Sony Xperia Z5: Den bedste Z’er [TEST]

Anmeldelse: Femte kapitel i Sonys vellidte Z-serie kommer til sin ret. Xperia Z5 er den bedste i Sonys trio af Z5 telefoner.

Sony Xperia Z5: Den bedste Z’er [TEST]

Small, Large og X-tra Large. Sonys topmobiler kommer i de fleste størrelser og passer alt fra små hænder til store lommer.

Det er altså tre Z-modeller der sørger for mangfoldigheden: den mindste Z5 Compact med 4,6″ display, den største Z5 Premium og 5,5″ 4K-skærm, og dagens testemne med et 5,2″ display og som kort og godt hedder Z5.

Placering midt i sortiment betyder nu ikke at denne telefon er en mellemklassemobil. Z’et er synonym med det ypperste fra Sony, og det er nu femte generation i familien som har for vane at imponere.

Læs også: Sony Xperia Z3+ : to skridt frem og et tilbage [TEST]

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium

Specifikationer Sony Xperia Z5

Mål: 146 x 72 x 7,3 mm, 154 gram
Skærm: 5,2” Full HD-display, 428 PPI
Ydelse: Snapdragon 810 octa-core 2,0 GHz+1,5GHz, 3GB RAM
Kamera: 23 megapixels f/2,0 optik, 4K-video
Batteri: 2.900 mAh
Lager: 32GB + micro-SD
Netværk: 2G/3G/4G Cat 6 LTE
Øvrigt: IP68 vandtæt, fingeraftrykslæser
Prisfå den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia Z5
Foto: Mobilsiden.dk

Endnu en lækker Z’er

Z-serien rager ud. Det særligt kantede og vandtætte design har defineret serien den første Z-telefon blev til for knapt tre år siden. Sony beviser endnu en gang, at de forstår at forene det stilfulde med det brugbare.

Samtidig itererer den japanske mobilproducent hurtigt. Hvor et design typisk får lov til at stå sin prøve et år eller to hos konkurrenterne, byder Sony på små forbedringer hvert halve år.

Læs også: Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil [TEST]

Z5 følger den tradition – og får denne gang samme fintuning af designet som sine to Z5-kolleger, med en lidt breddere aluramme omkring to glasflader. Og så er den vandtæt i op til en halv time i halvanden meters dybde.

Stilmæssigt hæver Z5 sig over sine slægtninge. Hvor Z5 Compact skæmmes af en billigt udseende plastkonstruktion og Z5 Premium råber højt med sit guld, krom eller pianolak emmer Z5 i stedet af den underspillede klasse som et high-end produkt  bør besidde – Især i vores nordiske breddegrader hvor minimalisme er en dyd.

Bredden på 72mm er akkurat stor nok til, at den ikke virker for stor, mens profilen på 7,3mm gør den slankere end nogen anden telefon i Z5-familien.

Gode takter og en skidt idé

Når du tager fat i Z5, tvivler man da heller ikke – minimalismen hersker, og det vækker ejerglæde. Hvor tidligere varianter måtte ty til flere skodder for at holde portene fri for vand, er det nu kun en enkelt låge (til både nano-SIM og micro-SD kort) der er behov for.

Minimalismen er ført videre i højtalernes design. Disse er gemt i en subtil slidkse for oven og neden på mobilens front. Det var en genial løsning dengang Z3’erne fik det, og er det stadigt. Lydmæssigt er de fortsat intet at håbe hurra for – men et frontvendt stereolyd hjælper da.

Mindre genial er derimod volumenknappens placering. Den kræver nærmest at du knækker tommeltotten bagud – eller omrokkerer hele telefonen før denne kan benyttes. Jeg gentager derfor kritikken fra de øvrige Z5 anmeldelser – men det er altså en ergonomisk brøller som Sony her leverer.

Sony redder heldigvis noget af ergonomien ved at integrere en effektiv fingeraftrykslæser i powerknappen. Du kan derfor tænde og oplåse telefonen i en og samme bevægelse. Ganske praktisk.

Se også: Sony Xperia Z5 Premium – Lidt for blæret [TEST]

Sony Xperia Z5
Foto: Mobilsiden.dk

Lysstærk skærm

Frontpartiet er domineret af det 5,2” store display. En proper størrelse, der giver dine Android-apps godt med benplads uden at fingrene skal strække sig for langt for at nå ikoner og menuknapper.

Opløsningen er Full HD, hvilket resulterer i en PPI på 428 – mere end rigeligt skarpt til de fleste.

Det bedste ved denne skærm er dog lysstyrken, dagene er korte nu, men denne telefons ydreste klare display vil også gøre det godt når i vinterferiens alpesol eller sommerens midnatssol. Kontrasten er samtidig god – dog uden at matche hvad telefoner med OLED-displays kan mønstre.

Jeg kommer dog igen til at gentage endnu en anke jeg har med størstedelen af Sonys produkter: skærmen er for blålig. Det ser pænt ud på hjemmesider med hvid baggrund, men det irriterer samtidig at eksempelvis denne hjemmesides postkasserøde highlights får et magentafarvet skær. Det kan delvist rettes op inde i indstillingerne – men helt naturtro bliver farverne desværre aldrig.

Sony Xperia Z5
Foto: Mobilsiden.dk

Mekanik med bund i

Bag det pæne ydre gemmer Sony på en særlig mekanik. Det er samme otte-kernede Snapdragon 810 platform som i forgængeren Z3+, men den assisteres af en nyskabende køleløsning med såkaldte heatpipes.

De leder varmen effektivt væk, og det er en tiltrængt detalje, for Z3+ led ofte under den hidsige processors varmeudvikling.

Med den nye teknologi er Z5 omsider sikret mod decideret overophedning. Den kan dog fortsat blive mere end lun, når den kraftige processor folder sig ud i tunge opgaver som 3D-spil og 4K-videooptagelser.

De mange kerne snurrer nu rutinemæssigt ved de 2,0GHz som 810-processoren kan levere, og sammen med 3GB RAM, er det mere end nok til at afvikle Android 5.1 Lollipop på overbevisende vis.

Desværre er det ikke helt nok til at detronere de nyeste og stærkeste telefoner fra Samsung eller Apple – for de 32GB lagerplads telefonen råder over er sløvere til læse/skrive operationer. Det resulterer i lidt længere ventetider, når apps eller spil åbnes op for første gang.

På batterifronten har Sony undergået en uheldig udvikling. Siden Xperia Z2 peakede med klassens største batteri på 3.200 mAh, har Sony barberet lidt af kapaciten med hver efterfølgende generation. Og nu lyder kapacititen på 2.900 mAh.

Sony lover dog at en seriens store styrker, den glimrende driftstid, er bevaret: denne mobil holder strøm i to dage. Påstanden holder i mine øjne dog kun vand hvis man holder igen med mobilen. Er du aktiv med mobilen, skal du rettere regne med 1½ døgns brug. Stadig en fin præstation, men altså et lille skridt tilbage.

Rækker det ikke, kan du med fordel slå Sonys Stamina-teknologi til. Den særlige strømsparemodus tøjler nemlig apps forbrug effektivt så disse ikke bruger løs når de kører i baggrunden. Det virker, og er der langt til næste strømstik kan det redde dagen.

Antennen i Z5 er styrket i forhold til sidste år, og den rammer de samme 300 mbit/sekund som i Xperia Z3+. Forbindelsen til de hurtigste 4G-frekvenser er yderst effektiv så Z5 kobler sig sikkert på – selv i kontorets kælder.

Se også: Sony Xperia M4 Aqua – Vandhund til stærk pris [TEST]

Sony Xperia Z5
Foto: Mobilsiden.dk

Rigeligt med Sony-software

Det japanske mobilselskab revolutionerer sjældent – og det er både godt og skidt. Det er tydeligst i Z5’erens software, som år efter år får hældt flere features i Android styresystemet.

Det hele slutter så i et interface der plages af lidt for mange tilbud, som mange helst ville slette såsom AVG og de to PlayStation apps. Det danner desværre en uheldig kontrast til mobilens ellers meget minimalistiske ydre.

Nogle af de medfølgende apps og funktioner er dog værd at anbefale, eksempelvis er Sonys Lifelog App en glimrende digital tracker/logbog mens Stamina-funktionerne er yderst brugbare.

Sonys mest irriterende app til dato, kamera-applikationen har desuden fået en tiltrængt overhaling til det mere enkle og overskuelige. Den kræver nu ikke længere altid at skulle skifte mellem flere under-apps og det letter betjening betragteligt. Dejligt.

Se også: Mobil-julegave: De bedste high-end telefoner

Sony Xperia Z5
Foto: Mobilsiden.dk

Et ambitiøst kamera

Har du et digitalkamera, er der stor sandsynlighed for, at det er Sony-teknologi der leverer billederne – uanset om der står Samsung, Apple, Nikon eller Motorola på mobilen eller kameraet. Sony er nemlig verdens største producent af sensorer til både smartphones og digitalkameraer.

Derfor er forventningerne store, når det japanske selskab nu introducerer en ny ambitiøs billedchip med rekordmange pixels. Sensoren er reelt set på 25 megapixels, men alt efter hvorvidt du tager dine fotos i 4:3 eller16:9 format, tages der et udsnit på henholdsvis 23 og 20 megapixels.

Det er samme idé som Nokia i sin tid benyttede i den særlige Lumia 1020 kameramobil, men Sony formår her at pakke de mange pixels og op til 5x digital zoom i Z5’erens slanke kabinet – uden at optikken rager ud.

Sensoren er samtidig udstyret med et væld af de såkaldte fokuspixels til at sikre fokusering på helt ned til 30 millisekunder. Ud over det, er optikken på f/2,0 – altså mere lysstærk end gennemsnittet.

Alt i alt: kameraet i Z5 er yderst lovende.

Desværre indfries forventningerne ikke helt. Z5 tager generelt gode fotos, ja, men optikken synes ikke rigtig at levere flere detaljer end hvad konkurrerende 16 og 20 megapixels kameraer byder på.

Når farverne samtidig har en tendens til at være en smule blålige og kontrasten ofte er overdreven bør Sony overveje at se nærmere på, hvordan der hives bedre slutresultater ud af den ambitiøse teknik.

23 megapixels foto med Sony Xperia Z5

I nattetimerne er Sonys efterbehandling igen en kende skuffende, fokuseringen bliver tøvende og jeg oplever at der opstår en mærkelig blå halo omkring flere af mine motiver.

På videofronten er Sony Z5 kapabel, med detaljeret 4K-video og en effektiv digital stabilisering. Den bedste, såkaldte ’Intelligent active’ stabilisering, er dog kun tilgængelig i Full HD. En ny detalje er nu, at du kan gemme dine videoer med H.265 komprimering – hvilket halverer filernes størrelse.

Se også: Apple dominerer julesalget

Sony Xperia Z5
Foto: Mobilsiden.dk

Den bedste Z’er

Jeg kan ikke lægge skjul på det, min forventninger til Xperia Z5 var store. Sidste års Z3 fra Sony var en af mine favorittelefoner for 2014, og forårets Z3+ trængte kun til et par små rettelser hist og her før den vil genfinde en plads blandt mine mobilfavoritter.

Sony har sådan set også rettet skuddet ind med Z5, men begår desværre et par mindre brølere i farten. Værst er selve knappernes placering, for det besværliggør brug af Z5 i hverdagen, og derefter er jeg ikke helt solgt på Sonys nye kamera som vist mere handler om imponerende tal end flotte fotos.

Alt i alt fortjener Sony Z5 dog en solid anbefaling – designet er lækkert og vandtæt, her er masser af kræfter og fingeraftrykslæseren er en brugbar upgrade.

Samtidig gør den nuværende pris på omkring 4.500 kroner den til det bedste køb i Z5 familien, 1.500 kr. billigere end den overdrevne Z5 Premium og knap en tusse dyrere end den plastprægede Compact.

Vi slutter derfor på 5 ud af 6 stjerner.

Få den bedste pris på Xperia Z5 på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Stilfuld design
  • Stærkt batteri
  • God ydelse
  • Vandtæt

Ulemper:

  • Dum placering af knapper
  • Lidt skuffende kamera
  • Rodet software