Nokia Booklet 3G – lille og træt (test)
Der findes bærbare, minibærbare og netbook-computere, hvor sidstnævnte er kendt som bittesmå og billige maskiner.
Problemet med den produktkategori er, at skærmen ofte har en meget dårlig opløsning, hvor det ikke er muligt at se hele skærmbilledet, uden at skulle scolle en hel del.
Egentlig er jeg ikke sikker om Nokiaen her, er det ene eller andet – den lægger sig vel mellem en minibærbar og netbook.
God skærm
Ved opstarten er skærmen det første positive indtryk, der møder en.
Opløsningen er hele 1280 x 720 pixels, fordelt på 10,1 tommer. I praksis betyder det næsten samme oplevelse som på den almindelige computer; Det hele kan ses på én gang. At skærmen så er belagt med rigtig glas, er blot et ekstra plus.
Dog må jeg sige, at billedet står knap så klart, som på den bærbare jeg aktuelt bruger som min primære computer. Alligevel er Nokia’en udfra dens størrelse godkendt.
Tålmodighed er et krav
Når det kommer til computere er min tålmodighed ikke ret stor, og Nokia Booklet 3G sætter den virkelig på en prøve.
Hold nu op hvor går det bare ikke særlig hurtigt. Opstarten af Internet Explorer og en hjemmeside virker som en kamp for maskinen. Den er heller ikke særlig smidig, når man skal bevæge sig rundt på siderne, og grafikken hænger en hel del.
Installationen af browseren Google Chrome hjalp, og nu er computeren lidt hurtigere på nettet, og en afinstallation af F-Secure pustede lidt mere liv i kludene.
Men samlet set skal du ikke forvente andet end mails og internet af denne computer.
Indbygget internet
Naturligvis kan du forbinde Nokia Booklet til trådløst internet, men det er 3G-forbindelsen, der gør den rigtig sej.
Et dataabonnement fra et teleselskab med god 3G-dækning er derfor et must, for at opnå den fulde glæde af denne computer.
Vi testede 3G-forbindelsen med et SIM-kort fra 3 (indsættes i siden på computeren) og hastigheden har generelt været fin. Men på togturen mellem København og Odense, var netforbindelsen relativt ustabil.
Mistes 3G-forbindelsen på turen, så glem alt om at komme online igen. Det er som om, at Booklet 3G pludselig ikke længere kan se 3G.
Med andre ord er mini-Nokia’en ikke nær så stabil, som en USB-dongle med 3G-netværk.
Hvad kan Booklet 3G bruges til?
Computeren fra Nokia er IKKE en erstatning for din primære computer. Godt nok har den HDMI-udgang til ekstern skærm, men det ændrer ikke på, at hastighedoplevelsen er relativt ringe i forhold til “en rigtig” computer.
Derfor er og bliver Booklet 3G et supplement. Derudover er tasterne ganske små – ikke dårlige – men små. Derfor får man ondt i fingre og hænder, når computeren har været brugt et stykke tid.
Overordnet set er maskinen alligevel helt fantastisk at have med i toget, på caféen eller til notater på skolen eller til mødet. Årsagen er størrelsen, lav vægt (1,2 kg), det lækre design og ikke mindst lange batteritid.
Konklusion: God men dyr
Jeg synes generelt godt om Nokia Booklet 3G, men når priserne ligger omkring 6.000 kroner, findes der andre og billigere muligheder på markedet.
Men har du pengene og behovet, så kan denne maskinen godt stå standby ved siden af din primære computer.
Low Speed, Low Weight – men High Price!
3 ud af 6 stjerner.
Primære specifikationer
– Vægt: 1250 gram
– Processor: Intel® Atom™ Z530, 1.6 GHz
– Skærm: 10.1″, 1280 x 720 pixel display
– RAM: 1 GB DDR2 – Hard drive: 120 GB
– Windows 7