LG G2 – den hidtil mest gennemførte Android-smartphone (mobiltest)
LG præsenterede den 7. august 2013, ved et arrangement i New York, deres nyeste flagskib LG G2 for offentligheden. Selvom showet var mindre, end det Samsung fyrede af ved deres Galaxy S4 event tilbage i marts måned, var budskabet det samme; at her er et topprodukt, der skal tages seriøst.
LG arbejder med sloganet ”Learning from You”. Denne ”kunden i centrum”-stil er set mange gange før, og virker kun, hvis man formår, at tage kunden alvorligt og ikke smaske telefonen ind i ubrugelige funktioner, og hele tiden bruge argumentet, at ”det vil kunderne have”.
– Web-TV: Kom tæt på LGs nye topmodel
Som du kan læse senere i denne test, slipper LG rigtigt godt fra, at fokusere på nogle, som udgangspunkt, kedeligere features. G2 kan hverken svejse under vand eller brygge kaffe, men den kan fortælle dig hvordan.
Ingen knapper – kun bag på
G2 har ingen knapper på hverken front eller sider. Faktisk er der kun tre fysiske knapper på hele telefonen, og de sidder bag på, lige under kameralinsen. Volumen op og ned, på hver sin side af powerknappen – så simpelt kan det gøres.
LG kalder det for Rear Key. Idéen baserer sig på brugerundersøgelser, hvor resultatet fortæller, at den maksimale bredde er 2,7 tommer (6,85 centimeter) for en smartphone, der skal betjenes med én hånd.
At telefonen så er 2,79” eller 7,09 cm. i bredden er en helt anden historie.
For at kunne maksimere skærmstørrelsen, men ikke bredden, og sikre at brugeren hele tiden har et godt greb om telefonen, er knapperne flyttet til bagsiden, ud for hvor pegefingeren ofte hviler, når der tales i telefon, eller den holdes i hånden.
Overfladen på bagside-knapperne er lidt anderledes end på resten af telefonen, så man er aldrig i tvivl om, hvorvidt fingeren er korrekt placeret.
Tager en kæmpe chance
LG tager en kæmpe chance, når man flytter knapperne til et så radikalt sted, som bagsiden, men det virker. Man har hele tiden godt fat om telefonen, og lydstyrken på samtaler, musik og videoer, kan let justeres.
Når skærmen er slukket kan QuickMemo aktiveres ved at holde Volumen Op inde et øjeblik. Kameraet startes på tilsvarende vis, her er det så blot Volumen Ned, der skal holdes lidt inde.
Rear Key virker så naturligt, at det på ingen måde har krævet tilvænning. Så den varmeste anbefaling til skeptikerne herfra. Heldigt nok det virker, da LG tidligere har meldt ud, at denne placering af knapper, vil gå igen på deres kommende topmodeller.
Runde former
LG G2 har bløde og runde former. Den runder flot i hjørnerne samt fra siderne og ud mod bagsiden.
Materialet er plastik, og det er synd, omvendt har det fordelen ved ikke at blive grimt og ridset nær så hurtigt som aluminium.
Det er lækkert, at LG har formået at reducere kanterne omkring skærmen, hvilket har gjort det muligt, at lægge en 5,2 tommer skærm ind på mindre plads. G2 er en lille smule større end Samsung Galaxy S4, men her er skærmen så til gengæld kun 5 tommer.
Designmæssigt er Galaxy S4 pænere end LG G2, synes jeg. Men i testperioden har jeg mødt flere med den modsatte holdning.
Opladestikket er placeret i bunden på G2, men jeg undres over at headsetstikket også er i bunden, og ikke i toppen, hvor jeg personligt foretrækker dette er placeret.
Lækker og flot skærm
G2 har en fremragende Full HD IPS skærm (1920 x 1080 pixels), som ifølge min opfattelse (jeg er ikke skærmekspert) har en mere præcis farvegengivelse, end Super AMOLED-skærmen i Galaxy S4.
Farverne er nedtonet, men også mere naturlige på LGs telefon, og set fra siden, står billedet fortsat utroligt skarpt. Den røde farve er fortsat rød, når den ses fra siden, mens den på S4 nærmest bliver orange. Det orange skær går også igen på Sony Xperia Z1, der i øvrigt har dårligere synlighed, når den betragtes fra siderne.
G2 har, når subpixels medregnes hele 6,2 millioner pixels på skærmen, mens konkurrenten Full HD AMOLED ligger på 4,1 millioner pixels. G2s skærm benytter i øvrigt RGB strip.
LG har Adreno 330 grafikprocessor med såkaldt GRAM. Dette er en lille hukommelseschip, der sidder sammen med skærmen. Når du ser et stillbillede, en mail eller læser en website hvor tingene ikke flytter sig, husker GRAM billedet.
Det aflaster grafikprocessoren (GPU) der ikke, som man normalt ser på computerskærme og smartphones, skal belastes ved ikke konstant (60 gange i sekundet) at genskabe stillbilledet.
Resultatet er 26 procent lavere strømforbrug ved visning af statiske ting på skærmen, hvilket ifølge LG, skulle give omkring 10 procent mere driftstid på en opladning.
Et Android+ med mange features
Vi har før set hvordan mobilproducenterne overlæsser Android-systemet med funktioner og eyecandy, der mere er blær, end dagligdags fornuftig funktionalitet.
LG har formålet at skabe deres eget userinterface, der ikke belaster styresystemet, så det bliver trægt. Alt, og jeg mener ALT i brugerfladen kører flydende. Der er ikke noget med, at widgets forsvinder og skal genskabe sig selv, når man kommer fra en processortung applikation, og ud på forsiden af telefonen.
Det er Android 4.2.2 der ligger på enheden ved lanceringen.
Den knapløse front giver manglen på en hjemtast, men det klares af KnockOn, der vækker telefonen ved hurtigt at dobbelt-tappe på midten af skærmen, og slukkes på samme måde. Genialt, og så naturligt at hvis du har en telefon, der ikke har en tilsvarende mulighed, så mangler det.
Hvis G2 ligger med fronten nedad kan lyden slukkes på et indgående opkald, ved at trykke på en af bagsidens knapper. Samme fremgangsmåde bruges når alarmen ringer.
Answer Me er en anden genial feature, hvor et telefonopkald kan besvares, ved at tage telefonen op til øret når den ringer. Man kan sagtens tage telefonen i hånden, og se hvem der ringer, da samtalen først forbindes når telefonen berører øret. Igen en lille funktion, der giver god mening til dagligt, hvor man ikke længere skal aktivere en skærmknap, for at kunne modtage en samtale.
Telefonen registrer også, når du tilslutter hovedtelefoner. Et lille jackstik-symbol vises i bunden af skærmen, hvorefter der vises apps som er relevante i forhold til brug af headset. Brugeren kan selv vælge, hvilke app-genveje, der skal poppe frem.
Samsung har en lignende funktion i topgardinet.
Funktionen Text Link, hvor adresser og datoer automatisk registreres i meddelelser, og som med få kliks kan overføres til kalender, kort osv, er en anden interessant nyskabelse. Uheldigvis virker det kun i USA og Korea, og det er uklart, hvorfor vi i Europa ikke har fået adgang til denne.
Flere funktioner
Hvis du er typen, der gerne vil tilpasse mobilen til det yderste, så vil du glæde dig over, at kunne ændre overgange mellem forside-skærmene, justere baggrunde og endda have forskelligt baggrundsbillede på hver forside.
Men det er slet ikke nok for LG, som også lader brugeren tilpasse soft-tasterne i bunden af skærmbilledet. Bestem for eksempel om baggrunden skal være hvid, sort eller gradueret og om hjem, skal ligge i midten. Der er seks forskellige kombinationer, der yderligere kan sættes sammen med fire farvevalg, baseret på sort og hvid.
I topgardinet er der adgang til WiFi, Bluetooth og mange andre indstillinger samt QSlide-programmer, som er ”svævende” småprogrammer, der lægger sig oven på brugerinterfacet. Det kan blandt andet være lommeregner, mail, memo, beskeder osv.
Denne del synes jeg er overflødig, men det kan også være, fordi jeg ikke selv anvender det. Heldigvis kan hele QSlide-linjen fjernes.
Et program der er værd at fremhæve er Quick Memo. Der kan tegnes og skrives med fingeren direkte oven på skærmen, og når der tages screenshots, er det muligt først at ramme det vigtige ind, inden det sendes til en modtager. Det giver lige det ekstra at destinationen på et kort er rammet ind, eller overstregningstussen er brugt på den vigtige passage i en nyhedsartikel. Quick Memo er et overbevisende lille stykke værktøj, der er savnet på andre telefoner.
Da Nexus kom på gaden var mange imponerede over billedrørs-TV slukbilledet, når telefonen gik i dvale. Denne kan også vælges på LG G2, samt to andre sluk-grafikker.
Telefonen har også udvidet multitasking, hvor et program kan slides til siden, ved brug af tre fingre. Herefter kan man åbne endnu en app. Når der f.eks. ligger tre applikationer i “Slide a side”, hentes de let frem som oversigt, ved at slide med tre fingre fra venstre mod højre – smart men lidt bøvlet og organisere tre fingre på én gang.
Rod i toppen
Topgardinet er generelt en rodet affære. Alt efter hvad du aktiverer, er der hele tiden små info-ikoner. Ud over de sædvanlige med ur, batteri, netværk osv., vises også et lille blad og en informationstekst, når Stille Tilstand er sat til – ikke når den er aktiveret, men blot kodet til at starte på et bestemt tidspunkt.
Grafisk er denne del af telefonen irriterende.
Stille Tilstand svarer til Apples Forstyr ikke-funktion, hvor man kan opsætte en periode, hvor kun vigtige kontakter må komme igennem. Det er særligt nyttigt om natten eller når man sidder i møde.
LG har vedlagt en Memo-applikation og en Notebook. Disse virker fint, men problemet er, at de ikke spiller sammen. Så memo-tekster kommer ikke ind i Notebook og omvendt.
SMS og tastatur
Tastaturet på LG G2 ser rigtigt fint ud, men jeg er bare ikke blevet gode venner med det, og jeg synes ellers det har fået en stor chance.
Det lider af samme problem som de fleste andre tastaturer på Android; der er alt for mange taster fremme, særligt i den højre del. Her ses både punktum og komma. Resultatet er, at man konstant rammer disse i stedet for mellemrum.
Generelt kan man ofte spotte en Android-bruger i sin SMS-indbakke. Det er de beskeder, hvor der ofte er punktum i stedet for mellemrum, så det er altså ikke et isoleret LG-problem.
Ud over dette, virker tastaturet og ordbogen glimrende.
Forrygende lang batteritid
Det suverænt bedste ved LG G2 er batteritiden. Batteriet er på 3.000 mAh og telefonen er vanvittig god til at spare på det.
Der er tale om et nyudviklet batteri fra LGs datterselskab LG Chem Ltd, ifølge LG er de verdens største batteriproducent.
En af nyhederne i forhold til batteriets størrelse er, at mængden af ”deadspace” er reduceret, så der er blevet plads til endnu flere battericeller på samme plads.
Der er egentlig ikke så mange indstillinger at rode i, andet end den nærmest obligatoriske Strømsparer, der kan slå en masse strømtunge ting fra, når telefonens batteri kommer under et bestemt niveau. Min står på 10 procent.
Min rekord er 17 timer og 52 minutter. På denne dag havde jeg 1:42 minutters samtale, 4 timers skærmtid og 45 minutters TuneIn Radio, og så var der stadig 8 procent tilbage, da jeg gik i seng.
Opladeren i salgsæsken er på 1,7 ampere output, altså mere end de 1 ampere der normalt er standard for smartphone-opladere. Som ekstra tilbehør kommer en 3 ampere oplader, der kan lade batteriet fra 0-80 procent på kun 30 minutter.
Du skal være opmærksom på, at nogle af de USB-strømstik der fås til biler, ofte har et forholdsvist lavt output – min ligger lige under 1 ampere. Så når jeg kører med navigation (der i øvrigt virker fint) kan telefonen kun med nød og næppe holde sig status-quo på batteriniveauet under kørslen. G2 kræver altså en forholdsvis kraftig oplader.
LG G2 er den telefon jeg har i nyere tid har testet, der har den bedste batteritid.
Fantastisk godt kamera med OIS
Hidtil har vi kun set 4 og 8 megapixels telefoner på markedet med optisk billede-stabilisator – Optical Image Stabilizer (OIS), men LG introducerer nu OIS i et kamera på 13 megapixels.
Sensoren er 1/3″ BSI.
Stabilisatoren sørger for, at minimere antallet af rystelser, med skarpere billeder som resultat. Det virker godt, og desuden har kameraet ni-punkts autofokus.
På videodelen kan du optage i Full HD med 60 fps, hvilket er ganske meget, om end der nok ikke er så meget at bruge det til, da eksempelvis YouTube kun understøtter 30 fps, men fedt man kan.
I video kan der benyttes en særlig lydzoom, hvor lyden på det der zoomes ind på forstærkes. Det fungerer, men ikke voldsomt overbevisende.
Derimod virker muligheden, for at tage snapshot-fotos mens videooptageren kører, virkelig godt. Og billederne bliver endda skarpe.
Generelt har kameraet mange indstillings-muligheder, hvor min favorit er manualt fokus, der er en kærkommen feature for den kreative hobbyfotograf.
Alt i alt performer kameraret godt, og selv når der anvendes fotolys i mørke opgiveler, bliver billederne fornuftige.
Jeg synes kameraet er, hvad jeg vil kalde for, overraskende godt, selvom udløseren godt kunne reagere hurtigere – og desuden er kameraet ikke særligt glad for modlys.
Konklusion: LG har slået en 6’er
LG overraskede med Optimus G, der til prisen var en ganske fin konkurrent til de store producenters topprodukter, men G2 overgår klart på flere punkter.
Testperioden har ikke budt på dropcalls, crash af programmer eller unødige genstater af telefonen. G2 er virkelig en stabil telefon.
Ud over de ting jeg har nævnt i anmeldelsen, kan jeg slutteligt bemærke, at højtaleren sidder i bunden og ikke bag på. Placeringen er optimal, og højtaleren lyder fornuftigt, men overgår ikke lyden fra iPhone og HTC One.
G2 kan afspille lydfiler på 24 bit, 192 kHz. Det der kaldes for studiekvalitet. Fint at muligheden er der, men det gavner jo ikke noget, når der ikke rigtigt er noget materiale i den kvalitet tilgængelig. Og det hjælper ikke at re-sample en CD, da dennes lydopløsning kun er 16 bit, 44.1, kHz.
LG fortalte ved introduktionen, at G2 vil koste mellem 3.500 og 4.000 kroner uden abonnement, for versionen med 32 GB hukommelse, og aktuelt ligger prisen ifølge Mobilpriser.dk på ned til lige omkring 4.000 kroner (uden abonnement).
Det er en VILDT stærk pris på et stærkt produkt, der sagtens kan give konkurrenterne fra Samsung, HTC og Sony baghjul. For dælen det er en fed telefon, og det får mine allerbedste anbefalinger.
LG har slået en 6’er – G2 fortjener 6 ud af 6 stjerner.
Se også:
– Web-TV: Kom tæt på LG G2
Web-TV: Se testen af LG G2
Plus / minus
PLUS
– Skærm og farveægthed
– Batteritid!
– Dagligdags fede features der giver mening
MINUS
– Grafisk rod i topgardinet
– Ikke udskiftelig batteri
– Ikke mulighed for udvidelse af hukommelse
BONUSINFO:
Clipboard kan indeholde flere tekstklips. Så når du har kopieret en tekst, kan du når den skal indsættes, vælge mellem de tidligere kopierede tekster.
Opfølgning på artiklen
Siden vi bragte denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fortsatte fortællingen. 6/9/2013 publicerede redaktionen en artikel omkring Danskerne ikke glade for e-handel på smartphonen – Den finder du her. Temaet lever stadig. Tjek de sidste nyheder om Smartphone..