LG G5 – Fuld af gode idéer [TEST]
Det er snart ti år siden Apples iPhone dannede skole og den moderne smartphone blev til – og hvor formen på en moderne smartphone blev grundlagt.
En mobil anno 2016 afviger ikke meget fra den oprindelige formel: fronten domineres af en skærm, bagpå sidder kameraet og en app-butik giver mulighederne.
LG har dog altid forsøgt at krydre den formel med noget særligt: 3D-skærme, læderfinish, buede skærme, selvhelende materialer er bare nogle af de interessante nytænkninger, den sydkoreanske producent har bragt til mobilmarkedet.
Denne vilje til at eksperimentere, får LG til at fremstå som den mest legesyge blandt de førende mobilproducenter – noget som selskabet selv understregede under G5-flagskibets lancering.
Nyeste flagskib fra selskabets G-serie er da heller ikke nogen undtagelse – her synes LG at gå all-in på mulighederne ved at sammensmelte en udsøgt finish, som er et must i 2016, med interessante løsninger som et modulært design og dobbelt kamera.
Læs også: Sammenligning: HTC 10, Samsung Galaxy S7, LG G5 og Huawei P9
Specifikationer LG G5
Mål: 149,4 x 73,9 x 8,2 mm
Skærm: 5,3” WQHD (1.440 x 2.560 pixels)
Processor: 64-bit Snapdragon 820 (4 x 2,2 GHz)
Grafikchip: Adreno 530
RAM: 4 GB LPDDR4 RAM
Lagerplads: 32 UFS GB + udvidelse med microSD-kort
Kamera: f/1.8 16 megapixel + 8 megapixel + pulsmåler + laserautofokus, frontkamera: 8 megapixel
Software: Android 6.0 Marshmallow
Sensorer: Trykfølsom sensor, infrarød sensor, fingeraftrykslæser
Batteri: 2.800 mAh
Øvrigt: Udskifteligt batteri via bunden, USB Type C, Quick Charge, FM Radio
Mere metal end plast
LG har længe haft et had/kærlighedsforhold til metal i smartphones. På den ene side synes sydkoreanerne at ynde når mobilen når elektronik glimter på metalvis, men samtidig synes forarbejdningen aldrig at få den rette luksusfinish. Slutresultaterne ser derfor ofte luksuriøse ud på afstand, men føles ofte ikke så finpolerede når de lander i hånden.
Med G5 synes producenten dog omsider at tage letvægtsmetal til sig, ved at svøbe hele telefonen i et aluminiums-unibody.
Der er bare et grundlæggende problem med metal og mobiler: det blokerer for signalet og derfor skal producenter enten fræse nogle plaststriber ud over det fine metalydre, eller som noget nyt med LG G5, bliver antennen gemt under en metallignende coating.
LG G5 er altså i metal, men den får ikke helt det samme kølige touch som kun massivt metal kan levere – vi er dog tæt på.
Se også: LG: Sådan er LG G5s bagside fremstillet
Fordelen er her, at LG’s ydre ikke plages af nogle grimme antennestriber. Helt minimalistisk er designet dog ikke, da LG supplerer G5 med en sirlig forkromet plaststribe.
Med G5 får du ikke sidste års svagt kurvede display, øverste kant buer dog en smule, hvilket faktisk er rart, når topgardinet hives nedad.
Bagsidens domineres af et aflangt sort kighul til LG’s to kameraer, som begge flankerer en anordning der rummer sensorer til laserfokus og LED-flashen.
Hele kameradelen rager en smule ud, men i modsætning til Samsung og Apple nyeste smartphones kipper anordningen ikke fra side til side når G5 betjenes mens den ligger på bordet.
En stor, behagelig størrelse
LG har længe udfordret brugere med mindre hænder, ved at satse på stadigt større skærme i deres G-serie. Udviklingen kulminerede med tredje og fjerde generation som blev krabater med 5,5” store skærme.
I denne omgang bryder LG tendensen, ved at beskære en halv centimeter af skærmens diagonal, hvilket gør hele smartphonen 2-3 millimeter smallere. Kanterne er desuden gjort blødere, så de ikke længere skærer sig ind i håndfladerne – en behagelig detalje.
Samtidig er telefonen røget på slankekur, så den også der er et par millimeter smallere, mens vægten holdes lige under de 160 gram til trods for den massive og stivere metalkonstruktion.
En kombineret fingeraftrykslæser/power-knap bagpå virker i første omgang spøjs i brug, men det bliver hurtigt naturligt.
Fordelen er så, at du kan både tænde og oplåse mobilen med et enkelt fingertryk – en sikker og bekvem detalje. Vil du bare se de seneste notifikationer, er de ikke længere væk, end et dobbeltprik på skærmen.
Læs også: LG G5: Jason Statham i front for ny reklamekampagne
Af med bunden – ind med mulighederne
LG er aldrig bange for at prøve noget nyt – og i G5 synes selskabet at være opsat på at tilbyde noget helt unikt: en modulær opbygning. Det bryder med de seneste års tendens mod mindre fleksibilitet i smartphones, hvor batteriet ikke kan udskiftes og lagerplads heller ikke kan udvides.
Her går LG i stik modsatte retning ved at tilbyde et udskifteligt batteri på 2.800 mAh og et slot til micro-SD kort på op til 2TB hvis de indbyggede 32GB ikke rækker.
Mulighederne stopper dog ikke her, en lille knap på siden gør det muligt at poppe bunden ud, for at skifte den ud med dedikerede moduler med særlige funktioner.
Pt. tilbyder LG to moduler, CAM Plus og Hi-Fi Plus. Den ene virker som et kameragreb, med et ekstra batteri på 1.200 mAh, og giver mulighed for at kickstarte kameraet. Med denne er det også nemmere at knipse hvad sker omkring dig, takket være en zoom- og udløserknap.
En anden mulighed er et Hi-Fi modul, signeret af B&O Play. Den tilbyder audiofilt output som feinschmeckere så kan slutte til deres anlæg eller headsets.
Læs også: LG G5 pris officiel – billigere end Samsung Galaxy S7
Selvom det kan virke genialt med disse add-ons, er jeg ikke helt overbevist af selve kvaliteten af de tilstødende enheder.
For det første, er det ikke lige praktisk at tage af og på, da hele batteriet tages ud, og mobilen skal genstartes. For det andet frygter jeg for at vride hele konstruktionen i stykker ved hvert skifte, da batteriet sidder meget stramt til bunden. Du skal samtidig være omhyggelig når du fører modulet ind igen, for skubber du den ikke ordentligt ind, vil den gabe ved samlingen.
Det ville være hele besværet værd, hvis de to plus moduler til gengæld fungerede upåklageligt. CAM Plus er desværre ikke ordentligt integreret med G5’erens software, da den ikke kan aflæse hvor meget strøm der er på det lille ekstra batteri. Mobilen indikerer derfor 100% strømbeholdning – til trods for at CAM Plus modulet kan være næsten helt afladt.
HiFi Plus er heller ikke nogen ubetinget succes. Det lyder bedre, men det spiller ikke meget højere end med det udemærkede standardstik, hvilket vil blive et problem med visse HiFi hørebøffer.
Idéen er altså god, men LG må komme med flere Plus-moduler med andre funktioner og højere kvalitet før det bliver et reelt must-have.
Se også: LG G5 – hands-on med det modulære flagskib [WEB-TV]
Ultraskarp, naturtro skærm
LG G5 er ligesom hos de forrige G-telefoner udstyret med en ambitiøs skærm. Opløsningen på 2560*1440 pixels hører til de skarpeste i smartphone verdenen, og stærk kontrast samt lysstyrke, gør den brugbar under alle forhold.
Min G5’ers display skuffer dog lidt i forhold til konkurrenterne, ved at lide af en del backlight-bleed, hvor kanterne lyser op der hvor de bør være sorte.
Sat op mod topkonkurrenter fra Samsung og Huawei kan LG G5 desuden virke en anelse blodfattig. Den er det ikke, men i modsætning til rivalerne foretrækker LG, ligesom Apple, at levere et naturtro billede fremfor meget mættede farver. Hvad der i sidste ende er bedst er en smagssag.
LG minder på mange måder om en lillebror til landsmændene fra Samsung, og da Samsung introducerede en ’Always-On’ feature i S7-flagskibene, skulle G5 naturligvis også have den samme funktion.
Læs også: Sammenligning: LG G5 vs. Samsung Galaxy S7
Som i S7-mobilerne er funktionen begrænset i sin anvendelighed, da den ligesom i S7 sluger en god luns af batteriets driftstid – omkring 15 procent per døgn. For at holde strømforbruget i ave er skærmen dog skruet så meget ned, at den knapt kan anes indendørs og slet ikke kan tydes udenfor.
Displayet viser altid klokken, men den tilbyder mere indhold da små ikoner indikerer, hvilke typer notifikationer der venter en, når mobilen oplåses.
Som i Samsungs Galaxy S7 endte jeg med at slå funktionen fra, for jeg foretrækker en længere driftstid.
Fuld fart frem
Forrige år valgte LG at skalere ydelsen lidt ned, ved at vælge en processor fra subtoppen. I år er ambitionerne nogle helt andre.
Kræfterne leveres af den bomstærke Snapdragon 820 processor fra Qualcomm – en chip der måler sig med det allerbedste på markedet i dag. G5 har 4GB RAM at arbejde med, hvilket giver Android 6.0 Marshmallow rigeligt med ressourcer at arbejde med.
Det omsættes til en ydelse af allerhøjeste kaliber, uden tøven, lag eller andet der kan minde om en pause når der spilles, navigeres på nettet eller arbejdes med større programmer.
De mange kræfter har en bagside: det tærer gevaldigt på batteriet. Derfor er det beklageligt at LG her har valgt at mindske batteriet i forhold til forgængeren. Det 2.800 mAh er ikke småt, men det bliver let presset under spil eller andre krævende opgaver.
Ved almindeligt brug kan du regne med at G5 vil holde strøm dagen ud og lidt til.
Superbrugere skal dog her regne med, at se sig om efter en stikkontakt hen ad aftenen.
Se også: Lagerplads og microSD kan ikke slås sammen i Galaxy S7 og LG G5
Heldigvis kommer G5 med en ualmindelig potent oplader der kan pumpe 54 procent strøm ind i batteriet på en halv time. Efter 60 minutter er G5 klar med en hel dags strøm, mens beholderen melder 91% fuldt på tanken. En fuld opladning klares på i alt 75 minutter, hvilket er hurtigere end nogen anden topmobil på markedet i dag.
LG G5 gemmer til sidst på en anden lille svaghed i forhold til sine rivaler: en svag antenne. Den hægter sig som sådan udmærket til det lokale netværk, men man vippes ofte væk fra de hurtige 4G-bølger til det sløvere 3G-netværk. Det er lidt ærgerligt, når nu G5, teknisk set, understøtter 4G+ hastigheder på op til vilde 450 mbps.
LG går egne software-veje
Det sydkoreanske selskab ynder at gå egne veje, og det ses også på softwaren, som godt nok er baseret på Android, men fremstår som sit eget.
Det ses allerede ved låseskærmen og dennes livlige grafik, og bekræftes ved hjemmeskærmen som i modsætning til det meste af Android-land ikke har nogen app-bakke.
Topgardinet domineres af en stribe kvik-toggles der kan køres fra side til side fremfor op og ned i sædvanlig Android-facon.
Det ser generelt pænt ud, og er mindre rodet end hvad LG tidligere har disket op med af interfaces til G-serien. Det kræver dog lidt tilvænning sine steder, eksempelvis når en bestemt app eller en indstilling skal findes, men LG gør bod på det ved at tilbyde en stor grad af brugertilpasning.
Læs også: App-oversigten vender tilbage i LG G5
Du kan således tilføje ekstra navigationsknapper til bjælken af knapper for neden. På den måde får du lynhurtigt adgang til eksempelvis LG’s quickmemo app eller ’Q-slide’ der bringer nyttige apps som lommeregneren, mail eller kalender svævende over andre apps.
Decideret multitasking med opdeling af skærmen i to apps lægger G5 ikke op til, det er en feature der givetvis først vil komme med, når Android 7.0 opdateringen rulles ud – men eftersom at Android 7.0 ikke er sluppet ud endnu, går der sikkert længe før denne udrulles.
Software-pakken i G5 afrundes af nyttige ekstrafeatures som en fjernbetjeningsemulator og en FM-radio.
Genialt dobbeltkamera
Kameraet i LG G4 var blandt de mest ambitiøse og kompetente i 2015, og LG mener at det fungerede så godt at der i år ikke er den store grund til at opgradere det.
Hvad selskabet i stedet har gjort, er at slutte et ekstra GoPro-lignende kamera til det stærke 16 megapixel modul. Med et synsfelt på 135 grader får du næsten dobbelt så meget af omgivelserne med, godt nok med lidt af den karakterisiske afrundning i hjørnerne som kendetegner fiskeøjeobjektiver.
Hvad der derimod er genialt, er at du får det hele med, hvilket som med GoPro-optagelser giver seeren en fornemmelse selv at være der. Billederne optages godt nok kun i 8 megapixels, men det rækker til gode resultater udendørs både i fotos og 4K-videooptagelser.
Læs også: Originalt LG-cover afslører: Ny LG G5 SE på vej
Optikken åbner kun med f/2,4, hvilket stækker mulighederne for ultravidvinkelsoptagelser indendørs eller i nattetimerne. Optikken er fixfokus, hvilket gør den uegnet til makrofotos, men her kan det traditionelle kamera tage over. Du slipper dog helt for at vente på fokusering, så billederne optages i selvsamme øjeblik som du trykker på skærmen.
Det ultrabredde synsfelt har samtidig en anden lille bagdel: det er ikke altid lige nemt at optage så fingrene ikke ryger med i billederne eller i videoen.
Herunder kan du se forskellen på de to kameraer synsfelt:
Hovedkameraet er også fint
Skal billederne være ekstra skarpe og detaljerede, eller ønsker du at zoome ind, råder G5 over et mere klassisk kamera med f/1,8 stabiliseret optik.
Som i LG G4 og V10 giver setupet glimrende resultater både indendørs og udendørs. Fokusering foregår prompte ved hjælp af laserdioder mens en effektiv stabilisering sikrer at dine fotos og videoer ikke bliver rystede.
Generelt synes G5 at foretrække en flatterende og farverig gengivelse af motiver, hvilket glæde de fleste. Sammenlignes G5 med de førende kameramobiler i dag, som Apple iPhone 6S Plus eller Samsung S7, leverer den samme detaljegrad som de to favoritter, men kan ikke helt følge med Samsung S7 når der bliver mørkt.
På videofronten er 4K-optagelserne uhyre detaljerede, men stabiliseringen er ikke helt på højde med Samsungs og Apples bedste. Optager du med ultravidvinkel objektivet er stabiliseringen helt væk, men den er mindre nødvendig i fiskeøjeperspektivet.
Herunder kan du se både hovedkameraet og det ultrabredde kamera i 4K-action: