LG Optimus 3D – Verdens første 3D-mobil under lup (mobiltest)

Vi har testet verdens første 3D-mobil. Uanset om du er til 3D eller ej, er LG Optimus 3D en solid smartphone.

LG Optimus 3D – Verdens første 3D-mobil under lup (mobiltest)

LG Optimus 3D er den første 3D-mobil på markedet, og kan både optage og vise 3D-effekt, uden man er nødt til at påføre sig de uklædelige og upraktiske 3D-briller.

LG har selv forklaret, at telefonen mere skal ses som en smartphone med 3D-funktioner, end en decideret 3D-mobil. Det er jeg på mange måder enig i, og man kan derfor vælge at se 3D-funktionerne, som en ekstra mulighed i sin nye Optimus 3D.

Men samtidig er det 3D-effekten, som mobilen sælges på, og derfor får den selvfølgelig mere plads i anmeldelsen.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Betyder størrelsen noget?

LG Optimus 3D er en ordentlig krabat af en mobil, der vejer hele 168 gram – 29 gram mere end LG’s topmodel Optimus 2X, der også er en stor telefon.

Skærmen på Optimus 3D på 4,3 tommer, hvilket gør den 4 mm bredere og 2 mm tykkere end Optimus 2X.

Størrelsen på en mobil er på mange måder en smagssag, og hvor Optimus 3D for nogen vil være for stor, vil den for andre være helt fin.

Personligt passer størrelsen mig godt, men mange har kommenteret på netop størrelsen, når de har set eller prøvet mobilen. Min anbefaling vil derfor være at se mobilen i virkeligheden, inden man investerer i den.

God skærm

Skærmen er af typen LCD, og er, udover 3D-effekten, den samme type, som sidder på Optimus 2X. For at opnå 3D-effekten er der på Optimus 3D to skærme oven på hinanden, hvilket snyder hjernen til at tro, at der er dybde i billedet. 

Den er flot og klar, og klarer sig på alle måder rigtig godt.

Den reagerer hver gang man berører den, og jeg oplever ikke at den ‘lagger’ eller på nogen måde hænger i det.

Nem opsætning

LG Optimus 3D er en Android-mobil med version 2.2. Den kan ifølge LG opdateres til Android 2.3 i løbet af efteråret.

Menuen og brugerfladen ligner den, man kender fra de andre nyere LG-mobiler, Optimus Black og Optimus 2X. Ved opstarten kommer en opsætningsguide, der guider dig igennem opsætningen af blandt andet Wifi, Google-konto, Twitter og ‘Facebook for LG’.

Her vil jeg gentage min kommentar fra testen af de tidligere Optimus-modeller – hold dig fra ‘Facebook for LG’. Applikationen er simpelthen ikke god nok, og har alt for få funktioner. Hent i stedet ‘Facebook for Android’ i Android Market.

Justerbar menu

Menuen i LG Optimus 3D er opdelt i tre forskellige dele: 3D Applikationer, Programmer og Downloads.

Her kan man selv flytte applikationerne/programmerne imellem de tre dele, og afdelingerne kan ‘foldes ud’ eller i, afhængig af, hvad man bruger mest.

Man behøver altså ikke se på delen om 3D applikationer, hvis man ikke bruger dem.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Overblik over 3D

TDCs indkøbschef Morten Steen Jensen har tidligere kaldt 3D-effekten i mobiltelefoner for intet andet end en gimmick. Det kan jeg være tilbøjelig til at give ham ret i. Men ikke desto mindre er det en meget sjov gimmick.

3D-effekten er ikke gennemgående i Optimus 3D. Menuen og langt de fleste funktioner er ikke i 3D. I en dedikeret 3D-menu finder man samlet alle de funktioner, der har 3D-effekt: 3D spil og apps, 3D galleriet, 3D-spil, adgang til 3D-kanalen på Youtube og en 3D-vejledning.

Der ligger tre 3D-spil på mobilen fra salgspakken; Lets Golf 2, bilspillet Asphalt 6 og skydespillet Nova.

Man kan vælge 3D til og fra, og kan sagtens bruge Optimus 3D som en  almindelig smartphone uden 3D-effekterne.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

3D kræver meget af mobilen

Når man første gang for eksempel spiller et spil med 3D-effekt, skal ens øjne lige vænne sig til det, og man skal finde ud af, hvordan man holder mobilen, samt hvilken afstand den skal holdes i.

Telefonen advarer da også, når 3D-indhold startes op, om brugeren skal “Tage en pause, hvis dine øjne er trætte”. Min oplevelse er da også, at man kan blive lettere rundtosset af at spille 3D-spil i længere tid.

3D-effekten virker kun, hvis man selv sidder med mobilen, og ikke hvis du vil se med fra sidelinien. Mobilen skal ligge horisontalt, når man bruger 3D-funktionerne, hvilket for eksempel betyder, at billeder fra galleriet, der ses i 2D-mode tipper rundt, hvis man slår 3D til.

Ulemperne ved 3D-funktionerne er, at hver gang man vil åbne en funktion med 3D-effekt tager det ekstra tid, og det virker som om, at 3D trækker ekstra på mobilens kræfter. Ligeledes tager det længere tid, når man vil ud af for eksempel et 3D-spil igen. Samtidig dræner 3D også mobilens batteri.

LG Optimus 3D er ellers både en dual-core-mobil med dual-channel og dual-memory. LG har altså gjort sig anstrengelser for at give mobilen kræfter nok til at sparke 3D-r.., godt og grundigt. Men det til trods hænger den altså lidt i bremsen, når man bruger 3D-funktionerne.

Skærmen mister desuden noget af sin skarphed, når den viser 3D-materiale, men det er muligt at justere 3D-effekten op og ned, når man for eksempel spiller 3D-spil – således man kan vælge mellem skarphed og  hvor kraftig 3D-effekten skal være.

Billeder i 2D og 3D

LG Optiums 3D har et kamera på 5 megapixels, og kan både tage stillbilleder og optage video i 3D og 2D. 3D billederne er dog kun med 3 megapixels.

Optimus 3D har bagpå to objektiver, der bruges til 3D-video og fotos.

Når kameraet er åbent, kan man let skifte mellem 2D og 3D, på samme måde som man også kan skifte mellem fotos og video.

Der er autofokus på kameraet, men det er ikke muligt at fokusere på et punkt, ved at røre på skærmen (touchfokus). Når man tager 3D-billeder kan ting, der for eksempel er i forgrunden, men som ikke er i fokus, være meget sløret og forekomme dobbelt på fotoet.

3D-billeder kun på mobilen

Det ærgerlige ved 3D-billederne er, at de ikke kan bruges til andet, end at se den på mobilen.

Hvor videoer kan uploades til Youtubes specielle 3D-kanal, kan 3D-billederne ikke bruges til så meget andet end blot at være der. De kan ikke uploades til Facebook, sendes som MMS til almindelige mobiler og den slags.

Til gengæld kan billederne laves om til 2D. Det bekræfter på mange måder det, at 3D-effekten kun er en gimmick, og nok ikke noget, man vil bruge i hverdagen.

3D billeder og video kan selvfølgelig ses på dit 3D-TV, hvis du har sådan ét. Optimus 3D kan tilkobles enten via et HDMI-kabel, eller via DLNA.

Se eksempler på 2D-fotos taget med LG Optimus 3D i galleriet herunder.

Vi kan desværre ikke vise 3D-billeder, da de ikke kan gengives uden hardwaren understøtter dette.

Billeder taget med LG Optimus 2X

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

3D dræner batteriet

LG Optimus 3D har et batteri på 1500 mAh, og LG lover en standbytid på op til 100 timer, og batteri til op mod fire timers samtale.

Telefonen holder noget der ligner en hel dag, ved almindeligt brug.

Anderledes er det dog, hvis man bruger nogle af 3D-funktionerne. Her bliver batteriet drænet ualmindelig hurtigt. I løbet af ganske få timer er mobilen død for batteri. 3D-spil og lignende er derfor ikke noget, man bruger på farten, men kun, når man har en oplader ved hånden.

Hurtig browser

Browseren i LG Optimus 3D er hurtig og selv store websider indlæses hurtigt og effektivt. Der er pinch-to-zoom, hvor man med to fingre kan zoome ind og ud på teksten, men man kan ikke samtidig flytte rundt på teksten. 

Vinduet kan tilte både til højre og til venstre, når mobilen lægges ned.

Browseren har Adobe Flash, og det er muligt at se web-TV uden problemer eller nævneværdig ventetid, selv på 3G-nettet.

I bunden af browser-vinduet finder man en bar med mulighed for at skifte mellem de åbne vinduer, og hurtig adgang til indstillinger.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Skriv og tal

Selve brugerfladen, og dermed også ting som SMS- og opkalds-funktionerne, er den samme på Optimus 3D, som på Optimus 2X.

Dermed vil jeg gentage, hvad jeg skrev om SMS-funktionen på 2X i sin tid – at den er velfungerende og ligetil.

Der er ikke æøå indbygget i tastaturet, men de findes ved at holde a eller o nede. I øvrigt finder telefonen selv ud af, at man mener selvfølgelig, når man skriver selvfolgelig, og retter det. Kan man ikke leve med det, kan et dansk tastatur hentes i Android Marked. Scandinavian Keyboard kan anbefales.

SMS’erne vises i en samtale-tråd. Der kan vælges mellem T9- og QWERTY-tastatur, men der er ikke Swype på Optimus 3D.

Opkalds-funktionen er ligeledes ens – der er smart-dial, så du kan stave dig frem til en kontakt på T9-tastaturet.

Andre ting

LG Optimus 3D kan også bruges som musikafspiller, men har ingen FM-radio.

Musikafspilleren i Optimus 3D er igen den samme, som den der sidder i Optimus 2X, og den fungerer udmærket.

Lyden i de medfølgende høretelefoner er ligeledes rigtig god. 

Der er 8 GB intern hukommelse, og plads til SD-kort på op til 32 GB, så der er rigelig plads til masser af musik, film og billeder.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion

Uanset om man bruger 3D-funktionerne eller ej, er LG Optimus 3D en rigtig god smartphone. Og selvom 3D-funktionerne uden tvivl er en gimmick, kan det også sagtens være et salgsargument.

Til en pris på omkring 4.500 kroner uden abonnement ved salgsstart får man meget mobil for pengene – 3D eller ej. Man kan så bare vurdere, om man vil slæbe rundt på så stor en telefon, hvis det ikke er fordi 3D-universet trækker i én.

LG Optimus 2X er på nuværende tidspunkt nede i en pris omkring 3.200 kroner, og hvis 3D ikke betyder det store, kan det bedre betale sig at spare de penge. I brugeroplevelse minder de to mobiler nemlig meget om hinanden. 

Hvis 3D virkelig er fremtiden på mobilmarkedet er det relevant at tro, at der med tiden vil blive mere 3D-indhold tilgængeligt, og en 3D-mobil bliver væsentlig sjovere, i det øjeblik, der kommer brugbare 3D-applikationer i Android Market.

Med kun ganske få mangler og minusser ender LG Optimus 3D med en karakter på fem ud af seks stjerner.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

For og imod

+ 3D-sjov
+ Overall god smartphone

– 3D dræner batteriet
– Stor klods

Fortællingen fortsætter

Emnet er stadig aktuelt. mobilsiden gik et skridt videre. 18/7/2011 puplicerede vi en ny vinkel på sagen med en nyhedsartikel med fokus på Trådløs iPhone-højtaler er en skændsel – Artiklen finder du her. Og sidste punktum er endnu ikke sat. Klik her for at se de sidste nyheder..