Nokia N85 (produkttest)

Tingene er blevet betydeligt bedre efter N96. N85 kan sagtens anbefales, men den får altså ikke topkarakter.

Nokia N85 (produkttest)

Da Mobilsiden.dk prøvede Nokia N96, var vi ikke synderligt imponerede. Det nye såkaldte flagskib virkede som et stykke Playmobil-legetøj, og var ikke en gang tæt på, at ligne et topprodukt. Nu får den finske producent et andet forsøg, denne gang med N85.

N85 kan godt nok ikke følge helt med N95 og N96. Skærmen er en smule mindre, og der mangler nogle features før, at N85 også kan kalde sig et flagskib. Men til gengæld ser det ud til, at Nokia denne gang har fokuseret på kvalitet fremfor kvantitet.

Kamera, musik og video

Vi starter med multimedie, som også må være hovedpunktet i N-serien. Som noget nyt er Nokia skiftet til OLED-teknologien bag farveskærmen, og det ser vi positivt på.

Som tidligere forklaret på Mobilsiden.dk, så er OLED fremtidens skærmteknologi, og vil sikkert overtage efter LCD, som alle nuværende mobiler bruger. I korte træk bruger OLED mindre strøm, farverne er flottere, opløsningen klarere og betragtningsvinkel bredere.

Og imponerende nok, beskriver de fire features faktisk skærmen i N85. Det er tydeligt, at teknologien er anderledes end hvad vi er vant til, men nøj, hvor kvaliteten er flot. Farverne er lysere, flottere og mere distinkte end før, og opløsningen er hamrende flot. Afspiller man video på N85 er det nærmest som et HD-TV.

Skærmen er simpelthen så medrivende, at man ikke kan lade være med, at være imponeret. Og endnu flottere er det med den brede betragtningsvinkel, som gør at farverne dør ud, selvom man kigger skævt ind på skærmen.

Kameraet er ikke af samme imponerende kvalitet som skærmen, men man får alligevel et lækkert fem-megapixels kamera. Indstillingsmulighederne er mange, og tænker på man, at N85 ikke skal være en decideret kameramobil, er det rigtig godt. Det slår f.eks. uden problemer Motorola ZN5.

Musikken følger også med i den gode kvalitet. Der er 3,5 jack-stik, og lyden er rigtig god. Det medfølgende headset er desværre slet ikke godkendt, og er direkte dårligt, hvis man bruger det meget. Musikafspilleren og radioen virker glimrende, og det medfølgende 8 GB hukommelseskort, er en god detalje. Antennen sidder som sædvanlig på headsettet, så det bliver et problem, hvis man bruger et bedre headset uden antenne.

Billede taget med n85
Billedet her er taget med Nokias N85

Design og brugervenlighed

Drager man en kort sammenligning med den slemme storebror N96, så har Nokia virkelig fået styr på tingene her. Slider-funktionen er solid og af god kvalitet – ikke den bedste, men stadig god. Den er stadig en smule løs, men man føler sig sikker på den sidder fast.

De rene sorte linjer giver et professionelt indtryk af N85, og man føler, at man har en topmodel i hånden. Det hele er plastik, men denne gang føles det bare bedre. Vægten er forholdsvis høj, men vejer man f.eks. N73 mod N85 mærkes de meget ens. Det samme gælder størrelsesforholdet.

Telefonen er bygget op med et fem-vejs joystick, to valgknapper, en slet-knap, menu-knap, tag/læg på, samt en ekstra genvejs-knap. Opbygningen virker logisk, og man lærer den hurtigt at kende. Læg på-knappen og genvejsknappen kan komme lidt i konflikt med hinanden, men ikke noget, der er værd, a kommentere yderligere.

På trods af at der ingen forhøjning er i de nummeriske taster, så er N85 nem at skrive på. Tasterne kan være ret små til tider, men det er også noget man kan vænne sig til.

En lille negativ bemærkning går desværre til joysticket, hvor den midterste knap ikke registrerer alle tryk. Nogle gange opfatter telefonen det simpelthen ikke.

På højre side har N85 fået den todelte lydknap, kameraknappen, samt en lås-knap, som man også hurtigt bliver fortrolig med. Ikke noget man normalt ville ligge vægt på, da slideren automatisk tastaturlåser når den skal. Men den virker som en god sikkerhedsanstaltning.

Series60-systemet virker hurtigt, og det er meget få ventetider. Her virker alt gennemtestet.

Andet

Turbo 3G, trådløst netværk og GPS er fornuftigt implenteret i hele brugeroplevelsen. Forbindelse til trådløst netværk foregår nemt og hurtigt, men internetbrowseren halter som sædvanlig et stykke efter, hvad vi ser på touch-mobiler.

GPS-delen består af Nokias eget Maps, hvilket efterhånden også er ret godt. Kun positive ord her fra.

Spildelen fungerer glimrende med N-Gage platformen, og der medfølger trials på rigtig mange spileksempler. Som en ekstra feature har Nokia vedlagt en licens til et helt spil, og det er faktisk lidt fedt.

Nokia har desværre ikke vedlagt den nyeste version af QuickOffice, hvilket er en stor skam, hvis man bruger Office 2007 på computeren. QuickOffice-versionen i N85 understøtter nemlig ikke 2007-dokumenter, og det er rigtig irriterende, hvis man normalt bruger kontor-funktionerne i sin mobil. Lidt skuffende.

En lille sidebemærkning er, at Nokia skal bestemme sig for, hvilket lade-stik de vil bruge. N85 har fået miniUSB, hvilket forhåbentligt bliver fremtidens standard. Men nu forventer vi også, at andre mobiler fra Nokia kommer med standarden.

blank, faktabokse, fuld bredde
Læs mere om vores indtryk af N85 her:
 – Første dag med N85
 – Anden dag med N85
 – Tredje dag med N85
 – Fjerde dag med N85

Konklusion

Nokia har rådet bod på tingene med N85. Vi var virkelig skuffede efter N96, og det retter N85 lidt op på. Telefonen er af højeste kvalitet, og der gemmer sig en væld af funktioner, hvis man begynder at udforske den.

Multimedie-delen er i top, og både kamera, musik, video og skærm er af super kvalitet. Desværre mangler en ordentligt headset.

Batterimæssigt klarer N85 sig over alt forventning. OLED-skærmen må have frigivet en del strøm, for mobilen kan godt klare sig uden opladning i i hvert fald tre dage.

Designet er godkendt, og i forhold til N96 er det her man ser de største forbedringer. Det er bare ikke helt til topkarakter.

Alt i alt får N85 5 ud af 6 stjerner. Vi vil gerne se noget helt gennemført næste gang, men indtil da kan N85 sagtens anbefales – især til en pris på 3.500 kroner uden abonnement.

Efterfølgende nyt om emnet

Fortællingen har egentlig ingen ende. Næste relevante historie kom her. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 5/11/2008 gik vi videre med fortællingen Motorola Motozine ZN5 (produkttest) – Historien kan du læse her. Læs også seneste nyt om temaet ved at trykke her..