iPhone 5 – bedst, men innovationen mangler (mobiltest)

TEST: Apples bedste smartphone til dato. Men også den mest forudsigelige og kedelige. iPhone 5 bringer ingen nyheder, men brugervenlighed. Læs her om iPhone 4S skal skiftes ud.

iPhone 5 – bedst, men innovationen mangler (mobiltest)

Det er store ord Apple benytter, når iPhone 5 skal markedsføres; ”The biggest thing to happen to iPhone since iPhone”, lyder det i presseteksten. Når man, som jeg, synes iPhone 5 er den bedste iPhone til dato, er det svært at argumentere imod Apples påstand.

Om iPhone 5 er markedets bedste smartphone er op til køberne at vurdere, men i denne anmeldelse, kommer jeg rundt om et par problemstillinger og fordele, som bør overvejes, inden sparegrisen smadres.

Det første bemærkelsesværdige er størrelsen. I forhold til iPhone 4S er 5’eren 7,6 millimeter tynd, ifølge Apple, hvilket er 18 procent tyndere end forgængeren. Vægten er holdt nede på kun 112 gram.

En iPhone 4S vejer 140 gram, mens Samsung Galaxy S III og HTC One X ligger på henholdsvis 133 og 130 gram. Når iPhone 5 holdes i hånden mærkes den lavere vægt tydeligt. Den er dog ikke blevet så let, at det er gået ud over følelsen af kvalitet.

Apple, iPhone 5
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Aluminium og glas

Som på den første iPhone fra 2007, der ikke kom på markedet i Danmark, har Apple igen brugt aluminium på bagsiden, hvilket har givet meget dårlig omtale.

På de to tidligere iPhones var problemet, at bagsiden i glas gik let i stykker. Nu handler det om, at aluminiumsbagsiden får ridser, og der kommer lyse metalaftegninger, der hvor produktet bliver ridset. I et statement til 9to5Mac har Apple sagt, at det er materialets natur.

Bagsidens top og bund er udført i keramisk glas på den hvide model, mens der benyttes såkaldt ”pigmented glass” til den sorte. I produktionen fotograferes aluminiums-huset af to 29-megapixels kameraer, hvor efter maskinen vælger bund og topstykke, ud fra 725 unikke glasindlæg, for at få den mest præcis pasform.

Apple, iPhone 5
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Får let ridser

Mit testeksemplar har fået de første brugsridser og et lille hak. Det virkelig ærgerligt, men jeg er ikke typen, der pakker lækkert design ind i etuier.

Så må den få de knubs, som dagligt brug giver. Så jo! iPhone 5 er mere følsom overfor ridser, end vi tidligere har set på iPhones.

Skærmen er stadig beskyttet af en hærdet glasoverflade, hvilket nærmest er umuligt at ridse ved normalt brug. Denne type glas benyttes på alle moderne smartphones.

Så meget fejler iPhone 5 

Apple, iPhone 5
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Ligegyldigt med større skærm

Det store salgsargument for iPhone 5 er den større skærm på fire tommer, en fremgang på en halv tomme. Forøgelsen er i længden, ikke i bredden. Og da bredden på produktet ikke har ændret sig, er det fortsat muligt, at gøre de samme ting som hidtil, med én hånd.

Gevinsten ligger i mere plads til websites, visning af billeder og video samt brug af applikationer.

Jeg synes helt ærligt, at den større skærm er tæt på ligegyldigt, da den ikke er markant større. Den højere opløsning (1136×640 pixels) er selvfølelig fint, men forskellen er ikke enorm.

Det mest tåbelige omkring skærmen, er, at kameraet i iPhone 5, på otte megapixels, stadig tager fotos i 4:3 format. Det betyder sorte kanter på hver side af et foto, dermed dårlig skærmudnyttelse, både på iPhonen og når billederne vises på et fladskærms TV.

Så længe udviklerne ikke har optimeret deres applikationer til den større skærm, og så længe kameraet fortsat ikke kan tage 16:9 billeder, har jeg svært ved at se et kæmpe argument for at købe iPhone 5, hvis skærmen er vigtig faktor i valget.

Apple, Internet, iPhone 5
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Stadig bedst på nettet

Gennem iPhone-tiden har jeg ofte rost produktet, for at gøre det bedst på nettet, og iPhone 5 er ingen undtagelse.

Indlæsning af websites er mærkbart hurtigere på iPhone 5 kontra iPhone 4. Når iPhone 5 sammenlignes med Samsung Galaxy S III er den en lille smule hurtigere, ikke meget, men hurtigere. Med mindre du har produkterne ved siden af hinanden, vil der dog næppe opleves en forskel i dagligdagen.

Et par uvidenskabelige hastighedstests viser, at iPhone 5 vinder en helt almindelig speedtest. Således har jeg oplevet f.eks. 7 mbit/s download på Galaxy S III og op mod 20 mbit/s på iPhone 5, hvor jeg har været placeret samme sted.

Er telefonerne placeret ved siden af routeren, ligger gennemsnittet for begge telefoner omkring 20 mbit/s up- og download. Men så snart afstanden til routeren forøges, falder både stabilitet og hastighed på Galaxy S III drastisk. Signalindikeringen på Samsungs topprodukt vidner da også om, at antennen lader til at være dårligere end Apples.

HTC One X+ måler hurtigere end S III, men stadig langsommere end iPhone 5. Så i både hastighed, smidighed og brugeroplevelse på nettet, er Apples produkt en vinder.

4G mangler stadig

iPhone 5 kommer med 4G LTE, der understøtter Telia og 3s netværk, mens TDC er sat uden for døren, da deres net ikke understøtter de frekvenser, at iPhone 5 anvender.

 – Apple-fejl: Ingen 4G i iPhone 5 før november

Desværre har det ikke været muligt at teste denne del, da Apple endnu ikke har frigivet en software, der åbner for 4G-delen i vores markedsområde. Dette er en skam, da netværkene ellers er klar til håndteringen.

Der er nok ingen tvivl om, at 4G bliver meget cool, når først der kommer hul igennem.

Video: LTE test af iPhone 5 i USA

Problemfyldt korttjeneste

Google leverer ikke længere kortapplikationen til Apple. Den nye Apple Maps-applikation er skabt i samarbejde med navigationsgiganten TomTom, og dette har ikke været uden problemer.

– ”Som du nok har bemærket, har vi fået en del feedback fra kunderne, på korttjenesten,” sagde Apple, da jeg mødtes med dem for et par uger siden.

Et af problemerne har været store unøjagtigheder i kortindholdet, forsvundne byer, eller steder som pludselig befinder sig på andre locations, end i virkeligheden.

Personligt har jeg ikke oplevet disse, eller tilsvarende fejl i dagligdagen. Jeg er altid kommet frem til destinationen, når jeg har anvendt navigationen.

Men når det så er sagt, er Google Maps på en Android-smartphone flottere og mere detaljeret. F.eks. er Apples satellitvisning i sort/hvid mens den er i farver hos Google.

 – Apple Maps er mere dataeffektivt end Google Maps

Jeg synes, det er en fed detalje, at skærmen automatisk slukker det øjeblik destinationen er nået, men talesyntesen irriterer mig. Det ville være rart, om det var muligt at deaktivere oplæsning af vejnavne.

Alt i alt synes jeg godt om Apple Maps, der jo er en gratis tjeneste og mulighed, som man får med i salgspakken.

Apple, iPhone 5
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Fremragende lydkvalitet ved samtaler

Apple har gjort meget ud af lydkvaliteten ved samtaler. iPhone 5 har tre mikrofoner (front, bagside og bund). Her er formålet at produktet kan ”lytte” på støj fra omgivelserne, og løbende reducere denne.

Støjreduktion er altid problematisk, da man ofte kommer til at fjerne en del af den rigtige lyd, hvorefter den tilbageværende lyd, kan lyde mærkelig, f.eks. ”skinger”.

Men i iPhone 5 er samtalelyden HELT enestående. I meget støjfyldte omgivelser reduceres støjen på en fornuftig måde, uden det går nævneværdigt ud over den oprindelige lyd. Direkte sammenholdt med Samsung Galaxy S III, er lyden ufatteligt meget bedre i iPhone 5.

Det er klart den smartphone jeg vil vælge, når det kommer til samtalekvalitet. Højtaleren til speakerphone såvel som til almindelige opkald, er også over gennemsnittet. Dertil kommer, at også HD Voice er understøttet, hvilket aktuelt, kun er relevant på TDC’s netværk.

Jeg er i øvrigt også vild med det nye headset Apple EarPods, der ligger i salgspakken. Jeg har altid syntes, at lyden fra en iPhone, når det kommer til musik, og headset, var blandt den ringeste på markedet, men ikke på den nye i-telefon.

EarPods sidder godt i ørene, er behagelige, og lyder overraskende godt.

Men jeg synes dog ikke om Apples beslutning om, at placere stikket til headset i bunden af en telefon, fremfor i toppen, som det altid har været.

Gode billeder og video

Kameradelen har i iPhone 5 fået et løft. Opløsningen på kameraet er stadigvæk 8 megapixels, men der er gjort meget for, at gøre billeder i dårligt lys bedre end tidligere. 

De billeder jeg har taget med telefonen er gode, og bestemt på niveau med konkurrerende produkter på markedet. Men det vigtigste er nok, at billeder kan tages 40 procent hurtigere, end tidligere, således et foto kommer i kassen, inden motivet er væk.

Du kan ikke ændre andre indstillinger på kameraet, HDR (tænd/sluk) og Panorama, samt fokusfeltet kan justeres ved at sætte fingeren der på skærmen, hvor fokus skal ligge.

iPhone har et ”point and shoot”-kamera og ikke noget, der vil tiltale ret mange fotoentusiaster.

Videokameraet optager i 1080p HD kvalitet, og du kan tage still-billeder mens videooptageren kører. Videokvalitet er også virkelig god. Dette indslag er hele vejen igennem optaget med en iPhone 5. Berøm selv kvaliteten.

Billeder taget med iPhone 5

Det virker bare?

Selvom jeg ofte får skyld for at være ”iPhone lover” og ”Android-hater”, så er virkeligheden anderledes. Kun cirka 1-2 måneder på årsplan bruger jeg iPhone aktivt. Resten af tiden går jeg med primært Android-telefoner.

Men det jeg altid bemærker, når jeg tager iPhone i brug er ”ting der virker” og som ”ikke virker på Android”. Det mest åbenlyse er notifikationer fra Facebook og Twitter. Det kører bare stabilt på iPhone, og ualmindeligt ustabilt på Android-telefoner.

Exchange-mail, og oplevelsen af dette, er bedre på iPhone end på Android generelt. Ofte oplever jeg på Android, at mails der burde være lagt i mapper eller være slettet, stadig er i indbakken. Eneste undtagelse på Android er HTC One-serien, og HTCs egen Exchange-mail applikation, der er ”second to none” på Android.

Forbindelser til Bluetooth enheder er også et sted, hvor oplevelsen er bedre. F.eks. er mine headsets LANGT hurtigere om at tilslutte på iPhone end tilfældet er på Android-enheder.

Og når det kommer til afspilning af videoer, f.eks. via DR NU, er iPhone 5 totalt overlegen. Her kører videoen bare, næsten inden der er trykket på play. Hvis man er heldig, så virker det efter LANG ventetid, på en Android-enhed.

Skal jeg købe iPhone 5?

Det spørgsmål jeg oftest får er, om man skal opgradere til iPhone 5, hvis man i forvejen har en iPhone.

Hvis du har en iPhone 4S, og ikke finder behov for en lidt større skærm  og hurtigere processor, så er der efter min mening ingen grund til at købe en ny telefon. Du får intet nyt, softwaremæssigt, i iPhone 5, som du ikke finder i iPhone 4S.

Hvis 4G er dit primære argument for, at købe iPhone 5 vil jeg anbefale dig, at vente til du har set det i funktion på et dansk netværk.

Har du derimod tidligere versioner, eller slet ingen iPhone, giver det bedre mening, at købe iPhone 5.

Apple, iPhone 5, Lightning, Oplader
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Problemer med gammelt tilbehør

Med iPhone 5 følger udfordringer for køberne. Der er nyt lade- og kommunikationsstik, det såkaldte ”Lightning”-stik, der i øvrigt kan sætte i begge veje, og således ikke vende forkert.

Jeg har fået oplyst af Apple, at det nye stik, fylder omkring 30 procent mindre inde i telefonen, end det gamle stik der også bruges i iPods, iPad m.v. efter 10 år, nu udfases. Til sammenligning har Samsung i den samme tidsperiode, brugt omkring 18 forskellige ladestik.

Alt det gamle tilbehør til iPhone kan således ikke anvendes, uden en adapter, der kan købes både med og uden ledning.

 – Apples Lightning adaptere er nu klar til salg

Naturligvis er det irriterede med denne stikændring, men andre producenter ændrer jo også i deres designs, så gammelt tilbehør ikke kan benyttes eller designer det til specifikke modeller. Apple gør det så bare mere sjældent end andre.

Der findes i øvrigt en adapter til micro-USB, hvis man foretrækker dette. Enden af stikket til opladeren er standard USB, og det er muligt, at anvende andre end Apples opladere til iPhonen.

Husk nyt SIM-kort

De gamle SIM-kort passer ikke i iPhone 5 der benytter Nano-SIM, fremfor Micro-SIM, som mange af de nyeste smartphones anvender.

Nano-SIM er en industristandard, og således noget andre mobilproducenter kan vælge at benytte, hvilket forventes at ske fremadrettet. Nano-SIM måler 12,3 x 8,8 mm. og er kun 0,7 mm. tyk. Størrelsen er reduceret med 30 procent, i forhold til Micro-SIM. Gevinsten er mere plads inde i telefonen til andre komponenter.

 – Dit gamle SIM-kort passer ikke i iPhone 5

Teleselskabet kan ændre dit SIM-kort mens du venter, og der kan købes adaptere, så det nye lille SIM-kort passer i andre telefoner.

Passbook: Fremtidens betalingsmiddel?

En anden nyskabelse i iOS 6 er Passbook, der dog virker hel tom og død, når applikationen åbnes.

Men det er kun et spørgsmål om tid, inden forskellige virksomheder begynder at skabe indhold her. Passbook kan indeholde rabatkuponer, fly- eller koncertbilletter, medlemskort og meget andet.

Man kan forestille sig, at kundekortet fra Matas, Baresso, IKEA eller Blockbuster ligger her, i stedet for fysisk i lommen. Men også den lille isbutik, som nedenstående web-TV indslag viser, kan have Passbook kørende.

iPhone 5 har ikke NFC til mobilbetaling indbygget, men det er ikke vanskeligt at forestille sig, en ikke så fjern fremtid, hvor Apple har kombineret ens Visa-oplysninger i iTunes med et virtuelt betalingskort i Passbook.

 – John G.: NFC overhales indenom – Apple kan tage over

Ingen tvivl om, at Passbook har potentialet til at blive rigtigt stort.

Web-TV: Se Passbook i funktion

Deling via Fotostream er genialt

Fotostream er en af de virkelige geniale ting i iPhone. Her kommer fotos fra kameraet i skyen (iCloud), hvorefter disse automatisk bliver tilgængelige på andre enheder.

På Apple TV eller en iPad vil billeder fra mobilen, således med det samme kunne ses. Men det virkelige geniale er, at der kan oprettes mapper i Fotostream, der deles med bestemt personer.

En person du har en åben Fotostream med, kan således se et foto, så snart det er føjet til den delte mappe. Du behøver ikke sende et foto som MMS eller mail, hvis sådan en stream er oprettet.

Modtageren af et foto får en notifikation, når der er nyt i fotomappen. Det er desuden muligt at kommentere på et billede.

Det kræver intet teknisk setup eller ‘ninjatricks’ at få dette til at virke. Så alle iPhone-brugere kan benytte funktionen uden den store forhåndsviden.

Desværre virker delingsmuligheden kun mellem Apple-enheder.

Apple, iPhone 5
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk).

Højt strømforbrug

Jeg har haft store problemer med at holde strøm på iPhone 5 en hel arbejdsdag. Men den kører også med push-mail, notifikationer fra forskellige programmer, spil osv.

Mine omgivelser vil argumentere for, at jeg sidder mere med iPhonen i hånden, end jeg gør med andre enheder, hvilket jeg dog ikke selv synes er tilfældet.

Min konklusion bliver, at iPhone 5 er mere batterisulten end konkurrerende enheder, men batteriet er så også mindre, 1.430 mAh, mod eksempelvis 2.100 mAh i Samsung Galaxy S III. Det betyder altså cirka 33 procent større batteri i Samsung telefonen, der dog også har en større skærm at skulle mætte med strøm.

Heldigvis sker opladning hurtigt, men kræver også, at man husker at smide kablet i tasken, inden afgang fra hjemmet.

Konklusion: Den bedste iPhone!

Jeg er ikke i tvivl om, at iPhone 5 ER Apples bedste iPhone til dato. Men ikke den mest innovative.

Der er sket for lidt fra 4S til 5, og alene det, at softwaren på de to produkter er identiske, minimerer behovet for opgradering – specielt når 4G endnu ikke understøttes i Danmark. Så hvis man kan undvære en ekstra række ikoner på skærmen, er der ingen grund til at købe nyt.

I forhold til den udvikling der sker på Windows Phone 8, med en ny tilgang til en mobilplatform, samt mulighederne for tilpasning og widgets på Android, efterlades iPhone-brugerne med rækker af døde ikoner.

iPhone og iOS-systemet lever af udviklernes lyst og evner til at holde platformen i live med nye spændende applikationer. I sig selv, er iOS ikke ret meget andet end opkald og SMS’er. App-delen, og kvaliteten af disse, er et af de største enkeltstående argumenter for at købe en iPhone.

Omvendt må man give Apple, at stabiliteten og brugervenligheden er væsentligt højere, end på Android, naturligvis med den ofring, at der ikke er så meget at pille i, hvilket er godt for mange, men irriterede for teknikfreaks.

Apple har endnu engang formået at få fans ud fra hulerne, og i kø foran teleforretningen. Og uanset om man kan lide at høre det eller ej, så er iPhone 5 en ualmindelig god smartphone, der har mange fans (ofte af Android-tilhængere kaldet ’lemminger’).

Og mens Apples aktionærer griner hele vejen til banken, griner Apple-fans af Android-ejerne; thi de har en mobil der nok ikke er innovativ, men virker når de skal bruge den. Nok iOS / Android-krig for nu.

iPhone 5 præsenterer mig ikke for nok nyt, i forhold til iPhone 4S, der var den første iPhone jeg gav topkarakter. Jeg savner nytænkning i stedet for mere af det samme.

Apple går en ny tid i møde, hvor de på flere punkter, begynder at minde om de andre producenter. Jeg synes ikke at mærke Steve Jobs ret meget i produktet, og magien løber stille og roligt ud i sandet.

 – Kommentar: Apple har mistet magien

Alt taget i betragtning så er iPhone 5 “The biggest thing to happen to iPhone since iPhone”. Men det ændrer ikke på, at forskellen fra 4S til 5 ikke er så stor, at det kan berette til en topkarakter. Derfor ender vi på fem ud af seks stjerner.

Web-TV: se testen af iPhone 5

Læs også:
iOS 6 beta 1: De første indtryk
iOS 6 beta 2: Mere om det nye system
iOS 6 beta 3: Flere nyheder

Apple, iPhone 5, Musik
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

PLUS

+ Design og skærmkvalitet
+ God lyd i samtaler og ved musik
+ Stabilitet og de bedste applikationer

MINUS

– Mangler innovation og nytænkning
– Headset-stik sidder i bunden
– Højt strømforbrug

Opfølgning på sagen

Siden redaktionen publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. Allerede d. 18/9/2012 bragte vi nyt i sagen med sagen; iOS 6 klar til download i morgen – se hvad du fårKlik her og læs historien.. Seneste nyheder om Musik findes her..