Sony Xperia XZ – Sonys bedste, men er det nok? [TEST]
Der er ingen tvivl om, at Sony har det svært i øjeblikket på smartphone-markedet. Flere af de store veletablerede producenter som Apple og Samsung klarer sig markant bedre, og samtidigt strømmer det frem med mindre selskaber, bl.a. fra Kina, som langsomt vinder frem i markedet.
I den seneste tid har det betydet udsendelsen af en lang række produkter fra den japanske elektronikgigant, idet de tidligere på året skiftede bogstavet Z ud med X i deres tre nye modeller Xperia X, XA og X Performance.
Men der var der dog ikke tale om nogen udpræget succes, hvilket også vores anmeldelser her på Mobilsiden.dk måtte konkludere.
Nu er det så tid til at kigge nærmere på seneste flagskibsmodel, hvor Z nu bliver en del af navnet igen. Xperia XZ er uden tvivl en spændende telefon, som forsøger at samle alt det nyeste og bedste fra Sony. Spørgsmålet er så bare, om det er godt nok?
Læs også: Sony Xperia X Compact – Småt er ikke altid godt [TEST]
Specifikationer for Sony Xperia XZ
Mål: 146 x 72x 8,1 mm
Vægt: 161 gram
Skærm: 5.2” 1920×1080 pixels,
Kamera: 23 megapixels og 4K videooptagelse . Et 13 megapixel frontkamera
Ydelse: Snapdragon 820 64-bit processor, 3 GB RAM
Software: Android 6.0.1 Marshmallow
Forbindelse: 4G LTE, NFC, Bluetooth 4.2 m.m.
Batteri: 2.900 mAh, Quick Charge 3.0
Lager: 32 GB intern. Understøttelse af micro-SD op til 256 GB
Pris: Ca. 5.500 kroner
Farver: Mineral black, Platinum og Forest blue (testmodellens farve)
Øvrigt: Vandtæt med IP68-certificering, 2x frontvendte højtaler, fingerscanner på siden, USB-C port
En ny stil
Min seneste Sony-mobil var en Xperia Z5 og på nær et par små skønhedsfejl, så var jeg overodnet set rigtig tilfreds med den. Derfor var jeg også utrolig spændt på at få fingrene på XZ, som er Sonys helt nye store satsning sammen med den mindre X Compact.
Det første, der springer i øjnene når man ser Xperia XZ, er dens noget anderledes udformning og design. Godt nok har den bevaret lidt af Sonys klassiske firkantede udseende, men med dens nye afrundede kanter og dens meget store kant over og under skærmen, er det lige før den mere ligner en mobil fra Microsofts Lumia-serie.
Selve vurderingen af udseendet synes dog at være lidt sværere at afgøre. Ved første øjekast virker den en smule klodset og knap så stilren, og det er også den umiddelbare respons, jeg har fået fra andre omkring mig.
Dog må jeg indrømme, at jeg er blevet en smule gladere for XZ’s udseende gennem testperioden, og jeg synes faktisk, at det er en rimelig nydelig telefon dog uden helt at imponere.
Se også: Sony XB950BT – en billig basbombe [TEST]
Knapt så godt tænkt
Et sted, hvor den heller ikke imponerer, er dens placering af de fysiske knapper. Det er et punkt, hvor vi også før har været ude efter Sony, og Xperia XZ er altså ingen undtagelse.
Helt konkret gælder det volumenknapperne, der er placeret under tænd/sluk-knappen, og som bare er virkelig svære at nå ned til i én-hånds-brug.
Det kan måske lyde banalt, og for nogle folk er dette slet ikke et problem, men det er noget som gør telefonen en del sværere at betjene, end hvis de havde været placeret øverst på siden i stedet.
Det skal dog ikke tage noget fra, at tænd/sluk-knappen, som selvfølgelig er den mest brugte, findes i en fin placering, og ligesom på tidligere Sony-mobiler gemmer her sig også en fingerscanner.
Se også: Kun for de hurtige: Få Android 7.0 beta til Sony Xperia X Performance
Yderligere på telefonen findes også en dedikeret kamera-knap, der kan bruges til at aktivere kameraet samt til at tage selve billedet.
På trods af at Xperia XZ er udgjort i et metalfinish, så føles den utrolig plastik-agtig. Dette bemærkes især ved knapperne, der føles ret skrøbelige og ikke nogle, som man ville forvente på en mobil fra øverste hylde.
Derudover betyder dens metalliske look, at fingeraftryk nærmest suges til, og især på denne blå udgave er det svært at holde den fri fra fedtede fingre.
Læs denne: Se hvornår Sonys telefoner får Android 7.0 Nougat
SONY og Android
Med Xperia XZ får du Android 6.0.1 Marshmallow fra æsken, sammen med et par af Sonys egne præinstallerede applikationer og widgets. Der er tale om et rimeligt stilrent interface, som egentlig ikke har ændret sig synderligt fra det, vi har set tidligere fra Sonys Android-mobiler.
Udsigten til at få den nyeste Android 7.0 Nougat skulle dog ikke være så lang, og faktisk er det blevet lækket, at Nougat skulle ramme XZ som den første Sony-mobil, mens X og X Compact får opdateringen umiddelbart efter.
Læs også: Sony Xperia X Compact – Det første møde [WEB-TV]
Performance til din dag
En topmobil er bedst, fordi den har de bedste egenskaber og specifikationer, og når man tager et kig på Xperia XZ’s indre finder man da også maskinkraft i den bedre kategori.
Processoren er den næstnyeste fra Qualcomm, nemlig Snapdragon 820. Yderligere er XZ udstyret med 3 GB RAM og Adreno 530 Grafik.
Men hvad betyder det i hverdagssprog? Ja det betyder, at den kan klare alt det, som du muligt kan udsætte den for, og den klarer det med bravour. Hvad end der er tale om tunge spil eller generel multi-tasking, så er XZ med dig.
Kun et par enkelte gange oplevede jeg, at telefonen pludseligt hoppede ud af et program og appen måtte startes op igen.
Se også: Sony lancerer kraftigere PlayStation 4 Pro
Glimrende display
Først og fremmest er der tale om en 5,2 tommer stor skærm i Full HD, altså 1080p, og selvom det selvfølgelig ligger lige under hylden for QHD-skærme, så er det ikke noget, der får en alvorlig betydning.
Farverne er flotte, kontrasterne er skarpe, og selvom der selvfølgelig ikke er meget sollys i øjeblikket, så har den klaret sig fint i situationer med direkte lys fra solen.
Tjek også: Nintendo er nu mere værd end Sony – takket være Pokémon
Kameraet er i top
Sony er notorisk kendt for at satse stort på kamerafronten, og også med Xperia XZ er det kameraet, som de fremhæver i præsentationen og markedsføringen af mobilen.
De kalder deres nyeste kamerateknologi for ” tredelt billedregistrering”, og i bund og grund skulle det forbedre foto-oplevelsen i situationer med udfordrende forhold, som i dårlig belysning, i kraftigt sollys eller med motiver, der bevæger sig i høj fart.
Nedenfor har vi samlet en masse billeder og videoer, der alle er taget med Xperia XZ. Overodnet set leverer telefonen et rigtig godt stykke arbejde, og både i situationer med gode og dårlige lysforhold klarer XZ opgaven.
Se også: DXOMark: Google Pixel har det bedste mobilkamera nogensinde
Vi har at gøre med 23 Megapixel bagtil og et 13 Megapixel kamera foran til selfies, og også på denne front levere telefonen et rigtig godt resultat.
På videofronten er den også godt med. Optagelsen kan foregå i helt op til 4K kvalitet, og selvom det i den grad belaster telefonen, så kunne den uden problemer filme i 4K-indstllingen i de testede cirka 15 minutter.
Funktioner som f.ek.s Time Lapse fungerer ligeledes rigtig godt, mens jeg omvendt havde lidt blandede oplevelser med funktionen for panoramabilleder.
Der er ikke mange rystelser i videoptagelsen, heller ikke på et skateboard
Her var resultatet af kameraet klart bedre end resultatet af kampen…
Ringe fingerscanner
Som det blev nævnt kort i begyndelsen, så er der også på denne Xperia-udgave en fingerscanner at finde på siden af telefonen, og den er i de fleste tilfælde også fantastisk hurtig.
Men et sted, hvor den er knap så fantastisk, er på dens regelmæssighed. Alt for mange gange har jeg stået frustreret og bevæget min tommelfinger op og ned, for til sidst at måtte give op og være nødt til taste min kode i stedet.
Det hjalp dog, da jeg tilføjede en ekstra kopi af min finger i indstillingerne for fingerscanneren, men det burde ikke være nødvendigt på en mobil i topklassen.
Selvfølgelig svigter andre mobilers fingerscanner også fra tid til anden, men Xperia XZ’s er afgjort den mest ringe, jeg har prøvet på det seneste.
Læs også: Ny LG-teknologi: En usynlig fingeraftrykslæser
Fokus på levetiden – På langt sigt
Her er vi nået til Sony’s andet klassiske salgspunkt, nemlig en stærk batterilevetid. En lang batterilevetid leverer Sony egentlig også med Xperia XZ, men bare ikke på den måde, som man ønsker det.
Hvad det betyder er, at Sony har introduceret en ny og langsom måde at lade din telefon op på, så en opladning f.eks. kan tage hele otte timer, og på den måde passe bedre på dit batteri. Det skulle altså i sidste ende betyde, at batteriet vil kunne holde længere og på den måde få forlænget sin levetid.
Men omvendt så er den ”almindelige” batteritid, altså den tid der går fra mobilen er opladt til den skal lades igen, ikke rigtig noget at skrive hjem om. Nuvel, den har de fleste dage godt kunne holde til en standard-dags forbrug, men langt fra mere end det.
Sågar har jeg oplevet to gange, godt nok på dage, hvor jeg var lidt senere i seng end normalt, at måtte undvære min mobil det sidste stykke på aftenen – ikke godt nok Sony!
Det står skrevet i specifikationslisten, at Xperia XZ understøtter Quick-opladning i version 3.0, men det er dog ikke muligt med den medfølgende lader. Nej der skal mans så bare lige ud og have fat i en dissideret lynoplader oveni…
Se denne: Sony vil lade din mobil langsommere op
Hvad kan den ellers?
Først og fremmest så er XZ certificeret med en IP68-rating, og er således både støv-og vandafvisende. Det plejede at være et punkt, hvor Sony adskilte sig fra sine konkurrenter, men nu er store producenter som Samsung og Apple som bekendt også kommet med på denne vogn.
Ikke desto mindre er det stadigvæk en positiv funktion at påpege, også nu, hvor netop den nye Xperia X Compact ikke længere kan tåle vand.
En anden fornuftig feature ved Xperia XZ er dens mulighed for at kunne tilføje ekstra hukommelse. I simkort-slottet findes således en plads til et micro-SD kort, der kan være op til 256 GB stort.
Se også: Vandtæt mobil, ja tak!
Konklusion – Hvorfor skal du vælge den?
Hvor alt det her så efterlader mobilen, er umiddelbart lidt svært at bestemme. På den ene side, så klarer Xperia XZ sig udmærket på en række områder, mens den på andre og ret essentielle punkter svigter en smule.
Med andre ord så er Xperia XZ god til meget, uden at være rigtig imponerende god til noget. Hvor de før i tiden kunne slå på at være dem med de vandafvisende telefoner, have det bedste smartphone-kamera eller batterilevetid i topklasse, ja så er virkeligheden bare, at det ikke er tilfældet længere.
Netop mens mærker som Huawei og OnePlus fokuserer på gode mobiler til lave priser, satser Apple på brugervenlige og flot designede produkter. Motorola laver mobiler, du selv kan bygge, Pixel/Nexus giver dig det nyeste fra Android, og Samsung leverer, når mobilerne ikke springer i luften, knivskarpe displays og endnu skarpere billeder.
Sony har altså bare ikke rigtig noget mere, som er eksklusivt for dem, og derfor bliver bedømmelsen af Xperia XZ også sådan lidt midt i mellem. Det er absolut ikke nogen dårlig telefon, og i testperioden har jeg faktisk været godt tilfreds med mobilen.
Men med en pris omkring de 5.500 kroner, og ingen reelle særlige karaktertræk, ja så er det svært at se, hvorfor din næste mobil skal hedde XZ.
Sony Xperia XZ, vi lander på 4½ stjerner ud af 6
Fordele:
- Godt kamera
- Vandafvisende
- Pæn og lysstærk skærm
Ulemper:
- Middelmådigt batteri
- Ingen premium-fornemmelse
- Periodisk dårlig fingerscanner
Sagen videre
Få den kronologiske fortsættelse af sagen og anvisning til hvor du finder seneste nyt om temaet. mobilsiden gik videre med sagen. 20/10/2016 blev sagen bragt videre med nyheden Google Pixel får kun to år med ny Android – Følg det videre forløb her. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .