Motorola Moto E – Økonomiklassens prins [TEST]
Motorola skabte en prisbombe op mod sidste jul. Motorola Moto G var en prisbasker af en mobil der mestrede at levere mellemklasse kvalitet og anvendelighed – til begynderpris. Desuden gjorde Googles ejerskab af Motorola, Moto G og styresystemet Android til et harmonisk parløb.
Se også: Motorola Moto G anmeldelse – Urimeligt meget for pengene
Lenovo har siden købt Motorola af Google, men nyeste Motorola mobil, Moto E, bygger videre på samme filosofi. Der er skåret endnu mere til benet og snusfornuften råder. Intet er overflødigt – for det er der ikke råd til. Men er kartoffelkuren for skrap?
Specifikationer Motorola Moto E
Mål: 125 x 65 x 12,3 mm, 140 gram
Skærm: 4,3” qHD display med Gorilla Glass 3, 256 PPI
Ydelse: Snapdragon 200, 1,2 GHz dual-core, 1GB RAM
Kamera: 5 megapixels, 480p video
Lager: 4GB + micro-SD op til 32GB
Batteri: 1980 mAh, heldagsbatteri
Software: Android 4.4.2 KitKat
Øvrigt: Vandfast, bagcover i 9 forskellig farver samt 5 grip-covers, garanteret software-opdatering.
Først og fremmest funktionel
Moto E er ikke skabt til at ægge. Med mindre man er fan af det utilitaristiske, er der ikke meget man kan forelske sig i. Det er nuancer af sort plast der beklæder telefonen. Fronten er skinnende plast mens bagsiden klædes af et soft-touch bagstykke som kan fjernes. Praktisk og usexet.
Se også: Motorola Moto E – Unboxing [WEB-TV]
Ønsker man lidt flair kan man skifte bagcoveret ud med farverige alternativer samt flip- eller gummierede grip-covers fra Motorola. Uanset valg er Moto E bundsolid. Den har overlevet flere fald fra lommehøjde, uden at det hverken kan ses eller mærkes.
Eneste halvfrække detalje er de små forkromninger af knapperne, omkring kameraet og højtalere. En lille forsænkning omkring logoet giver en taktil fornemmelse som minder om, hvorvidt mobilen peger op eller ned i bukselommen. En usynlig, men brugbar, detalje er en nano-coating på indmaden. Det gør ikke telefonen vandtæt, men det kan nu bedre modstå vandstænk og plask.
Apropos lomme, så er Moto E’s mål på 125x65x12,3 mm ganske buksevenlige og den afrundede profil gør, at den ikke føles nær så fed som den 12,3mm bredde profil antyder. Det undrer dog, at Motorola ikke har fundet plads til et udskifteligt batteri derinde.
Hvad der til gengæld har fundet vej er et 4,3” quarter-HD skærm på 960×540 pixels. Opløsningen er ikke tårnhøj, men med 256 PPI er den alligevel i øverste lag blandt budgetmobiler. Man finder til gengæld gode farver, høj kontrast og lysstyrke i Moto E, en sjældenhed i økonomiklassen.
Visse steder er der sparet igennem. Der følger hverken lader eller headset med mobilen. Der er heller ikke noget frontkamera eller flash-LED at finde. Lagerpladsen er som i de fleste billige mobiler begrænset til 4GB, men kan udvides med op til yderlige 32GB.
Motorola forærer til gengæld 50GB Google Drive skylagring med i handlen. Ganske uhørt i budgetsegmentet.
Lydkvaliteten i Moto E’s ene fronthøjtalere er også bedre end frygtet, og man får også en hæderlig samtalekvalitet til trods for budgetrødderne.
Smidig to-takter
Storebror Moto G overraskede positivt med imponerende ydelse til prisen. Moto E skal gøre den kunsten efter med samme veloptimerede software men får færre hestekræfter at rutte med. Det er kun Snapdragon 200 platformen med Adreno 302 grafik man finder. To kerner tikker ved 1,2 GHz mens 1 GB RAM til at drive systemet.
Der er altså kun halvt så meget processorkraft som i Moto G, men mængden af RAM og grafikchippen matcher Moto G. Til internet-browsing og navigation i systemet er der ikke meget forskel at mærke. Ganske respektabelt i en telefon til under 1000 kroner.
I spil er Adreno 302-grafikken ikke dum, den matcher faktisk Moto G i 3D-spil, fordi Moto E har en lavere display-opløsning den skal trække. Tunge spil som Real Racing 3 kunne faktisk trækkes, hvis man ellers finder plads på det begrænsede lager.
Moto E er ligeså mådeholden som sin storebror Moto G sipper kun let på strømmen. Det 1980 mAh store batteri er rigeligt, for man oplever rutinemæssigt mere end halvanden dags drift. Igen er Motorola med helt i front.
Adelige frekvenser som 4G/LTE er sparet væk, men man oplever generelt en god 2G og 3G forbindelse med Moto E, selv i områder med pletvis dækning.
Jomfruelig Android
Moto E er en af de sidste Motorola-telefoner under Googles styre. Med Google som fører var ambitionen at sikre aktuelle softwareopdateringer til alle modeller fra top til bund. Vi vidnede det med Moto G og X som fik KitKat opdateringen bare få uger efter Nexus-modellerne.
Moto E er ingen undtagelse, og kan nu bryste sig af at være en af de første telefoner med KitKat 4.4.4. Motorola lover, at Moto telefonerne vil få mindst en større software-opdatering. Det er derfor meget sandsynligt at kommende Android L finder vej til budgetmobilen.
Visuelt er moto E meget tæt på rendyrket Android. Det adskiller sig dog fra looket i Googles bannertelefon Nexus 5. Forskellen hviler i Google Nu launcheren, som giver et hjemmeskærme et lidt mere moderne look der læner sig op ad Googles kommende Android L.
Menuer, applikationsbakke og indstillinger er dog uforandrede.
Motorola har dog tilsat nogle egne applikationer og forbedringer. Motorola Overfør tilpasser alarmer og notifikationer så de ikke generer under planlagte møder eller nattesøvnen. Ligeså praktisk er Motorola Migrate der kopierer alle ens kontakter og programmer fra andre Android eller iOS telefoner. En hjælpe-app med livechat-support er også velset.
Udover det er der ikke meget andet telefonen byder på. Det er op til en selv at hente de apps man ønsker på Googles Play Butik. Det minimalistiske udvalg er en fordel for man ender med 2GB ledig lagerplads. Ikke dumt, for mange konkurrerende budgetmobiler må nøjes med bare 1-1½ GB lager.
Kamera: her spares
Moto G kameraet er en undermåler. Uheldigvis er Moto E’s ditto endnu mere skrabet.
Man får 5 megapixels at arbejde med, men autofokus er sparet væk og alt hvad der befinder sig inden for en halv meter er håbløst uskarpt. QR-koder og makrobilleder kan man glemme alt om. Arbejder man med et motiv mellem ½ og 5 meter kan man hive fornuftige fotos hvis der ellers er lys nok. Farverne er naturlige, men der er også en lille tendens til undereksponering.
Når mørket falder på er man henvist til ubrugelige billeder for det er ikke meget lys Moto E hiver ind. Og flashen ikke er hjemme til at tilføje et skud lys.
Der er dog en lysning i mørket. Fordi der ikke spildes tid på fokuseringen er kameraet aldrig sløvt. Samtidig er softwaren enkel og brugbar. Selve interfacen er hurtig at navigere i: et swipe fra venstre hiver indstillingerne frem, mens et fra højre fremmaner galleriet. Både HDR og panorama funktioner er også godkendt.
Video-opløsning er holdt nede på 480p, et passende niveau når nu man ikke kan stille skarpt. Med en høj bitrate på 8 mbps kommer filerne hurtigt til at fylde det lille lager op – uden at det gør filmene skarpere af den grund.
Bedste mobilkøb under 1000 kroner
Der kan drages tydelige paralleller mellem Moto G og E. De ligner hinanden til forveksling, de er begge skabt til at levere maksimal valuta for pengene, og det er de rette hjørner der hugget af for at presse dem ned i deres respektive prislag.
Hvor Moto G fik fulde 6 stjerner, bliver Moto E dog en stjerne fattigere. Man får utrolig meget mobil for pengene, men man kan altså ikke forvente mirakler til under et tusinde kroner.
Merprisen på få hundrede kroner gør Moto G til en bedre investering. Man får dobbelt så meget processorkraft og lagerplads, samt en tyndere mobil med en flottere og skarpere skærm. Med Moto G kan man endda tilkøbe ekstra lagerplads eller 4G.
Vi lander derfor på 5 ud af 6 stjerner.
Find den bedste pris på Motorola Moto E hos mobilpriser.dk.
Dét betyder mobilsiden.dks karakterer.
Fordele:
- Ekstrem billig
- Fornuftig ydelse
- Valuta for penge
- Hurtig og aktuel software
Ulemper:
- Fixfokus kamera
- Kan blive sløv af og til