LG Optimus 2X – Dual-core – dobbelt så godt? (mobiltest)
Testen af LG Optimus 2X blev skudt i gang med første del, der var en meget kort gennemgang af en meget tidlig version af 2X’eren. Siden dengang er vores test-eksemplar blevet udskiftet op til flere gange, da de har lidt af diverse børnesygdomme.
Det nuværende eksemplar er stort set final edition, og jeg vil starte med at konkludere, at de tidligere fejl, der var i produktet, nu er rettet. Der er altså hverken problemer med forbindelsen eller forkortet batterilevetid – tvært imod.
I både video og tekst har vi ellers tidligere omtalt et par skønhedsfejl på den tidlige version vi havde af Optimus 2X – men det var jo netop en tidlig version, og alt det er jo ligegyldigt, så længe den endelige version performer.
Laaang batterilevetid
Lad os bare starte med batterilevetiden. For den er væsentlig forøget. Faktisk så meget, at jeg i en periode med min egen smartphone (som ikke er en Optimus 2X) føler mig helt handikappet af den korte batterilevetid.
Jeg oplever at have batteri til mere end en hel dag på farten, med fuld knald på mails, SMS’er, samtaler, Facebook, og hvad man ellers fordriver tiden med på sin smartphone i løbet af dagen. Den holder tilmed natten over og et godt stykke op ad næste dag.
En 30 – 40 procents forøgelse er nok ikke meget galt. Det kan selvfølgelig variere, afhængig af, hvilke apps man kører, samtale-mængder og -længder, og så videre.
Batteriet der sidder i LG Optimus er på 1500 mAh, ligesom det der for eksempel sidder i Samsung Galaxy S.
Lækkerheds-faktor
Optimus 2X er på alle måder en lækker mobil.
Designet er godt, og selvom bagsiden er udført i plastik virker den på ingen måde billig eller plastik-agtig. Rammen er i metal, og hele mobilen har en solid ‘feel’. Den ligger godt i hånden, og er stor, uden at man forstrækker fingrene ved at betjene den med én hånd.
Optimus 2X har kamera på begge sider, og en fuld touch-skærm.
Af udseende ligner LG Optimus 2X en god blanding mellem en iPhone og Samsung Galaxy S. Efter min mening har den fået det bedste fra begge.
Flot skærm
Skærmen på Optimus 2X har en opløsning på 800 x 400 pixels, men det siger jo ikke nødvendigvis så meget.
Jeg sammenligner især skærmen med Super AMOLED-skærmen på Samsung Galaxy S, som pt. har én af de bedste skærme på markedet.
Testen er foretaget med applikationen Screen Test. Det er tydeligt, at Samsung Galaxy S gengiver sort som sort, hvor LG Optimus 2X har en mere grå sort. Til gengæld er hvid på Optimus 2X bedre, og mere klar end på Galaxy S. Generelt kan Optimus 2X godt klare sammenligningen – det er en rigtig flot skærm.
Betragtningsvinklen på Optimus 2X er også rigtig god – det vil sige farverne og billedet bliver ved med at stå skarpt, selvom man ser på den fra siden.
Skærmen er i øvrigt hurtigt reagerende, og jeg oplever aldrig, at den ikke reagerer. Hverken ved tryk på ikoner, eller ved manøvrering rundt i menuerne og startskærmene. De fire touch-knapper i bunden af telefonen fungerer fuldstændig som faste knapper.
Eneste finger der er at sætte på skærmen er, at den bliver let fedtet, når man gør netop det – sætter fingre på den.
God samtale-kvalitet
Nogle læsere har bedt om en vurdering af samtale-kvaliteten på LG Optimus 2X. Det ville jeg ikke umiddelbart have valgt at tage med – ganske simpelt fordi der ikke er noget at skrive.
Samtalekvaliteten er klar og tydelig, og jeg har ikke oplevet udfald, dårlig forbindelse eller lignende.
Det er så utaknemligt, at man ikke tænker over det, så længe det fungerer, men brokker sig gevaldigt, hvis det ikke gør. Og sådan er det også på Optimus 2X. Man tænker ikke over det, fordi det ikke er et problem.
God SMS-funktion
SMS-skrivning på LG Optimus 2X er nemt og ligetil. Fordi skærmen, som nævnt ovenfor, reagerer hurtigt, er det muligt at SMS’e tilsvarende hurtigt.
Der er ikke æøå indbygget i tastaturet, men de findes ved at holde a eller o nede. I øvrigt finder telefonen selv ud af, at man mener selvfølgelig, når man skriver selvfolgelig, og retter det. Kan man ikke leve med det, kan et dansk tastatur hentes i Android Marked. Scandinavian Keyboard kan anbefales.
Der er ikke Swype på denne version af Optimus 2X.
Under SMS-oversigten kan man se et billede af den person, der har SMS’et, hvis man altså er venner med vedkommende på Facebook, eller har gemt et billede af personen på anden vis.
Facebook-kontakterne hentes automatisk ind, hvis man giver tilladelse til det under opsætningen.
SMS’erne vises under hver person i en tråd, ligesom Apple introducerede det på iPhone i sin tid.
Tynde applikations-råd
LG har lavet den udemærket opfindelse App Advisor, der giver dig forslag til applikationer ud fra dit land.
Ideen er super god – udførslen er mindre god. Forslagene begrænser sig nemlig til 10 applikationer, inklusiv en app til læsning af Word- og Excel-dokumenter, en app der guider dig til nærmeste apotek, lægevagt eller skadestue, en app der guider dig til nærmeste hæveautomat og så videre.
Alt sammen meget nyttigt, men jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er henvisninger til nogle af de yderst populære applikationer, som for eksempel Endomondo, Angry Birds eller lignende.
Vælg den rigtige Facebook
Som en lille sidebemærkning vil jeg anbefale at styre uden om ‘Facebook for LG’, og i stedet hente ‘Facebook for Android’ i Android Marked, hvis man har investeret i Optimus 2X.
Facebook til LG er en begrænset oplevelse, og bestemt ikke en smartphone værdig. Som vi tidligere har skrevet om på Mobilsiden.dk, er der stor forskel på, hvad man får i de forskellige Facebook-applikationer, og forskellen på disse to er enorm.
I ‘Facebook for LG’ går man glip af Begivenheder, Places, Chat, Push-notifikationer, ligesom synkroniseringen af kontakter hænger gevaldigt.
Opsætningen af Optimus 2X er generel rigtig nem og overskuelig, og især hvis du benytter en Google-konto er det lige til at gå til.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du sætter din Live- eller Hotmail-konto op på din Android-mobil, kan du finde en guide her.
Jævn musik-oplevelse
Musikafspilleren i LG Optimus 2X er en pæn og overskuelig sag. Du kan danne dine egne playlister, ud fra musikken på din mobil,
Lyden er godkendt, men heller ikke mere end det. Forstærker-chippen i Optimus 2X er ikke lige så god, som for eksempel den i Samsung Galaxy S. Den har en lidt høj forvrængning, men ikke mere, end man sagtens kan holde ud at høre på det.
Det skal siges, at jeg ikke har fået de høretelefoner med, som følger med Optimus 2X ved køb. Jeg har derfor brugt mine egne.
Kameraet er det største minus
Kameraet på Optimus 2X er på 8 megapixels, med en lang række features som autofokus, smilegenkendelse, billedestabilisator, panorama-billeder med flere.
De 8 megapixels til trods er billedekvaliteten langt fra imponerende. Billederne er kornede, grynede og mere end almindeligt rystede. Billedestabilisatoren burde gøre billederne mindre rystede, men det virker ikke rigtigt. Det er nærmest umuligt at få gode billeder ud af Optimus 2X, med mindre der ikke er levende billeder i motivet.
Det samme kan siges om video-optagelsen. Optimus 2X optager i HD, med opløsningen 1920×1080 og 1080p. Det gør den til gengæld ikke ret godt. Billedet er nemt at ryste, og pixelerer i et væld.
Andre anmeldere har rost kameraet i LG Optimus 2X, men ved en gennemgang af deres billeder er det tydeligt, at de har præcis de samme fejl, som de billeder vi har taget med Optimus 2X.
Smilegenkendelsen fungerer nogenlunde, men tager ind imellem nogle billeder af et yderst surt ansigt. Så helt præcis er den ikke.
Panorama-funktionen fungerer rigtig godt, selvom billederne stadig ikke er skarpe – og man kan nok diskutere, hvor anvendelig funktionen er i hverdagen.
Kameraet på 1,3 megapixels på forsiden fungerer udemærket til video-opkald. Det er som forside-kameraer typisk er – ikke for skarpt, men OK til formålet.
Kamera-menuen er til gengæld god og overskuelig. De små ikoner i toppen, som indstillinger, slå blitz til/fra og så videre, tipper og lægger sig ned, når du vender mobilen for at tage billeder liggende.
I et lille billede i hjørnet kan du se det sidste foto du har taget, og herfra er der adgang til galleriet.
I galleriet herunder kan du se et par eksempler på billeder taget med Optimus 2X.
OBS! LG siger til Mobilsiden.dk, at software og hardware er rettet til i den helt endelige version, så kameraet er bedre. Når den endelige version er klar og opdateret, vil vi lave en revurdering, hvis der er grund til det.
Billeder taget med LG Optimus 2X
Video-afspilning i HD
I modsætning til kameraet er HD-oplevelsen i afspilningen rigtig god. Optimus 2X kan nemlig også afspille i HD, fra mobilen og direkte op på storskærmen. HDMI-stikket gør det muligt at koble mobilen på fjernsynet, og det er så nemt, at de fleste kan finde ud af det, uden videre.
Dermed kan du lagre HD-film på din mobil, og se dem på tv’et, men du kan også spille HD-spil, som for eksempel Asphalt HD, der kan købes i Android Marked. Det giver bestemt spil på mobilen en ny dimension.
Browser-oplevelsen
Browseren i Optimus 2X er en hurtig lille fætter.
Browseren understøtter pinch-to-zoom, hvor du kan zoome ind og ud af teksten med to fingre. Dog kan du ikke samtidig flytte rundt på teksten, som man kender det fra for eksempel iPhone. Derudover kan du på + og – nede i hjørnet af skærmen zoome ind og ud.
Det er dog ikke alle mobil-versioner af web-sites, der understøtter zoom. For eksempel gør m.bt.dk ikke. M.mobilsiden.dk gør selvfølgelig, både i menuen og inde i artiklerne.
Siden vælter fint ned, når telefonen tiltes – med det samme, og helt uden at hakke.
Flash kan slås fra og giver selvfølgelig en hurtigere browser-oplevelse, hvis du surfer rundt på “fulde” web-sites, og altså ikke mobil-versioner. Men efter min mening er det ikke nødvendigt, når man så hurtigt navigerer rundt på nettet, som med Optimus 2X.
Som standard-søgemaskine kan vælges Google, Yahoo! eller Bing.
Den endelige dom
LG Optimus 2X er den første Dual-Core-mobil på markedet. Men det er ikke kun derfor du skal købe en Optimus 2X.
Udover Dual-Core, der nok må siges at være et lidt nørdet salgsargument, så er der tale om en rigtig god mobiltelefon. Især batterilevetiden er et vigtigt salgsargument, hvor Optimus 2X klarer sig forrygende i konkurrencen med andre smartphones.
Til gengæld er Optimus 2X – på trods af sine 8 megapixels – ikke nogen kamera-telefon. Den tager mildest talt forfærdelige billeder. Så hvis kameraet er en prioritet for dig, skal du holde dig fra Optimus 2X.
Når LG Optimus 2X kommer i butikkerne, har den Android 2.2, men vil senere kunne opdateres til Android 2.3. Android 2.2 understøtter ikke til fulde Dual-Core, og der er derfor en del kræfter, der først vil blive frigivet efter opdaterigen.
LG oplyser dog, at de har lavet en del tilpasninger, så man allerede får noget af glæden, som det er tydeligt ved for eksempel batterilevetiden.
Det bliver spændede at se, hvad Optimus 2X kan præsterer efter opdateringen. Vi vil naturligvis lave en ny omtale, når Android 2.3 bliver frigivet til Optimus 2X.
Prisen på Optimus 2X er ved salgsstart på omkring 4.500 kroner uden abonnement, hvilket jeg synes er et okay niveau, for en telefon i denne klasse.
På alle andre fronter performer Optimus 2X som en ægte topmodel. Den første vi har set fra LG i rigtig, rigtig lang tid.
Optimus 2X får 5 ud af 6 stjerner. LG er for alvor tilbage.
For og imod
+ God batterilevetid
+ Flot skærm
+ Hurtig browser
+ God til basic, som samtaler og SMS
– Dårlig kamera
– Middelmådig musikoplevelse
Læs også:
– Duel: LG Optimus 2X slår Samsung Galaxy S
– Her er prisen på Optimus 2X