Samsung Galaxy K zoom – Mere end en mobil [TEST]

Kan man forene zoom-kamera og mobil i en enhed? Ja, mener Samsung, og med Galaxy K zoom lægger de gode argumenter på bordet.

Samsung Galaxy K zoom – Mere end en mobil [TEST]

Vi er nogle fotonørder her på mobilsiden.dk. Uheldigvis er kameradelen ofte et svagt punkt i dagens mobiludvalg. Mobilkameraer frustrerer; de er for sløve, man kan ikke komme tæt nok på, og billeder bliver let mørke og grumsede.

Indtil nu. Samsung er vanen tro ikke bange for at prøve nye formater af og prøver sig her med endnu en hybrid mellem digitalkameraet og smartphonen. Resultater hedder Galaxy K Zoom og kan, i modsætning til tidligere forsøg som Galaxy S4 Zoom, let forveksles med en smartphone.

Læs også: Samsung Galaxy Camera 2 anmeldese – smartphone eller kamera?

Scanner man udstyrslisten er det dog tydeligt at Galaxy K er mere end en mobil. Kameraet har 20 megapixels at lege med, en stor 1/2,3” billedchip og 10x zoom – alt sammen tyvstjålet fra teknikbladet fra et bedre digitalkamera.

Hvordan er parringsforsøget så endt? Får vi det bedste fra begge verdener? Eller et pinligt miskmask som aldrig skulle have set dagens lys? Mobilsiden.dk undersøger sagen.

Specifikationer Samsung Galaxy K Zoom

Mål: 137.5 x 71 x 16,6 mm
Vægt: 200 gram
Skærm: 4,8” Super AMOLED 1280×720 pixels, 306 PPI
Ydelse: Exynos 5260 hexa-core, 4×1,2 GHz Cortex A7 + 2×1,7 GHz Cortex A15, Mali T624 grafik, 2GB RAM
Lagerplads: 8GB intern lagerplads – microSD op til 128GB
Kamera: 20,7MP, 1/2,3 sensor, 10x zoom (24-240mm) med optisk billedestabilisering, Full HD video ved 60 fps /2MP front
Batteri: 2430mAh
Netværk: 3G, 4G, Bluetooth 4.0
Software: Android 4.4.2,
Øvrigt: 50 GB Dropbox i 2 år, dedikeret kameraknap.

De er tydeligvis i samme familie Galaxy K og Galaxy S5

Fed os af Galaxy S klasse

Er man bekendt med Samsungs line-up vil man ikke være i tvivl. Galaxy K følger Samsungs design-etik til punkt og prikke. Egentligt undres man over at Galaxy K ikke arver det finere S-prædikat, for fit og finish er utvivlsomt sammenlignelige med en Galaxy S5 eller Galaxy Tab S.

Det er samme læderlignende bagcover der pryder den aftagelige bagside og samme forkromede plast der omringer det forvoksede objektiv bagpå. Eneste afvigelse er plastrammen omkring telefonen, som rettere minder om børstet aluminium, mens pulsmåler og fingeraftrykslæseren er borte. Og så er den i øvrigt fed.

Læs også: Sony Xperia Z2 topper kamera-hitlisten

Galaxy K er nemlig hele 16,6 mm bred om livet – eller omtrent dobbelt så bred som fætter S5. Køkkenvægten afslører også en tonnage på 200 gram, næsten 50% mere end sammenlignelige mobiler.

Den er altså noget af en tyksak, Galaxy K. Trods det virker den hverken for tung eller bred. Den afrundede bagside er behagelig og simililæderet sikrer et godt greb om dellerne. Samtidig måler fronten 137.5 x 71 mm – et godt kompromis til både en eller tohåndsbetjening.

Ikke for fedtede fingre

Det der generer mest er ikke størrelsen eller vægten – det er ergonomien. Den forvoksede optik bagerst gør, at Galaxy K er tungest for oven, mens den frækt stjæler af pladsen som hånden kan holde fast om. Kombinationen bliver derfor usikker, medmindre man overvinder sin OCD og ikke holder igen med at have fingre ind over objektivet. Man får fedtede fingre på optikken til følge og glasfronten er ganke ubeskyttet.

Ligeledes er det ukomfortabelt at holde telefonen på siden når der spilles eller ses film for man nænner ikke at fedte optikken med klør fem. En anden uheldig detalje er at zoomen kan til tider poppe uventet op. En uheldigt ræk af tryk og gliden fandt åbenbart sted i min jeanslomme og tændte mobilen. Objektivet forsøgte forgæves at mase sig frem for til sidst at opgive. Galaxy K gik i baglås og måtte genoplives ved re-boot. Finmekanikken i objektivet virker fint igen, men det illustrerer, at Galaxy K kræver en mere nænsom betjening.

Designet bevarer dog nogle af fordelene fra S-serien. Plastkappen kan fjernes fra bagside og man får direkte adgang til et udskifteligt batteri, SIM-kort og en micro-SD kortlæser, hvor man kan tilføje ekstra lagerplads. En god detalje, for de indbyggede 8GB rækker som en skrædder i helvede for knipseglade fotografer. Samsung supplerer desuden det trængte lager med 50GB Dropbox lager i 2 år.

Plastkabinettet huser en 4,8” tommer HD-skærm med AMOLED teknologi. Skærmen virker bekendt og det er den vist også for den er umiskendelig tæt på Samsung Galaxy S3 i både størrelse, farver, kontrast og skarphed. Det er dermed ikke allernyeste skrig inden for skærmteknologi, men den gør det nu stadigt godt på næsten alle punkter – skærmen kan dog virke grynet af og til.

En enlig højtaler hviler oppe over den forvoksede optik, og deroppe gør den det udmærket og lader til at værre af samme kaliber som S5’erens. Sammen med den farve- og kontrast-rige skærm er det en fornøjelse at bladre igennem film, video og billeder på Galaxy K – eneste lille hage er at farverne på skærmen er noget dopede og i modsætning til Galaxy S-familien kan der ikke vælges en mere neutral farveprofil.

Samsung Galaxy K Zoom

Danmarks første V6-mobil

Det er en atypisk motor der knurrer under maskindækslet i Galaxy K. Processoren består af to velvoksne cylindre på 1,7 Ghz med en avanceret Cortex A15 arkitektur, flankeret af 4 små knallertcylindre på 1,2 Ghz. Idéen med hybrid-konstruktionen er, at de store Harley Davidson-cylindre tager over når det drøje arbejde skal udføres, mens de små, strømvenlige enheder tager over til de små, daglige gøremål.

Den atypiske arbejdsfordeling virker glimrende. Samsung synes at have ramt en god balance mellem ydelse og strømforbrug som udemærker sig ved at yde overraskende tæt på topmobiler i både spil og multitasking. De medfølgende 2GB RAM spiller fint sammen med nyeste Android 4.4.2 KitKat. Det er derfor kun i de allertungeste 3D-spil at man mærker at Galaxy K ikke tilhører den absolutte topklasse, men blot er meget nær.

Batteriet på 2430 mAh leverer juice nok til dagen, vejen og lidt til. Driftstiden er fleksibel, trykkes speederen i bund, eksempelvis med fuldt blus på skærm og racen rundt i 3D-spillet Real Racing 3, kan man lænse batteriet for strøm på godt 4 timer. Modsat kan man, med lidt mådehold, klemme halvanden dags levetid ud af mobilen.

Man kan som hos storebror S5, slå en ultra strømsparende tilstand til. Skærmen blænder ned, og det er kun de væsentligste funktioner som mail, beskeder, telefoni og Facebook der summer i baggrunden. Driftstiden kan nu måles i dage frem for timer og, i modsætning til S5, slår skærmen ikke til lutter sort/hvid.

Samsung udstyrer desuden Galaxy K Zoom med hele paletten af 2G, 3G og 4G antenner – og de gør det godt. Udfald, svag dataforbindelse eller det frygtede EDGE-ikon hørte til sjældenhederne.

For gavmild Samsung-pakke?

På softwarefronten er Samsung DNA’et utvivlsomt også til stede. Her er nyeste tilpasning af Android KitKat, også kendt som Touchwiz, som man kender den fra topmobilen Galaxy S5. Det overordnede design er ryddet op, og man glædes over et mere fladt og minimalistisk udtryk end hos forgængerne i S-klassen.

Samsung kan stadigt ikke dy sig for at læse telefonen med funktioner af tvivlsom brugbarhed. S-voice eller Geo News er stadigt at finde og anvendeligheden for danskere er yderst begrænset. Mere interessant er ’Mit Tidskrift’ som ved hjælp af den populære Flipboard app, fungerer som en visuelt vellykket nyhedslæser, om end der er lidt for meget grafik og for lidt information.

På visse punkter blegner K-serien i forhold til den dyrere S serie. Man går glip af S-features som Download booster som sammenlægger WiFi og 4G netværk for ekstra kvik download, et handske-modus, skærm-profiler samt nogle sikkerhedsfeatures. Det Swype-baserede tastatur er heldigvis stadigt at finde, og man glider nemt og hurtigt fra A til Z.

Men det er K’et der er omdrejningspunktet og kamerasoftwaren får naturligvis sin egen fane, hvorfra billed- og videogalleri men også redigeringsværktøjer får første parket.

Under navnet ’Pro forslag’ tilbyder Samsung venligst at give dine billeder et bestemt look efter at billedet er taget. Der kan vælges mellem et hav filtre og flere kan downloades. Men det er for besværligt at skifte mellem den ene eller den anden, og er man til kreative filtre, er apps som VSCO eller Instagram mere oplagte.

Selve kamera-applikationen indeholder et overflødighedshorn (hele 27!) af presets. Alt fra smarte modes som fuld auto, manuel kontrol til panorama og HDR er til stede. Derefter kommer de mere overflødige funktioner som vandfald eller silhuet og ender til sidst i decideret dobbeltkonfekt med daggry/solnedgang og nat/fyrværkeri/lysspor. Man kan heldigvis blande sin egen cocktail af favoritfunktioner, og kun anvende dem i kamera-app’en.

Galleri-app’en sorterer efter dato og geotag, og dropper de vilde grafiske overdrev for i stedet at satse på det anvendelige. Det giver et godt overblik over billederne og der kan knibbes ind og ud for at få fugleperspektiv over dusinvis af billeder eller zoome ind på det enkelte billede.

Flere farver tak!

Tilbage til Galaxy K’s kernekompetence: Zoomen. I modsætning til almindelige smartphones skal kameraet folde sig ud før den overhovedet er skydeklar. Efter godt et halvt sekund er den 10 gange store zoom parat til action. Den løber fra en bred vidvinkel på 24mm til en overbevisende telefoto på 240mm. Man zoomer ind og ud med volumenknapperne mens en dedikeret udløserknap foreviger snapshot’et.

Bag optikken gemmer sig en relativ stor sensor på 1/2,3” og 20.7 megapixel. Sensorens areal er 40% større end på Samsungs Galaxy S5 hvilket gør, at den kan samle mere lys ind når mørket falder på. Den kompetente billedchip sørger også for, at Galaxy K Zoom fokuserer sikkert og hurtigt.

Gransker man billederne så skuffer den superkompakte zoom. Den lever ikke op til de mange megapixels for selv Galaxy S5, med sine færre pixels, er den overlegen.

Kameraet har tendens til at overeksponere mens billedet er uskarpt i hjørnerne og farverne er blodfattige. Så snart der zoomes ind løber den optiske zoom dog langt foran den digitale zoom i S5, men der savnes stadigt både skarphed, farver og kontrast.

Man savner ikke indstillingsmuligheder på Galaxy K

Den kompakte optik åbner kun op til f/3,1 – og er dermed ikke nær så lysstærk som hos de fleste mobilkameraer som typisk åbner op til f/2,0-2,4. Zoomer man ind, lukker optikken helt ned til f/6.3, hvilket svarer til fire gange mindre lys. Skal der zoomes i bund, skal der derfor helst være rigeligt med lys.

Læs også: Samsung Galaxy S5 anmeldelse: S-serien når nye højder

Er lysforholdende dårlige, haler Galaxy K alligevel ind på Galaxy S5 og Sony Xperia Z2. Billedchippen er jo større, mens den optiske billedstabilisering holder kameraet i ro under de lange lukkertider. Til sidst sørger en lysdiode for korrekt fokus, mens en dedikeret blitz lyser op selv i buldermørke.

Til filmoptagelser er udstyrslisten på Galaxy K lang. Der optages i Full HD i både 30 og 60 billeder/sekund i fornuftige 28 mbit/sek. Den optiske billedstabilisering er kærkommen, især når der er zoomet helt ind, og den er den mest effektive nogensinde i en mobil. Selve videokvaliteten lider desværre under den svage farvemætning og overeksponering og filmene trænger generelt til noget mere kulør.

Smart er det, at de 10 gange zoom kan anvendes under optagelse, men lyden bliver på underlig vis slået fra under zoomen. Mikrofonerne optager ellers fornuftigt og undgår for det meste vindstøj og andre unoder under optagelser.

Alt i alt, så imponer farver og eksponering på Samsung Galaxy K zoom ikke. Heldigvis byder Galaxy K på et hav af indstillinger som kan give film og billeder en vitaminkur. Men lader man sin K’er hvile på auto-indstillingen vil resultaterne skuffe.

Ikke langt til succes

Har man fulgt udviklingen i Samsungs Android-kameraer og zoom-mobiler er fremskridtene store. Vi er langt væk fra tidligere kluntede løsninger som S4 Zoom eller Galaxy Camera 2, men Samsung mangler at hive det sidste stik før den får to himmelvendte tommelfingre herfra.

Se også: Sony QX10 anmeldelse – masser af zoom til mobilen

Første ømme punkt er optikken. Den ambitiøse zoom fylder stadigt for meget og vil vinde ved at gå på skrump, eventuelt ved at skrue lidt ned for mængden af zoom. Dernæst er billedkvaliteten en blandet landhandel, god under de fleste betingelser, men farver og skarphed savnes, for man hiver ofte bedre billeder ud af Samsungs tynde Galaxy S5.

Selve telefon-delen i Galaxy overrasker meget positivt. Driftstiden, ydelsen og softwaren er næsten en topmobil værdig. Dagsprisen lyder på omkring 3.600,- kroner og man får altså meget mobil for pengene. Det er bare brandærgerligt at den stadigvæk er småkluntet.

Samsung Galaxy K Zoom får derfor 4 af 6 mulige stjerner. Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Samsung Galaxy K zoom fås i sort eller hvid. Find den bedste pris på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Masser af zoom
  • Potentiale til flotte fotos
  • Høj ydelse
  • Optisk billedstabilisering

Ulemper:

  • Dårlig ergonomi
  • Buttet design
  • Fotos trænger til mere kulør
 

Temaet er ikke slut

Siden redaktionen kørte denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fulgte op på historien. 7/7/2014 blev bolden spillet videre med sagen; Nokia Lumia med Android lurer i rygtemøllen – Den finder du her. Få også seneste nyt om emnet her.