LG G3 anmeldelse: Når skærmen tager over [TEST]
LG vil mere end at være den evindelige 3’er.
Sidste efterår vidnede man da også en ambitiøs lancering da LG præsenterede G2 flagskibet. Rekordstort batteri sikrede maratonlang driftstid, mens topspecifikationer og smart væg-til-væg display gav en ‘ud af skærmen oplevelse’ – dagen og natten lang.
Selvom G2 imponerede og fortjent høstede fineste anmærkninger her på mobilsiden.dk, så udeblev den helt store kommercielle succes. Årsagen skal findes i den lidt klodsede software og et brand, som ikke mønstrer samme styrke som Apple
eller Samsung. Men begge dele er nu forbedret siden sidst.
Læs også: LG G2 – den hidtil mest gennemførte Android-smartphone [TEST]
Tredje generation af G-serien er altså fremme og skal løfte forgængerens arv. Til formålet er ultrahøj opløsning og lasere taget i brug, mens en satsning på enklere og mere stilrent software skal højne oplevelsen. Lad os se om det giver potte.
Verdens bedste efterligning
Ved første øjekast oser LG G3 af klasse. Skærmen er vokset endnu et nøk til 5,5 tommer, men er omkranset af en tynd, tynd ramme af similimetal. Det er ikke letvægtsmetal, der omfavner telefonen, men det er intet mindre end den bedste efterligning nogensinde. Mikroteksturen ligner børstet alu til forveksling og kan altså bøjes og tages af, når man skal have fat i batteriet, micro-SD eller SIM kortet.
Fit og finish er tydeligvis en klasse over forgængeren.
Så snart G3 rammer håndfladen brister illusionen. Det lovende metal-look bliver ikke fulgt op af et køligt touch, men rettere af mondæn plastikvarme. Fordelen er så, at G3 er meget lettere end de store mål på 146 x 75 x 8,9 mm antyder. Vi er nede på 149 gram hvilket er mindre end flere Android-rivaler til trods for en skærm i phablet størrelse.
Se også: LG G3 – Det store billedgalleri
Med de store mål følger også nogle udfordringer, når telefonen betjenes med en hånd. Heldigvis får den afrundede bagside og den smalle kant telefonen til at virke mindre end den reelt er. Som på G2 er power og volumenknappet rykket til bagsiden og placeret i pegefingerhøjde. Det kræver et par dages tilvænning, men derefter bliver det nærmest uundværligt.
Specifikationer LG G3
Mål: 146 x 74,6 x 8,9 mm, 149 gram
Skærm: 5,5” QHD display med Gorilla Glass 3, 538 PPI, 76% skærmareal
Ydelse: Snapdragon 801, 2,5 GHz quad-core, 2/3GB RAM
Kamera: 13 megapixels f/2.4 med optisk billedstabilisering, dual flash og 4K video, 2MP front kamera
Lager: 16GB/32GB + micro-SD op til 128GB
Batteri: 3000 mAh, udskifteligt
Software: Android 4.4.2 KitKat
Netværk: 2G,3G, Cat 4 LTE
Øvrigt: Infrarød blaster, laserfokus og Knock Code
Skærmen i fokus
LG kan ikke beskyldes for at være nærige med innovationen. Efter at have pioneret både 3D-displayet og den bøjelige skærm til mobilen er LG nu først i Danmark med ultraskarp QHD-mobil. Med 538 pixels per tomme markerer LG sig som verdens skarpeste. Og ganske rigtigt, uanset hvor tæt næsetippen nærmer sig, kan de enkelte pixels bare ikke kendes fra hinanden.
Det ambitiøse display har derfor også en central placering på G3’s front og indtager hele 76% af arealet – det er væg-til-væg biograflærred det her. Men det ambitiøse display er ikke helt uden omkostninger.
Se også: LG G3 – Tredje G er lykkens G [FØRSTE KIG]
Film og billeder fremstår som kontrast og farverige, men farverne drejer lidt mod det blålige. Betragter man skærmen fra siderne holdes der nu fornuftigt på kontrast og farver. Første issue opstår udendørs, hvor skærmen ikke leverer samme tydelighed som rivalerne fra Apple, Samsung og HTC.
En anden subtil anmærkning skal gives for skærmens dynamiske tilpasning til indhold. For at overbevise om sin skarphed bliver kontrasten omkring bogstaver og grafik skærpet. Det får skærmen til at fremstå ekstra skarp, men generer i længden hvis man eksempelvis læser i længere tid.
Den store skærm er til gengæld smartere end de fleste. Eksempelvis kan et dobbeltprik ikke bare vække skærmen, man kan også indstille sin egen ’knock-code’ for at åbne telefonen op. Smart, sikkert og tjept. Storskærmen kan også udnyttes optimalt, fra multitask-menuen kan to apps åbnes samtidigt i hver deres halvdel af skærmen. At have både kalender og mail åbent samtidigt er nu smart.
LG lover også ekstra power på lydsiden. Den bagud vendte højtaler kan nemlig pumpe op til 1½ watts effekt ud. Og det buldrer og brager ganske rigtigt. Men lydbilledet er en uheldig cocktail af skingre og mudrede toner – og man flygter til nærmeste headset. Heldigvis er det et godt et af slagsen der medfølger, med glimrende pasform, velafstemt lyd og flade kabler der ikke kludrer så let.
Se også: LG G3 – unboxing [WEB-TV]
G3 er veloplagt som medie-enhed, og ikke kun på grund af storskærmen. Den indbyggede fjernbetjening er nem at sætte op og genkender alt, hvad der peges på. Det er den eneste telefon til dato, der har formået at pludre med mit pensionerede Onkyo-anlæg. Ud over oldsagen, understøttes også både Miracast og DLNA funktioner.
Magtspil mellem skærm og maskinrum
Under motorhjelmen finder man samme mekanik som i nærmeste konkurrent Galaxy S5 – i den billige udgave. Her er nyeste Snapdragon 801, en quad-core på 2,5 Ghz med 2GB RAM i sidevognen og 16GB lager i bagsmækken. Det fås ikke meget bedre, det skulle da lige være 32GB varianten, for den har 3GB RAM at boltre sig med.
Multitasking tøver sjældent: spil, browsing, eller HD-video får ikke G3 til at miste et beat – i starten. Presser man G3 kniber det med at levere nok strøm til både den store skærm, den kraftige processor og grafikchippen, der skal føde de mange pixels med informationer.
Det varmer alt sammen og i sommerheden giver G3 altså op, først ved at skrue ned for skærm, processoren og i visse tilfælde nægter den endda at lade op. Helt galt går det når 3D-spil aktiveres udendørs i fuldt solskin, G3 overopheder og lukker ned.
G3 yder derfor ofte en smule lavere end forgængeren LG G2, til trods for den på papiret hurtigere indmad. En uheldig udvikling, man bør jo kunne forvente, at en ny telefon er hurtigere.
En lignende problematik opstår på batterifronten. Det er et 3000 mAh batteri der leverer saften til mekanikken – samme størrelse som hos forgængeren. Batteriet har bare den byrde, at skulle levere strøm til en større og mere ambitiøs skærm. Og driftstiden bliver derfor en tand kortere.
Dermed er G3 ikke nogen maratonløber som G2, men gør sig bedst på mellemdistancerne. Man kan stadig få en hel dags levetid, og mere til, ud af batteriet, men der skal værnes noget mere om saften – og blænder man skærmen helt op og fyrer op for et tungt 3D-spil, er der kun 4 timers drift at vente i LG G3.
Positivt er det til gengæld at plast-konstruktionen gør, at LG G3 kan lades trådløst med Qi-lader. Samtidig giver det LG muligheden, for at fintune antennerne til at udnytte 2G, 3G og 4G optimalt. Selv i områder med svag dækning oplever man altså hverken udfald eller det frygtede EDGE-ikon i højre hjørne.
Enkelt er det nye sort
Det kunne nemt udvikle sig til et had-kærligheds forhold med LG’s forrige flagskibe. Indmaden imponerede nemlig, men på softwarefronten har LG ofte tyet til kluntede løsninger, hvor interfacen stod i vejen mellem bruger og mobil. Ikke på grund af manglende evner, men rettere på grund af overlæsning af funktioner.
Det er slut nu. Selvom det er samme Android 4.4 Kitkat i LG G2 og G3 er der en verden til forskel. Enkelhed var mantraet under udarbejdelsen af brugerfladen og resultatet overbeviser. Alt fra ikoner til menuer er overhalede – opdelt i afdæmpede farvekoder og re-designet efter simple geometriske regler. Ikoner er nu enten runde eller firkantede og læner sig nu op ad Googles egne og moderne Android-apps.
Det er LG’s utvivlsomt flotteste og reneste software til dato. At interfacet nu er minimalistisk betyder derimod ikke, at den er begrænset. For LG forsøger samtidigt at snige en sansende dimension i softwaren.
Mest vellykket er tastaturet, som kan tilpasses i både størrelse og input og samtidig bliver klogere og klogere, efterhånden som man taster forkert. Taster man S’er i stedet for A’er vil den gradvis forstå og foreslå, hvad der egentlig menes. Der er også mulighed for glidende swype-input eller decideret håndskriftgenkendelse.
Smart Notice er LG’s personlige assistent. Drevet af blandt andet aftaler i kalenderen og vejrinfo udgiver påmindelser om at huske at ringe tilbage eller at medbringe paraplyen, hvis et opkald misses under mødet eller tordenskyer truer. Den forudsigende tjeneste virker desværre ikke hver gang, og pålidelighed savnes hos den digitale sekretær.
Mere nyttigt er det til gengæld når G3 popper et vindue frem, når beskeder eller opkald tikker ind. Derfra kan man nemt besvare eller ignorere uden at fjerne fokus fra ens Facebook eller anden overspringshandling-app.
LG melder sig selvfølgelig også på banen med egen helse-app døbt LG Heath. Udover at fungere som kalorie og skridttæller kan træningspas også gemmes – i stor stil ligesom i Samsungs ’S Health’-pendant. Som i Samsungs app mangler der dog en social dimension som i dedikerede apps som Endomondo eller Runkeeper.
Et kamera der skyder med skarpt – og lasere
Kamera-app’en går samme enkle kur igennem og skærer drastisk ind til det væsentlige når øjeblikket skal foreviges. Nogle vil mene, at kuren er for skrap, for avancerede funktioner som justering af eksponering, kontrast og andre avancerede funktioner er nu skåret væk.
En skam, for kameraet er spækfyldt med avanceret elektronik der vil tiltale kreative fotografer. LG tager som de første infrarøde lasere i brug til at måle afstanden til motivet. Det sikrer fokus på bare i 276 millisekunder, et splitsekund. Systemet gør sig især godt bemærket når lysene dæmpes, hvor Samsung S5 og HTC One M8 tøver.
En anden herlighed er den optiske billedstabilisering, som korrigerer for fotografens koffeinrysten eller kan holde kameraet i ro ved aftenoptagelser. Den feature må rivalerne efterhånden gerne smelte ind i deres topmobiler.
Gransker man billederne igennem glædes man. Kameraet byder på 2 megapixel foran og 13 megapixel bagpå. Ikke nær så meget som rivalerne fra Sony og Samsung – i praksis gør LG det dog lige så godt.
Både indendørs og udendørs billeder er fri for støj og andre unoder, mens farver og kontrast rammer plet. Godt det samme, eftersom kameraet er fastlåst i fuld-automatisk modus. Man kan dog krydre sine billeder med HDR som redder kontrastfyldte scener og spiller ekstremt godt sammen med den optiske billedstabilisering.
Stabilisering er også en gave til videooptagelser, hvor rystende hænder får ro. Sammenspillet med Ultra HD optagelser er uovertruffent, og filmene får en ekstra dimension af den ultra-høje opløsning. Filmene lagres ved 32 mbit/sekund, en overraskende lav datarate der ikke æder al lagerpladsen op.
Til trods for de relativt små filer er kvaliteten høj, sammenligneligt med specialisten Galaxy S5 fra Samsung. Men S5 lider ved ikke at have nogen optisk stabilisering om bord. På lydsiden er dynamikken ikke nær så imponerende som HTC’s One M8, men rimelig og understøtter de fine videoer.
Vil man undgå uvedkommende snagen i mobilens billeder og film, tilbyder Galleri-applikationen, ud over den sædvanlige oversigt over film og billeder, muligheden for at kryptere mappernes indhold.
Skærmen står i vejen for succesen
LG G3 kan kort opsummeres som ensidig satsning på et ultraskarp display. Det er den skarpeste skærm, jeg har vidnet til dato, og det kan lige akkurat anes. Men man skal have luppen frem for tydeligt at skelne mellem denne skærm og en almindelig Full HD ditto.
Det er en flot skærm, men den nye teknologi er ikke uden bivirkninger. Driftstiden og ydelsen får nemlig et nøk nedad i forhold til forgængeren, beklageligt, fordi G2’eren brillerede især på den front. En relativ ulempe er også størrelsen. Til trods for LG’s miniature ramme omkring displayet, kræver det sin hånd at enhåndsbetjene en G3’er.
Se også: LG G3 Mini – specifikationer afsløret
Men G3 forfører trods alt med sit smukke similimetal, enkel og anvendelig software og den store superskarpe skærm. Man fristes dog kættersk til at ønske sig en lidt billigere variant, med en lidt mindre opløsning, for så ville pletskudet være i hus.
LG G3 får derfor 5 af 6 mulige stjerner. Det betyder mobilsidens karakterer.
LG G3 kommer i farverne hvid, guld, metalgrå med enten 16GB/2GB RAM eller 32GB/3GB RAM. Find den bedste pris på LG G3 på mobilpriser.dk