Lenovo Phab 2 Pro – En ud-af-mobilen oplevelse [TEST]
Skal du have en enhed som kan det hele, og mere til, er Lenovos Phab 2 Pro oplagt.
Den forener både mobil og tabletegenskaber i en og samme pakke og giver samtidig en forsmag på fremtiden ved at rumme en særlig teknologi der mikser virtuelle verdener og virkelighed.
Mixed reality, også kendt som augmented reality, er her i form af Googles avancerede Tango-teknologi. Lenovo Phab 2 Pro er i den grad et unikt produkt, det er værd at undersøge nærmere.
Se også: Lenovo Phab 2 Pro – Første kig på AR-mobilen [WEB-TV]
Specifikationer Lenovo Phab 2 Pro
Mål: 179,9 x 88,6 x 10,7 mm, 259 gram
Skærm: 6,4″ IPS LCD (2.560 x 1.440 pixels), 459 PPI
Processor: Qualcomm Snapdragon 652, octa-core op til 1,8 GHz. Adreno 510 grafik
RAM: 4 GB
Lagerplads: 64GB + micro-SD op til 256GB
Kamera: 16 megapixel, Full HD video, 8 megapixel front
Batteri: 4.050 mAh, Quick-Charge 2.0, micro-USB
Netværk: 2G/3G/4G Cat 6. LTE
Styresystem: Android 7.0 Nougat, Sense UI
Farver: Guld
Andet: Fingeraftrykslæser + Dual SIM
Pris: Vejledende 3.990 kroner
At kalde Phab 2 Pro for en mobil er noget af en tilsnigelse – med et 6,4 tommer stort display er den hinsides det, der kan være i lommen på de fleste.
Med mål på 180 x 89 x 10,7 mm er den dog håndterbar, hvilket man ikke rigtig kunne sige om den oprindelige Tango-prototype som mest af alt mindende om en gumpetung Nexus tablet. I forhold til originalen er skærmen 10 procent mindre, men både vægt og profil er en tredjedel mindre. Den kan faktisk være i en blazer-lomme.
Sammenligner du med en moderne smartphone, eller endda en phablet, vil den unægtelig få folk til at spærre øjnene op – efterfulgt af skraldlatter eller mere eller mindre kreative jokes om iPads, størrelser, mm. Sådan er livet som Phab 2 Pro-ejer.
Se også: Xiaomi MIX – en topmobil der helt dropper kanterne
Letvægtstablet
Ignorer du omverdenen for en stund, og fokuserer på selve tabletten/mobilen belønnes du at et kæmpemæssigt areal, hvor dine apps og spil kan boltre sig. Ligesom på en tablet.
Igennem testperioden endte jeg da også mest med at benytte Phab 2 Pro som en handy mini-tablet, som man lige kunne knibe ned i lommen. Perfekt til film eller spil på farten.
Når det er sagt, virker Phab 2 Pro ikke altid helt gennemtænkt. Fingerafrykslæseren bagpå er eksempelvis placeret lidt for langt nede, så man kommer til at putte ens fedtfinger på det særligeTango-kamera i stedet for at oplåse mobilen. Volumenknapperne sidder til gengæld lidt for højt.
Læs også: Lenovo Yoga A12: en snedig, billig Android-laptop
Vildt display
Med sit kolossale display på 6,4 tommer er Phab 2 Pro selvskreven til at fungere som medieafspiller.
Skærmen er samtidig yderst detaljeret takket være sine 2560 x 1440 pixels. Selve panelet leverer også masser af både kontrast og lysstyrke – det er bare et flot display med naturtro farver.
Til det flotte billede følger en næsten ligeså voldsom lydside. Stereohøjtalerne i bunden skruer gevaldigt op, ligesom i en tablet, og det lyder egentlig OK, så længe du ikke forventer mere end hvad mobilverdenen typisk præsterer.
Skulle du have lyst til en bedre lydoplevelse, inkluderer Lenovo et JBL-heaset med i handlen – og det lyder faktisk glimrende, tagt i betragtning af, at det er en freebie.
Se også: Lenovo Miix 720 – ny udfordrer til Microsoft Surface Pro
Fin ydelse
Tango-teknologien og det højopløste display kræver en del regnekræfter, og Phab 2 Pro er derfor ikke overraskende ekviperet med en kraftig motor.
Her finder du en Snapdragon 652 octa-core der snurrer med op til 1,8 GHz sammen med 4GB RAM. Det er ikke en decideret topprocessor, men den rykker fortsat rigeligt til, at alt afvikles i et rimeligt tempo. Processoren har samtidig den fordel, at den er relativ strømbesparende – noget som bliver gavnligt når tunge opgaver som spil eller Tango-applikationer skal varetages.
Selve batteriet er, ligesom skærmen, kæmpestort, med 4.050mAh at del ud af. Det er også nødvendigt, med sådan et stort display.
Det gør, at den holder yderst længe på standby og rækker snildt til en dags aktivt brug. Når Googles Tango funktioner slås til, vil du dog bemærke at det ellers kæmpemæssige batteri hurtigt bliver lænset for den dyrebare strøm.
Når tanken er tom, kan denne heldigvis hurtigt tankes op igen. Lenovo Phab 2 Pro har godt nok udeladt USB-C stikket og den nyeste Quick Charge 3.0 teknologi, men det tager trods alt kun en halv og en hel time at tanke fra nul til henholdsvis 43 og 83 procent. En fuld optankning tager omkring 100 minutter.
Se også: Lenovo dropper eget navn og satser på ‘Moto’-smartphones
En ’ud af mobilen’ oplevelse
Ud over det kolossale format, er der en ting, der får Lenovo Phab 2 Pro til at skille sig ud markant ud. Midt på bagsiden er et kyklop-øje af et kamera der gør Tango-teknologien og dens virtuelle verdener mulige.
Du skal dog forbi selve app’en ’Tango’ for at installere de kompatible apps og spil. Udvalget er ikke særlig stort, og består ofte af demoer hvis muligheder hurtigt bliver udtømt.
Nogle er dog meget fine repræsentanter for teknologien: i ’Dinosaurs Among Us’ kan du eksempelvis skabe virtuelle dinosaurer og placere dem midt i stuen eller børneværelse – sidstnævnte lokation er et hit blandt de små.
En funktion som den indbyggede målstok-app virker samtidig overraskende godt og giver et fint indblik i netop mulighederne med AR. Stuens sofa blev målt op med overbevisende præcision på omtrent ±1 cm.
Spillet Phantogeist er også et underholdende bekendtskab der omdanner stuen til et virtuelt shoot-em up spil, hvor du angribes af spøgelseslignende aliens fra alle sider. Til trods for, at spillet er en enkel produktion, bliver stuen eller kontoret hutrigt forvandlet til et farligt univers hvor trusler fra det ydre rum truer bag hvert hjørne.
Fælles for de nævnte apps og spil er dog, at de ikke er kommet meget videre end betastadiet. Flere gange tager kameraet fejl af, hvad der er for- og baggrund og det bryder lynhurtigt den digitale illusion.
Minimalistisk Android
Ud over sin særlige softwarepakke, byder Lenovo Phab 2 Pro på noget som har været forbeholdt et mindretal blandt Android-smartphones: en rendyrket Android-oplevelse.
Ikoner, menuer og interfacen generelt opfører sig som man kender det i Googles egne Nexus-smartphones. Det er dog den aldrende Android 6.0 Marshmallow du støder på her.
De nyeste Android 7 features skal du derfor se længe efter. Særligt splitscreen-funktionaliteterne havde været fede her, for det kolossale display er oplagt til multitasking på den vis.
Se også: Android 7.0 Nougat: Opdateres min mobil – og hvornår?
Uimponerende kamera
Lenovo Phab 2 Pro minder på mange måder om en tablet, hvilket desværre også opleves i kameraet som – ligesom de fleste tabletkamera – ikke er synderligt imponerende.
Resultaterne i dagslys er egentlig godkendt. De 16 megapixels ombord er generelt veldefinerede, måske lige med undtagelserne af hjørnerne som let bliver udtværede.
Billederne bliver desværre mest til havregrød i nattetimerne. F/2.2 optikken uden stabilisering tager ikke nok lys ind og den digitale støjreduktion udtværer den sidst rest af detaljer.
På videofronten kommer mobilen også til kort, da den her ingen stabilisering er – hverken digital eller elektronisk. 4K eller slow-motion funktioner skal du også glemme alt om.
Slutteligt er frontkameraet også en skuffelse. Farver og kontrast er rimelige, men detaljerne er igen helt udviskede hvilket ikke rækker til meget andet end selfies til den lille skærm.
Falder imellem tre stole
Lenovo Phab 2 Pro er svær at bedømme for det er et produkt der teknisk set falder i mange kategorier. Den består af tre lige dele smartphone, tablet og Augmented Reality-prototype.
Som smartphone er den decideret uhandy, det er telefoner når de nærmer sig 6,4” i diagonalstørrelse. Til gengæld er den uhyre handy som en tablet – for den kan være i (stor) jeanslomme eller i blazerens inderlomme – i modsætning til de fleste tablets.
Selve Tango-delen er lidt underudviklet, men det er nye teknologier jo som regel – især når de just kommer ud af udviklingsstadiet. På det punkt vil det ikke overraske mig, hvis både udvalget og kvaliteten af Tango-apps vil vokse markant over det næste år.
Ydelsen fejler generelt ikke noget, skærmen er flot, batteriet holder og processoren er både kvik og strømbesparende. Hvis bare softwaren havde været nyere og kameraet en tand bedre, ville Phab 2 Pro havde været overbevisende som en phablet.
Den resulterende pakke ender med ikke at være helt tilfredsstillende. En phablet som Huaweis Mate 9 er eksempelvis langt mere anvendelig som phablet, mens der findes langt billigere tablet-alternativer som eksempelvis Asus Zenpad S8.
Hvis du skal vælge Lenovo Phab 2 Pro, skal du altså gøre det for at få en forsmag på Tango-teknologien. Den virker, men økosystemet er altså fortsat under udvikling.
Se også: Huawei bekræfter: Mate 9 kommer nu til Danmark
Fordele:
- Glimrende billede og lyd
- Hurtig og længelevende
- Tango-AR har potentiale
Ulemper:
- Størrelsen
- Ergonomien
- AR-teknologi i betastadiet
Redaktionen fastholder fokus på sagen
Efterfølgende kom der nyt om emnet. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 7/2/2017 fulgte redaktionen op med en artikel med tematikken Lenovo Yoga A12: en snedig, billig Android-laptop – Klik her og læs artiklen.. Emnet er absolut ikke dødt. Klik her for at læse de seneste nyheder..