Samsung Galaxy Tab 10.1 – en værdig iPad-konkurrent (produkttest)
På nogle områder er det ikke så let at være Samsung, som med tabletcomputeren Galaxy 10.1 blev ramt af et søgsmål fra Apple, som mente, at tab’en lignede pad’en for meget. Personligt er jeg dog ikke enig i den påstand.
Ja, Galaxy Tab 10.1 har en sort kant og en touchskærm, men både det øvrige design og ikke mindst softwaren er MARKANT anderledes, end tilfældet er på iPad.
Alligevel er Tab 10.1 udråbt til at være en iPad-konkurrent, hvilket den faktisk klarer meget godt. Men Samsung har stadig udfordringer, hvis iPad’en for alvor skal overhales.
Super lækkert design
Da jeg pakkede Galaxy Tab 10.1 ud af kassen var jeg yderst overrasket over designet. Godt nok er enheden lavet i plastik, men den er stadig virkelig pæn og lækker. Det betyder også, at man gider have den med, lade den ligge fremme i hjemmet og i det hele taget vise den frem for andre.
Det kræver heller ikke bodybuilder-arme at bruge Tab’en, da vægten er nede på 565 gram.
Selvom iPad 2 også er godt designet, kan Galaxy Tab 10.1 godt være med. Lige præcis her er Samsung kommet helt op på niveau.
Jeg har tidligere testet Motorola Xoom, der i forhold til Samsungs design, fremstår som en slidt gammel traktor.
Samsung-tilpasset brugerflade med unødvendigheder
Grundsystemet er Android 3.1 Honeycomb, som er den tablet-computer tilpassede version af Android. På toppen har Samsung tilføjet deres TouchWiz-interface.
TouchWiz byder på nogle specialdesignede widgets og baggrunde, samt nogle af Samsungs egne ikoner. Samsung har desuden tilføjet en underlig genvejslinie til Android 3.1, som kan tilgås fra alle programmer.
Når linien kommer frem ligger den sig ovenpå det åbne program, og giver mulighed for let at åbne f.eks. musikafspiller eller lommeregner.
Det ser lidt underligt ud, da man ikke har valgt at nedtone det man ser bagved. I nogle situationer kan det være svært at se genvejene – som i bedste fald blot fremstår som en rodet tilføjelse.
Jeg har stort set ikke anvendt denne linie i hele testperioden, da jeg synes den er totalt overflødig.
Rør ikke ved noget der virker
Samsungs tilpasninger af Android går desværre også udover hastigheden i programmerne og brugerinterfacet, som i forhold til f.eks. Motorola Xoom, er sløv i optrækket.
Et godt råd til Samsung: Undlad at pille i noget, som rent faktisk fungerer fint.
Jeg håber Samsung er i fuld gang med en softwareopgradering, der for alvor kan sætte den speed i produktet, som det fortjener.
Retfærdigvis skal det siges, at Galaxy Tab 10.1 er fuldt ud funktionsdygtig, men det er stadig bare irriterende med en hastighedsnedsættelse, når den reelt slet ikke er nødvendig.
Lækkert tastatur
Undervejs i opsætningen, der i øvrigt fungerer glimrende, stifter man bekendtskab med onscreen-tastaturet for første gang.
“Tasterne” er uamindeligt gode at skrive på. Skærmen reagerer præcist, og der kan skrives hurtigt på det.
Som det fremgår af billedet, er de danske bogstaver ÆØÅ fremme fra starten, hvilket klart er en kæmpe fordel.
Samsung er på dette punkt, på fuld omgangshøjde med konkurrenterne.
Browser med Flash-support
Adobes Flash-teknologi nævnes ofte af entusiaster, som en absolut nødvendighed i en mobil-browser – og de har tildels ret. Særligt hvis man vil benytte websites og tjenester som er baseret på denne teknik.
Men bruger man blot helt almindelige websites, er Flash helt uden betydning. Men i modsætning til iPad, så kan brugerne af en Android-enhed selv vælge om de vil køre med eller uden Flash.
Jeg synes browseren, der også understøtter faner, er godkendt. Store websites indlæses hurtigt, og det er let at navigere rundt på dem. Dette sker med multitouch og der kan endda flyttes på billedet mens der zoomes ind og ud.
Den store prøve for mig, er altid om enhederne kan afvikle YouSee web-TV (Flash-baseret) i browseren. Og det kan Galaxy Tab 10.1 – men desværre følger billede og lyd ikke hinanden. Så på dette punkt er Motorola Xoom foran, hvor web-TV-delen afvikles stort set fejlfrit.
Perfekt til Googles tjenester
Der er ingen tvivl om, at værdien af en Android-baseret tabletcomputer kraftigt forøges hvis man benytter Googles tjenester som Gmail, kalender osv.
Håndtering af e-mails og kalender-aftaler kører simpelthen perfekt på denne tablet, og som nævnt er det gode tastatur klart med til at give en lyst til at anvende enheden aktivt.
Jeg vil sige at man klart snyder sig selv, hvis man i forbindelse med denne tablet, ikke som et minimum benytter Gmail.
På applikationslisten findes forresten også Google Maps Navigation der forvandler Galaxy Tab 10.1 til en kæmpestor GPS-enhed.
Også god til musik og billeder
På Samsung Galaxy Tab 10.1 medfølger Googles ret lækre fotoapplikation, som gør det let at se sine fotos på den store skærm – og her kører alt helt perfekt.
Det samme gælder for musikafspilleren der fint opfylder ens behov. I toppen af enheden sidder også et 3,5 mm. jackstik, så der kan tilsluttes hovedtelefoner eller musikanlæg.
Samsung har ikke gjort det muligt at hukommelsen kan udvides med microSD-kort. Dermed er det ikke muligt blot at sætte et kort i enheden med musik og billeder, uden det hele først skal passere en computer.
Samsung har desuden valgt at benytte sit helt eget tilslutningstik til computeren.
Derfor SKAL man have det originale USB-kabel i nærheden, hvis der skal nyt indhold ind på tablet’en. Hvorfor benytter Samsung ikke bare micro-USB som nu er standard i de fleste smartphones?
Dette specialkabel er virkeligt et irritationsmoment.
Langt mellem tablet-apps
Øv med øv på! Google har endnu ikke gjort det muligt at søge specifikt efter tablet-applikationer i Android Market. Brugeren skal altså kende til særlige apps der udnytter den store skærm, hvis de skal kunne findes.
Generelt er det da også sådan, at der er langt mellem disse apps. Og de almindelige smartphone-applikationer, er ikke synderligt pæne på en så stor skærm. Dertil kommer, at nogle apps, som f.eks. Facebook for Android, slet ikke kan hentes i Android Market, når man bruger en tablet.
Jeg har fundet et par enkelte tablet-apps, som kan anbefales. F.eks. “Stock Alert – Tablet Edition”, “USA Today for Tablet”, “CNN App for Android Tablet”, “IMDb Movie & TV” og “AccuWeather for Honeycomb”.
Google fremmer ikke ligefrem sin egen position på tablet-markedet, når de ikke gør opmærksomme på, at der rent faktisk findes tablet-apps til Android.
Når vi taler applikationer, er iPad derfor stadig LANGT foran alle andre tablets på markedet.
Konklusion: Værd at købe?
Samsung Galaxy Tab 10.1 er en forrygende god tabletcomputer og iPad-konkurrent. Designet er på niveau med Apples og klart MEGET bedre end på Motorola Xoom.
Hukommelsen er dog kun 16 GB og den kan ikke udvides. Dertil kommer den sløvhed, der på nogle områder præger styresystemet. Men jeg formoder, at Samsung retter dette i en kommende softwareopgradering.
Batteriet er på 7000 mAh hvilket giver masser af power til det meste. Jeg har i hvert fald ikke oplevet, at mangle strøm. Her skal man huske på, at hvor lang tid der går mellem opladningerne, klart afhænger meget af ens brug.
Samsung begår én kæmpe fejl. De glemmer, at iPad stadig som markedsleder sætter standarden på tabletmarkedet. Derfor kan man heller ikke prissætte produkterne ens.
Således koster Galaxy Tab 10.1 og iPad 2 (med wifi og 3G) begge omkring 4.600 kroner for 16 GB-versionen mens Motorola Xoom med 32 GB hukommelse fås ned til 4.000 kroner.
Samsung skal virkelig i forbindelse med denne tablet arbejde meget med prissætningen.
Jeg har selv haft stor glæde af Galaxy Tab 10.1, som jeg anbefaler over Motorola Xoom, primært fordi vægten er lavere og designet MEGET bedre. Men den er for dyr! En pris på 3.999 kroner ville have været mere passende.
Derfor ender Galaxy Tab 10.1 på fire flotte stjerner ud af seks mulige.
Hvis du synes en 10-tommer tablet er for voldsom, så kommer Samsung også med Galaxy Tab 7.7 og Galaxy Tab 8.9.
Se også video-indslaget om Samsung Galaxy Tab 10.1.
Eksternt link:
– Samsungs side om Galaxy Tab 10.1
Få seneste nyt om telefoner fra Samsung
Seneste nyt om Musik
Siden vi kørte denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. d. 31/8/2011 dykkede vi igen ned i emnet med artiklen; Apple tænder for iTunes Match – Klik her og læs videre.. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt om sagen..