Asus Zenbook 3 – Imponerer mest på papiret [TEST]
ASUS benyttede sidste Computex-messe i Taipei til at vise, hvordan en ultralet ultrabook skulle skæres. Her blev Zenbook 3 præsenteret og på papiret så den ud til at være Apples retina Macbook overmand på næsten alle tænkelige punkter.
Den er 10 gram lettere, displayet er 3 procent større, processoren er i en liga over og hele pakken er over en millimeter slankere. Asus Zenbook 3 – også kendt under kodenavnet UX390 – synes at være den ultimative ultrabook.
Se også: ASUS ZenBook 3: Kraftigere, tyndere og lettere end MacBook
Specifikationer Asus Zenbook 3
Mål: 295 x 191 x 11,9 mm, 910 gram
Skærm: 12,5″ Full HD uden touch (176 PPI)
Kamera: HD frontkamera
Ydelse: Intel U7200/U7500 op til 3,5 GHz dual-core 7. gen Core i5/i7
Grafik: Intel HD Graphics 620
RAM: 8/16GB RAM (kan ikke opgraderes)
Batteri: 40 Wh
Lager: 256/512GB PCI-e forbundet SSD
Porte: 1 x USB 3.1 Type C
Software: Windows 10 Home
Øvrigt: Fingeraftrykslæser, kommer med USB og HDMI adapter
Pris. fra 11.600 kr. Fås i navyblå/grå/rosa+guld.
Asus har tydeligvis ikke villet holde igen med tredje generation af deres succesfulde ZenBook serie. Bærbaren er ambitiøs, og har i sinde at pakke maksimalt med power i et yderst let, stærkt og veldrejet format.
Missionen er langt hen af vejen også lykkedes. Zenbook 3 er umådelig lækker at se på i sit navyblå og guldfarvet metalchassis.
Den skulle også være mere holdbar end tidligere på grund af sit nye aluminiumschassis, der benytter sig af en 50 procent stærkere legering.
Asus inkluderer samtidig en fin bæretaske med laptopen, så den fine finish beskyttes under transport.
Se også: Asus’ nye ZenBooks slippes løs i Norden
Kan forbedres her og der
Ergonomisk er Zenbook 3 ikke nær så imponerende som den er lækker.
Første halvkedelige oplevelse indtræffer, når lågen skal løftes og du nærmest skal have neglene i brug for at få lirket maskinen op.
Næste strege regning er den kombinerede fingeraftrykslæser og touchpad. Selve fingerscanneren er ganske effektiv, men touchpad’en er straks mere middelmådig. Det er svært at afgøre præcist hvor hårdt der skal klikkes for at aktivere den, og det giver et upræcist indtryk.
Værst er dog tastaturet. Som i hos Apples retina Macbook er der ikke levnet meget plads til keyboardet og de enkelte knapper kan ikke trykkes særligt langt ned. Det ville være til at leve med, hvis ikke tastaturet led af samme ubeslutsomhed som touchpad’en – til tider har jeg endda misset nogle tastetryk på grund den manglende feedback fra tastaturet.
Selve tasternes størrelse er dog sammenlignelige med et full-size keyboard, så dine fingre vil let finde den rigtige plads. Eneste undtagelse er piletasterne som i Zenbook 3 har en noget appart størrelse.
Se også: Lenovos ThinkPad X1 bliver slankere og vildere
Sidste væsentlige kritikpunkt er selve portene – eller manglen på samme. Med kun et hovedtelefonstik samt en enkel USB-C port at arbejde med, skal du regne med at skulle parre alting trådløst eller konstant have adaptere med.
Asus afhjælper situationen lidt ved at inkludere en adapter, men det er nu ikke helt nok til at få en til at glemme, at et par ekstra porte og en kortlæser vil være praktiske at have.
Rimeligt display og lyd
På den visuelle del kommer Asus’ stjernelaptop stærk igen. Displayet er nemlig lysstærkt samt både farve- og kontrastrigt. Det ærgrer mig dog, at opløsningen ikke er højere end Full HD, der gå da an, men det gør, at det ikke er alt indhold, der står lige skarpt.
Størrelsen på 12,5” er heller ikke enorm, men det er stort nok til, at der kan bestilles noget på den.
Zenbook 3 er udstyret med firedobbelte højtalere, noget det lyder lovende, men som skuffer i praksis. Der er ikke rigtig nogen bund i lyden og man indser hurtigt, at også Asus døjer med at klemme stor vellyd i et slankt kabinet.
Lydsiden klædes heller ikke af, at blæseren oftest støjer – selv meget lette opgaver får sparket blæseren i gang. Det bliver hurtigt irriterende.
Se også: Dell XPS 13: Kantløs og sexet bærbar [TEST]
Power er der nok af
Der er en god grund til, at blæseren så ofte kommer på overarbejde. Asus har nemlig klemt en full-size U-processor fra Intels line-up ned i kabinettet.
Den testede konfiguration med Core i7-7500U og 512GB Pcie-e forbundet SSD er omtrent så hurtigt som en ultrabook overhovedet kan blive – og det er en bedrift i sig selv, når nu Zenbook 3 er i særklasse den letteste i sin kategori.
Det giver dog lidt støjgener som nævnt, og det tærer på det relativt lille batteri på 40 Wh. Det rækker til omkring 6 timers drift, et rimeligt resultat, men er du afhængig af at kunne arbejde uden en stikkontakt i nærheden er Dells XPS 13 langt mere pålidelig, takket været sit 50% større batteri.
Selve opladningen tager lige under 3 timer med den medfølgende USB-C oplader på 45W. Bemærk, at Zenbook 3 ikke kan lades op med enhver USB-C oplader.
Se også: Denne Asus laptop er verdens letteste 14’er
Billig software-oplevelse
Selvom Asus’ Zenbook 3 er dyr, har Asus været nærige, når det kommer til selve softwareoplevelsen.
Det er kun den mindre Windows 10 Home der inkluderes her, selvom en Pro-licens havde været på sin plads.
Værst er det dog, at Asus har hældt en masse forud installerede apps ned i laptopen – de fleste af dem af diskutabel anvendelighed.
Det bør altså være forbudt at levere en laptop til over ti tusinde kroner befængt med bloatware. Du kan dog ty til en af Asus’ såkaldte ’Pure’-editions og få glæde af en maskine som ikke er tynget af den oftest ubrugelige software.
Imponerer mest på papiret
Asus har klemt imponerende mængder hardware ned i meget lidt plads – men det synes at være gået ud over flere brugsmæssige aspekter. Touchpad, tastatur og driftstid er middelmådige og den støjer en del.
Til gengæld belønnes du med en ualmindelig lækker og fjerlet sag af en laptop, som ydelsesmæssigt er med helt fremme blandt ultrabooks.
Prisen er høj, men det retfærdiggøres af den lækre finish. Den unødvendige bloatware trækker dog den endelige karakter ned til 4½ ud af 6 stjerner.
Se også: Asus Zenbook UX305: Gedigen high-end til lavpris [TEST]
Fordele:
- Utrolig let og lækker
- Høj ydelse
- Lækkert design
- Raffineret finish
Ulemper:
- Kun en enkel port
- Middelmådig tastatur og driftstid
- Støjer
- Høj pris