Samsung Galaxy J5 – et prisstærkt alternativ [TEST]

Anmeldelse af Samsung Galaxy J5 (2016): mobilen her er blandt Samsungs allerbilligste - men den overrasker positivt.

Samsung Galaxy J5 – et prisstærkt alternativ [TEST]

Samsung har ofte været populære, når det kom til prisbillige smartphones. Selskabets udvalg er nemlig enormt og man kan derfor altid finde en Samsung-mobil, der matcher netop ens pengepung og præferencer.

Men selvom Samsung langer mange smartphones over teledisken, er det nu ikke altid, at selskabet leverer maksimalt med valuta for pengene – nogle modeller er fine, men andre er altså mere skuffende.

Samsungs J-serie hører til dem der potentielt kan gå begge veje – prisen er nemlig skruet helt i bund, men teknikbladet er trods alt ikke alt for skrabet.

Se også:  Samsung Gear S3 forsalg kickstartet med stærkt tilbud

Budgetstjerne eller bundskraber? Læs med herunder.

Samsung Galalxy J5 (2016)
Foto: Samsung

Specifikationer Samsung Galaxy J5 (2016)

Mål: 142 x 62 x 7,9 mm, 146 gram
Skærm: 5,0” HD AMOLED display, 294 PPI
Ydelse: Snapdragon 410 quad-core 1,2 GHz, 2GB RAM, Adreno 306 grafik
Software: Android 6.0.1 Marshmallow
Kamera: 13 MP med quick-launch, f/1,9 optik, Full HD video, 5MP frontkamera
Lager: 16GB + micro-SD op til 128GB
Batteri: 3.100 mAh, udskifteligt
Netværk: 2G, 3G, 4G
Øvrigt: NFC, FM-radio, mulighed for Dual-SIM
PrisSe mobilpriser.dk

Samsung Galaxy J5 (2016) test
Foto: Mobilsiden.dk

Har du fulgt Samsung igennem de seneste par år, vil du bemærke at det er nye designvinde der blæser fra Sydkorea. Der var engang, hvor selskabet var synonym med lidt for skinnende plast, der føltes hult – men det er altså slut nu, selv i budgetsegmentet.

Galaxy J5 er nemlig fint skruet sammen omkring en solid metalramme der vækker associationer til sidste års S6-toptelefoner. Sammen med subtile kromkanter langs knapperne ser J5 langt finere ud, end hvad man kunne frygte, når prisen nu er så lav.

Vender du mobilen om – er bryder bagsiden dog lidt med det gode indtryk. Det er et stykke plast – men fordelen er så, at denne kan pilles af ved et snuptag hvorefter du har adgang til to SIM-kort, et micro-SD kort og en sjældenhed: et styk udskifteligt batteri på 3.100 mAh.

Mobilen er velproportioneret, med sin skærm på 5,0 tommer, om end der dog findes lignende smartphones, Som Sony Xperia XA der er både slankere og lettere.

Knapperne reagerer generelt fint og kun en manglende fingeraftrykslæser indikerer reelt, at det her en mobil i den billige ende.

Læs også:  Sony Xperia XA – En stilfuld mobil [TEST]

Samsung Galaxy J5 (2016) test
Foto: Mobilsiden.dk

Et brugbart display

Skærmen er nok det vigtigste element i en smartphone, og den du finder i Galaxy J5 er bestemt brugbar. Det er Samsung OLED-teknologi der benyttes her – og det giver farver og kontrast som snildt kan måle sig med de allerbedste displays derude.

Der er dog et par punkter der kunne forbedres lidt. Opløsningen på 1280 x 720 pixels er lige i underkanten til at alt står skarpt, og lysstyrken udendørs kunne også forbedres. Men i en mobil til denne pris er det svært at være kræsen.

Højtaleren bagpå kan man dog godt vrænge lidt på næsen af, for den er ærlig talt ringe. Alt lyder mudret igennem den, og der spilles samtidig ikke særlig højt. Samsung retter dog delvis op på fejlskuddet, ved at inkludere et rimeligt headset med i pakken.

Se også: Huawei P8 Lite – En vellykket spareøvelse [TEST]  

Samsung Galaxy J5 (2016) test
Foto: Mobilsiden.dk

Sidste års motor

Budget- og mellemklassen har udviklet sig med al hast igennem de senere år. Hvor brugsoplevelsen i segmentet en gang grænsede til det utålelige, kan man nu få ganske tilfredsstillende smartphones, selv til priser et godt stykke under de to tusinde kroner.

Oftest har manglende RAM og lagerplads været et kæmpeproblem – men dem rammes du ikke af her, for Galaxy J5 er udstyret med både 16GB lagerplads og 2GB RAM. Nok til dagen og vejen.

Galaxy J5 er dog et stykke fra, når det kommer til ren råydelse. Processoren er en Snapdragon 410 quad-core, som med sine 2½ år på bagen begynder at virke outdatet.

Se også:  Motorola Moto G4 Plus – Fornuften hersker [TEST]

Det betyder dog ingenlunde at J5 er ubrugelig – langt fra – der vil dog være nogle indskudte tænkepauser i ny og næ. Skal du have mere power, er sidste års Huawei P8 Lite et mindre søvnigt alternativ.

Der hvor J5 til gengæld stråler, er på driftstiden. Mobilen kommer med klassens største batteri – hvilket sammen med den ydmyge processor giver en glimrende driftstid: 1 til 2 dage alt efter brug.

På antennefronten, kan man dog også mærke, at J5 ikke er skabt til at være en frontløber. Du får en udmærket 4G-forbindelse – men så heller ikke mere. Til gengæld kan du vælge at få J5 i en dual-SIM version.

Samsung Galaxy J5 (2016) test
Foto: Mobilsiden.dk

Software fra S-serien

Samsung Galaxy J5 (2016) leveres med Android 6.0.1 ud af boksen. Det er ikke nyeste Android-version, men det er trods alt den samme, som den du finder i Samsungs nyeste toptelefoner til dato.

Det fungerer generelt fint, for Samsung har på det seneste været dygtige til at gøre deres egen Touchwiz-interface lettere og smidigere. Menuer er generelt enkle at finde rundt i og du har alligevel mange indstillingsmuligheder at kunne lege med.

Samsung er som sædvanligt rundhåndede med den ekstra software – men det er langt fra det hele af software-pakken der opleves som bloatware, da det er oftest er kvalitetsapp som Deezer og Microsofts Office-pakke du støder på.

Det havde dog utvivlsomt været bedre, hvis Samsung havde holdt lidt mere igen eller i det mindste givet mulighed for at afinstallere uønskede programmer.

En enkel feature er jo dog svært glad for har nået fra topmobilerne til J5: kvikadgangen til kameraet. Den aktiveres ved et dobbeltklik på hjem-knappen og kamera-appen er nu åben omkring et sekund senere. Genialt.

Se også:  Samsung Galaxy A3 (2016) – Vellykket kompaktmobil [TEST]

Samsung Galaxy J5 (2016) test
Foto: Mobilsiden.dk

Et brugbart kamera

På papiret ser kameraet i Galaxy J5 (2016) godt ud. 13 megapixels parret med en lysstærk f/1,9 optik lover godt – men virkeligheden er, at den ikke løber fra, at den hører til i budgetklassen.

Den fokuserer dog rimelig hurtigt og leverer umiddelbart pæne resultater – Samsung ekspertise indenfor livlige farver levere videre her. Detaljerne i landskabsfotos er fint definerede og står skarpere end hos den dyrere Galaxy A3 – til trods for, at det sandsynligvis er samme sensor der findes her.

Det er dog i mørke, at resultaterne bliver skuffende – her ser det hele generelt meget mørkt og grumset ud.

Videoerne klarer sig lidt bedre – det er fuld HD, og de manglende teksturer og detaljer er ikke nær så graverende i den forholdsvis lave opløsning.

Her er dog ingen form for digital eller optisk stabilisering til at assistere koffeinrystende hænder som mine. Resultaterne bliver derefter.

Et godt miks af funktioner

Det er en svær balanceakt, at kreere den gode budgetvenlige smartphone – der skal spares på komponenterne, men mobilen må aldrig blive skrabet.

Det er langt hen af vejen lykkedes for Samsung i deres Galaxy J5. Den er sej, robust og skuffer sjældent – skulle det da lige være på ydelsen, som aldrig imponerer i J5.

Prisen er dog skarp, og den høster derfor 4½ ud af 6 stjerner.

Få den bedste Samsung Galaxy J5 (2016) pris på mobilpriser.dk

Læs også:  Guide: Efterårets bedste billige smartphones

Fordele:

  • Skarp pris
  • Solidt design og konstruktion
  • Stort, udskifteligt batteri

Ulemper:

  • Småsløj processor
  • Lidt uskarpt display
  • En del bloatware
 

Opdateringer i sagen

Næste kronologiske artikel om sagen finder du her. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 21/11/2016 fulgte redaktionen op med et indlæg omkring Rygte: HTC vil sælge mobilforretningenKlik her for at læse artiklen.. Redaktionen har fortsat interesse for emnet. Læs seneste nyt om Smartphone..