iRobot Roomba 966 – robotstøvsuger[TEST]
En af de lidt kedeligere opgaver hjemme hos mig, er støvsugningen. Med 2 aktive drenge i alderen 5 og 9 år, er der tit lidt ekstra jord der bliver slæbt ind fra haven, sand der bliver tømt ud af sko fra sandkassen og krummer fra rugbrød indtaget i fart.
Som beskrevet i min anmeldelse af Robomow RC304u robotplæneklipper, så vil jeg langt hellere finde tid til at være sammen med min familie, end at udføre trivielle huslige pligter, så derfor besluttede jeg mig for at se, om en robotstøvsuger kunne være en hjælp i hverdagen.
Opsætning
Valget faldt på iRobot Roomba 966, en støvsuger som ikke kræver den store opsætning, sæt basen i stikkontakten der hvor du ønsker støvsugeren placeret og hent den gratis app til Android og iOS
Herefter følger du vejledningen i app’en som er ganske nem og hurtig og så er man klar til brug,
iRobot Roomba 966 kommer med et navigationssystem, som gør, at den selv navigerer igennem dit hus som den kortlægger, og så selv finder tilbage til basen, når den skal genoplades.
Bliver den ikke færdig med at støvsuge inden at den har støvsuget hele hjemmet færdig, genoptager den arbejdet, når den er fuldt opladet igen.
Funktioner
Med selve app’en får du en masse muligheder for at få overblik og planlægge din støvsugning. App’en kan du forbinde med dit wifi i hjemmet, og dermed får du fuld kontol over planlægning og status på igangværende rengøringjobs, også når du ikke er hjemme.
Du kan starte med at indstille dine rengøringsindstillinger.
Her kan du vælge imellem, automatisk, ét rengøringsforløb eller to rengøringsforløb.
Ved automatisk styrer Roomba selv hvordan støvsugningen skal klares, om der er områder som skal have større indsats end andre – det er denne indstillingen jeg har valgt at bruge igennem hele testen.
Ved ét rengøringsforløb, kører Roomba over alle flader en enkelt gang, denne indstilling vælges for almindelig daglig rengøring.
Ved to rengøringsforløb, kører Roomba over alle flader 2 gange. Dette anbefales til meget beskidte overflader, eller en dybderengøring.
På selve forsiden af app’en mødes du af en stor CLEAN knap. Trykker du på denne, starter du et rengøringsjob, efter de rengøringsindstillinger du har valgt tidligere.
I app’en kan du også vælge et ugeprogram, for hvornår robotstøvsugeren skal køre afsted. Hos mig står den til at køre Mandag, onsdag og fredag med start kl. 9. Men her kan du selv vælge hvornår den skal være aktiv.
I app’en har du sidst men ikke mindst en oversigt over rengøringshistorikken. Efter hvert afsluttet rengøringsjob kan du se en rapport over hvor i huset robotstøvsugeren har kørt, hvor længe den har kørt og hvor mange kvadratmeter den har støvsuget. Her vil også fremgå, hvis der har været nogle afbrydelser eller problemer med støvsugningen. På oversigten kan du se en status over de sidste 30 rapporter samt det samlede rengjorte areal.
Tekniske specifikationer
– højde 9.1 cm
– bredde 35 cm i diameter
– vægt 3,9 kg
– Køretid 75 min.
– Ladetid 90 minutter
– arbejdsareal op til 185 kvm
– Lydniveau 58 db
– HEPA filter
– Lithium-Ion batteri (2130 mAh)
– Pris 6.499
Hvordan er den i brug
Jeg har hørt om mange blandede oplevelser fra min vennekreds omkring robotstøvsuger, så jeg var lidt spændt på hvordan det ville gå med min test.
For det første, så skal man sørge for at der er ryddet op, så støvsugeren kan køre. Og med 2 børn som leger godt og så skal i seng, så er det ikke altid, at man lige får ryddet alt legoet op. Det bliver man dog nødt til at gøre, hvis man vil have en robotstøvsuger til at køre, og specielt hvis man har lavet et ugeprogram.
Så starter støvsugeren altså, selvom der ligger fire et halvt kilo lego spredt ud over et rum.
Så i testperioden har der været en del mere opryddeligt på vores gulve, end der måske ville have været normalt.
Hele min tanke med en robotstøvsuger er, at den skal køre når man ikke er hjemme, og man så skal kunne komme hjem til et hjem, som er støvsuget.
Det har dog for mig ikke fungeret så fantastisk godt. Jeg bor i et hus fra 1942 med dørtrin imellem de forskellige rum, og et par små niveau-forskelle i huset, eller tilbygninger igennem årene.
Og her går det altså jævnligt galt for Roomba’en. Den kan godt køre over dørtrin, nogle gange, andre gange strander den på et dørtrin. Langt de fleste af mine planlægte rengøringsjobs ender med, at robotstøvsugeren sidder fast et sted i jobbet, og det er jo ikke helt hensigten.
Et andet sted hvor det går galt for den, er i entreen. Her har vi typisk en del sko stående, som man som børnefamilie nok typisk har. Entreen er samtidig her, hvor vi alle kommer hjem, med beskidte sko fra sandkasse, cykeltur i skoven osv. så det er et af de steder hvor der er mest brug for en god støvsugning.
Desværre har de roterende børster som sidder på Roomba’en det ikke så godt med løse snørebånd. Adskillige gange i testen har der været et snørebånd der har viklet sig fast i de roterende børster hvorefter at Roomba’en har siddet fast og afbrudt rengøringsjobbet.
For lige at prøve at give den en fair chance, har jeg været inde hos min nabo, som ikke har nogle dørtrin og ladet maskinen køre herinde en uges tid.
Og udover de samme problemer med snørebånd og hvis der ligger løse ledninger på gulvet, så har den ikke oplevet de samme problemer, som hos mig, med at sidde fast på dørkarme.
Så maskinen har i hvert fald væsentlig bedre vilkår når den ikke skal kæmpe med dørkarme imellem de forskellige rum.
Rengøring
Når den ikke er strandet på et dørtrin, klarer den faktisk selve rengøringen ganske godt. Vi har kat, og her formår den at støvsuge utrolig mange kattehår op fra gulv og tæpper. Man ser det måske også lidt mere, da der ikke er en pose i støvsugeren, men en støvbeholder som man skal tømme.
Der er i øvrigt en indikator for tømning på robotstøvsugeren, samt du får en notifikation i app’en, når beholderen er fuld og skal tømmes.
En anden fordel er, at iRobot Roomba 966 er tilpas lav til at kunne køre under vores sofa i stuen, samt under vores radiatorer. Specielt sofaen er et sted, som ved traditionel støvsugning er svær at komme indenunder.
Vi har testet IKEA Trådfri smart styring af lyset i dit hjem
Jeg har også båret støvsugeren op på vores førstesal hvor vi har værelser og soveværelser. Og her har støvsugeren også kommet godt ind under sengene, et sted som måske ellers bliver forsømt lidt i den normale støvsugning.
En anden ting som er meget smart, er en virtuel væg, som følger med i pakken. Den kan du placere ved f.eks kattens mad og vandskål, og så vil støvsugeren ikke støvsuge det område hvor den virtuelle væg ”blokerer”
Den kan samtidig bruges, hvis du kan skal have støvsuget et enkelt værelse, eller der er områder du ikke lige har fået ryddet op, så sætter den bare den virtuelle væg op, og så kører støvsugeren ikke ind i det rum.
En anden smart feature er at støvsugeren har sensorer, som gør at den kan opdage hvis der er trapper. Så den kan støvsuge til kanten af trappen, men undgå at falde ned.
Konklusion
iRobot Roomba 966 støvsuger ikke på højde med hvor godt man selv kan støvsuge, men den er god til at holde snavset i hverdagen nede, og så kan man selv gå lidt grundigere efter.
Specielt hvis der er større klumper jord i entreen, så bliver disse mere ”skudt” afsted af rotorerne, frem for støvsuget op. Kantrengøring klarer den heller ikke på samme niveau som man selv kan.
Men i det store og hele, kan det gøre, at man ikke behøver at rende hver dag, selv lige og tage en hurtig runde med støvsugeren, nu er det måske mere begrænset til at man et par gange om måneden selv går lidt grundigere i dybden.
Læs også testen af WooFit Go – en bærbar bluetooth højttaler
Jeg har opnået bedre resultater med støvsugeren, ved at være hjemme når den kører, og så give den en venlig fod hen over dørkarmen når den sidder fast.
Eller også at i stedet for at sætte den til at klare en hel etage af gangen, så sætte den til at klare et enkelt rum af gange. Så enten sætte den ind i stuen og lukke døren, eller bruge den virtuelle væg. Her har jeg helt undgået problemerne med at den sidder fast på dørkarmen. Til gengæld mister jeg så den store fordel, at den skal kunne køre selv, og helst mens jeg ikke er hjemme, og skal høre på den.
Så jeg er lidt blandet i mine meninger omkring den. Jeg har konstateret at den kan fungere hvis der ikke er dørkarme eller andre niveauforskelle. Men samtidig er hele idéen med en robot, at den skal kunne køre automatisk, og man skal have et minimum af arbejde med den, og samtidig er der ikke så mange i min omgangskreds som ikke har dørkarme i deres hjem.
Det er en stor fordel at kunne styre det hele via en app, som samtidig er flot og virker godt.
Så iRobot Roomba 966 ender samlet på 4½ stjerner.