Samsung Galaxy Note Pro 12.2 Tablet anmeldelse: Pro-duktiv eller Pro-fessionel? [TEST]
Note-serien er ingen ukendt spiller, og som det er set med de overdimensionerede telefoner, er dette ingen undtagelse. I efteråret 2013 kom første skud på stammen med sine 2560 x 1600 pixels fordelt på ti tommer, og nu fortsætter produktlinjen i et større format. Spørgsmålet er, om Samsung formår at lokke en så stor tablet ind i forbrugernes hjem, eller om den primært havner hos de travle forretningsmænd.
En tung lædermappe
Når en tablet måler 295.6 x 204 x 8 mm og vejer 753 gram, er det en tung oplevelse at stå med – især med én hånd. Efter et halv til et helt minut oplever man sin stakkels hånd overgive sig til tyngdekraften, hvorefter ens greb meget naturligt finder vej til den læderlignende bagside. Takket være dette materialevalg føler man sig sikker ved at have den liggende på flad hånd.
Læs også: Nokia Lumia 2520 anmeldelse – lækker Lumia i stort format.
Samsung deler vandene med sit modige tiltag på bagsiden af Note-produkterne, plastik der ligner læder. Banker man blidt, narrer man ingen. Lyden af plastik er til at genkende men den overordnede følelse er rigtig lækker, og overraskende nok holder bagsiden sig fri fra de værste fedtfingre.
Samsung Note Pro 12.2 er et gedigent produkt der føles solid, med behagelige power- og volume-knapper på toppen. Med sin store skærm byder tabletten op til mediekonsumering, og man kan nemt udvide sit bibliotek af film takket være microSD-kortskuffen på højre side af enheden.
Yderligere har Samsung lyttet til forbrugeres klagen over bagud vendte højtalere, der aldrig har gjort noget godt for lytteoplevelsen. På hver sin side sidder en højtaler der bringer dig stereolyd som bestemt er godkendt – ser du filmtrailer eller bare film bliver du nemt revet med.
På fronten møder man Samsungs fysiske hjem-knap, som er omgivet af to touchknapper. En meget kærkommen forandring er udskiftningen af ”Indstillinger”, til fordel for ”Åbne programmer”. Der bydes derfor i højere grad op til multitasking, som bør være tablettens spidskompetence eftersom produktivitet er i højsædet.
12.2 tommer superskærm
Samsung kan finde ud af det med skærme. Med en Quad-HD LCD skærm som stolt indehaver 2560 x 1600 pixels, får man en fremragende skærmoplevelse fra første gang Note Pro vækkes til live – pixelelsker eller ej.
Med 247 PPI er det ikke den højeste tæthed at finde på en tablet, men afstanden man naturligt vil holde den fra øjet, gør at man ikke sanser nogen uskarphed. Farverne er sprøde og lækre, men hælder til at være knapt så naturtro og nærmere Disney-overdrevne, dette er dog smag og behag, og kan nemt laves om på under indstillinger.
Læs også: Apple Retina Ipad mini anmeldelse: Kompakt muskelbundt og stilfuld oplevelse
Betragtningsvinkler på Galaxy Note Pro er rigtigt gode. Dette har sandsynligvis også været prioriteret under udvikling, eftersom en tablet af denne størrelse skal kunne ses på af flere end én ad gangen. Desværre formår displayet ikke at holde sine sorte farver, og kommer derved til at fremstå som udvaskede ved et skråt syn.
Stor motor i stor indpakning
Fremfor at tvinge sig selv til at vælge den største og bedste model, har Samsung været smarte og givet de tre forskellige størrelser i Note Pro-serien næsten identiske specifikationer. Man oplever derfor ikke at der skæres hist og her, bare fordi man går ned i tommer.
Som mange andre enheder i tiden, leveres Samsung Galaxy Note Pro 12.2 med en Qualcomm Snapdragon 800 2,3 GHz Quad-core processor til at klare hverdagens små opgaver, og i samspil med de 3 GB RAM har man nok hukommelse til at multitaske. Benchmark tests er ikke alt, men Note Pro formår at score 35668 i AnTuTus test hvilket bestemt ikke er dårligt.
Applikationer åbner relativt hurtigt, og har ingen overnormal opstartstid. Med disse specifikationer forventer man en gnidningsfri oplevelse, men man slipper ikke helt for tøven.
Underligt nok præsterer Chrome-browseren ret skuffende, med en til dels hakkende scrolling og langsom loading af internetsider. Bruger man derimod Samsungs egen browser får man straks et andet indtryk – her foregår alt flydende, og i samarbejde med den store skærm er det en fornøjelse at besøge selv hjemmesider med lille tekst.
Finder man sig selv stående uden WiFi så frygt ej; Galaxy Note Pro kan ved hjælp af et Micro-SIM der tillader 4G hastigheder, lade dig fortsætte fornøjelsen af at være online.
Under overfladen hviler det 9500 mAh store batteri der aldrig bliver træt, og ved fire timer i opladeren har man saft og kraft nok til mange timers underholdning. Tabletten benytter sig af et USB 3.0 der giver hurtigere overførselshastigheder, og heldigvis er bagud-kompatibelt med microUSB, så man ikke er uden strøm i tilfælde af glemt oplader. Efter at have vundet 4 ræs i det krævende bilspil, Asphalt 8, med højeste lysstyrke og tyve minutters intensiv spilleri, formåede jeg kun at trætte batteriet med 9 procent.
Selvom alle dine applikationer har push-notifikationer slået til, mister man ikke mere end et par procent natten over. Batteritiden er bare god.
Tung chokoladebar
Galaxy Note Pro fødes med Android Kitkat 4.4.2, overlagt med Samsungs eget Touchwiz UI, der har fået et kærkomment ansigtsløft. Både i topgardinet og under indstillinger møder man nu mere flade og overskuelige designlinjer. Samsung er kendt for at proppe mange features i Touchwiz- det mærkes desværre på den generelle oplevelse, og går ikke altid så stærkt som ønsket.
Som noget nyt er Magazine UX implementeret i to af hjemmeskærmene. I samarbejde med Flipboard har man nu sine nyheder ved at stryge til siden, og minder mest af alt om en hybrid af Google Now og HTCs Blinkfeed. Dette kan også personaliseres og vise seneste emails eller kommende kalenderaftaler.
Visuelt er det flot, men funktionelt er det not. Trykkes et forestående videoklip bliver man ført ind i Flipboard – som lige skal loade først – hvorefter man igen skal trykke videoklippet, og endnu en gang for at starte det. Jeg bruger hellere Flipboard separat.
Udover at have programmer kørende i baggrunden, kan man ved at swipe ind fra højre side arbejde med fire programmer på samme tid ved at dele skærmen op. Alle applikationerne kører flydende og uden problemer, men det kræver tilvænning at have så meget i gang. Dette er dog en smart funktion, skal man notere noget fra en mail, samtidig med at blive underholdt af Youtube. Har man et bestemt setup af programmer man dagligt bruger, kan det nemt gemmes og hentes frem igen.
Apropros notering, her kommer S-pen ind i billedet. Ved dagligt brug overraskes jeg igen og igen over, hvor anvendelig den lille følgesvend er, og det føles naturligt at klikke den ud af sit hylster på højre side af enheden.
Samsung har sørget for dyb integration af funktioner i egne apps som F.eks. forhåndsvisning, der ved at man holder pennen over mappen eller ikonet får vist indholdet. Klikkes den lille knap, kommer der et funktionshjul der lader dig tage en note på nuværende skærm, eller åbne en app i et mini-vindue.
Læs også: LG G Pad anmeldelse: Et gedigent godt køb.
Hancom er Samsungs eget svar på en Office-pakke, og lader dig arbejde i Word, Excel og PowerPoint. Den fulde version er gratis, men som en smart feature ligger det ikke som standard, men skal altså hentes først. Det vil sige at du slipper for at bruge plads på et uønsket program, og skal du bruge det, trykker man blot på ikonet og resten sker automatisk.
Trods det ikke er Microsofts udgave, kræver det ingen konvertering når man modtager fra en Windows computer. Det skal her nævnes, at takket være den store skærm er der plads til et on-screen tastatur, som til dato er det bedste undertegnede har oplevet.
Skal man dog være rigtigt produktiv, kan et tastatur med trådløs mus erhverves til en vejledende pris på 995,- kr, som angiveligt skulle komme i løbet af de kommende måneder. Hvis ikke man er fan af læder-looket vil man nok styre udenom, eftersom både ydersiden af tastaturet, samt musen er designet lige sådan.
Overraskende tavleoptik
Efter at vinden havde fået godt fat i den store 12.2 tommer store flade, der skulle fungere som kamera, formåede de 8 mega pixels at levere et tilfredsstillende resultat. At tage billeder med tablets har aldrig været kønt og mindre kønt var det med denne størrelse, men kameraet er der.
Samsungs kamera-app ligner sig selv fra telefonerne. Den er overskuelig med en masse sjove funktioner og layers man kan tilføre sin billede, værende det fiskeøje, Sepia mm. Selv efter zooming får man et udemærket resultat, og farverne på billedet holder sig naturtro.
Videoptagelser formår også at levere varen ved at filme i Full HD med 30fps, og ved genafspilning er lyden også ganske fornuftig. LED-blitzen der sidder bagtil kan bruges ved både foto og film, og kan ved lettere mørke redde billedresultatet.
På forsiden finder man et 2 mega pixels der kan skyde i 720p, og eksisterer mest af alt for eventuelle Skype-møder, da et selfie med Note Pro vil være en tung affære.
Vil og kan meget
Samsung sigter med Galaxy Note Pro 12.2 at udskifte PC’en på farten, men stadig være mobil og produktiv – et mål der ikke helt lykkedes. Med et prisleje der starter ved 5500,- kr. er det en dyr og tung substitut, og familien der skal have en fælles tablet vil nok se sig tilfreds med et billigere alternativ.
Læs også: Sony Xperia Z2 Tablet anmeldelse: verdens letteste og tyndeste 10’er
En af de store fordele ved denne tablet er dens skærm, og samtidig dens svaghed: stadig mange Android-apps er endnu ikke optimeret til tablet-scenen, og udnyttes derved ikke ordentligt.
Det skal dog siges at applikationerne står flot med et rigt farvespektrum på den store skærm, og har man først fundet sig tilpas med de 12.2 tommer er det en fornøjelse at se film eller spille på – så længe det ikke kræver at den holdes ude for kroppen.
Samsung Galaxy Note Pro er et gennemført produkt med en masse muligheder for power-usere, uden nogen deciderede faldgrubber og lander derfor på 4 ud af 6 mulige stjerner.
Fordele:
Fantastisk skærm
Lang batteritid
God S-pen
Browseroplevelse
Overraskende højtalere
Ulemper
Meget stor (Smag og behag)
Tung
Hakkende brugeroplevelse
Efterfølgende om sagen
Sagen slutter ikke her. Redaktionen har bragt den videre. mobilsiden fulgte op på historien. d. 9/4/2014 fulgte vi historien op med artiklen om Sony Xperia Z2 Tablet anmeldelse: Verdens letteste og tyndeste 10’er [TEST] – Klik her og læs videre.. Redaktionen har stadig interesse for temaet. Klik her for at læse aktuelle nyheder..