – specielt ikke set i lyset af anmeldelsen af Huawei Honor, en telefon i samme klasse, der leverer så meget mere end Motoluxe gør, og til færre penge!

Plus

– God skærm
– Flot batteritid
– Dedikeret kameraknap

Minus

– Det basale halter voldsomt
– Browseren er langsom
– Mangelfulde kontaktbogsfunktioner

Læs mere:
Motorola Defy+ mobiltest
Motorola Droid Razr mobiltest 

Fortsættelse af sagen

Redaktionens fokus på tematikken gik videre. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 30/3/2012 tunede vi igen ind på emnet med en historie med fokus på Android Jelly Bean kommer i løbet af sommeren – Artiklen finder du her. Se også seneste nyt om tematikken her.