HTC Flyer er god – men ALT for dyr (produkttest)
Flyer er HTC’s bud på en syv-tommers Android-baseret tabletcomputer, der skal konkurrere med Samsung Galaxy Tab – og ikke mindst Apples iPad.
Galaxy Tab har samme størrelse, som HTC Flyer – altså syv tommer, mens iPad er oppe på 9,7 tommer.
Størrelsen er et af argumenterne for at købe enten Flyer eller Tab specielt hvis man, som jeg synes, at iPad er lidt for “kluntet” at slæbe rundt på.
I forhold til Samsung, så har HTC gjort rigtig meget ud af, at Flyer skal være “sin egen”, og en gennemført HTC-oplevelse. Derfor finder man, som i HTC’s andre enheder, brugerfladen HTC Sense, lagt oven på Android-systemet (version 2.3.3 – bliver senere opdateret til Android 3.0 Honeycomb).
HTC Sense er på Flyer i sin version 3.0 – præcis som i den kommende smartphone HTC Sensation. Det betyder 3D-grafik og nye funktioner.
Brugere, som kender HTCs smartphones, vil hurtigt føle sig godt hjemme i HTC Flyer – netop fordi brugerfladen er ens, og fordi betjeningen sker på samme måde.
En forstørret mobil?
iPad er en stor iPhone og Galaxy Tab fik kritik for, at være en forstørret kopi af Galaxy S. Og ja. HTC Flyer, er på de fleste områder en syv-tommers version af HTC Sensation.
Brugeroplevelsen er fuldkommen, som den kendes fra producentens smartphones. Så her får du ingen overraskelser. Dog har forside-skærmene fået et twist i form af 3D-grafik, og en flot animeret vejrudsigt hen over skærmen.
Selve program-menuen ligner sig selv, men HTC’s designere har heldigvis valgt at udnytte den store skærm til split-screen visninger i f.eks. kontakter og kalender – hvilket fungerer glimrende.
Låse-skærmen er smart
Den nye låseskærm (lockscreen) som kommer med HTC Sense 3.0 er MEGA smart! Der kan opsættes fire genveje, som kan åbnes direkte, blot ved at trække genvejen til app’en ned på “låseringen”. Det betyder, at man ved sine fire mest brugte funktioner, kan springe en masse trin over.
Med denne funktion kan man f.eks. åbne mailen eller note-funktionen, langt hurtigere – end hvis der først skulle låses op på vanlig vis – og derefter ledes efter genvejen til applikationen.
Jeg synes, at låseskærmen er virkelig genial, men jeg savner allerede muligheden for at kunne sætte mere end fire genveje op.
Det er muligt at få vist det aktuelle vejr, mens skærmen er låst. Men desværre kan man ikke på HTC Flyer sætte et slideshow af billeder på dette sted – underligt. For dette er muligt, det findes på HTC Sensation.
Se i øvrigt nedenstående web-TV indslag, hvor vi demonstrerer, hvordan låseskærmen virker.
Web-TV: Se den nye lockscreen
Skærmen er trist
Touch-skærmen, en TFT-type med en opløsning på 1024 x 600 pixels, er en trist oplevelse.
Det er svær at se udendørs – og selvom betragtningsvinklen er rimelig god, fremstår oplevelsen for øjnene som ikke særligt overbevisende.
Følsomheden i skærmen er til gengæld helt godkendt.
Lækker 3D-oplevelse
3D-oplevelsen er faktisk meget sej. Widgets på forsiderne skiller ad, når man forsigtigt trækker skærmen fra side til side – men denne grafiske detalje fungerer kun med HTC’s egne widgets.
Ved horisontal visning ligger de øvrige skærme, som gennemsigtige skygger i baggrunden, og det virker enormt intuitivt, at man kan bladre ved at trække i skærmen.
Desværre er denne visning ikke en del af grafikken, når Flyer holdes lodret (vertikalt). Det er synd, at denne detalje ikke er kommet på plads.
Ved at trække fingeren hurtigt hen over skærmen, kan man få grafikken til at spinde lynhurtigt som et hjul. Det ser sejt ud – men er langt fra altid hundrende procent flydende – og nogle gange udvaskes ikongrafikken, når man igen er landet på den ønskede skærm.
3D-grafikken sender HTCs brugerflade i den rigtige retning – men konklusionen på denne del er, at det ikke er gjort helt færdigt, og jeg kunne godt ønske mig, at HTC havde gjort noget ved uret, som præger deres enheder som “signaturgrafik”.
Uret blev introduceret med HTC Hero – mon ikke det var på tide, at modernisere grafikken lidt?
Internet med Flash
Browseren til internettet i Flyer opleves, som hurtig og effektiv, men der kan ikke zoomes mens indholdet flyttes – sådan som det kendes fra blandt andet iPad.
Der betyder en lidt dårligere brugeroplevelse. Det vejes så til gængæld op af en effektiv skalering, hvor artikeltekst tilpasses skærmens bredde, ganske perfekt.
Browseren har indbygget Adobe Flash, som betyder, at sider som DR NU og Ekstra Bladet TV kan benyttes, uden de store problemer – og uden det kræver nogen form for tredjeparts applikationer.
Jeg godkender fuldt ud HTC Flyers internet-del, som en af de bedre vi har mødt.
Integreret notesblok med pen
HTC sælger blandt andet Flyer på notatfunktionen HTC Scribe, hvor notat-applikationen er integreret med flere funktioner, end dem der kendes fra Evernote generelt.
Til forelæsninger eller møder fremhæves Flyer, som et perfekt værktøj, da man kan benytte den medfølgende pen, til at tage notater med. Pennen giver også mulighed for at tegne eventuelle diagrammer sammen med teksten.
Idéen er sikkert god nok. Men i praksis virker det ikke med en skærm-pen. Den primære årsag er, at den er ALT for langsom og ikke følger ens bevægelser. Man kan altså tegne og skrive langt langt hurtigere på en analog gammeldags blok.
Pennen kan i øvrigt ikke gemmes inde i Flyer, men skal medbringes særskilt. Der medfølger godt nok et etui til tabletcomputeren hvor pennen kan sidde, men det ændrer ikke på, at denne pen er i overhængende fare for at blive væk.
Skulle man komme afsted til et foredrag uden, er der ingen panik. Fra notaterne kan man nemlig tilføje et billede, taget med kameraet i Flyer – samt optage lyd med den indbyggede mikrofon, så man kan huske hvad der blev sagt. Her er pennen altså gjort komplet overflødig.
Andre pen-muligheder
Så snart pennen rammer skærmen tages der et screenshot, som der kan tegnes og skrives på. Bagefter kan billedet med ens notater eller tegninger gemmes i Evernote eller deles via f.eks. mail, MMS, Facebook osv.
Igen en smart funktion, men betjeningen sker ved en kombination af pen og finger-berøring på skærmen. Og det er bare ikke særligt genialt tænkt. For når man har pennen i hånden, virker det naturligt at fortsætte betjeningen med pennen, hvilket langt fra i alle tilfælde kan lade sig gøre.
Så samlet set ender det med, at pennen blive irriterende – MEGET irriterende.
HTC skriver selv om HTC Scribe: “Flyer giver folk lejlighed til at genopdage den glemte kunstart at skrive i hånden. HTC’s Scribe-teknologi indfører en række nyskabelser i form af
integreret digitalt blæk, der gør det nemt og naturligt at tage noter, underskrive kontrakter osv.”
Men det er lige at tage munden lidt for fuld. Jeg bruger selv Evernote aktivt i hverdagen – og tager mange notater til møder. Men HTC Flyer løser efter min mening ikke denne opgave.
I øvrigt kommer HTC Flyer også med en såkaldt “Kid Mode”, hvor ungerne kan tegne tegninger med pennen. Dette er dog blot en applikation, der på alle andre mobiler og Android-tablets kan hentes via Android Market. Søg efter Zoodles. Det interessante er, at det er mindst lige så let at tegne med fingeren, som det er at bruge pennen.
Adgang til applikationer
HTC Flyer er, som nævnt, baseret på Android-systemet (version 2.3.3), men HTC lover, at der senere kommer en opdatering til Android 3.0 Honeycomb. Det vides dog i skrivende stund ikke hvornår.
I Android Market – Android systemets App Store, findes titusindvis af applikationer og spil. Men i forhold til iPad lider Flyer (og andre Android tablets) under manglen på apps, der passer til de store skærme.
Man ender, som bruger, med en masse standard mobilapps, der blot er forstørret – hvilket ikke er godt nok.
Som bruger får man derfor slet ikke en oplevelse af, hvad en tablet kan være – når det stadig bare er en forstørret mobiltelefon.
I testperioden har vi testet afspilning af streamning video, hvor skærmen er tændt hele tiden. Resultatet blev cirka fire en halv time fra fuldt opladt til cirka 15 procent tilbage på batteriet.
Konklusion: God men ALT for dyr
Jeg synes HTC Flyer er en af de bedre tablet-computere, jeg har testet. Men den er prissat ALT for højt, i forhold til markedet.
Den store udgave med 32 GB hukommelse, WiFi og 3G har en vejledende pris på cirka 5.200 kroner – men er set væsentligt dyrere.
Til sammenligning kan en tilsvarende Samsung Galaxy Tab købes til under 3.000 kroner og 32 GB iPad 2, ligeledes med WiFi og 3G, koster godt 5.300 kroner.
Prisen på HTC Flyer er derfor SÅ meget for dyr. Dertil kommer, at jeg savner en slags bordholder, så den kan stå på bordet og vise aktivt indhold.
Så skal du have en tablet på syv tommer, så køb Samsung Galaxy Tab, her får du meget mere for pengene – og pennen er intet problem at undvære. Men “den fede” er stadig Apples iPad 2.
Vi ender på karakteren 3 ud af 6 stjerner – men det er prisen, der trækker den så langt ned.
Tip: Sådan skiller du Flyer ad – uden at ødelægge den
Web-TV: Se testen af HTC Flyer
Læs også:
– Teleselskaberne synes HTC Flyer er for dyr
– TEST: iPad 2 – stadig den bedste
– Første kik på LG Optimus Pad
– Derfor skal du vælge iPad 2
– Billige tablets er penge ud af vinduet
– Stor test af fem tablets
– Advarsel: Hold dig fra billige tablets
Preview på HTC Flyer
Redaktionen har mere i sagen
Siden vi publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 23/5/2011 blev historien fulgt op med en artikel med tematikken HTC Flyer – vores første indtryk – Klik her for at læse den påfølgende artikel.. Vi følger op på temaet. Læs de seneste nyheder her.