Nokia N9 – sådan er den
Som det første medie i Danmark har Mobilsiden.dk helt eksklusivt prøvet Nokia N9.
Nokia vil med N9 tilfredsstille highend smartphone-brugerne, samt forsøge at kapre de mobilkunder, som er trætte af, at alle har en iPhone – og dermed gerne selv vil have noget, som er helt unikt.
Styresystemet er MeeGo, som før Nokia gik sammen med Microsoft om Windows Phone, var tiltænkt som den store afløser for den umoderne Symbian-platform, der kendes fra blandt andet Nokia N8.
Dermed er N9 altså en highend smartphone der ligger sig mellem de gamle Symbian-enheder på den ene side, og de kommende Nokia Windows Phone-mobiler på den anden.
Unikt design
God og dårlig smag er altid genstand for stor debat, men Nokia N9 fremstår i det mindste som HELT unik designmæssigt.
Skærmen buer lidt i alle retninger, der er ingen skarpe kanter mellem cover og skærmen, og der er ingen knapper på fronten – heller ikke en “hjem knap”, som det kendes fra iPhone.
Resultatet er en mobil, som virkelig ser lækker ud og som ikke bare ligner en kopi af noget andet. Dette skal Nokia bestemt have point for.
Lavet i super-plast
N9 er konstrueret ud af plastikvarianten polycarbonat, hvor coveret er skåret ud af ét stykke.
Mobilen er gennemfarvet, hvilket i forhold til metal har den fordel, at der er samme farve under lakeringen. Med andre ord, ridser er sværere at se.
I hånden føles N9 godt. Det er virkelig god kvalitet – uden noget der flagrer. Selvom konstruktionen er lavet i polycarbonat, føles N9 faktisk som en mobil i metal, og som en mobil i god kvalitet.
Nokia lover desuden, at der på N9 ikke er et “dødsgreb”, der kan forhindre mobilsignalerne at komme til og fra mobilen – simpelthen fordi materialet lader alle signer slippe igennem.
Ny betjeningsmetode
Heller ikke i brugerinterface og menu ligner Nokia N9 de andre.
Der er tre forsider, som her har deres eget formål. Menuliste i flad struktur uden underpunkter, eventview med Facebook, Twitter osv, multitasking med seneste programmer.
Uanset hvor du er i mobilen, og uanset hvilket program der er åben, kan man komme til forsiden, ved at trække programmet væk fra skærmen. Der kan trækkes fra alle fire sider.
Dette betyder også, at en hjem-knap midt på fronten er blevet fuldkommen overflødig.
Jeg synes denne nye betjeningsform virker ret intuitiv, og der går ikke mange minutter, inden dette er blevet en vane, og hjemknappen er på intet tidspunkt savnet.
Enkelt menudesign
Nokia N9 gør op med rodet i design og menuer, som det kendes fra deres tidligere smartphones.
Alt er blevet en hel del mere enkelt – simple ikoner og genveje, som er lette og forstå. Det er med andre ord, den oprydning Nokia har trængt til længe.
Når man vil dele f.eks. et foto på Facebook, vises kun de delingsmuligheder der rent faktisk er sat op på mobilen. Og ikke som på Android, som også viser alt det, som ikke er sat op – og som man dermed ikke kan anvende.
Internet uden Flash
Internetbrowseren kan åbne de rigtige hjemmesider, men Nokia har ligesom Apple også fravalgt brugen af Flash i browseren. I stedet har man valgt standarden HTML5, der især på mobiler, er langt hurtigere at håndtere.
Man kan zoome på websites med to fingre (multitouch), og siden kan flyttes, mens der zoomes ind og ud.
Der kan fra browseren laves genveje til websites, som placeres som ikoner nederst i menustrukturen på forsiden.
Næsten ingen app-store
I teorien kan Nokia N9 køre de samme applikationer som Nokia N8 – og dog så alligevel ikke. Det kræver nemlig at apps’ne er udviklet via værktøjet QT.
Reelt er resultatet, at der som sådan ikke er en “rigtig” applikations-butik i N9, hvilket er en kæmpe ulempe for denne mobil. N9 er nemlig et niche-produkt på en niche-platform (MeeGo).
Derfor vil det være naivt at tro, at der pludselig kommer en masse fede apps til N9, som det kendes fra Android og iPhone.
Nokia N9 kommer dog med blandt andet en Facebook og Twitter app, som Nokia selv har udviklet til mobilen.
Hvad skal Nokia N9?
Nokia N9 kunne faktisk have været en ret sej mobil, hvis den var kommet for længe siden. Og nu hvor Nokia har sagt, at deres primære smartphone-strategi er Windows Phone, så giver N9 desværre ikke så meget mening.
Det virker som et overgangsprodukt mellem de gamle Symbian-enheder, og de kommende Windows Phones.
Nokia N9 er tilmed ret dyr – lige under 5.000 kroner for 64 GB-versionen.
N9 viser, at Nokia stadig kan en masse, blandt andet i forhold til design – og mobilen er måske en slags teaser for Windows Phone-smartphones senere på året.
Men som det er lige nu, er N9 virkelig et nicheprodukt, som nok vil blive købt af de samme mennesker, som købte Nokia N900.
Så samlet indtryk er: Nokia N9 kunne være rimelig sej – hvis ikke det var fordi, at tiden var imod den.
Læs også:
– Nokia N9 er nu officiel
– Detaljerne om Nokia N9
Officiel Nokia-video
Emnet er ikke færdigdebatteret
Siden vi bragte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden har bragt sagen videre. 21/6/2011 rettede vi nyt fokus på sagen med historien om Detaljerne om Nokia N9 – Du læser den her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for sidste nyt i sagen..