Oister klar med dobbelt hastighed (produkttest)
For cirka to år siden havnede Oisters mobile bredbånd på topkarakteren 6 ud af 6 stjerner, hvor Mobilsiden.dk opsummeret beskrev produktet som nærmest perfekt.
Den gang målte vi hastigheder højere end de 2 mbit/sek, som Oister lovede. Der kunne således uden problemer høres netradio, ses Sputnik, YouTube m.v., selv på farten.
Nu har Oister skruet op for hastigheden på forbindelsen, uden at røre prisen. Men betyder det så, at Oister stadig har en perfekt brugeroplevelse?
Det går langsomt
På overfladen virker Oisters opgraderede tilbud fantastisk. Men når det yderste lag skrabes af, sker der ting og sager.
Oister lover nu dobbelt hastighed på OP TIL 4 mbit/sek, men det er langt fra den hastighed, man som kunde får.
I testperioden har vi rundt om i Odense målt hastigheder, som er langt lavere end dem vi oplevede, da Oister første gang var igennem vores testcomputere.
Forbindelserne har til tider både været ustabile og langsomme. Flere gang har vi været under 1/2 mbit/sek – og kun sjældent været i nærheden af 4 mbit/s.
Mobilsiden.dk tester dobbelt
Oister er ikke de eneste, som tilbyder noget dobbelt. Det gør Mobilsiden.dk også.
Vi har nemlig testet Oister flere steder, da det hos mig selv (i Odense C) desværre er ramt af dårlige forhold og hastigheden derfor er meget ustabil.
Men på redaktionens kontor – som også er beliggende i Odense C (dog ikke i boligkvarter), samt i udkanten af Odense (villakvarter) har vi haft nogen gangske flotte målinger – som ved en del af målingerne er kommet op i nærheden af de 4Mbit/sek.
Så de reelle hastigheder ligger nogen steder utrolig tæt på de teoretiske hastigheder, mens de andre steder ligger LANGT under. Så betingelsen for din bruger-oplevelse er om du bor “rigtigt” eller “forkert”.
Oister ikke alene
Hastigheden på mobilt bredbånd oplyses af teleselskaberne som teoretiske hastigheder, og altså LANGT fra de reelle hastigheder.
Oister benytter sig af 3’netværk i deres markedsføring, og også her ses det tydeligt, at de teoretiske hastigheder afviger KRAFTIGT fra de reelle hastigheder.
Vi har, for at have noget at sammenligne med, testet en 3-dongle, hvor der ligeledes er STOR forskel mellem teori og praksis.
3-donglen kan max give hastigheder på 7,1, men de reelle hastigheder ligger HELT nede på 2,0-2,5 Mbit/sek på en almindelig onsdag aften ved 21 tiden.
Så sammenligningen med 3 donglen viser også her, at den reelle hastighed er cirka 33% af, hvad der loves som teoretisk hastighed.
Teleselskaberne bør se netværkene efter i sømmene, der er klart plads til forbedring.
Konklusion
Siden sidste test, tilbage i 2009, er der umiddelbart kommet mange flere brugere på det mobile bredbånd, hvilket har påvirket hastighederne ganske enormt. Særligt i perioder med spidsbelastning, altså hvor mange bruger nettet samtidigt, er forbindelsen tæt på ubrugelig.
I disse perioder kan du glemme alt om YouTube, netradio og Sputnik, hvis du bor “forkert”.
Vores konklusion bærer præg af, at være lige så spittet som internetoplevelsen føles. For Oister er stadig et helt perfekt produkt til prisen, hvis du bor “rigtigt” – men bor du derimod “forkert”, ja så er det utrolig skuffende.
Derfor er det er en god idé at teste forbindelsen grundigt efter købet af en dongle, der hvor du primært vil benytte den – og returnere produktet, hvis det ikke lever op til forventningerne. Oister giver aktuelt 14 dages fortrydelsesret.
Samlet må vi sige, at netværket hos 3 efterhånden trænger til en alvorlig opgradering. I forhold til 3’s premium-abonnementer er Oister stadig et bedre produkt, rent pris- og ydelsesmæssigt. Men topkarakteren kan det ikke længere blive til.
4 ud af 6 stjerner.
Læs også:
– Test af Oister mobilt bredbånd