HTC Hero – fed touchmobil (produkttest)

Enestående skærm, let betjening og bunkevis af blærede muligheder. Det er i korte træk HTC Hero.

HTC Hero  – fed touchmobil (produkttest)

Egentlig skulle man tro, at HTC Hero var en opfølger på Magic. Men på underlig vis er det lykkedes HTC at producere et produkt, som på nogle områder er lig med Magic – og på andre, helt sin egen.

Enten elsker ellers hader man designet. Specielt det lille 15 graders knæk i bunden deler meningerne i to lejre. Men et faktum er, at knækket får mobilen til at ligge ekstra godt i hånden.

For at undgå mobilen bliver grim af skidt og fedtfingre, er bagsiden Teflon-behandlet. Helt overraskende virker behandlingen efter hensigten. Bemærk dog, at kun den hvide Hero-version har fået denne behandling.

HTC har ikke oplyst om også skærmen er behandlet, men den virker ikke specielt modtagelig for fedt – og det som kommer, kan let fjernes. Efter flere ugers test, har vi heller ikke oplevet ridser i skærmen. Derimod har er bagsiden omkring “knækket” begyndt at få slidmærker.

Skærmen er af VGA-typen med 320×480 pixels på 3,2 tommer og kvaliteten er utrolig flot.

Mobilen reagerer på berøring og ikke tryk. Det vil sige, at en let berøring er nok til at betjene Hero eller starte programmer.

HTC Hero nyt artikelfoto

Hero er mere “færdig”

Systemet som driver HTC Hero hedder Android eller “Google-systemet” i folkemunde. I forhold til HTC Magic, som blev lanceret med Googles standardgrafik, har udviklerne hos HTC denne gang givet hele Android-systemet en ordentlig grafisk overhaling.

HTC Hero er mere “færdig” end Magic. Alle gængse widgets, programmer og opsætninger er installeret fra starten, og derfor fremstår Hero som en komplet mobiltelefon. Magic bliver først rigtig sjov, når man har downloadet en masse personlige ting fra Android Market.

Færdigheden i grafikken kaldes HTC Sense, som ret basalt er HTC’s svar på Windows Mobile-enhedernes Touch Flo-system.

HTC Hero nyt artikelfoto

Bunkevis af lækker grafik

HTC Sense på Hero betyder, at mobilen leveres med stribevis af forskellige ure, baggrunde og ikke mindst widgets.

Med widgets kan der let på de syv forside-skærme tilføjes vejrudsigt, kalender, sms-indbakke, mail, fotoramme, fotoalbum, bogmærker til browseren, kalender, aktiekurser og meget andet.

Alt kan flyttes, justeres og tilpasses efter ens eget ønske. F.eks. kommer kalenderen i to visningsudgaver (en stor og lille) det samme gør sig gældende for vejrudsigter og kurser. Og bogmærkerne viser nu en miniudgave af websiten som billede, fremfor blot et ikon.

Netop fleksibiliteten er en vinder på Hero. F.eks. kan opsætningerne af ikoner, baggrunde osv. på de syv skærme gemmes som en personlig profil. HTC vedlægger også en række standardopsætninger.

HTC Hero nyt artikelfoto

Google og Microsoft Exchange i maven

HTC Hero sælger for alvor sig selv, når man viser integrationen med Google. Brugernavn/adgangskode i opsætningen er nok – så er kalender, kontakter (med billeder) og mails synkroniseret på mobilen. Herefter skal der aldrig tænkes over om ens liv er “i sync”.

Ændringer flyver frem og tilbage, uden man opdager det, og uden der skal tages stilling til noget.

Tilføjes så yderligere ens personlige Facebook-kode finder mobilen selv de kontakter som matcher, og sætter billeder og fødselsdage på. Ydermere kan vennernes aktuelle Facebook og Twitter-status aflæses under deres “kartotekskort” i mobilen.

Naturligvis indholder kontakt/kartotekskortet også fødselsdage, seneste sms’er, opkald osv., samt muligheden for altid at sende opkald fra personen direkte til telefonsvaren (det såkaldte svigermor-filter).

SMS med dansk ordbog

At skrive SMS-beskeder og mails på touchskærmen er i dette tilfælde ret enkelt.

Det store onscreen-tastatur gætter automatisk ordene, mens du skriver – inklusive dem med æøå. Lægges mobilen ned, vender tastaturet med, og bliver endnu større.

Er du mere til gammeldags telefontastatur (på skærmen), er dette også en mulighed.

Netop fordi skærmen er så følsom, som den er, er det virkelig let at skrive beskeder på skærmen. Og efter kort tids øvelse går det endda også rigtigt stærkt.

HTC Hero nyt artikelfoto

Kamera på fem megapixels

Et fem megapixels kamera er i Heros tilfælde ikke vildt – men faktisk er det ikke kameraet, som der her skal fokuseres på. Det er derimod delings-mulighederne.

Fra albummet kan billederne sendes til Facebook, Flickr, email, beskeder, Picasa og Twitter. Det betyder, at Hero giver dig en hidtil uset fleksibilitet. Sekunder efter et snapshot er i kassen, kan vennerne være med.

Den aktuelle position kan automatisk tilføjes billederne, hvis mobilen har GPS-aktiveret.

Albummet fungerer okay, men langtfra med den smidighed, som kamerarullen på iPhone kan byde på. F.eks. tager det tid at indlæse fotolisten, specielt hvis du har mange fotos på hukommelseskortet. Til gengæld byder Heros fotoalbum på andre features, som iPhone ikke har.

Fotokvaliteten er rimelig, når lysforholdene er gode, og er virkelig dårlig, når mørket falder på. Som med så mange andre telefoner, skal motivet helst stå stille for at blive skarpt.

Billeder taget med HTC Hero

HTC Hero nyt artikelfoto

Internet med multitouch

Multi touch blev introduceret med den første iPhone. Det dækker over, at man med to fingre kan zoome ind og ud på websites.

I HTC Hero virker multitouch lige så godt som på iPhone. Som en ekstra bonus tilpasses teksten på websiten til skærmens bredde, så scroll fra side til side  dermed ikke nødvendig.

Hastigheden på fulde udgaver af websites fungerer også rigtigt godt.

Den medfølgende bookmark-widget kan i øvrigt vise bookmarks som screenshots af websiten. Så når f.eks. Mobilsiden.dk er besøgt, opdateres bookmarket med den aktuelle forside.

Som vi tidligere har nævnt, satte iPhone nye standarder for, hvordan websites på mobiltelefoner skal håndteres. HTC Hero er stort set på iPhone-niveau, hvad angår internetdelen.

Musik men ingen radio

Hero har en glimrende musikafspiller, hvor man uden problemer kan høre musik og sammensætte spillelister. Lydkvaliteten er godkendt!

I toppen af mobilen kan egne hovedtelefoner tilsluttes via standard 3,5 mm stik. Fed feature at man ikke skal nøjes med dem, som findes i salgspakken mere.

Vi savner dog en FM-radio, men har indtil videre kunne klare os med forskellige online musiktjenester, som f.eks. Imeem Mobile, der streamer din favoritmusik over mobilnettet.

Sulten på strøm

Med de moderne touchprodukter skal du helst ikke være for langt væk fra strømmen, hvilket også er tilfældet for denne mobil.

Med aktivt brug har du til en arbejdsdag. Bruger du rigtig meget internet, gps og datatjenester er 12 timers drift det maksimale.

Heldigvis kan Hero oplades via standard USB-stik. Dermed har du adgang til strøm blot en computer er indenfor rækkevidde.

I forhold til HTC Magic har Hero en lysføler, som tilpasser skærmbelysningen efter omgivelserne. Dette sparer en del på strømmen, men langtfra nok til at give virkelig lang drifttid.

Det med “øv”

Vi har både testet den første udgave af Hero baseret på softwarenummeret 1.76.405.6 samt den opdaterede 2.73.405.5 med dansk sprog.

I den første version hænger mobilen hænger ofte voldsomt i smidigheden og betjeningen. Når f.eks. forsideskærmene “slides” fra side til side, opleves “tænkepauser” det samme sker i programmer. I internet-delen ses også træghed ved opstarten.

I testperioden har vi også oplevet, at vi skulle genstarte produktet en gang om dagen for at få den optimale oplevelse, og et totalt styrt af brugerinterfacet er også set.

I den opdaterede 2.73-version har HTC virkelig fået sat skub i Hero. Væk er trægheden og tænkepauserne. Heller ikke de jævnlige genstarter er nødvendige længere. Derimod er den danske oversættelse en katastrofe – nogle steder står ting mærkeligt og andre steder, vises fejlmeldinger som ikke er fejl men blot en forkert oversættelse.

Køber du HTC Hero bør du klar sørge for, at den er version 2.73 eller nyere der ligger i den.

Generelt synes vi, der mangler integration mellem en række af programmerne. F.eks. er HTC Footprints en standalone-applikation – som ikke snakker sammen med fotoalbummet. Så hvis du vil bruge Footprints til at beskrive med kort og billeder, hvor du har været, er du nødt til at tage billedet med dette program. Det havde været oplagt, at albummet selv kunne foreslå Footprints, som den eksempelvis foreslår Facebook eller Flickr.

HTC Hero nyt artikelfoto

Samlet vurdering

HTC Hero ER et skridt frem – brugerinterfacet HTC Sense er totalt lækkert, og VGA-skærmen giver en god oplevelse.

Vores vurdering ender på fem stjerner ud af seks mulige.

Grundlæggende er HTC Hero et godt produkt, men de første store bugs i softwaren, samt en dårlig dansk oversættelse trækker ned

Husk også at få et godt dataabonnement. For når først du har Hero i hænderne, tikker datatrafikken ret hurtigt.

Læs også
Video: Oplev Hero tæt på

Sagen er ikke slut

Redaktionen har fulgt sagen og her er den seneste opdatering. mobilsiden har bragt sagen videre. 29/9/2009 samlede vi op på historien og publicerede en artikel omkring Sony Ericsson C903 (produkttest)Klik her for at læse artiklen.. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..