Så speciel er 4,65″ skærmen i Galaxy Nexus
Nedenstående artikel bringes i samarbejde med Flatpanels.dk
Samsung og Google har i fællesskab udviklet en ny smartphone kaldet Galaxy Nexus.
Skærmen er et kapitel for sig selv.
Vi har gennem mange år talt om OLED-skærmteknologien, der står til at blive næste gennembrud i skærmteknologi, og efterfølgeren til LCD-teknologien.
Efter nogle økonomiske kriseår blev investeringerne i OLED udsat, men OLED-skærme er nu så småt ved at få et gennembrud i mobile enheder.
Galaxy Nexus med HD Super AMOLED skærm
Samsung og Googles nye Galaxy Nexus er langt fra den første mobiltelefon med OLED-skærm, men skærmen markerer sig alligevel på flere områder.
Det er Samsung selv der har udviklet og produceret skærmen, og de kalder den ganske beskedent Super AMOLED.
Vi har skrevet om forskellene på Super AMOLED og Super AMOLED Plus. og netop den diskussion bliver endnu engang relevant for Galaxy Nexus – for Galaxy Nexus kommer uden Plus-angivelsen. Læs videre for at finde ud af, hvad det i praksis betyder.
OLED-skærmen måler 4,65-tommer og anvender en opløsning på 1280 x 720 pixels. Skærmformatet er måske nok for stort for den almindelige dansker, men den store skærm tilbyder tilsvarende et utal af pixels – hvert fald på papiret.
Øjet kan ikke se forskel
Skærmens pixeltæthed er 315 PPI (pixels per tomme), hvilket er en smule lavere end på Apples iPhone 4 og iPhone 4S, som har en pixeltæthed på 326 PPI.
Skærmen kan dog nemt kategoriseres som det der i dag populært kaldes ”Retina Display” – altså en skærm, som overgår det menneskelige øjets evne til at skelne detaljer (hvert fald fra normal kigge-afstand).
Men der er en hage! Idet der er tale om en Super AMOLED skærm og ikke en Super AMOLED Plus skærm, bygger skærmen på den såkaldte PenTile-pixelstruktur, hvor pixels deles om de mindre subpixels.
Netop den opbygning så vi senest på Samsungs Galaxy Note, og vi var ikke imponerede. I praksis medfører det nemlig reduceret skarphed og grynet tekst, der kan få blålige eller grønlige nuancer i kanterne, afhængigt af baggrundsfarven bag teksten.
Man kan naturligvis argumentere for, at i og med der er kommet flere pixels til på Galaxy Nexus, bliver effekten i praksis mindre synlig, men Galaxy Note havde allerede en pixeltæthed (ppi) tæt på 300 ppi, så Galaxy Nexus er ikke meget anderledes på det punkt.
Hvis man prøver at regne efter på, hvor mange pixels, der findes på Galaxy Note, Galaxy Nexus, Galaxy S II og iPhone 4/4S får man:
Galaxy Note: 1280x800x2 = 2.048.000 subpixels
Galaxy S II: 800x480x3 = 1.152.000 subpixels
Galaxy Nexus: 1280x720x2 = 1.843.200 subpixels
iPhone 4/4S: 960x640x3 = 1.843.200 subpixels
Regner man videre på disse tal, så kommer man frem til at Galaxy Nexus rent faktisk har en ”faktisk” pixeltæthed tættere på 200 ppi, og faktisk en tand lavere end på Galaxy S II (som benytter Super AMOLED Plus med RGB pixels).
Det argumenteres nogle gange, at skærme med PenTile pixelopbygning skal op i nærheden af 420 ppi før de kan karakteriseres som ”Retina”, hvilket formentlig også er grunden til at hverken Galaxy Note eller Galaxy Nexus har fået stemplet i reklame-materialet.
Søger du således en Samsung telefon, så er Galaxy S II faktisk et bedre bud på en visuel imponator, mens iPhone 4 og iPhone 4S stadig kan placere sig komfortabelt i front i ”pixel-kapløbet”. Det er ikke alle som klager over PenTile-skærme, men det er lidt ligesom en plet på et gulvtæppe; når man først har fået øje på den, er det svært at abstrahere fra.
På Galaxy Note så vi desuden, at betragtningsvinklerne på PenTile-panelet var synligt forringede i forhold til rigtige OLED-skærme med RGB pixels.
Om det samme er tilfældet på Galaxy Nexus kan ikke bekræftes endnu, men det er muligt. OLED-teknologien sikrer dog stadig minimal slørring ved hurtige billedskrift og et ekstremt højt kontrastforhold.
Det argumenteres ind i mellem, at PenTile-opbygningen medfører lavere strømforbrug, men det er heller ikke rigtigt – det gør faktisk det modsatte. Se betragtningsvinklerne på Galaxy Note herunder.
Kurvet skærm
Det angives, at skærmen er en smule kurvet / buet, men ligesom på den tidligere Nexus S model, spekuleres der i, at det rent faktisk ikke er skærmen i sig selv der er kurvet, men nærmere frontglasset.
HD Super AMOLED skærmen i Galaxy Nexus lyder således bedre end tilfældet er, og grunden til at den ikke har fået Retina-stemplet, er ikke så overraskende, når man kender de bagvedliggende detaljer.
Det er en skam, at Samsung har valgt PenTile-opbygningen til Galaxy Nexus, og som vi sagde i artiklen omkring Galaxy Note, kan Super AMOLED ikke indfri de løfter, som OLED-teknologien oprindeligt har pralet med.
Her kræves Super AMOLED Plus, og vi håber Galaxy Nexus bliver den sidste i rækken af PenTile-baserede skærme.
Udover HD Super AMOLED skærmen kan det nævnes, at telefonen kommer med DualCore processor på 1,2 GHz og det nye Android 4.0 Ice Cream Sandwich styresystem.
Læs også:
– Galaxy Nexus kommer til Danmark i discountudgave
– Specifikationerne på Galaxy Nexus
Ovenstående artikel er bragt i samarbejde med Flatpanels.dk